Съвети на дизайнерите: как да планирате зонирането и интериора на спалня-хол от 17 кв. м

С малък квадрат е по -добре да изберете светли цветове.

С малък квадрат е по -добре да изберете светли цветове.

Задачата за поставяне на две доста различни функционални зони в едно и също пространство не е много лесна, но е напълно осъществима. Помислете за някои дизайнерски трикове за 17 кв. м. В този случай няма много място, но е напълно възможно да поставите това, което ви трябва тук. Освен това може да изглежда стилно, модерно и в същото време да осигурява на собствениците комфорт..

Стилно интериорно решение в стил таванско помещение

Стилно интериорно решение в стил таванско помещение

Цвят и мебели

Тези две важни точки трябва да бъдат внимателно разгледани. Общото впечатление от стаята, удобството, зависи от правилния им избор. Нека започнем с цветова палитра. Каквото и да се каже, но 17 кв. m е малка стая и като се има предвид, че има двойна функционална задача, е още по -трудно да се избере палитра.

 • Важно е да запомните едно: светлите цветове са силната страна на малките пространства. Те ще го разширят и ще го направят удобен за възприемане. Но ярките контрастни комбинации визуално стесняват, намаляват стаята.

Белият цвят визуално увеличава площта

Белият цвят визуално увеличава площта

Но това не означава, че ще трябва да съществувате в напълно бежови стени и бели тавани; може да се използват ярки акценти в мебелите и текстила. В краен случай можете да закачите оригинална картина на стената..

Важно! Дори стените могат да бъдат завършени по оригинален начин, но трябва да използвате разредени, избледнели цветове. Тя може да бъде лилава, жълта и дори червена..

Когато няма много място, е по-добре да изберете не обемни мебели.

Когато няма много място, е по -добре да изберете леки мебели.

В стаята трябва да има мебели. Сред основните неща:

 1. Легло, може да бъде и диван.
 2. Гардероб или скрин.
 3. Нощно шкафче или ниска маса.

Леглото до прозореца е отделено от голямо огледало

Леглото до прозореца е отделено от голямо огледало

Най -важното при избора е да се избягва замърсяването, в противен случай ще бъде неудобно да се намирате в такава стая. Мебелите трябва да са леки, многофункционални. Особено внимание трябва да се обърне на ъглови комплекти – това са шкафове, витрини, скринове. Те спестяват място добре и в същото време изпълняват отлично функционално натоварване..

В такова пространство ще трябва да изоставите обичайните, но обемисти кресла, пиедестали, дълбоки шкафове. Всичко това, разбира се, е удобно, но буквално „изяжда“ пространството. По -добре е да закупите и подредите това, от което се нуждаете, без което е невъзможно, и след това добавете други мебели, ако има нужда от това..

Интериор в меки млечни и бежово-сиви тонове

Интериор в меки млечни и бежово-сиви тонове

Съвет! Под тавана има много свободно пространство, което е незаслужено забравено. Там можете да оборудвате рафтове и дори стелажи..

15

Точки, които трябва да имате предвид: Становища за проектиране

Комбинирането на всякакви зони в една винаги е трудно, защото всеки трябва да има функционалност. Но ако няма друг изход, трябва да излезете и да измислите нещо интересно.

Помислете добре

Това е първият съвет, който много дизайнери ще дадат. Комбинирането на спалня с хол в толкова малко пространство е трудна задача и защото предназначението на помещенията е различно. Спалнята е интимно място, където непознати нямат право да влизат. Всекидневната е обществена стая, където можете да приемате различни гости, дори напълно непознати..

Малък светъл гардероб крие легло зад него

Малък светъл гардероб крие легло зад него

Именно в това несъответствието е особено трудно. Тази опция трябва да бъде избрана от тези, които много рядко приемат гости, само в този случай ще бъде удобно да бъдете в стаята.

На бележка! Друг проблем е, че е трудно да се създаде цялостна спалня. Тоест, може и ще бъде донякъде изолиран (дяловете ще ни помогнат), но няма да работи за прекъсване на всички звуци.

Удължено оформление на стая с зониране, използвайки цвета на тапета на стената

Удължено оформление на стая с зониране, използвайки цвета на тапета на стената

Вариантът с разтегателен диван вместо пълно легло също не е най -удобният. Първият е, че постоянно трябва да разнасяте и правите спално бельо. Второ, диванът не може да се нарече най -удобното място за добра почивка..

Важно! Когато гостите ще бъдат настанени на леглото ви, за да гледат телевизия, това също не е най -удобният и хигиеничен вариант..

15

Зониране над всичко

Когато комбинирате зони в една стая, важно е правилно да отделите една от друга. Елате на помощ:

 1. Завеси – изглежда красиво и елегантно, но не забравяйте, че ще трябва да се мият редовно, защото бързо събират прах. По -добре е да имате два комплекта (еднакви или различни).
 2. Дървени прегради – оригинален и задълбочен, но не винаги подходящ в определен стил.
 3. Стъклена чаша – изглеждат красиви, ефирни, не блокират пространството, светлината преминава през тях както в едната, така и във втората посока. Проблемът е, че те не само не осигуряват звукоизолация, но и не позволяват поверителност – можете да видите всичко през тях.
 4. Рафтове, екрани – чисто символично разграничение, създадено просто за визуално разделяне. Чрез тях всичко се вижда и чува.

Популярен вариант за зониране с помощта на стъклени прегради

Популярен вариант за зониране с помощта на стъклени прегради

Съвет! Друга техника на зониране е вертикална с помощта на подиум. Удобно е да поставите дневната зона върху нея, а леглото трябва да бъде скрито под нея. Най -удобно е да се приложи тази техника, ако стаята е правоъгълна, удължена.

Също така удобен вариант е зонирането със завеси.

Също така удобен вариант е зонирането със завеси.

Точното място за вашето легло

Първата стъпка е да премахнете дневната от спалнята. Разбира се, това е трудно да се направи, но ако не искате да виждате гости в собственото си легло, това трябва да стане първо. Най -добрият трик е да изпратите телевизора в хола..

Съвет! Ако обичате да гледате телевизия в леглото, трябва да я закачите на скоби, които могат да се завъртят на 180 °.

Леглото няма да бъде много забележимо, ако е поставено в ниша

Леглото няма да бъде много забележимо, ако е поставено в ниша

Сега нека поговорим за разположението на леглото. Оптимално е да го изпратите до далечния ъгъл, най -често това е мястото до прозореца. По този начин ще бъде възможно да се избегне преминаването на спалнята, тя ще бъде по -уединена, уютна. Тъй като седалката до прозореца е доста лека, трябва да се погрижите за подходяща декорация. Плътните завеси са най -важното нещо.

Функционалност и единство

Въпреки че функциите на помещенията са различни, те все още трябва да бъдат обединени от обща „история“. Стилистът трябва да избере един, защото хармонията е много важна. Помнете какво не можете да правите, когато зонирате пространството:

 1. Маркирайте функционални зони с различни, несъвместими цветове. Подобно решение само ще навреди на окото..
 2. Създайте различни стилове, които са много различни един от друг.
 3. Ярки контрасти в същия стил.

Оптимално е да направите спалнята от хола малко по -различна в тона на дизайна. Покажете къде е какво място, можете да разделите на зони с помощта на мебели или споменатите прегради.

15

Осветление

За спалнята трябва да се създаде по -интимен сценарий. Тук никой няма да прави бизнес, който изисква ярко осветление. Но може да искате да прочетете книга преди лягане. Опция – закачете лампа в зоната за спане, подова лампа, можете да монтирате таванна лампа. По желание – поставете LED лентово осветление.

Друг важен аспект. Тъй като една зона ще бъде близо до прозореца, а втората е на разстояние от него, това ще се превърне в пречка за естествената светлина. Можете да излезете от тази ситуация, като изберете правилното осветление, а тук също не забравяйте за зонирането..

Централно горно осветление, плюс допълнителни светлини във всяка от зоните

Централно горно осветление плюс допълнително дънно осветление във всяка от зоните

Важно! Поставянето на полилей в центъра на обща стая е лоша идея. Още повече е реликва, от която е по -добре да се отървете..

Що се отнася до хола, тук трябва да е светло. Този полилей – централният елемент – може да бъде поставен на тавана, но в центъра на тази конкретна функционална зона. Препоръчително е да монтирате местни източници на светлина, които могат да се включват или изключват при необходимост.

Тъмните завеси скриват зоната за спане

Тъмните завеси скриват зоната за спане

Горно осветление над леглото

Горно осветление над леглото

Изход

Подредете всичко необходимо за комфортен живот в спалнята-хола от 17 кв. m няма да е трудно. Важно е да избирате мебели разумно, не забравяйте за разделянето на зони и изберете висококачествени осветителни тела. Удобството в този случай е във вашите ръце, въпреки че всичко това може да бъде поверено на дизайнера..

Зониране със светъл диван

Зониране със светъл диван

Thanks! You've already liked this