Орлови нокти: разнообразие от сортове и съвети от градинари за засаждане, грижи и размножаване

Необичайна декорация на ландшафтния дизайн на местната територия

Необичайна декорация на ландшафтния дизайн на местната територия

Растението с екзотичното име на орлови нокти (популярно наричано “козя орлови нокти”) е гъвкава цъфтяща лиана, която е станала широко разпространена като декорация в европейските градини от 16 век. Аристокрацията се влюби в нея заради буйната зеленина, цветята с невероятен чар и деликатен деликатен аромат, който има тенденция да се засилва във вечерните часове. Всяка градина, беседка, арка и дори стените на къщата бяха преплетени с тази лиана. В средата на 19 век красивата орлови нокти се появи в Русия и направи същото невероятно усещане, завинаги се влюби в местното благородство, а впоследствие и в всички летни жители и градинари.

Декоративна цъфтяща лиана ще украси ще бъде ярка украса на сайта

Декоративна цъфтяща лиана ще се превърне в ярка декорация на сайта

произход на името

Как се случи така сложна „дама“ да получи такъв парадоксален прякор сред хората? Всичко е свързано с превода: думата „орлови нокти“ означава „кози лист“. Израствайки в Кавказ и части от Европа, лианата привлича планински кози, които наистина харесват вкуса на листата си. Така че орлови нокти влизат в ежедневната им диета и се превръщат в „козя орлови нокти“.

15

Външните форми на къдравата чаровница обаче не са свързани по никакъв начин с такъв специфичен прякор и този вид орлови нокти по -често се нарича красивата чужда дума „орлови нокти“. Както се казва, благородната дама е достойно име.

На бележка! В много страни тя служи като символ на лоялност и постоянни взаимоотношения, а букети с тези розови цветя се подаряват на близките, за да изразят дълбочината на чувствата си..

Орлови нокти често се използват за вертикално градинарство

Орлови нокти често се използват за вертикално градинарство

Описание и сортове

Орлови нокти официално се отнасят до лиани, но всъщност прилича повече на цъфтящо падане на листата. Основната характеристика е, че това е катерещ храст, който променя цвета си. Младите издънки се отличават с приятни светлозелени, а мощните зрели части придобиват с времето кафеникаво-кафяви тонове, които необичайно се отлепват на ивици..

По време на периода на цъфтеж храстът на лианата е покрит с тръбни цветя с розово или червено-виолетово люспи с високи тичинки. Събират се на малки групи – съцветия, които са разположени в акретни листни пазви. Всяко цвете расте до 6 см, цветовите опции за венчелистчетата отвън и отвътре могат да бъдат непредсказуеми-от бяло-розова комбинация до жълтеникаво-лилава версия с лилави вени.

15

Ароматът на орлови нокти е толкова приятен, че привлича не само гурме хора, но също така завладява цели стада молци, които сякаш запленени, летят до примамливите “вибрации” и опрашват растението. Цялата тази вълшебна феерия продължава до края на юли, а до есента орлови нокти отново представят изненада – лъскави оранжеви продълговати плодове.

Внимателно! Плодовете на тази лоза са разговорно наречени вълчи плодове. Те не могат да се ядат, те са изключително отровни.!

Отровни, но необичайно красиви плодове

Отровни, но необичайно красиви плодове “в чиния”

Сортове

  1. Дребноцветни – както подсказва името, броят на съцветия е малък и всички те имат розово-червен обхват;
  2. Бяло – има снежнобял, като рокля на булката, венчелистчета и се отличава с по-ранни периоди на цъфтеж.

Медоцветна орлови нокти в ярки цветове

Медоцветна орлови нокти в ярки цветове

Жив плет от тъкачно растение

Жив плет от тъкачно растение

При близко засаждане на тези сортове уловените молци се опрашват и в резултат на това можем да наблюдаваме други опции за засенчване..

Възпроизвеждане

Ако решите да засадите орлови нокти в градината, можете да направите това по един от стандартните начини..

3 начина на размножаване

Вид размножаване Описание
Семена Методът е неефективен, но съществува в природата като версия. След цъфтежа трябва да съберете семената, да ги освободите от пулпата, да ги изсушите старателно и да се опитате да ги поддържате на стайна температура. Преди засаждането ще е необходима допълнителна подготовка – те трябва да се смесят с пясък в съотношение 1: 3 и да се изчакат един и половина до два месеца. Този процес се нарича стратификация от професионалните производители. Необходимо е да се симулират природни условия, основното е, че пясъкът постоянно остава влажен, така че семената плавно излизат от оранжерийните условия, присъединявайки се към естествената среда. Това увеличава скоростта на покълване. Което, между другото, е малко – показателят рядко надвишава 6-10%. Към средата на април смес от пясък и “втвърдени” семена се поставя в открита почва.
Резници Когато растението цъфти, трябва да отрежете резниците, така че всеки да има два “възела”, а също така да се отървете от горните и долните листа. След това подготвяме почвата: смесваме земята, торфа и едрия пясък в съотношение 1: 2: 2. Засяваме материала в оранжерията на разстояние 20 см. Поливаме го три пъти на ден. До началото на зимния сезон издънките трябва да бъдат покрити със слой торф. Ако резниците са засадени без предварително отглеждане в оранжерия, кълняемостта ще се намали наполовина..
Слоеве Към края на юли, след прекратяване на цъфтежа, долните клони трябва да бъдат леко врязани, а разрезите да бъдат заровени в земята. През цялата пролет и лято „малките“ ще живеят с майка си, а през есента трябва да бъдат разделени и да им се даде възможност да съществуват независимо.

13

Засаждане и напускане

Място за кацане

Съвет! Нуждаем се от добре осветено място и обилно поливане – по този начин ще получим изобилие от цветя, в засенчения сектор стъблата и листата ще се развият по -силно, но също така ще има и по -малко съцветия.

Почвата за засаждане трябва да бъде добре разхлабена и навлажнена, след което могат да се приготвят ями или продълговати дупки. Първият вариант ще помогне да се оформи красив храст, вторият дава най -добро вертикално развитие. Задълбочаването трябва да бъде поне половин метър, на дъното да се постави дренаж и да се добавят вар и минерали в разумни количества – около 300 и 100 g.

Основните условия за успешния растеж на орлови нокти са изобилието от слънце и високата опора

Основните условия за успешния растеж на орлови нокти са изобилието от слънце и високата опора

Грижи

Орлови нокти обичат обилното “къпане” и поливане, поради което освен непрекъснато наблюдение на достатъчна влажност на почвата, короната му ще трябва да се пръска редовно.

Съвет! Листата на орлови нокти не могат да се пръскат със студена вода – първо трябва да се затопли на слънце.

През лятото растението изисква обилно поливане.

През лятото растението изисква обилно поливане.

За да не изсъхне водата с висока скорост, местата в близост до корените трябва да бъдат покрити с хумус или падащи листа. През двадесети май е необходимо да се внесе тор и след това да се подхранва три пъти за целия период от края на пролетта до края на юли. За това е подходящ обикновен лопен в съотношение 1:10 или друго специално хранене. Основното нещо е стриктно да следвате инструкциите..

Важно! По време на периода на растеж е необходимо подрязване на сухи и болни части на клоните, а през зимата растението трябва да бъде покрито със смърчови клони и суха зеленина.

13

Ние формираме правилната “поза”

За да може орловият нок да се прояви в пълен блясък, първо трябва да решите какво искате от растението – храст или катерещо растение. Ако имаме нужда от височина, отрязваме малко страничните издънки, ширината – отрязваме върховете, ще бъдат необходими допълнителни трикове за лозите.

При правилно подрязване и поддръжка растението ще има представителен вид.

При правилно подрязване и поддръжка растението ще има представителен вид.

Подготовка на поддръжката

Ако планирате да покриете беседка, арка, стена или да създадете жив плет с орлови нокти, нашата нежна дама ще се нуждае от надеждно рамо. Найлон / метален шнур или мрежа са подходящи като опора. Ако се планира специално озеленяване, можете да използвате огънато дърво с желаната форма..

Съвет! Стъблата на орлови нокти започват да се къдрят обратно на часовниковата стрелка – това трябва да се има предвид при формирането на бъдеща композиция.

Жив плет от буйно цъфтяща лиана

Жив плет от буйно цъфтяща лиана

Принципът на формиране на плътността и височината е същият като този на храста: ако имате нужда от великолепие, отрязваме върха, ако имате нужда от дължина, отрязваме страничните издънки.

Какво друго трябва да знаете?

Има няколко ключови точки, без които не можете да отглеждате красива орлови нокти..

Няколко тайни:

  1. С течение на времето старите издънки стават много голи, което е лошо за общия вид, така че внимавайте за навременното подрязване. Веднъж на всеки три години дори си струва да направите тотална “подстригване”, като спрете издънките максимално.
  2. Орлови нокти бързо образуват мощна коренова система, така че не можете да я засадите близо до основата на къщата, с течение на времето тя може да я унищожи.
  3. Без трансплантация! Растението не толерира ненужно движение, затова определете мястото му веднъж завинаги предварително.

четиринадесет

Каприфол е истински аристократ, привличащ вниманието не със забележителна екзотична красота и помпозност, а със скромна нежност и „богат вътрешен свят“. След като сте изучили и спазили простите правила за засаждане и напускане, ще получите истинска фея, способна да привлече вниманието на вашите гости само с една „вълна от мигли“ и да привлече стадо от най -красивите пеперуди с деликатен „парфюм“ . А през есента тя ще ви изуми с още една малка тайна – лакирани оранжеви копчета. Орлови нокти са мистериозна красота, на която може да се възхищавате отдалеч, но не трябва да допускате прекомерна лекомислие – плодовете й са отровни.

Thanks! You've already liked this