Ограда за градина и цветя: 70+ луксозни идеи за трансформиране на вашата градина

Луксозен изглед към цветното легло, благодарение на класическата кована ограда

Кованата ограда подчертава лукса на цветното легло

Трудно е да си представим красива крайградска зона без цветя. Огради за цветни лехи и лехи, с помощта на които можете да осигурите оригинален естетически ефект, ще им позволи да бъдат по -атрактивно декорирани. Към днешна дата се продава широка гама от различни граници, освен това те могат да бъдат направени независимо.

Довършване на бетонна ограда

Довършване на бетонна ограда с „див“ камък

Оригиналната ограда за високо цветно легло от ръждясал метал

Оригиналната ограда за високо цветно легло от ръждясал метал

Миниатюрни цветни лехи, украсени с цветни кутии

Миниатюрни цветни лехи, украсени с цветни кутии

Декоративна ограда за цветно легло ще украси всяка зона

Декоративната ограда за цветни лехи ще украси всяка зона

Много проста и сладка ограда от естествен камък

Проста сладка ограда от естествен камък

Предназначение на огради

Градинските огради за цветни лехи и лехи имат няколко цели и основното е да отделите насажденията от общата площ, което ви позволява да предпазите пътеките от замърсяване със земни насипи, както и визуално да подчертаете самите лехи в общата зона. Друго предназначение на оградите е естетическият дизайн на цветни лехи. Те са особена черта, която подчертава цялостната композиция..

15

Освен това се използват огради, за да се предотврати растежа на цветното легло, което може да развали цялостния вид на композицията. Специално инсталираните бариери ви позволяват да блокирате корените на растенията, като не им позволявате да се разпространяват извън определена площ.

В зависимост от целта на използване и изпълняваните функции, оградите се делят на декоративни (до 7 см височина) и функционални (от 10 см). Първият тип се използва изключително за разделяне на сайта на определени зони..

Здрава тухлена ограда ще маркира зоната на цветното легло

Здрава тухлена ограда ще маркира зоната на цветното легло

Съвети! Височината на оградата зависи от нейното предназначение, както и от вида на растението. Тя трябва да изпълнява добре своите защитни функции и в същото време да отваря преглед на оградените цветя..

Стилна ограда за ниско цветно легло

Стилна ограда за ниско цветно легло

Видове градински огради

Преди да инсталирате ограда за цветно легло, трябва да решите целта на предназначението на леглата. Може да има зеленчукови култури, едногодишни или многогодишни цветя, както и всякакви храстови насаждения. Също така си струва да вземете решение за структурата на цветното легло. Тя може да бъде на едно ниво с общия релеф на обекта или да е леко повдигната. Ако говорим за повдигнати легла, те се издигат на значителна височина над нивото на земята на общия парцел.

Домашната градина е оградена с дървена дъска

Домашната градина е оградена с дървена дъска

В зависимост от това се избира типът ограда. Те могат да се различават по начина на инсталиране:

 • подвижни – бордюрите трябва да са леки, монтирани само за времето на използване на цветните лехи, ако е необходимо, могат да се използват на друго място;
 • стационарни са монтирани на места за продължителна употреба на цветни лехи и са изработени от устойчиви на замръзване материали, тъй като те са на местоназначението не само по време на използване на цветното легло, но и извън сезона.

15

Най -често срещаните материали за цветни лехи

Ако искате да закупите градински огради за цветни лехи и лехи, тогава трябва да решите коя от тези на пазара ще ви подхожда най -добре. Към днешна дата обхватът на границите за легла е доста висок и всички те могат да бъдат намерени както в магазин за стоки за бита, така и в специализирани и онлайн магазини. Най -често срещаните на пазара са следните:

 • пластмасови огради за цветни лехи и лехи, състоящи се от секции, които са сглобени в една ограда, имат малка височина, се различават по форма и цвят, имат специални крака за монтаж на земята;
 • кована метална ограда може да има различна височина, подходяща както за цветни лехи, така и за цяла предна градина;

Декорация на малка цветна леха под формата на кована ограда

Декорация на малка цветна леха под формата на ограда от ковано желязо

 • стоманобетонен бордюр се използва за ограждане на стационарни цветни лехи, той е нисък, неговата характеристика е устойчивост на температурни крайности. Има различни форми;
 • можете да закупите пластмасови огради за цветни лехи и лехи под формата на лента, която е предназначена за ниски насаждения. Той заравя дълбоко в земята и ви позволява да създадете бариера за растежа на цветята от корена. Гъвкавата форма ви позволява да заградите цветни лехи, независимо от тяхната форма;
 • дървените огради могат да имат привлекателен външен вид и форма, да се различават по цвят и височина. Това е класически вариант на фехтовка.

Благодарение на дървената ограда за цветното легло се подчертава ефектът на целостта и единството на селския стил

Благодарение на дървената ограда за цветното легло се подчертава ефектът на целостта и единството на селския стил

Можете сами да решите кои огради за легла и цветни лехи да закупите, като вземете предвид техните характеристики, качество и предимства. Ако по някаква причина покупката се провали, можете да ги направите сами..

Съвети! Ако оградата не трябва да изпълнява защитни функции, а е предназначена само за ограничаване на мястото, тогава за тази цел могат да се използват растения, като се създаде малък плет. За тази цел е най-добре да изберете нискорастящи едногодишни и многогодишни храстови растения с ярки цветя..

Жива мини-ограда за домашна цветна леха

Жива мини-ограда за домашна цветна леха

Направи си сам ограда на цветни лехи

Искате ли вашите градински композиции да изглеждат уникални, без да харчите много пари за декорации? Украсете градината си сами. Има много опции и техники, с които можете да направите ограда от цветни лехи и легла със собствените си ръце. Нека разгледаме най -често срещаните..

Точно както при закупените бордюри, си струва първоначално да определите нивото на земята в цветното легло, за да изберете височината на оградата. След това избираме материала за производството на оградата. Струва си да изберете това, което ви е на разположение. Това може да бъде дърво, тухли, естествен камък или скрап..

15

Дървените огради се различават според вида на оригиналния дървен материал:

 • ленти;
 • трупи и греди;
 • кантирана дъска;
 • клонки.

Плетена ограда за градинска цветна градина

Плетена ограда за градинска цветна градина

Съвети! За да могат оградите от горните материали да ви служат по-дълго, те трябва да бъдат третирани с антикорозионни средства, които ще направят оградата по-устойчива на влага, температурни промени и също така ще предотврати преждевременното появяване на гъбички.

Чиста и атрактивна малка ограда

Кокетна атрактивна малка ограда

От ламелите може да се направи ограда с необходимата височина. Тя може да има всякаква оригинална форма, която може да бъде получена, например, с помощта на ленти с различна дължина или различни методи за свързване на дъските. Такава граница може да се монтира на повърхността на земята, да се направи сгъваема, ако е необходимо, и да се премахне в извън сезона.

Така наречената палисада е създадена от трупи и греди. Вярно е, че за разлика от аналог с големи размери, най-добре е да оставите върховете на трупи за малки структури тъпи. В този случай е по -добре да заточите дъното на детайла. Това ще им позволи лесно да бъдат забити дълбоко в земята, създавайки не само външна ограда, която е чудесна за цветни лехи, разположени над нивото на земята, но и подземна бариера за кореновите системи на растенията..

Дървена ограда - екологично чиста и естествена декорация на вашия сайт

Дървена ограда е естествена, екологично чиста украса на вашия сайт

Оформената дъска също е отличен материал за огради. С негова помощ можете да създавате цветни лехи с различни форми. Особено популярно днес е създаването на пирамидални композиции от три или повече нива. Дъсковите конструкции перфектно задържат почвата в цветните лехи, което ви позволява да създавате високи лехи. За изграждането на пирамида се правят няколко цветни лехи със същата форма, но с различни размери, и се поставят една върху друга, така че да има разстояние между тях за растенията.

Направи си сам пирамидална цветна леха

Направи си сам пирамидална цветна леха

Използването на пръти за огради е било известно преди няколко века. Тъкането се вписва идеално днес в ландшафтния дизайн на съвременните сайтове. Можете сами да създадете ракита от ракита за цветна леха. За да направите това, ще ви трябват тънки колчета и дори клони от лоза или върба. Клоните на тези растения са доста здрави, като същевременно се огъват много добре, което опростява работата. За да се даде по -голяма гъвкавост на клоните, те трябва да се накиснат в гореща вода и да се работи с тях, преди парчетата да изсъхнат..

Оградата от вълна е елегантна ограда, която може да се повдигне на всяка височина

Оградата от вълна е елегантна ограда, която може да се повдигне на всяка височина

Тухлените легла имат различен дизайн, височина и характеристики. За ограждане на леглата се издига малък бордюр, чиято височина съвпада с нивото на земята. В този случай за декорация се използва един слой тухла, който може да бъде инсталиран по всеки удобен начин: вертикално, хоризонтално, както и под ъгъл, което ви позволява да създадете фигурна рамка за цветно легло.

Ако е необходимо да се загради висока цветна леха, тогава тухлата се полага на няколко слоя. За повдигнати легла от него се образува стена без пропуски. При издигане на големи огради с височина 30 см или повече, под тухлената зидария се излива плитка основа. Това ще позволи на издигнатата стена да се държи плътно и ще създаде допълнителна бариера за кореновата система..

Тухлена ограда за цветна леха с ефект на стареене

Тухлена ограда за цветна леха с ефект на стареене

Можете да украсите тухлени цветни лехи, като използвате различни техники. За да направите това, е необходимо да подготвите повърхността, като я измажете с циментова замазка. След това можете да направите шарки, използвайки остатъци от плочки, керамични или стъклени съдове и други материали, използвайки техниката на мозайка. Можете също така да създадете ефекта от естествен морски камък. За да направите това, трябва да нанесете дебел слой мазилка и, докато не се втвърди, да направите подходящ релефен чертеж..

Естественият камък изглежда страхотно в озеленяването. Следователно може да се използва и за създаване на огради. С помощта на естествен камък могат да бъдат създадени различни форми. Ако е необходимо да се поставят няколко слоя материал, е необходимо да се закрепят елементите заедно с циментова замазка или специално лепило..

Ако горните материали не са намерени във фермата, тогава можете да направите ограда за цветни лехи и лехи със собствените си ръце от импровизирани средства.

Хармонична комбинация от бетонна ограда и декоративен камък

Хармонична комбинация от бетонна ограда и декоративен камък

Ограда за цветни лехи и легла от алтернативни материали

Създаването на композиции от скрап материали има много положителни аспекти. На първо място, това, разбира се, е икономия на разходи, защото можете да създадете ограда, без да харчите нито стотинка. С правилния подход такива структури ще изглеждат впечатляващи и оригинални. В същото време вие ​​давате своя специален принос за опазването на околната среда, без да изпращате употребявани битови предмети на депо..

Ограда за цветни лехи и лехи: Евтина и много особена ограда, изработена от пластмасови бутилки

Евтина и много особена ограда от пластмасови бутилки

Когато създавате огради за цветни лехи, можете да използвате:

 • пластмасови или стъклени бутилки;
 • празни кутии;
 • стари ястия;
 • гуми и др.

В къщата на всяка домакиня винаги ще има материали за създаване на оригинална ограда

В къщата на всяка домакиня винаги ще има материали за създаване на оригинална ограда

Можете да изберете формата на леглата и опциите за инсталиране на бариерата по ваша преценка, показвайки въображението си.

Съвети! За да украсите леглата по пътеката, можете да използвате саксии с стайни цветя, като здравец, бегония, кала и други..

Thanks! You've already liked this