Хибридни чаени рози: популярни сортове и как правилно да се грижим за упорити красавици

Декоративно цвете с най -богатата палитра от цветове и луксозен аромат

Декоративно цвете с най -богатата палитра от цветове и луксозен аромат

Нито една градина или лятна вила не е пълна без рози. Дори и най -практичните градинари се превръщат в естети и винаги засаждат поне няколко храста от тези ароматни красавици. Въпреки това, дори и най -малката розова градина се характеризира с капризи и трудности в грижите. В тази връзка водещите животновъди кръстосват сортове чаени рози с ремонтиращи и отглеждат хибриди – също толкова красиви, но устойчиви на въздействието на студ и болести..

Тези сортове са много по-студоустойчиви и много по-устойчиви на болести.

Тези сортове са устойчиви на студ и са много по-устойчиви на болести.

Сортове

Има много разновидности на хибридни чаени рози. Помислете за най -популярните.

Характеристики на сорта
Peer Gynt Високо растение (до 90 см) с гъста храстовидна растителност. Принадлежи към ранните сортове, има елегантни тънки шипове и невероятно гъста корона. Цветовете не са натрупани, големи, златисто-жълти на цвят в началото на цъфтежа, до края венчелистчетата придобиват деликатен розов оттенък. Този тип е обожаван от декораторите и цветарите не само заради красотата си, но и заради дългия си цъфтеж. Има един недостатък – особено е предразположен към лезии с брашнеста мана..
Dame de coeur Голямо растение с дължина 80-90 см, повече от другите сортове, то е в състояние да устои на замръзване, устойчиво на болести. Диаметърът на цветята е до 12 см, формата на пъпките е продълговата, наподобява купа, венчелистчетата са червеникаво-пурпурни и кадифени, имат слаб, но много приятен аромат. Отглежда се както за единичен разрез, така и за разплод в групови композиции.
Уенди cussons Височина до 1 м, листата са големи, наситено зелен цвят с бронзови оттенъци. Различава се с големи полу-двойни цветя в жълтеникаво-оранжеви тонове с нюанси на бронз. Този сорт е много подходящ за растящи начинаещи производители, тъй като е много лесен за грижи..

13

Валенсия Най -популярният сорт хибридни чаени рози. Високо "бронз" храст около 90 см с мощни и буйни жълто-оранжеви цветя с диаметър до 13 см. Широкото търсене сред градинарите се дължи не само на красотата, но и на невероятно силния съблазнителен аромат.
Текила Изгрев Ниска красавица, достигаща 70 см височина. Храстът се състои от зелени листа с блестящ зелен цвят. Цветовете имат силна миризма и са златисти на цвят с червена ивица. Растението е устойчиво на болести.
Късметлийско парче Градинарите го харесаха заради красивата си форма и оригиналния цвят на венчелистчетата-розово-оранжево отгоре, червено-кайсиево отдолу.

13

Супер звезда Висок декоративен храст със средно големи цветя с преливащ се цвят корал или кайсия. Пъпките са пухкави и ароматни. Има тенденция за побеждаване на брашнеста мана.
Ла Франция Различава се в уникален цвят – дъното е ярко розово, нагоре цветът се променя в сребристо -розов. Диаметърът на цветето е 10 см, опциите за цъфтеж са различни – може да зарадва както с отделни пъпки, така и със съцветия. Венчелистчетата са плътни и двойни, растението е особено устойчиво на замръзване и не е склонно към гъбична атака. Храстите могат да се засаждат на групи.
Прима балерина Отнася се за рози с цветни лехи, височината му е около метър, полу-двойни пъпки с форма на конус и силен аромат.
Александър Сорт с полу-двойни червени цветя, той се различава от другите видове с изправени стъбла с дължина до един и половина метра. Най -добрият сорт за рязане.

четиринадесет

Въпреки изобилието от сортове, хибридите на чаена роза са сходни в методите на засаждане..

Как да засадите?

Избор на правилното място

Мястото трябва да бъде добре осветено и защитено от течения, а високо ниво на подпочвените води също е неприемливо. Идеалното място би било югоизточно от градината..

Съвет! За да се избегне прекомерно излагане на ултравиолетова радиация, има смисъл да се засаждат малки дървета до храстите. Те ще предпазват розите от вятъра и в същото време ще осигурят необходимата циркулация на въздуха..

Масовият цъфтеж продължава юни-юли, след това след кратък покой идва втората вълна, която продължава до късна есен

Масовият цъфтеж продължава през юни-юли, след това след кратък покой идва втората вълна, която продължава до късна есен

Съвет! В идеалния случай почвата трябва да е лека и глинеста, но можете да адаптирате съществуващата, ако е правилно подготвена. За да направите това, е необходимо да добавите пясък, компост и пепел към “тежката” почва, а глината и хумусът ще трябва да се добавят към твърде “леката” почва.

Отглеждането в открита и затворена земя е разрешено в зависимост от климатичните условия на региона

Отглеждането в открита и затворена земя е разрешено в зависимост от климатичните условия на региона

Процес на засаждане

  1. След като подготвите почвата, трябва да изчакате малко, докато стане топла. Факт е, че нашите хибриди са наследствени аристократи, които не понасят студената земя. Като легло от пера за крале, то ще трябва да се затопли.
  2. Най -добре е да засадите храсти през пролетта, в началото на май – края на април, но можете да си купите разсад през март, основното е да ги запазите до момента на слизане. За да направите това, те се поставят в земята и се поставят на перваза на прозореца, но можете да ги спуснете във влажен пясък и да “изострите” в мазето.
  3. Преди засаждането трябва да отрежете корените и да проверите цвета на разфасовките, здравите суровини за засаждане трябва да са бели отвътре. След подрязването разсадът се поставя във вода за половин час. Сега можете да засадите.

15

За това ви трябва:

  • Изсипете подготвената почва с вода с таблетка за активиране на растежа (можете да ги купите във всеки градинарски магазин).
  • Поставете кореновата система в ямката.
  • Заровете корените, като разклащате самата роза от време на време и уплътнете земята около бъдещия храст.
  • Залейте.

Последният процес ще бъде хълмист за защита на долните пъпки от студ, топлина и вятър.

Последният процес ще бъде хълмист за защита на долните пъпки от студ, топлина и вятър.

Съвет! Засадените хибриди никога не трябва да се оставят да цъфтят за първи път след засаждането. Първите 5 пъпки трябва спешно да се отчупят, в противен случай кореновата система няма да може да се укрепи. Когато храстът расте 50 см, на пъпките може да се даде свобода.

Не се препоръчва да отрежете повече от две цветя от един храст едновременно, в противен случай растението ще отслабне

Не се препоръчва да отрежете повече от две цветя от един храст едновременно, в противен случай растението ще отслабне

Грижи

Важно! Само безупречно правилната грижа след засаждането ще осигури здравето на храста..

Поливане

Младите храсти трябва да се поливат доста често, когато земята изсъхне; зрелите разсад ще изискват рядко, но изобилно снабдяване с вода. Водата от чешмата няма да работи – тя съдържа твърде много соли и примеси. Можете да събирате дъждовна вода или да използвате разтопен лед.

Съвет! Струва си да се полива с тънка струя, капки не трябва да се допускат по листата и цветята, това може да провокира гъбични инфекции.

четиринадесет

Подрязване

  • Винаги е необходимо да се отстраняват засегнатите или замръзнали части, в противен случай всички неразположения ще се разпространят допълнително в растението. През пролетта, когато пъпките пораснат до 0,8 см, стъблата трябва да бъдат отрязани: маломерните видове се оставят 4 пъпки на издънка с дължина 15 см, останалите се отстраняват, а за високите сортове тези показатели са различни – 8 пъпки и дължина около 30 см.
  • През лятото всички изсъхнали цветя се режат редовно, а през есента ще трябва да изрежете всички неузрели издънки, както и повредени части.

През пролетта е необходимо умерено или относително силно подрязване, в зависимост от сортовите характеристики, тъй като те цъфтят почти през цялото лято.

През пролетта е необходимо умерено или относително силно подрязване в зависимост от сортовите характеристики, тъй като хибридните рози цъфтят почти през цялото лято

Подхранване

Трябва да подхранвате растението три пъти. Пролетната храна стимулира растежа, лятната храна ви позволява да се адаптирате нормално след процеса на засаждане, а есенната храна ви позволява да натрупате нужното количество вещества за зимуване.

През целия сезон е необходимо растението да се подхранва с минерали, които съдържат фосфор, калий и магнезий.

През целия сезон е необходимо растението да се подхранва с минерали, които съдържат фосфор, калий и магнезий.

Болести

Съвет! Най -големият проблем с хибридните чаени рози е брашнестата мана. Като превантивна мярка е подходящо третирането на листата със слаб разтвор на обикновена сода за хляб в съотношение 40 г на литър вода. Това се прави при засаждане през пролетта..

Ако цветята са засегнати от листни въшки, стъблата и листата се третират със сапунена вода в размер на парче сапун за пране за 10 литра вода. Понякога там се добавя отвара от пелин. Ако вредителите са упорити и отказват да се оттеглят, можете да използвате химия, като закупите специални отрови в градинарски магазин..

13

Хибридните чайни рози са древни аристократи, принудени да се адаптират към суровите условия на реалността. Те придобиха сила на характера и загубиха предишните капризи на глезени благородници. С подходяща грижа и подходяща грижа, тези цветя ще ви разкрият своята фина душа, ще ви дадат необичайна красота, ще изненадат с нежност и ще ви дадат незабравим аромат.!

Thanks! You've already liked this