Текстурирана боя за стени: преглед на стилни идеи за дизайн на апартаменти и къщи

Зона за отдих в ориенталски стил

Зона за отдих в ориенталски стил

Боядисването на стени отдавна не е обичайно решение при създаването на дизайнерски проекти. Пазарът на съвременни строителни материали значително разшири хоризонтите си, съчетавайки основните предимства на популярните довършителни материали. Невероятен набор от предимства и огромни възможности позволиха на текстурираните бои да се конкурират с тапетите..

Спалня в модерен стил

Спалня в модерен стил

Характеристики на текстурирана боя

Текстурираната боя е сходна по своите характеристики с обикновената боя, без която не може да се направи никакъв ремонт. Въпреки общите параметри, текстурираната боя се различава по своя състав, консистенция и структура, което е основната му характеристика. Поради микрогранулите в състава се получава необичайна текстура, която наподобява шпакловка. Освен това неговото нанасяне е последният етап от декоративното покритие, което не изисква допълнителен слой боя..

Текстурирана боя, идеална за фюжън стил

Текстурирана боя, идеална за фюжън стил

На бележка! Съставът на текстурираната боя се основава на акрил, силикон и силикат. Пълнителите, които създават ефекта на различни текстури, са мраморни стърготини, натрошен газов силикат и микрокапсули.

Боите се различават по размера на добавените пълнители. Производителите използват фини, средни и груби фракции в зависимост от очаквания резултат.

Класическо морско настроение

Класическо морско настроение

15

За да оцените красотата на материалите, препоръчително е да използвате текстурирана боя в просторни помещения. Източникът на светлина ще позволи на цветовата гама и необичайната текстура да се разгърнат докрай, ако площта не е твърде ограничена. Текстурираните бои се използват широко не само за вътрешна декорация, но и са отлични за боядисване на фасади..

Алтернатива за картини

Алтернатива за картини

Предимства

За разлика от аналозите, текстурираната боя съдържа акрилни съполимери, което осигурява редица предимства:

  1. Широк спектър от приложения. Поради своята текстура не е необходимо да се използва върху равна повърхност. За разлика от тапетите, боята маскира малки нередности.
  2. Устойчив на влага, замръзване, мухъл и слънчева светлина.
  3. Не изисква специални умения при употреба и е устойчив на механични натоварвания.
  4. Възможност за създаване на уникален дизайн чрез отлични декоративни данни. Боята е като глина, от която можете да оформите всякаква текстура.
  5. Създайте цветова схема сами. Смесвайки няколко нюанса, можете да получите изключителен тон.

Невероятна средиземноморска кухня

Невероятна средиземноморска кухня

Уютен селски

Уютна стая в селски стил

Съвет! Не пренебрегвайте съветите на продавача, в противен случай резултатът от работата ще донесе само разочарование вместо радост. Производителите етикетират продукта си по различен начин, за да показват зърнестост, така че разберете всички нюанси, преди да купите..

15

Цветен синтез

Цветен синтез

Текстурираната боя винаги изглежда впечатляващо

Текстурираната боя винаги изглежда впечатляващо

Сортове

Когато работите с текстурирани бои, можете да получите огромен избор от цветове и текстури. Резултатът се постига чрез разнообразни нюанси, различни техники за нанасяне и използване на няколко вида бои.

Тип Описание
Марсилийски восък След нанасяне върху повърхността обикновено се покрива с декоративен восък. Резултатът е стена с водоотблъскващо покритие – чудесно за басейни и ресторанти. Създава ефект на каменно покритие, което може да се пере.
Облекчение Той е лесен за нанасяне и достъпен дори за неопитни "художници". Кварцовите чипове в комбинация с други естествени пълнители водят до различни текстури, които са оформени с равномерна мистрия.
Мисури Съдържа модифицирано нишесте с акрилен произход. Поради това се получава специална текстура, докато повърхността може да бъде както напълно гладка, така и текстурирана. Ако използвате различен нюанс боя за боядисване на стърчащите елементи, получавате необичаен ефект. За да направите това, трябва да използвате суха гъба или валяк с достатъчна твърдост..
Атакама Това е комбинация от акрилна основа с добавяне на кварцов пясък. Специалните метални пигменти създават отразяващ ефект, което води до блестяща кадифена повърхност.

Разнообразие

Разнообразие

Стилна спалня

Стилна спалня

Магията на златото

Магията на златото

Съвет! Доста широк избор от различни опции може да бъде разнообразен с прозрачен лак. За да направите това, достатъчно е да лакирате боядисаната стена след изсушаване – тя ще „искри“ с отблясъци поради отражението на светлината от различни ъгли на видимост.

15

Оригинално решение

Оригинално решение

Технология на приложение

Поради плътната си текстура, използването на текстурирани бои не изисква идеално равна повърхност. Най -добре е обаче да премахнете прах, мръсотия и остатъци от стари покрития като подута мазилка или стърчащи тапети, за да предотвратите отлепването на боята. Ако има празнини повече от 2 мм, използвайте гипс. В края на подготвителния етап нанесете грунд, за да осигурите адхезия на повърхността към боята и да предпазите стената от влага.

Опции за текстура

Опции за текстура

След като грундът изсъхне, можете да пристъпите към нанасяне на текстурирана боя. Това ще изисква специални инструменти: шпатули, мистрия и ролки. Ако се използва бяла боя с добавено багрило, уверете се, че двата компонента се смесват старателно, докато станат еднакви на цвят..

На бележка! Боята се нанася в един слой, дебелината му трябва да бъде най -малко 7 мм, в противен случай няма да работи за създаване на модел. След нанасяне в рамките на 15 минути, съставът се фиксира, но пълно изсъхване настъпва за един ден..

Интересно изпълнение

Интересно изпълнение

Съвет! Спазвайте дозата на багрилото, за да получите равномерен цвят. За най -добри резултати използвайте повърхност и боядисвайте при стайна температура. Това ще улесни нанасянето и ще осигури равномерен завършек..

Ролките за нанасяне могат да бъдат много различни

Различни видове валяци за нанасяне на текстурирана боя

Идеи за използване в интериора

Използването на текстурирана боя в интериора дава огромен избор за творчество. В допълнение към често срещаните ефекти на коприна, кадифе и мрамор, можете да създавате различни модели с помощта на специални ролки и шаблони. Дизайнерите ефективно използват текстурирана боя както за покриване на всички стени, така и в комбинация с тапети. Благодарение на този тандем можете да подчертаете зона за отдих в стаята или да се съсредоточите върху части от стената. Също така, боята е чудесна за по -необикновени идеи в дизайна на спалня или детска стая..

Величествено черно

Величествено черно

Необичайни комбинации

Необичайна комбинация

Необичайна идея за декориране на детска стая е използването на контрастни цветове. Можете да добавите настроение, като използвате различни нюанси на боята. За разлика от тапетите, текстурираната боя дава възможност за създаване на всякакъв модел, експериментирайте с цветове, шарки и текстури. Можете да комбинирате сродни цветове, доверявайки се на вашия вкус и въображение. Можете да украсите стената с маркер за сухо изтриване.

Страхотна идея за детска стая

Страхотна идея за детска стая

Съвет! За спалнята необичайни решения под формата на наклон, ивици и петна са идеални. За да създадете смела версия, си струва да експериментирате не само с цветовата схема, но и да създадете ефект на акварел..

Такава декорация обикновено се използва за подчертаване на композиционния център. Напоследък една от модерните тенденции стана създаването на ефекта от мухъл и влажни стени..

Всекидневна в пясъчни цветове

Всекидневна в пясъчни цветове

Съвет! Ако нямате опит с нанасянето на текстурирана боя, първо трябва да опитате върху малка площ, за да видите какъв модел получавате. След като получите задоволителен резултат, можете да започнете да боядисвате цялата повърхност..

Слънчев интериор

Слънчев интериор

Thanks! You've already liked this