Ламбрекени за залата (39 снимки): видове и характеристики по избор

Ламбрекени с чисти симетрични гънки

Ламбрекени с чисти симетрични гънки

Всекидневната в къща или апартамент трябва да бъде удобна и в същото време представителна. Доста впечатляваща площ в тази стая е заета от прозоречна композиция, така че към нейния дизайн трябва да се подхожда с цялата отговорност. Красивите ламбрекени за залата могат да придадат на стаята особен чар и солидност, като същевременно поддържат наистина домашна атмосфера.

Прави твърди ламбрекени в хола

Прави твърди ламбрекени в хола

Ламбрекени с ресни

Ламбрекени с ресни

Какво е ламбрекин?

Ламбрекинът е тясна лента от плат, прикрепена към перде за завеси и е изобретена като средство за прикриване на грозен фрагмент от стената между отвора на прозореца и тавана..

Днес ламбрекените най -често изпълняват декоративна функция, правейки композицията на завесите по -хармонична и плътна..

Ламбрекените се използват и за покриване на неестетичен корниз. Популярно е да се използват завеси с ламбрекени за декориране на зала в определен стил, например модерен. Също така, като използвате този елемент, можете да коригирате геометрията на прозореца, да повдигнете таваните или визуално да разширите отвора на прозореца..

Ламбрекин, скриващ корниза и горния склон на прозореца

Ламбрекин, скриващ корниза и горния склон на прозореца

Ламбрекин в модерен хол

Ламбрекин в модерен хол

Изящен ламбрекен в хола

Изящен ламбрекен в хола

Използване на ламбрекен без завеси

Използване на ламбрекен без завеси

Видове ламбрекени

Има голямо разнообразие от възможности за дизайн на ламбрекин, но си струва да се подчертаят няколко основни типа на този продукт..

 1. Класически. Тясна лента от плат, събрана в гънки с помощта на специална лента – лента за завеси. Въз основа на формата на долния ръб, такъв ламбрекен може да бъде прав, дъгообразен, вълнообразен. Чудесен начин да скриете грозен корниз или наклон на горния прозорец.

  Класически ламбрекен

  Класически ламбрекен

 2. Трудно. Такъв ламбрекен перфектно запазва формата си, изработен е от специална тъкан от бандо или се използва плътна тъкан с дъблин или нетъкан подплата. Във вътрешността на залата такъв ламбрекен изглежда доста строг и величествен..

  Твърд ламбрекин

  Твърд ламбрекин

 3. С декоративни елементи. Сложният дизайн на този ламбрекен включва такива детайли като джаботи, джабони, студени форми, перкиди, вратовръзки. Истински обхват за въображение и шанс да създадете наистина уникална композиция от завеси.

  Ламбрекин с декоративни елементи

  Ламбрекин с декоративни елементи

 4. Комбинирано. Например през отворите в твърд ламбрекен се разтягат ленти от плат, събрани в гънки. Обикновено професионалните дизайнери се занимават с проектиране (и не можете да кажете друго) такива ламбрекени..

Комбиниран ламбрекен в хола

Комбиниран ламбрекен в хола

Разбира се, сложните ламбрекени с изящна форма изглеждат по -интересни и по -впечатляващи, обаче, да речем, за стил кънтри музика, няма нищо по -подходящо от класическия прав ламбрекин.

Елементи на сложен ламбрекен

Сложният ламбрекен е комбинация от декоративни елементи, създадени с помощта на различни видове драперии от плат. Обикновено в един дизайн се използват до три различни елемента, но с опит и безупречно чувство за стил можете да експериментирате с голямо разнообразие от детайли..

Swag е полукръг с гънки, традиционен елемент на ламбрекен. Покритието може да бъде прикрепено към корниза по целия горен ръб или от двете страни, образувайки празен полукръг с по -малък радиус. Има и симетрични и асиметрични сваги. Swagi може да се използва самостоятелно, по двойки, да се припокрива, да се пресича с други елементи на ламбрекена.

Завеси в хола с три ламбрекена

Завеси в хола с три ламбрекена

Хвърляне – ако хвърлите лента от ламбрекенова тъкан върху корниза, получавате полукръг, който прилича на суап. Най-впечатляващият външен вид обаче е кросоувър върху модерен корниз с форма на тръба, направен в същия дух като дизайна на текстил за прозорци..

Ламбрекин с перекид

Ламбрекин с перекид

Жабо е асиметричен ламбрекенов елемент, който има вертикални гънки, наклонен долен ръб и обикновено се намира отстрани на отвора на прозореца. Често жаботите (или де жаботите) се използват по двойки – от двете страни на прозореца.

Ламбрекин с джаботи

Ламбрекин с джаботи

Вратовръзка – можете да шиете вратовръзка за ламбрекен, като използвате модел, подобен на този на жабо. Само гънките не са разположени по стрехите, а една пред друга, образувайки тесен продукт.

Ламбрекин с връзки

Ламбрекин с връзки

Кокиле – традиционно разположен в средата на прозоречната композиция между два суага. Това е симетрична или двойна структура, напомняща за два тесни и къси брега, разположени с дълги страни един към друг.

Ламбрекин с декоративен елемент - охлаждаща форма

Ламбрекин с декоративен елемент – охлаждаща форма

Комбинации от декоративни елементи от ламбрекен изглеждат страхотно в различни цветове – изберете или контрастни цветове, или балансирана цветова схема.

Един от цветовете трябва да е основният, най -добре е да е цветът на основния плат за пердета..

Декорации за ламбрекени

Сложният ламбрекен сам по себе си е изящна декорация на прозореца, но дори и най -простият ламбрекен може да бъде украсен с оригинален кант.

 • Ресни – традиционно покритие за ламбрекен от кадифе или тафта.

Ламбрекени с ресни

Ламбрекени с ресни

 • Фестоните са назъбени издатини с различни форми, които могат да придадат напълно ново настроение на композицията на прозореца.

Ламбрекин с миди

Ламбрекин с миди

 • Плитката е прост, но ефективен начин за довършване на ръба на ламбрекен чрез пришиване на тясна текстилна лента.

Ламбрекен с плитка от шифонова панделка

Ламбрекен с плитка от шифонова панделка

За да украсят твърд ламбрекен, те използват обемни детайли, имитиращи мазилка, или цветя от мека тъкан, и също и различни тематични изображения, нанесени върху твърдата повърхност на ламбрекена чрез фотопечат.

Направи си сам ламбрекени за залата

Шиенето на класически ламбрекен не е трудно – това е обикновена завеса, само съкратена. За създаване на декоративни елементи от ламбрекен се използват специални шарки, но за начинаещи шивачки предлагаме инструкции как да си направим тампон по непрофесионален метод.

 1. Ще ви трябва квадратно парче плат със страна около 1,5 м. Сгънете го наполовина, свързвайки противоположни ъгли, и маркирайте средата на диагонала – това ще бъде средата на горната част на тампона.
 2. Сега ще подготвим бар – корниз или обикновена дъска, върху която ще монтираме бъдещия тампон. Ние маркираме на лентата центъра, желаната ширина на средата на тампона и крайните му точки. Фиксираме тъканта върху бара.
 3. Оформяме гънки с необходимата ширина на необходимия интервал една по една. Фиксираме плата с щифтове, постигайки образуването на равномерни и красиви гънки.
 4. Ние украсяваме горния ръб на тампона с лента за завеси и изрязваме долния в равномерен полукръг по крайната гънка.

Как да шиете тампон със собствените си ръце

Как да шиете тампон със собствените си ръце

Абсолютно лесно е да изпълнявате други елементи – джаботи, хладилни форми. Изчислете общия брой и ширина на всеки елемент, така че да не са претъпкани, но и да не са твърде просторни. Остава да закачим ламбрекена на една от струните на корниза.

Съвети! Ако решите да украсите дома си с композиция на завеса, използваща ламбрекен, холът е най -подходящ за този величествен интериорен елемент.

Можете да придружите с ламбрекин не само класически хол, но и доста модерни стаи, декорирани в хай-тек или техно стил. Изберете опцията, която харесвате, от предложените във видеоклипа или създайте уникално копие!

Ламбрекин с няколко гънки

Ламбрекин с няколко гънки

Завеси с ламбрекени

Завеси с ламбрекени

Ламбрекени с ресни и жаботи

Ламбрекени с ресни и жаботи

Thanks! You've already liked this