Одеяло от камила: плюсове и минуси на продукта и как да различим истинското от фалшивото?

Одеяло от камила в елегантна спалня в класически стил

Одеяло в елегантна спалня в класически стил

Камилите – кораби на пустинята – могат да съществуват както под палещото слънце, така и в студен климат. Уникалната кожа им помага в терморегулацията и не е изненадващо, че много потребители се интересуват от закупуване на одеяло от камилска вълна. Но преди да го купите, трябва да научите повече за материала, неговите свойства, предимства и недостатъци..

Съчетава се добре с еклектичен стил

Обложка от такъв план върви добре с еклектичния стил.

 Какво трябва да знаете?

Когато купуват одеяло от овча вълна, почти всеки разбира как е получен. Но когато става въпрос за обитател на пустиня, е трудно да си представим как да си набавим вълната. Но, както се казва, нищо не е невъзможно в света и методите все още се измислят. Камилата е голямо животно с палци, което живее в сухите краища на света – степи, пустини. Те са разделени на два вида:

 1. Двугорби – бактрианци. Те живеят в степните райони, където преобладават сухо лято и снежна зима. Косата им е гладка, гъста и мека. Добивът на материал от тях е до 10 кг от голям възрастен.
 2. Един гърбав – дромедар. Те съществуват в най -сухите райони на света, поради което козината им е гладка и златиста. Може да даде около 4 кг суровина.

Важно е да знаете! Покритието на двугърби представители на семейство камили се използва като изолация и за създаване на прежди.

Доста лек и много топъл

Доста лек и много топъл продукт

Когато събира вълна, животното не се поддава на мъки, то се получава по следните начини:

 1. Срязване – случва се всяка година, веднага след приключване на линеенето. Период: късна пролет – началото на лятото.
 2. Събиране на материал след линеене на животни.

Най -ценната суровина е пухът – подкосъмът, който е мек. Получава се чрез ръчно разресване. След извличането на материала, независимо от метода, той се сортира. След това се прави прежда, а от нея – различни продукти.

Факт! Пухът може да се използва за шиене на работно облекло за водолази, полярници и дори астронавти.

15

Характеристика на материала

Следните характерни черти на камилската коса трябва да бъдат подчертани:

 1. Финотата на отделните косми: средната стойност е 23 микрона. Този параметър зависи от породата и може да варира от 6 до 120 микрона.
 2. Цветовата палитра не е много разнообразна – печено мляко, сметана, бежово, кафяво, кафяво.
 3. Най -деликатната вълна е тази, получена от женски.
 4. Най -ценният нюанс на крема.
 5. Най -добрите качества на материала в камилите, които не се използват за работни цели и живеят в степите на Монголия.

Вълната е високо ценена и скъпа поради факта, че твърде много от нея не може да се получи от едно животно. За да се запазят всички положителни качества, той не се оцветява и не се поддава на допълнителна обработка – това може да влоши свойствата.

Уютно одеяло с камилска вълна

Уютно одеяло с вълна

Чудесен вариант за леко покривало от камила за спалнята

Чудесен вариант за леко покривало от камила за спалнята

Предимства и недостатъци на естествените суровини

Преди да закупите такова оригинално затоплящо одеяло за себе си, трябва да разберете за неговите положителни и отрицателни страни..

Плюсове минуси
Лекота – теглото е 2 пъти по -малко от това на овцете, плюс често суровините не се боядисват, не се добавят синтетични влакна – това гарантира абсолютна естественост Разходи – както вече споменахме, цената на такова одеяло е доста висока. Тъй като вълната на техните животни може да се получи за малко и далеч не през цялата година
Ланолонът е животински восък, неговото присъствие върху космите неутрализира токсините, насърчава подмладяването на тялото, подобрява състоянието на кожата, нейната стегнатост и еластичност Специфична грижа – продуктите от вълна на това животно могат да се почистват само със сух метод
Задържане на топлина – структурата на космите е пореста, което помага да се затопли перфектно такава вълна, но в същото време тя няма да прегрее. Поради това нормалната терморегулация на тялото се случва по всяко време на годината. Ограничена цветова палитра – тъй като при създаването на конци и продукти не се използват багрила, цветът на такова одеяло няма да бъде закачлив и прост
Хигроскопичност – одеялото бързо ще абсорбира влагата, но толкова бързо и ще я даде. Вълната на това животно няма способността да акумулира статистически електричество. Не може да се използва от тези, които вече са алергични към такива продукти..
Практичност – нишката е издръжлива, издръжлива, устойчива на замърсяване. Интересното е, че тя има способността да се почиства. Важно е да го съхранявате правилно – в края на краищата молците и акарите могат да унищожат продукта.
Естественият материал е хипоалергенен, няма да има сърбеж или зачервяване от допира му с кожата. Ето защо части от него се използват за деца. Освен пропускливостта на въздуха – материалът е естествен, диша, което гарантира отлична циркулация на въздуха Одеялото ще бъде бодливо, но не никакво. Ако е направен от вълната на млади животни, тогава няма да има такъв проблем, но ако е направен от стари животни, той ще „ухапе“
Издръжливост – При правилна грижа и съхранение, тя ще продължи най -малко 15 години. Стабилност на формата – поради факта, че камилската вълна е много еластична, одеялото ще запази формата си през целия период на употреба _____________

Важно! Смята се, че одеялото от камилска вълна има лечебен ефект. Материалът, образуван от нишката, осигурява лек масаж, който подобрява кръвообращението и вазодилатацията. Тъканите се регенерират чрез подобрен метаболизъм. В допълнение, използването му е отлично средство за предотвратяване на настинки, ревматизъм, ишиас, болки в ставите..

Видове одеяла

Откриването на положителните и отрицателните страни на материала не е всичко, трябва също така да разберете какви видове такива одеяла съществуват. Според метода на производство те са отворени и затворени..

 1. Първият вариант предполага, че тъканта на продукта е изработена от нишки, получени от животинска коса. Поради факта, че е постоянно в контакт с кожата, пухът от млади камили често се използва при производството на такива аксесоари – това гарантира мекота и гладкост. Но такива продукти не се затоплят толкова, колкото тези, направени по затворен начин, и те могат да се нарекат по -скоро декоративни покривки..
 2. Що се отнася до затворените, те натъпкват вълната в покривало, изработено от специален траен материал. В този случай се използва материал, получен от възрастни животни, тъй като няма да има директен контакт с човешката кожа. За да не се обработва материалът в нишки, той не се губи, поставя се в корица и се зашива с квадрати, тоест се създава така наречената юрган..

Стилно решение за спалня в шоколадови тонове

Стилно решение за спалня в шоколадови тонове

Юрган за камилска коса

Юрган за камилска коса

15

Плътност

Колко плътно ще бъде одеялото, зависи от способността му да пести топлина. Има стандартни и леки продукти. Също така, този показател влияе върху теглото: по -плътно – по -дебело и по -топло.

Те се отличават и със своята сила:

Характеристики на плътността на типа одеяло
Бели дробове 200-220 г / м2 Те са чудесни за използване през пролетта и лятото..
Лек 220-280 г / м2 Тази опция е чудесна за отопляеми помещения по всяко време на годината..
Всесезонен 300-350 г / м2 При тях е удобно през зимата, пролетта и есента, през лятото ще бъде горещо с такива.
Топло 420 г / м2 Той перфектно предпазва от студ. Чудесно решение за тези, които винаги са студени.

За топъл сън

За топъл сън

Леко одеяло

Леко одеяло

Как да различим сурогат от фалшификат?

Популярността и отличните качества на материала привличат онези производители, които се стремят към лесни пари чрез фалшифициране: те заменят естествените влакна със заместител и синтетика. Цената за такова псевдосиньо одеяло е малко по-ниска, в резултат на което купувачите нямат край. Но с такъв продукт не трябва да очаквате всички положителни качества, споменати по -горе..

Съвет! За да се предпазите, трябва да знаете как да различавате истинско камилско одеяло от сурогат и фалшификат. Ето важните моменти:

 1. Въпросното одеяло ще бъде по -леко от овца.
 2. Ако материалът е естествен, той ще бъде приятен на допир като пух. Ако се открият груби влакна, това показва синтетичен произход..
 3. За да проверите естествеността на материала, можете да извършите следния тест – издърпайте няколко влакна и го запалете. Ако това не е фалшив, той ще изгори лошо, бавно, топенето се случва без сажди, а миризмата е характерна за изгаряне на коса, пера.
 4. Камилската вълна не може да бъде боядисана, така че ако продуктът е твърде ярък, с нехарактерен цвят, откажете да купувате – това е фалшив.
 5. Ако одеялото съдържа повече от 5% синтетични влакна, това вече е полу вълнен продукт..

Интересно одеяло с добавка на камилска вълна за модерна спалня

Одеяло с добавка на камилска вълна за модерната спалня

15

И накрая, заслужава да се отбележи, че одеяло от камила, ако е естествено и е направено от вълната на декларираното животно, има много предимства, така че покупката му е напълно подходяща за нашия суров климат. Уверяваме ви, че няма да останете разочаровани!

Thanks! You've already liked this