Врати от ковано желязо (65 снимки): Ренесансова изтънченост и модна тенденция

Вратите, изработени със сложна обработка, винаги са пример за сигурност и сигурност.

Вратите, изработени със сложна обработка, винаги са пример за сигурност и сигурност.

С развитието на високите технологии старият занаят получи нов дъх и решително влезе в живота ни. Мебели, градински декор, решетки за прозорци – ковани продукти са в голямо търсене. Входните врати, декорирани с ковани елементи, също се отличават със своята неизменна изтънченост и надеждност. Майсторското притежание на чука и въображението на майстора правят възможно създаването на уникални, дълбоки в красотата продукти. Ще ви запознаем с тях, като говорим за предимствата и недостатъците, производствения процес и тънкостите на монтажа..

Благодарение на съвременните технологии и древната мъдрост се появяват ковани продукти, които нямат равни по сила, надеждност и грация.

Благодарение на съвременните технологии и древната мъдрост се появяват ковани продукти, които нямат равни по сила, надеждност и грация.

Кованите елементи ще добавят усещане за лукс към фасадата

Кованите елементи ще добавят усещане за лукс към фасадата

Стил и практичност

Съвременните входни врати от ковано желязо съчетават силата на метала и изящната красота, създадена от ръцете на майстор. Продуктите вдъхват уважение и олицетворяват недостъпността на дома.

Като се има предвид, че вратата служи като един вид щит за нашата къща и нейната отличителна черта, бих искал да видя в нея както безупречна здравина, така и висок артистичен стил. Разнообразието от модели ви позволява да задоволите вкусовете на различни категории хора. Производителите не спират да експериментират и днес са готови да предложат както изцяло метални врати, така и модели от други материали с декоративно коване..

Традиционното дърво, декорирано с декор от ковано желязо, автоматично се превръща в невероятно произведение на изкуството, достойно за възхищение. Обикновената простота на стоманата, като същевременно запазва присъщата за нея здравина, е изпълнена със специален чар, ако фасадата на вратата е допълнена с ажурни ковани елементи.

Луксозна стъклена врата, увита в кован метал, може да придаде индивидуалност на конструкцията.

Луксозна стъклена врата, увита в кован метал, може да придаде индивидуалност на конструкцията.

Вратите от ковано желязо са елемент от дизайна, който просто не може да излезе от модата.

Вратите от ковано желязо са елемент от дизайна, който просто не може да излезе от модата.

Моделите, в които занаятчиите успяват органично да съчетаят крехко стъкло и тежък метал, изглеждат като истински шедьовър. Такива врати с елементи на коване традиционно принадлежат към елита на асортимента, скъпи са, но са оценени поради практичността и изключителните занаяти..

Структурни елементи

Кованите врати се характеризират със същото конструктивно решение като за конвенционалните метални врати. Основата на продукта е кутия, предназначена за окачване на крилото на вратата. Включени в кутията са налични дъски, които служат за затваряне на празнини и повишаване на защитата срещу взлом.

Крилото на вратата се сглобява от рамка за врата и втвърдяващи се ребра, разположени вътре в рамката. Те предотвратяват металната деформация и са отговорни за здравината на конструкцията..

Предимства и недостатъци

Предимствата на кованите врати отдавна са оценени от нашите далечни предци, чиито замъци и дворци са украсявали и ценели. И днес те не са загубили своята актуалност, защото гарантират:

  • структурна якост
  • надеждност

Използването на тайни за коване, запазени от древни времена, прави такива врати необичайно красиви.

Използването на тайни за коване, запазени от древни времена, прави такива врати необичайно красиви.

  • устойчивост на механични повреди и атмосферни влияния
  • висока степен на защита срещу взлом
  • продължителна експлоатация (зависи от вида на метала)

Несъмнено към този списък трябва да се добави и художествена красота. Трябва да кажа, че с такъв набор от предимства, блиндираните врати с ковашки елементи са особено търсени. Моделите се купуват от реномирани фирми и хора с високи доходи, осъзнавайки, че зад такива врати техните ценности ще бъдат в безопасност.

От възможните недостатъци си струва да споменем цената на продуктите. Наистина, такива врати ще струват доста пари, но те също ще доставят на собствениците си много удоволствие..

Друг недостатък е теглото на вратата. За да инсталирате кован продукт, ще е необходимо значително да укрепите както кутията, така и стените, така че те лесно да издържат голямото тегло на метала.

Вратата от ковано желязо изглежда страхотно на входа на къща в средиземноморски стил

Вратата от ковано желязо изглежда страхотно на входа на къща в средиземноморски стил

Как са направени

След като сте решили да инсталирате кована врата, трябва да знаете, че всеки майстор има готови разработки. Ако никой от тях не ви подхожда, можете да предложите свой собствен дизайн на врати от ковано желязо. Те определено ще ви кажат какво и как можете да приложите. Когато чертежът на вратата е готов и всички нюанси са договорени, ковачът и високите технологии влизат в игра..

В ковашкия занаят на 21 век има лазер, пневматични чукове и електрическо заваряване. Всички тези техники позволяват да се ускори производственият процес, като същевременно се запази естетическата привлекателност на металните изделия. Без значение колко механизиран е работният момент, фантастичните къдрици и приказни цветя излизат само изпод ръцете на истински майстор.

Самият процес се състои от следните етапи:

  1. Изработване на “картон” (скица на врата в пълен размер)
  2. Производство на кондуктори и печати. Първият служи като прототип на детайла, според който е кован, вторият се използва, ако се предполага, че на вратата се поставя голям брой от същия тип обемни части.
  3. Изборът на материал. Това може да бъде стоманен лист, и заготовка (за точкови части), и квадратна секция, и кръгла секция..
  4. След като всички детайли на вратата бъдат изковани, се пристъпва към тяхното сглобяване чрез заваряване, занитване или запояване, в зависимост от технологичните изисквания.
  5. Почистване, грундиране и боядисване. Цветът и техниката на изпълнение зависят от дизайна.

Невъзможно е да се даде категоричен отговор за времето. Той отчита както сложността на работата, така и натовареността на капитана. Очаквайте средно месец -два. Между другото, производството на ковани елементи изцяло ръчно удължава времето за изпълнение. Имайте предвид това, когато правите поръчка.

Грижи за врати

Сериозни проблеми с грижите за кована врата не възникват, но е невъзможно да се направи без периодична, веднъж годишно, обработка и почистване. Полирането и смилането избледняват с течение на времето, така че е необходимо да се възстанови благородния блясък на метала с помощта на специални инструменти. Мръсотията и прахът могат лесно да бъдат отстранени с влажна кърпа. Няма да е излишно да се нанесе върху метално и антикорозионно покритие.

Thanks! You've already liked this