Какво е противопожарна врата и как да я избера?

protipopozharnaya_dver_05

Има обикновени врати – изработени от метал, тапицирани с фурнир или кожа, и има огнеупорни – специализирани продукти, които са в състояние да издържат на въздействието на огъня, да предотвратят разпространението на пламъка и да осигурят бърза и безопасна евакуация на хора от сградата. Такива врати са скъпи, като правило те нямат най -добрия дизайн, но те са най -предпочитаните от гледна точка на пожарната безопасност..

protipopozharnaya_dver_01

Къде трябва да инсталирате огнеупорни врати??

В идеалния случай противопожарните врати трябва да се монтират във всяка сграда, където има много хора. На практика те се използват само в единични случаи. По -специално, те са инсталирани:

  • в промишлени сгради: между работилници, стаи за почивка, офиси, складове;
  • в жилищни сгради, където има и нежилищни помещения (например офиси – те са отделени от основната част с противопожарна врата);
  • във всички съоръжения, където има висок риск от пожар (например, с използване на потенциално опасно оборудване и запалими материали): в гаражи, лаборатории, специализирани работилници и складове.

На всяко място, където рискът от пожар се увеличава, си струва да инсталирате противопожарна врата. Основната му функция е защитна. Той ще бъде надеждна бариера пред пламъка и няма да му позволи да се разпространи извън отделна стая или част от сградата. Степента на защита обаче зависи от вида и класа на вратата..

Противопожарните врати са изработени от метал и покрити с прахова боя.

Как да изберем противопожарна врата?

При избора се взема предвид не само размерът, но и границата на огнеустойчивост. Това е ключов параметър, който определя степента на надеждност на продукта и нивото на пожарна безопасност в сграда или помещение. Границата на огнеустойчивост се определя от съкращенията EI и REI. Всяка буква в тези съкращения има различно значение. По -специално, R означава загуба на носеща способност под въздействието на огън, E – загуба на целостта на продукта и I – загуба на топлоизолационни качества. При загуба на носеща способност вратата получава най -сериозните дефекти и цялата конструкция се срутва. С загубата на целостта в платното се появяват дупки и пукнатини, през които дим и огън влизат в други помещения. След като загуби своите топлоизолационни качества, вратата започва да се нагрява от другата страна и загрява въздуха в помещението..

Противопожарна врата IE 30

Противопожарна врата IE 30

Колкото по -висока е стойността до абревиатурата, толкова по -дълго ще издържи вратата, преди да се срути или да загуби защитните си качества..

Изглежда така:

  • REI 30 предполага, че вратата ще издържи на въздействието на огъня в продължение на половин час, преди да загуби своята носеща способност, топлоизолационни качества и цялост..
  • RE 30 означава, че половин час след пожара вратата ще загуби своята цялост или товароносимост.
  • R 30 определя загубата на носеща способност в рамките на половин час.

Колкото по -голям е броят, толкова по -дълго ще издържи вратата, без да губи защитните си свойства. Разбира се, ако е посочено само R или RE, цифрата трябва да бъде по-висока (например 120 или 60 минути), тъй като вратата губи своите топлозащитни качества, преди да се срути.

protipopozharnaya_dver_02

Дори висококачествена противопожарна врата няма да може да защити вас и вашата сграда от пожар. Рано или късно вратата ще загуби своята цялост и огънят ще се разпространи в съседните стаи. Огнеустойчивостта дава само малка преднина. През това време трябва да имате време да евакуирате хората от сградата и да извадите най -ценните неща, да извикате пожарникари и в идеалния случай да потушите огъня.

Каква е границата на огнеустойчивост да изберете?

Всичко зависи от това каква стая искате да се оградите от другите, колко голям е рискът от пожар, колко бързо стаята може да изгори. Изключително трудно е да се предскаже “поведението” на пожар, но, както показва практиката, едно жилищно пространство изгаря за 20 минути, а офис за около половин час. Ако всички материали в стаята са изгорели, пламъкът може да изгасне. Следователно, противопожарната врата просто ще спаси всички останали помещения, ако устои на огън за 30-40 минути..

Помещенията на склад или производствен цех могат да изгорят по -дълго, затова за него се използват врати с повишена граница на огнеустойчивост – такова препятствие трябва да издържи поне 60-120 минути.

protipopozharnaya_dver_06

Проблеми с инсталацията

Огънят може да проникне през пролуките между рамката на вратата и стената, така че инсталацията трябва да се подхожда с цялата отговорност. Не използвайте нормални материали и оставяйте големи празнини. За пълно запечатване се използва специална полиуретанова пяна – огнеупорна. Той може също да има своя собствена граница на огнеустойчивост..

Важно е да се спазва не само технологията на инсталиране, но и правилата за пожарна безопасност. Те са неусложнени. По -специално, дори обикновените врати трябва да се отворят по посока на движение на хората по време на евакуация. Тоест навън – в коридорите или на улицата. Въртящата се навътре врата може да причини смачкване, блокиране на изхода, нараняване.

Във фоайето се монтират коридори на етажите, фоайета, врати с прост заключващ механизъм, който може да се отваря без ключ отвътре. Ако използвате обикновена ключалка, може просто да не намерите ключа по време на евакуацията. Идеалният вариант е системата против паника, когато вратата се заключва и отключва отвън само с ключ, а отвътре може да се отвори с просто натискане на дръжката. Дръжката е дълга шина. Ако се образува тълпа, вратата може да се отвори дори случайно..

Важно е пожарната врата да се затваря автоматично. Затварящият врата ще свърши работата вместо вас: вратата ще се затвори, блокирайки пътя на огъня и дима.

Колко оправдано е монтирането на противопожарна врата?

Противопожарната врата спасява животи, прави работата на пожарникарите много по -ефективна и предпазва сградата от разпространението на пламъци. Въпреки факта, че такива врати са скъпи, такива разходи са оправдани. В идеалния случай той трябва да се използва с антипанични системи, пожароизвестители и пожарогасителни системи. Такъв интегриран подход ще бъде много по -ефективен.

След като получи пълно разгръщане консултация по противопожарни врати от мениджърите на сайтове MNKK.RU, решихме да напишем точно такава статия и им благодарим за помощта.

Thanks! You've already liked this