Как да изберем стилни и функционални щори за врати?

Изобилие от дърво в интериора

Дървени щори в интериора

Ако имате нужда да направите затварящ отвор, но в същото време не искате да инсталирате врата, можете да помислите за алтернатива. Днес щорите са най -добрият вариант в този случай. Преди да закупите такъв елемент, си струва да разгледате по -подробно какви видове в момента са на пазара и как се различават.

Интериор в стил таванско помещение

Интериор в стил таванско помещение

Зониране на пространството с помощта на полупрозрачни прегради

Зониране на пространството с помощта на полупрозрачни прегради

Видове щори

Щорите се различават главно по своята структура:

 1. Хоризонтални (ролетни щори) – се състоят от вертикален лист, който се навива на руло с помощта на специален механизъм в отворено състояние на помещението.
 2. Вертикален – представляват вид екран, разделящ пространството. Такива конструкции се използват не само за проектиране на интериорни преходи. С тяхна помощ можете да отделите съблекалнята от стаята или всяка друга функционална зона. Наричат ​​се още „акордеони“.

Минималистичен кухненски интериор

Минималистичен кухненски интериор

Най -популярният материал за такива врати е дърво или пластмаса.

Най -популярният материал за такива врати е дърво или пластмаса.

Модерна спалня с легло на подиума

Модерна спалня с легло на подиума

Освен това се прави разлика между материала, от който са направени. Обикновено първият тип се характеризира с използването на тънък метал, например поцинкован. За вертикални се използват следните материали:

 1. пластмаса;
 2. дърво;
 3. PVC;
 4. метал;
 5. други.

В тази връзка се разграничава местоположението на „акордеона“.

16

Предимства и недостатъци

Поради здравината на материала, неговата устойчивост на външни фактори и надеждността на механизма, ролетите са популярни при подреждането на външни входове..

На бележка! Поради факта, че те не се отличават особено със своя специален дизайн, те най -често се инсталират в гаражи или други стопански постройки..

Хоризонталните ролетни щори, предвид техния дизайн, се използват на закрито. Те се различават значително от вратите и набират все по -голяма популярност поради следните характеристики:

 1. характеристики на дизайна;
 2. запазване на пространството;
 3. лекота на използване;
 4. намаляване на разходите;
 5. лекота на сглобяване и разглобяване.

Стилна спалня с малък акордеон, скриващ изхода към балкона

Стилна спалня с малък “акордеон”, скриващ изхода към балкона

Преди да инсталирате такъв елемент от интериора, също си струва да обсъдите недостатъците на този избор:

 1. не осигурява звукоизолация;
 2. не е универсален по отношение на дизайна;
 3. по -малко издръжливи.

Съвет! Ако вземете предвид всички горепосочени характеристики, просто трябва внимателно да подходите към избора на сгъваеми конструкции..

Удобен вграден гардероб в ярки цветове

Удобен вграден гардероб в ярки цветове

Материал

При избора важна роля играе тяхното местоположение, интериорни характеристики и финансови възможности на клиента. Най -достъпните пластмасови модели, но в същото време те не са особено издръжливи.

На бележка! Важно е пластмасата да е устойчива на влага, поради което такива модели са особено популярни в баните и тоалетните. Също така с тяхна помощ можете да отделите част от кухнята, като организирате килер, или да я използвате в други помещения с висока влажност..

Веранда в селски стил

Веранда в селски стил

Ако искате да оборудвате балкон по този начин, тогава пластмасата не е най -добрият вариант, тъй като тук трябва да обърнете внимание на факта, че в тази зона има спад на температурата, излагане на пряка слънчева светлина и т.н. Този материал не е устойчив на горните фактори и може бързо да се износва.

Съвет! В този случай PVC би бил отличен вариант – той перфектно издържа на въздействието на външната среда..

За подреждането на дневни, като спалня и хол, детска стая и други, дърво е най -подходящо. Той е екологично чист и привлекателен в същото време. Практичността на този тип се крие в неговата сила, благодарение на което дървото е особено популярно в къщи, където живеят семейства с деца..

17

Подготовка за монтаж

Инсталирането на такъв декорен елемент може да се извърши независимо, но за да се направи това ефективно, е необходимо първоначално да се подготви пасажът. Важно е дизайнът да се вписва в строг правоъгълник. Това ще гарантира нейното висококачествено функциониране. Процесът на подготовка зависи от много фактори. Проходът може да има вече инсталирани облицовъчни дъски.

На бележка! Ако са сглобени под ъгъл от 90 °, не е необходимо да се сменят.

За качествен монтаж е важно правилно да се правят измервания

За качествен монтаж е важно правилно да се правят измервания

Ако дъските са корозирали или са поставени неправилно, облицовката трябва да се изхвърли. Точката на закрепване трябва да бъде подравнена строго към нивото – тя трябва да бъде равна и гладка.

Съвет! Това може да стане със слой мазилка или при облицовка с гипсокартон..

Струва си да направите същото, ако създадете проход в стената, където преди това не е имало. За естетическия дизайн на отвора можете да закупите специални дъски от същия тип като бъдещата конструкция. Прави впечатление също, че начинът на завършване на отвора влияе на ширината. Най -добре се определя след монтажа на облицовъчни дъски..

Важно! Ако ги поръчате заедно с основата, можете да изчислите дължината на платното, както следва: извадете 4 см от ширината на отвора. 2 от тях ще бъдат заети от дъски, а още две предвиждат запълване на пространството между облицовката и стената с монтажна пяна.

Инсталация

Едно от основните предимства, които отличават “акордеона” от другите опции за интериорни врати, е лекотата на монтаж. Благодарение на това те могат да бъдат оборудвани с балкон за топлия сезон или да се променят при смяна на интериора, като се използват като интериор.

За да инсталирате, трябва да закупите:

 1. платно;
 2. фитинги;
 3. инструменти.

Процес на инсталиране

Процес на инсталиране

От какво може да се направи платното вече беше споменато по -горе. Като се има предвид тази информация, трябва да вземете решение за спецификата на интериора. Съвременните производители предлагат голям избор от дизайни на платно, което ви позволява да изберете интериор за всеки дизайн. Можете да зададете монотонно оцветяване от всеки цвят, който ви подхожда или украсен с шарка. Можете също така да поръчате индивидуален дизайн с лично избрано изображение.

Ще ви трябват: аксесоари (бегачи, крепежни елементи, ролки, дръжки, магнити или брави). Необходими са и специални винтове. От инструментите се нуждаете от отвертка или отвертка.

 • Инсталацията започва със закрепване на горната и водещата шина. По структура това са същите части, които се различават по дължина. Те задължително се фиксират с самонарезни винтове към отвора..
 • След това пристъпваме към сглобяването на самата основа. По правило платното се доставя разглобено, поради което по време на инсталационния процес трябва да се сглоби, да се редуват секции и свързващи профили.
 • Последният или, както го наричат ​​експертите, довършителният участък може да има дупки за брава или магнит, или този хардуер може да не е вграден в околната среда. Той също така има определено място за инсталиране на дръжката..

Модерен интериор със светло кресло

Модерен интериор със светло кресло

 • Свързващите профили са затворени от двете страни с щепсел.
 • В центъра на всяка секция в горната част е прикрепена ролка. На финалната линия той ще се размърда от ръба. И на първия поред са монтирани крепежни елементи.
 • След това ролките се вкарват в горната релса и след това първата лента е прикрепена към страничния направляващ профил. След това е достатъчно да прикрепите дръжката..

Така се монтират стандартни конструкции, в някои случаи те са оборудвани с долни релси, в които се поставят ролките..

Какво да търсите?

 1. Невъзможно е да се инсталира “акордеон” като входни врати, тъй като те нямат достатъчна надеждност.
 2. Можете да ги използвате за оборудване на балкон само при топло време..
 3. За студен период е най-добре да ги премахнете и да инсталирате пълноценни дялове. Но като вътрешни прегради, те могат да се използват през цялата година..
 4. Ако решите да спестите от материала на секциите, не правете това, когато избирате фитинги. Важно е да обърнете внимание на този елемент, когато купувате пълни щори..
 5. Ролките играят особено важна роля – те са основният движещ елемент. Срокът на експлоатация зависи от тяхното качество..

Акордеон врата към балкон

“Врата на акордеон” към балкона

Thanks! You've already liked this