Интериорни дървени врати (85+ снимки) – правилата на компетентен избор

Интериорните врати са незаменим елемент от съвременния интериор

Интериорните врати са незаменим елемент от съвременния интериор

Във вътрешността на къщата трябва да се обмисли всичко: интериорът, подреждането на мебелите, общият стил на стаите, който е органично завършен от дървените интериорни врати. Те говорят за истинския вкус на собственика и отношението му към дома му..

Бяла врата в класически интериор

Бяла врата в класически интериор

Уютна спалня, декорирана в селски стил

Уютна спалня, декорирана в селски стил

Дори и най -скъпият ремонт ще избледнее, ако вратите на дома са стари. Но дори и нови врати, купени неуспешно, могат да зачеркнат цялото впечатление от къщата..

Защо говорим за дървени врати? Никой друг материал, дори и най -модерният, няма толкова перфектен набор от качества като познатото, топло и уютно дърво..

Красиви плъзгащи се врати от масивно дърво

Красиви плъзгащи се врати от масивно дърво

Баня с бяла дървена врата

Баня с бяла дървена врата

Скъпото ни дърво

Този естествен материал е в състояние да “диша”. Създава приятна атмосфера в къщата. Съвременното дърво, обработено със специални импрегнации, придоби способността да издържа на огън и влага. Има отлични звукоизолационни и топлоизолационни качества. Дървените врати са издръжливи, лесни за работа и монтаж. За да купите дървени интериорни врати и да не направите грешен избор, трябва да можете да ги разбирате.

Характеристики на дизайна

Панелно. Те се основават на здрава рамка, към която са прикрепени тънки панели. При изграждането на тези врати не се използва лепило, така че тези модели са особено издръжливи и надеждни. Но те също са по -трудни за производство..

Всекидневна с плъзгащи се панелни врати

Всекидневна с плъзгащи се панелни врати

Панелните врати са много издръжливи и надеждни

Панелните врати са много издръжливи и надеждни

Панелните врати принадлежат към елитния, престижен клас. Дизайнерите ги обичат – благодарение на техническите си свойства такива модели могат да оживят всякакви интериорни идеи..

Щит. Много често срещани и достъпни продукти от финансово положение. Те са изработени от три части: рамка, специален пълнител (монолитен или пчелна пита) и наслагвания. В най -евтините версии за пълнежа се използва необработена дъска..

 • Монолитното пълнене прави моделите по -тежки (обикновено прилича на щит, изработен от дървени пръти). От гледна точка на звукоизолацията и екологичността това е най -добрият вариант..
 • Cellular прави вратите по -леки. Това е оригинален дизайн под формата на клетки, пълни с MDF или пресован сух картон.

Вратите от тази категория могат да бъдат плоски и с шарки. Последните изглеждат много по -богати, но използването на лепило при закрепване на декоративни покрития не им позволява да бъдат инсталирани в помещения с агресивна среда (балкони, бани, кухни). Панелните модели също не се препоръчват за деца, тъй като вратите, украсени с красиви шарки, са подложени на механични повреди..

Дървена врата в модерен стил

Дървена врата в модерен стил

Резбована дървена интериорна врата

Резбована дървена интериорна врата

Избор на материал

 • ПДЧ, МДФ, ПДЧ. Дървените деривати са любим материал сред съвременните производители. Благодарение на съвременните технологии те не съдържат фенолни смоли, не отделят вредни вещества. Именно от ПДЧ се произвеждат повечето модели врати от испанско производство, които се считат за най -добрите на пазара..

 • Естествено твърдо вещество. Вратите от масивно дърво, изработени от масивно дърво, с право носят титлата елит. Производителите са особено внимателни при производството на такива модели. Дървото трябва да е идеално сухо (понякога отнема 3-4 години, за да изсъхне), без най-малките възли. В противен случай продуктът скоро ще се деформира и ще спре да функционира нормално..

 • Лепено масивно дърво. Този материал е направен от внимателно изсушена дървесина, която се разглобява на малки парчета (ламели) преди сушене. Всички дефектни петна се отстраняват от ламелите и след това се залепват в заготовки. Те са закрепени в блокове, от които е направена основата на вратата..

 • Фурнир. При производството на такива модели външните крила на вратите са облицовани с фурнир (той е направен от ценни дървесни видове). Качеството на тези врати зависи от съвместимостта на материалите (ако фурнир от определен вид дърво е залепен за основа от друго дърво, дървесината ще изсъхне и ще започне да се разпада). Ако ще правите врати от дърво със собствените си ръце – имайте това предвид.!

Често фурнировата врата визуално почти не се различава от вратата от естествено масивно дърво

Често фурнировата врата визуално почти не се различава от вратата от естествено масивно дърво

Стилна фурнирована интериорна врата с перфорация

Стилна фурнирована интериорна врата с перфорация

Популярни сортове дървета

Руските производители, както и шведите, финландците и литовците, най -често използват масивен бор при производството на врати.

Бор. Безцветната лакирана борова дървесина е много приятна за окото благодарение на светлата си текстура и по -тъмната петна. Борът е най -лесно достъпният и евтин материал. Но той е много мек; при удар върху такова дърво могат да останат грозни следи.

Дървена врата е идеална за еко-стил

Дървена врата е идеална за еко-стил

За по -голяма издръжливост, боровите врати са подложени на специално импрегниране, което им позволява да се монтират в помещения с висока влажност (баня, кухня).

Дъб, бук, клен, махагон. Тези ценни породи се използват при производството на луксозни модели. Атрактивността и издръжливостта на такива врати са легендарни. При спазване на всички стандарти в технологичния процес, тези красиви мъже ще ви служат няколко десетилетия..

Италианските майстори са по -благоприятни за череши, череши, елша и ядки. И наскоро се появиха много любопитни модели от солиден бамбук. Бамбуковите врати имат необичайна текстура и не се страхуват от влага и повишена топлина.

Съвети! Изберете врати от светло дърво, ако размерът на стаята не е голям. Светлото дърво визуално увеличава обема, създава усещане за свобода и ефирност.

Видове дървени интериорни врати

 • Люлка. Традиционни врати, които могат да бъдат намерени във всеки дом. Съвременните модели могат да имат най -различни облицовки и форми. Люлеещите се врати могат да се състоят от едно или две крила. Те се отличават с добри топло-, шумо- и студоустойчиви качества..

 • Конюшни. Оригиналният модел люлки. В старите времена те са били монтирани в конюшни, откъдето идва и името. Това са две отделни половини, всяка със собствен набор от панти и брави. Експертите съветват да ги инсталирате в къщи, където има малки деца – долната част ще попречи на бебето да напусне стаята. Такива модели са добри в кухните.

 • Плъзгащи се. Такива дизайни са по -удобни и уютни. Те ще бъдат особено идеални за тесни стаи, където вече има малко място. Тези врати са идеални за кухнята (те спестяват много място). При отваряне структурите на вратите се движат успоредно на стената.

Спалня с плъзгаща се дървена врата

Спалня с плъзгаща се дървена врата

Черната врата ще добави усещане за строгост към вашия интериор

Черната врата ще добави усещане за строгост към вашия интериор

Правила за инсталиране

Инсталирането на дървени врати е лесно и напълно осъществимо самостоятелно. Какво трябва да направим?

 • Демонтирайте стария продукт.
 • Измерете отвора на вратата и проверете хоризонталното ниво на пода.
 • Сглобете рамката на вратата.

Сглобяване на рамката на вратата

Сглобяване на рамката на вратата

 • Панти за вграждане.

Монтаж на панти

Монтаж на панти

 • Инсталирайте кутията.
 • Запълнете празнините с полиуретанова пяна.

Запълване на празнината с полиуретанова пяна

Запълване на празнината с полиуретанова пяна

Монтаж на дъски

Монтаж на дъски

Как да се грижим

Естествените врати се нуждаят от грижите и вниманието на собственика. Грижата за тях е лесна – просто почиствайте от време на време.

 • Когато купувате почистващ продукт от магазин, уверете се, че в него няма киселини, разтворители и основи – това е, което най -много плаши дървесината..
 • Можете също така сами да си направите почистващ препарат. Смесете вода и алкохол (пропорция 9: 1). Потопете кърпа в нея и внимателно избършете вратата. Отстранете остатъците от продукта със суха кърпа.

За да сведете до минимум ремонта на интериорни дървени врати, не поставяйте нагреватели близо до тях, смазвайте пантите на всеки 3-4 години и ги регулирайте. Тогава вратите от дърво ще ви служат повече от едно десетилетие..

Интериорна врата с подчертано дърво

Интериорна врата с подчертано дърво

Вратите от естествено дърво изглеждат богато и много стилно

Вратите от естествено дърво изглеждат богато и много стилно

Уютен дом!

Thanks! You've already liked this