Бамбукови завеси на вратата: 120+ хармонични идеи в еко-стил в интериора

Бамбукови завеси на врати и прозорци

Бамбукови завеси на врати и прозорци

Бамбуковите завеси на прага, които нашите майки и баби толкова обичаха, отново са на мода! Но днес това далеч не са онези скучни завеси с палмови дървета, които украсяват коридорите и кухните на много съветски апартаменти, а стилни и екологични завеси, които благодарение на естествения си вид и тихото шумолене изпълват къщата с спокойна енергия, създават атмосфера на мир и хармония..

Използването на естествени материали при подреждането на дом винаги е приоритет, затова вместо ярки, но безлични пластмаси и синтетични тъкани, трябва да дадете предпочитание на прост, но екзотичен бамбук със свой характер.

Бамбуковите завеси ще бъдат чудесно допълнение към интериора, ще го изпълнят с въздушни потоци и положителна енергия, ще помогнат за ефективно разделяне на пространството, замествайки стандартните интериорни врати, които често изяждат полезната площ. И сред многото опции е лесно да изберете пердета за всеки вкус, подходящи за конкретен дизайн на стаята..

Хоризонтални бамбукови завеси във вътрешността на хола

Хоризонтални бамбукови завеси във вътрешността на хола

Бамбукови завеси на вратите към вътрешния двор

Бамбукови завеси на вратите към вътрешния двор

Бамбукови завеси във вътрешността на хола, комбинирани с трапезарията

Бамбукови завеси във вътрешността на хола, комбинирани с трапезарията

Вековни традиции

Бамбукът и всички видове домакински предмети, направени от него, са били използвани от жителите на азиатския регион от древни времена. Този материал традиционно се смяташе за отличен проводник на енергията Ци, затова бамбуковите завеси винаги са украсявали домовете на обикновените хора, благородството и духовенството, създавайки атмосфера на хармония и спокойствие във всяка стая..

Леките шумолящи завеси служеха като прегради, защита от слънцето и любопитни очи, като същевременно не затрупваха пространството и не пречеха на свободната циркулация на енергия.

Съвет! В азиатските страни бамбукът е символ на благосъстояние, подобряване на качеството на живот, добро здраве и изпълнение на желанията..

Когато целият свят беше завладян от модата за всичко азиатско, бамбуковите продукти бързо намериха своите почитатели на Запад, особено сред привържениците на етническия стил и любителите на екзотиката. Всички, които мечтаеха за Изтока, започнаха да окачват бамбукови завеси на прага, чувайки легендите за тези земи в лекото шумолене на нишките.

Бамбукови завеси на врати и прозорци в класически интериор

Бамбукови завеси на врати и прозорци в класически интериор

Днес бамбуковите завеси се справят с редица задачи:

 • Разделяне на едно пространство на различни зони, създаване на условна, но видима граница между съседни помещения.
 • Спестяване на място поради липсата на люлееща се врата, чието крило ограничава използването на цялата площ на помещението. Това е особено важно в малки малки апартаменти, където всеки сантиметър е важен..
 • Визуално разширяване на пространството, при условие че цветът на завесите и стените съвпада.
 • Създаване на комфортна атмосфера на личен живот.
 • Свободна циркулация на въздуха.
 • Възможност за регулиране на светлинния поток.
 • Впечатляващ декор на стаята и вратата на почти всяка форма.

Поверителност в банята на източна селска къща с достъп до вътрешния двор

Поверителност в банята на източна селска къща с достъп до вътрешния двор

Съвет! Бамбуковите завеси не само ще придадат на всяка от съседните стаи завършен и оригинален вид, но също така ще ви позволят да създадете отделни функционални зони без ясни и строги граници..

Предимства на бамбукови завеси

Можете да си купите бамбукови завеси за вратата в почти всеки специализиран магазин, има толкова много възможности за дизайн, че аксесоарът лесно ще се впише не само в азиатски или етнически интериор, но и ще се впише в различни модерни и смесени стилове..

Завесите от бамбукови врати имат няколко предимства:

 • Естественост и екологичност, което ви позволява да използвате подобен декор в спални, детски стаи, кухни и т.н..
 • Издръжливост – експлоатационният живот на бамбукови завеси е практически неограничен, ако помещението е достатъчно сухо.
 • Устойчив на влага – ако редовно проветрявате помещението, в което виси бамбуковата завеса, значи високата влажност не е ужасна. Такъв аксесоар може дори да бъде окачен над входната врата на селска къща или лятна вила..

Бамбуковите завеси ще ви помогнат да направите интериора по -уютен

Бамбуковите завеси ще ви помогнат да направите интериора по -уютен

 • Хигиена – бамбукът има антибактериални свойства, не натрупва бактерии, гъбички и мухъл по повърхността си.
 • Антистатичен – бамбукът не натрупва статично електричество и дори потиска вибрациите на електромагнитни вълни. На повърхността му прахът практически не се утаява и няма следи от замърсяване..
 • Хипоалергенен – бамбукът много рядко причинява алергични реакции, което го прави уникално тропическо растение, което жителите на северните страни могат свободно да използват в домовете си.
 • Лесен за почистване – достатъчно е да избършете повърхността на завесите със суха четка или влажна гъба, можете да използвате меки почистващи препарати.
 • UV устойчив, в резултат на което бамбукът не избледнява с течение на времето, без да губи първоначалния си цвят дори при постоянно излагане на слънчева светлина.

 • Лесна конструкция – завесите са подходящи за всякакви врати, дори върху крехка рамка или от гипсокартон. Изключение правят широките и дълги ролкови конструкции, които имат прилично тегло и не се препоръчват за твърде големи врати..
 • Лесно инсталиране – дори човек без специални инструменти и опит може да закачи бамбукови завеси.
 • Изберете от различни цветове, подходящ за конкретно дизайнерско решение. Всеки бамбуков елемент има свой собствен уникален нюанс и шарка, така че завесите не се нуждаят от допълнително оцветяване.
 • Демократична цена. Можете да се справите с много скромни разходи, ако закупите бамбукови завеси за вратата, онлайн магазинът със специализирани продукти предлага опции от 400 рубли и повече, в зависимост от структурата, дизайна.

Устойчивостта на избледняване позволява използването на бамбукови завеси във вътрешността на къщи край морето

Устойчивостта на избледняване позволява използването на бамбукови завеси във вътрешността на къщи край морето

Бамбуковите завеси изглеждат страхотно във всеки интериор

Бамбуковите завеси изглеждат страхотно във всеки интериор

недостатъци

Има много малко недостатъци на бамбуковите завеси на вратата, но те трябва да се вземат предвид при закупуването на този аксесоар, поставяйки го в определена стая:

 • Бамбукът има влакнеста структура, която перфектно абсорбира всякакви миризми и ги натрупва, така че в кухните такива завеси трябва да се окачват само ако има добра вентилация..
 • Бамбукова завеса не може да служи като топло- и звукоизолация, така че не трябва да я окачвате на границата на спалня и друга стая, ако искате да избягате от външни звуци.
 • Не трябва да монтирате бамбукова завеса излишно на вратите на частни стаи (спалня, кабинет, баня, тоалетна), тъй като те не осигуряват подходящо ниво на изолация.
 • Ограниченият дизайн може да бъде предизвикателство при избора на подходяща завеса за определен интериор.

Бамбуковите завеси имат ограничени възможности за дизайн и трябва да се използват разумно

Бамбуковите завеси имат ограничени възможности за дизайн и трябва да се използват разумно

Бамбукови завеси на вратата: видове

Бамбукови завеси на прага, снимките на които привличат с лаконичния си дизайн и азиатския минимализъм, могат значително да се различават един от друг, въпреки използването на един и същ материал. Основната разлика между всички съществуващи видове такива завеси е разположението на основните елементи, които могат да бъдат вертикални или хоризонтални. На свой ред всеки от видовете е разделен на няколко отделни типа..

Бамбукови вертикални завеси

На вратата има два вида вертикални бамбукови завеси:

 1. Виетнамски.
 2. Щори.

Всяка нишка на виетнамска завеса е сглобена от къси бамбукови тръби с малък диаметър, нанизани на въдица или тел. Елементите на конеца са свързани помежду си посредством миниатюрни куки или възли, образувайки необходимата дължина. Събраните нишки са прикрепени към основната лента, която ще бъде монтирана на вратата, докато долната част на завесата не е фиксирана по никакъв начин, което прави конструкцията възможно най -лека, подвижна и подвижна.

Именно тези виетнамски завеси бяха много популярни преди 25-30 години, но днес модата за тях отново се върна..

Виетнамските бамбукови завеси изглеждат добре в голямо разнообразие от интериори както в етнически, така и в съвременен стил. Подходящи са за декориране на врати и арки в апартаменти, ресторанти и барове, творчески работилници и хотелски фоайета. Шумоленето на бамбукови тръби, което се чува всеки път, когато завесата се люлее, изпълва стаята с положителна енергия, автентична атмосфера на азиатско спокойствие.

Виетнамските вертикални бамбукови завеси на прага не ограничават по никакъв начин свободата на движение из къщата. Те могат да се различават един от друг по дебелината на нишките, тяхната плътност. Ако желаете, завесите могат да бъдат фиксирани отстрани или в центъра с ленти или панти.

Що се отнася до дизайна, в допълнение към стандартните нишки, събрани от парчета бамбукови стъбла, може да има вложки с различни цветове, които образуват модел, дървени мъниста, черупки и т.н., които ще помогнат да се подчертаят характеристиките на интериора..

Съвет! С помощта на виетнамски завеси можете да избягате от топлината, тъй като те добре затъмняват слънчевата светлина и насърчават циркулацията на въздуха. В допълнение, шумът, който бамбуковите тръби, които се трият една в друга, е добър за плашене на досадните насекоми..

Хармоничен интериор на просторна спалня на частна къща

Хармоничен интериор на просторна спалня на частна къща

Бамбукови завеси, които да съответстват на дизайна на класически хол

Бамбукови завеси, които да съответстват на дизайна на класически хол

Вторият тип – бамбукови вертикални щори, се среща много по -рядко и изглежда много екзотично. Визуално такива завеси приличат на обикновени вертикални щори, всяка дъска на която е съставена от къси бамбукови плочи със същата дължина. Такива завеси се контролират с помощта на шнурове или вериги, ако желаете, можете да инсталирате електрическо задвижване. Бамбуковите щори са подходящи за монтаж на вратата на балкона, терасата. С тяхна помощ можете да разделите съседни стаи, като регулирате прозрачността на преградата, в зависимост от ситуацията..

Съвет! Вертикалните бамбукови завеси работят добре за врати с голямо разнообразие от размери и форми.

Хоризонтални бамбукови завеси

Хоризонталните бамбукови завеси на вратата са плътни листове, подобни на рогозките, но много по -гъвкави и леки. Самият панел е изграден от много тънки ленти (ламели) от пресовани бамбукови влакна, свързани помежду си с памучни конци и има тежест в долната част.

Съвет! Ламелите могат да бъдат от един нюанс или няколко, които съставят оригиналния орнамент, което ви позволява да изберете опцията, която е най -подходяща за интериорния дизайн..

Тези завеси се предлагат в два вида:

 • Разточен – в горната част платното е фиксирано върху кръгла щанга, върху която може да се навива свободно, ако е необходимо. Завесата се закопчава и повдига с помощта на система от корди и бримки. Бамбуковата ролетна щора може да бъде окачена на всяка врата, като регулира степента на издигане на завесата в зависимост от ситуацията. Изцяло усуканото платно не порази окото, освобождавайки отвора между стаите и създавайки илюзията за едно пространство, а когато се разгъне, завесата служи като отлична плътна преграда.

Светли бамбукови ролетни щори

Светли бамбукови ролетни щори

 • Римски – дизайнът на завеси се различава от рулонните завеси по това, че капси са монтирани по цялата дължина на бамбуковото платно, през което се преминават въжетата на повдигащия механизъм. В сгънато състояние такава завеса образува ефектни гънки, придавайки на интериора оригинален вид. Най -добре е да инсталирате такива бамбукови завеси на висока врата, така че да не пречат на използването на прохода..

Сгънати бамбукови римски сенници

Сгънати бамбукови римски сенници

Съвет! Хоризонталните завеси от бамбук предпазват добре от ярка светлина, затова се препоръчва да се монтират на балкони или тераси. С помощта на повдигащ механизъм е лесно да регулирате нивото на осветеност, като фиксирате завесата на желаната височина.

Има и японски бамбукови завеси, които са панели, съставени от бамбукови ламели, които се простират хоризонтално. Такива завеси вършат добра работа с функцията на преграда, замествайки стандартна интериорна врата, особено при широк отвор..

Комплект хоризонтални бамбукови завеси в интериора на селска къща

Комплект хоризонтални бамбукови завеси в интериора на селска къща

Характеристики на инсталацията

Монтажът на бамбукови завеси се извършва по два начина:

 • Над вратата – в този случай дъската просто се завинтва върху самонарезни винтове отстрани на една от стаите. Така завесата може да бъде окачена на всяка височина, като визуално променя размера на помещението или създава желания визуален ефект. Самата завеса може да бъде по -широка от отвора, което ще направи стаята малко по -просторна. Под самия таван може да се монтира дълга завеса, която да се фиксира върху нея, такъв ход визуално ще направи стаята по -висока.
 • В самия отвор – подобен метод е добър, когато трябва да украсите структура с нестандартна форма, например дъгообразна. В този случай лентата е прикрепена директно към вътрешната равнина на отвора отстрани или отгоре..

Закрепването на завеси над врата може да бъде проблематично при високи тавани.

Закрепването на завеси над врата може да бъде проблематично при високи тавани.

Съвет! Когато монтирате бамбукова ролетна щора, вземете предвид разстоянието от вратата до тавана. Тя не трябва да бъде по -малка от 17 см, в противен случай ще бъде проблематично навиването на мрежата върху вала..

Бамбукови завеси на вратата в интериора

Красота в простотата – това твърдение е идеално за бамбукови завеси. Но въпреки лаконичния си дизайн и предимства, такъв декор не е подходящ за всеки интериор. Когато декорирате стаи с бамбукови завеси за врати, най -добре е да се съсредоточите върху следните стилове:

 • Етнос – мотивите на африканските и азиатските страни в интериорния дизайн, бамбукови завеси на вратите ще подчертаят перфектно. Особено добро решение би било използването на бамбук в дизайна на други части на помещението, например стени, отвори за прозорци, подове и т.н..
 • Привържениците на всичко естествено в интериора могат да украсят вратите с бамбукови завеси, чийто цвят е възможно най -близо до сянката на пода, основните мебели и текстила. Освен това светлите и тъмните опции ще изглеждат еднакво добре..

Уютна спалня с дизайн в селски стил

Уютна спалня с дизайн в селски стил

Бамбукови завеси в интериор в еко стил: хармонична комбинация с топъл интериорен дизайн

Бамбукови завеси в интериор в еко стил: хармонична комбинация с топъл интериорен дизайн

 • Минимализъм – ролетни щори от бамбук в естествени нюанси са идеални за интериори, декорирани в черно и бяло, с изобилие от стъкло и метал, добавяйки им топлина и комфорт. Поради сдържания си дизайн и липсата на ненужни детайли, такива завеси перфектно ще допълнят аскетизма и строгостта на околната среда..
 • Съвременните градски или смесени стилове също ще подчертаят перфектно бамбуковите завеси във вратите, тъй като за създаването на такива интериори е обичайно да се използват декоративни елементи, характерни за различните страни..

Селска къща спалня, декорирана във френски стил

Селска къща спалня, декорирана във френски стил

Съвет! За да създадете хармоничен интериор на апартамента, заедно с бамбукови завеси за врати, се препоръчва използването на подобни аксесоари на прозорците, декоративни рогозки, съответстващи цветове в цялата стая.

Бамбуковите завеси на прага ви позволяват да създадете уникална атмосфера, изпълнена с хармония и комфорт, което ще допринесе за разпространението на положителна енергия в цялата къща. Но освен това, всички обитатели на дома ще могат да се насладят на уникалния екзотичен аромат, чувствайки се част от азиатската философия..

Thanks! You've already liked this