Завършване на стълбище за частен дом: 60+ луксозни декора, идеи за покрития и облицовки

Луксозен интериор на частна къща

Луксозен интериор на частна къща

Стъпалата на стълбите, изработени от бетон или метал, изглеждат непредставими, така че са обвити. Стълбището може да бъде обърнато както отвътре, така и отвън, като е особено важно да се обърне внимание на хоризонталната повърхност на стъпалата. За по-лесно използване, той трябва да е нехлъзгащ и устойчив на износване. За останалите тънкости на облицовката – прочетете по -нататък в статията.

Неоновото осветление ще ви помогне да подчертаете красотата на естественото дърво

Неоновото осветление ще ви помогне да подчертаете красотата на естественото дърво

Съвет! Щанцовете трябва да бъдат завършени с удароустойчив материал, тъй като този елемент най-често е изложен на обувки. Когато започвате избора на облицовка, обърнете внимание на дизайна на стълбището, вида на основата и дизайнерското решение на целия интериор на помещението, където се намира стълбището.

Избор на довършителни материали

Най -често различни облицовки се комбинират, за да се създаде специфично дизайнерско решение. Например, можете да облицовате стъпалата с дърво, а оградите могат да бъдат направени от никелирани балюстради, или можете да използвате ковани изделия или да използвате стъкло за това. Щандовете на бетонна стълба могат да бъдат просто боядисани, а хоризонталните повърхности на протектора могат да бъдат завършени с декоративен камък.

Дизайн на селска къща в модерен стил

Дизайн на селска къща в модерен стил

Довършителни стъпки от мрамор

Довършителни стъпки от мрамор

Яркочервените парапети изглеждат много ефектно

Яркочервените парапети изглеждат много впечатляващи

Съвет! Добър вариант би бил използването на ламинат или паркет..

Освен това можете да вземете всякакви подови настилки. Помислете как да използвате всеки и какви положителни и отрицателни качества имат..

Покритие за килими

Този тип е за предпочитане в семейства с деца и възрастни хора. Именно те са най -чувствителни към различни шумове при ходене по бетонна повърхност. В допълнение, такава опция за довършителни работи може да се намери в уважавани заведения. Предимствата на килима включват следното:

 1. добро поглъщане на шума;
 2. приятен на допир;
 3. еластичен материал и не изисква рязане.

Фиксирайте го с пластмасов или дървен цокъл.

Килимът е приятен на допир и има отлична звукоизолация

Килимът е приятен на допир и има отлична звукоизолация

четиринадесет

Съвет! За да се увеличи животът на килима, под него се полага филцов материал.

С помощта на килим можете да облицовате абсолютно всяка опция за дизайн, като закрепите гънките му със специални игли или фиби.

Използване на линолеум и ламинат

Такива материали се използват само за облицовка на протектора. Линолеумът е прикрепен към дървено стълбище с метални ламели и ъгли. На бетонна основа се залепва за специално лепило.

Когато използвате ламинат, ще ви трябват ленти и ъгли за закрепване. Стъпките се обшиват с плътна пръчка, а материалът се нарязва на щранга с мозайката. При проектирането е важно да се вземе предвид видът и размерът на оградата и нейните съставни части..

Стилен полилей под формата на висящи топки

Стилен полилей под формата на висящи топки

Плочки и порцеланови каменни изделия

Възможността за довършване с порцеланови каменни изделия е подходяща за всеки тип конструкция. Днес пазарът предлага разнообразни възможности за дизайн. Можете да си купите готов комплект за декориране на стълби. С негова помощ е лесно да се извърши работата, но размерите на конструкцията трябва да съответстват на данните за размерите на продуктите, които са включени в комплекта..

Съвет! Ако размерът не съвпада, е необходимо да се направи бетонна замазка.

Повърхността на стъпаловидните плочки е оборудвана с противохлъзгащо покритие или специален релеф. Понякога керамичните плочки трябва да се подрязват и не всеки успява да направи това красиво. За винтова конструкция обикновено не се препоръчва за употреба поради многото грозни шевове.

четиринадесет

Когато обвиват прави полети, те започват от най -долната стъпка. Не винаги е възможно да се свърши красиво работата дори с професионални майстори, поради което керамичните плочки се използват по -рядко за облицоване на стълби.

Използване на естествен камък

Работата се извършва по същия начин като облицовката. Производителите доставят мрамор, гранит, пясъчник и базалт в същия формат като керамичните плочки. Недостатъците на естествения камък са неговата цена и повишено ниво на шум при ходене, а при избора на порест камък ще бъде трудно да се грижи за него. Такъв материал има дълъг експлоатационен живот, но ще трябва да наемете професионален майстор, за да го инсталирате..

Мрамор в интериора ще ви струва много, но изглежда много луксозно.

Мрамор в интериора ще струва много, но изглежда луксозно

Боядисване с боя 

Ако за вас не е важно стълбището да има представителен вид (например, ако води към мазето или към тавана), тогава можете просто да боядисате конструкцията с водоотблъскваща боя. Той е в състояние да защити метала от корозивни процеси, но няма да се отърве от шума на стъпките..

Небоядисаните бетонни стълби ще ви помогнат да подчертаете стила на таванското помещение

Небоядисаните бетонни стълби ще подчертаят стила на таванското помещение

На бележка! Ако облицовате бетонна конструкция с помощта на тъмни дървени стъпала и боядисани щрангове в светъл тон, тогава външният вид на стълбите ще стане по -ефирен..

Патина в дизайна на спирално стълбище

Патина в дизайна на спирално стълбище

Окачени метални стъпала изглеждат много интересни

Окачени метални стъпала изглеждат стилни и оригинални

За дървени стълби можете да използвате лак или полупрозрачен емайл, антисептичен с оцветител.

Дървен материал за декорация

Дървото е материал, който има декоративни свойства и отлична топлоизолация, лесен за обработка и може да се комбинира с всякакви съществуващи облицовки. В допълнение, той ще се впише във всяко решение за интериорен стил.

Естествено дърво на бял фон

Естествено дърво на бял фон

Тази опция за облицовка няма да добави голямо тегло към конструкцията и ще й придаде естетичен и скъп вид. Използването на дърво в декорацията е възможно за стълби от всякакъв дизайн. Оригиналното решение са балюстради с къдрава резба. Дървото може да затопли стълбите и е напълно възможно да бягате по тях боси. Това е най -подходящият и популярен вариант за декориране на стълби в селски къщи..

четиринадесет

Съвет! Ако рамката е изработена от метал, тогава можете само да украсите стъпалата с дърво или напълно да затворите всички елементи на стълбището – всичко зависи от желанията на собствениците на къщата. Облицовката се извършва върху шперплат с повишени влагоустойчиви свойства.

Съвети за изправяне на маршове

Покритието на стъпалата и стълбите трябва да е трайно

Покритието на стъпалата и стълбите трябва да е трайно

 • Помислете за дебелината на стъпалото, когато използвате мрамор.
 • За отстраняване на дефекти се използва циментова замазка..
 • За допълнителна изолация може да се използва полиетиленова пяна.

Стъклени парапети визуално ще разширят пространството

Стъклени парапети визуално ще разширят пространството

 • Петна за дърво могат да се използват за дървени материали..
 • Облицовката от дърво трябва да се извършва в края на всички строителни и бояджийски работи, тъй като дървото не обича влагата.

Грижа за дървени подове

 1. Важен момент е поддържането на нивото на влага в помещението и оптималните температурни показатели..
 2. Трябва да се опитате да избегнете механични натоварвания, за да не получите чипове и вдлъбнатини по дървото..
 3. Трябва да почистите с неагресивни почистващи препарати.
 4. Можете да търкате с восък, специално масло или петно. Трябва да бъдете много внимателни за пожарната безопасност, тъй като огънят е основният враг на дървото..

Триъгълни дървени стъпала

Триъгълни дървени стъпала

Дървените повърхности изискват известна грижа

Дървените повърхности изискват известна поддръжка

Каквато и опция за довършване да изберете, вземете предвид основните плюсове и минуси на използвания материал – тогава стълбището в къщата ще има красив външен вид и ще ви служи много години!

Thanks! You've already liked this