Как правилно да нанасяме декоративна мазилка?

Днес технологията на строителни и довършителни материали пристъпи напред и ние имаме на пазара огромен избор от декоративни бои и мазилки, които отдавна изпреварват обикновените тапети в цената и твърдо заемат водеща позиция по отношение на ръста на продажбите. В този сегмент днес вече е възможно да се избират както евтини материали със средно качество от руски малки бутилиращи магазини на марките San Marco, Pratta, Decorazza, Natura Interior, Arte Deco, така и не скъпи, но много висококачествени материали от Италиански фабрики Ferrara Design, Antica Signoria, Valpaint и др. Съществува обаче и голям избор на марки на висока цена, но в техния случай качеството ще бъде същото.

Ако искате да разберете етапите и изискванията за нанасяне на декоративна мазилка, тогава е по -добре да направите това, като използвате примера на технологиите на италианските производители, тъй като те все още са тенденционерите в света на интериорния дизайн и свято спазват изискванията за материали и технологии.

И така, първи етап – подготовка на стената

Тук е необходимо незабавно да разделим изискванията на два варианта – за гладки декоративни бои и за текстурирани. И в двата случая стената се изравнява първо с гипсова шпакловка – създава се правилната геометрия на стените, след това стените се извеждат до гладко състояние с полимерна замазка (Важно – не можете да лепите тапети или да нанасяте декоративна боя върху гипсова замазка, тъй като гипсът не дава достатъчно сцепление на две повърхности поради ниска адхезия). Сега нека разгледаме степента на гладкост на стената. Има две основни – така наречените “тапети” и “боядисвани”. Те се различават в едно свойство – колко перфектна е полираната повърхност. Не супер идеалната стена е подходяща за тапети, подходяща е и за текстурирана мазилка, тъй като дебел слой мазилка ще скрие всички малки неравности. За боядисване стените се подготвят за последващото им боядисване – както с обикновени бои, така и с декоративни, текстурирани такива. Идеалното качество на стената е необходимо, така че по -късно върху боядисаната повърхност да не виждате драскотини или канали.

Вторият етап е обработката на подготвената стена

След като сте направили стената идеално гладка, все още има прах от шлайфащата шпакловка по стената. Трябва да го премахнете по -горе, тъй като е почти невъзможно да залепите нещо за прах или да получите добро качество на повърхността. За това стената се грундира. Грундовете се предлагат в различни марки и с различни свързващи вещества – изберете своя собствена. Според нас най-безопасните и ефективни са акрилните грундове на водна основа. След грундирането, за да се създаде висока адхезия (адхезия към стената), трябва да нанесете субстрат с валяк (това е предпоставка за гладки декоративни бои, за текстурирани, понякога е достатъчен специализиран грунд-субстрат). В никакъв случай не се препоръчва използването на обикновена боя за това – съставът на боята се избира възможно най -много, за да се покрие повърхността, със специална основа – горният слой създава пореста структура. Ако продавачът се опитва да ви предложи обикновена боя, не трябва да поръчвате от него, тъй като субстратът за декоративни повърхности не е скъп и това е само въпрос на компетентност и приличие на продавача.

Трети етап – нанасяне на декоративна мазилка

При нанасяне на декоративна мазилка се използват различни техники, които вече не могат да бъдат поставени в едно изделие. Италианските майстори днес притежават както тайните на миналото, така и измислят нови техники и нови покрития. Например, само във Ferrara Design обикновената копринена мазилка се нанася поне по пет начина и в същото време все още може да служи като довършителна боя или да се комбинира с различни цветове или текстури. Няма общи правила, те са различни за всяко покритие и дори едно и също покритие може да се получи чрез различни методи на нанасяне и различни инструменти. Ако не знаете как да разпознаете правилната технология за нанасяне на този етап, следвайте правилото на здравия разум и съответствието на покритието с това, което виждате на пробата..

Компаниите, които ценят качеството и репутацията, ще ви направят абсолютно безплатни, преди кандидатстване, пробна проба и вие ще знаете предварително как ще изглежда вашата стена.

Контрол на качеството, безопасност и съответствие с технологиите

Тук бихме искали да кажем няколко думи за самите материали – тяхната безопасност, качество и технологичност. Първото нещо, което притеснява всички, е колко безопасно е за здравето. Някои марки рекламират своите бои и гипс, които съдържат естествени съставки като вар, мраморен прах и др. Други производители твърдят, че съвременните високотехнологични акрилни свързващи вещества са с порядък по-чисти. Всички тези изявления са обичайният рекламен трик, нищо повече. Само изследванията и сертифицирането са показател за чистотата и безопасността на материала. Европа отдавна използва универсално признатата система за класифициране на материалите за чистота – най -безопасните от тях са маркирани и знака за безопасност А+.

Ако производителят няма такива марки и сертификати за изследвания, тогава всички техни декларации за безопасност се основават само на желанието да продават своите материали. За съжаление, никой от руските производители все още няма този сертификат..

Нюанси и съвети за нанасяне на декоративна мазилка

Дори на етапа на избор на декоративни покрития – обърнете внимание колко материали има производителят – ако няма много от тях, тогава това е малък бизнес. Едва ли ще има добро качество. Специалистите по декоративни бои ще предложат голям асортимент.как правилно да се нанася декоративна мазилка

Ако вашето здраве е важно за вас, изберете производител на декоративна мазилка с ниво на безопасност А +. Преди да нанесете покритието върху стената – помолете да направите проба на таблета, за да не фиксирате всичко по стената и да не купувате отново декоративна боя.

Добрата марка цени своите клиенти, което означава, че ще има безплатна доставка и безплатни майсторски класове за вашите майстори. “Италианското” име често крие малък хангар в далечните покрайнини – за да разберете местоположението на производството, отидете на уебсайта на дистрибутора или представителя. Винаги трябва да посочва къде се намира производството на компанията и адреса на уебсайта на производителя.

Ако няма такава информация, има голяма вероятност да се купи нискокачествена мазилка на италианска цена. И последният съвет – доверете се на интуицията си и лесно ще намерите точно това, което ви подхожда и прави вашия интериор уютен и елегантен.

Thanks! You've already liked this