Как да се грижим за орхидея у дома: трикове за редовен цъфтеж и съвети за грижа веднага след покупката

Луксозните цветя ще помогнат за трансформирането на интериора

Луксозните цветя ще преобразят интериора

Орхидеите са доста причудливи растения, те обаче се отглеждат успешно на первази на прозорците апартаменти и къщи. Разнообразието от тези цветя е наистина впечатляващо, но все пак грижата за различни видове и подвидове орхидеи у дома се характеризира с много общи точки. Помислете за основните правила за грижа за тези красиви растения в различни периоди от живота им..

Преди да купите, трябва да проучите препоръките за конкретен вид орхидея.

Преди да купите, трябва да проучите препоръките за конкретен вид орхидея.

Как да изберете и купите орхидея?

Най -добре е да купувате орхидеи през лятото или пролетта. Преди да купите, проверете колко силна е кореновата система на цветето..

Съвет! Леко размърдайте стъблото в дъното му – ако растението седи плътно в саксията, можете да си купите такава орхидея.

Ако растението е израснало в сфагнум, то трябва да бъде трансплантирано незабавно, но цветето в неговия субстрат може перфектно да съществува още две години, така че не се нуждае от спешна трансплантация. Докато орхидеята ще се адаптира към новото местообитание, тя трябва да се подхрани.

15

Съвет! Обикновено растението процъфтява при висока влажност на околната среда и недостатъчна влажност на субстрата. Но преди да започнете да се грижите за цвете, проучете препоръките за конкретен вид орхидея..

Модерен интериор за баня с естествено озеленяване

Модерен интериор за баня с естествено озеленяване

Как да трансплантирам?

Когато кореновата система на цветето започне да препълва саксията, растението трябва да бъде трансплантирано в голям контейнер. Как да приготвим субстрат за орхидея?

  • Тя трябва да се състои от торф, нарязани корени от папрат, дървени въглища, борова кора и паднали листа (листата от върба не се препоръчват). Основното условие за субстрата е ниското съдържание на влага.

В процеса на растеж корените на цветето “залепват” за субстрата и стените на саксията, така че процесът на пресаждане на орхидеята е болезнен. Не поливайте растението през първите 3-5 дни след пресаждането, докато “раните” по коренищата все още не са изсъхнали. Не уплътнявайте почвата за саксии. Ако цветето не се държи добре в хлабав субстрат, фиксирайте растението с тел.

15

Съвет! За да намалите стреса на растението, пресадете орхидеята частично, но заедно с буца пръст. Това ще избегне по -голямата част от увреждането на кореновата система на цветето..

Пресаждане на растение с буца пръст

Пресаждане на растение с буца пръст

Период на цъфтеж

Цъфтежът се предхожда от фаза на активен растеж. Сега орхидеята трябва да получава възможно най -много слънце. Света, също е необходимо да се увеличи поливането и да се осигури подхранване. За да увеличите влажността на въздуха, напръскайте листата на цветето с топла вода..

Съвет! Можете да изнесете растението на открито (балкон), ако метеорологичните условия позволяват, но трябва да се избягват резки промени в температурата и влажността. Преди цъфтежа е по -добре да се намали поливането. Периодът на цъфтеж продължава до шест месеца.

15

Популярни сортове орхидеи
Сорт Описание Снимка
Бразия Наричана е паяковата орхидея заради нишковидните си венчелистчета, а чашелистчетата й придават най -необичайния вид сред орхидеите. Brassia цъфти в края на пролетта и е една от най -лесните за отглеждане орхидеи. Подходящ е за нормална стайна температура, през зимата може да се съхранява в хладно помещение при температура най -малко 10 ° C. Поставете саксията на светло място, далеч от пряка слънчева светлина.
ЛИКАСТ Силен аромат на ароматните жълти цветя на лятна орхидея, която се нуждае от топлина и обилно поливане и трябва да се съхранява на хладно място през зимата с много малко поливане, когато се появят цветни стъбла и опадне листата. Когато растението расте, редовно пръскайте листата и го дръжте на място със светла сянка..
Odontoglossum (ODONTOGLOSSUM) Родината на такова цвете е в планините, а не в джунглата и затова те се нуждаят от хладни условия за нормално развитие – те страдат, когато температурата надвиши 18 -21 ° С. Хибридите са по -непретенциозни към условията. Когато одонтоглосумите не цъфтят , увеличете интервала между поливането … Стремете се към зимна температура най -малко 13 ° C.
Онцидиум (ONCIDIUM) Високи съцветия, външно подобни на пеперуди. Растението е трудно за отглеждане у дома, но хибридът се вкоренява в светло, добре проветриво помещение, без пряка слънчева светлина..
Фаленопсис (PHALAENOPSIS) Най -често срещаният вид растение. Лесен за грижи и ще цъфти целогодишно с подходяща грижа. Корените, растящи от саксията, не трябва да се режат.
Зигопетал (ZYGOPETALUM) Този сорт не е лесен за намиране в търговската мрежа. Растението е надарено със силен аромат и големи съцветия 45-60 см, които се появяват само през зимата и цъфтят за един месец. Цветето се нуждае от светла стая с малко сутрешно или вечерно слънце.

Творчески плантатор за домашен любимец

Творчески плантатор за домашен любимец

Период след цъфтежа

Не е необходимо да отрязвате изсушаващия дръжка – за известно време тя ще служи като източник на хранителни вещества за цялото растение. Ако цветето пожълтее, трябва да се отстрани, оставяйки пън 2-2,5 см. Може да се появят млади пъпки, последвани от цъфтеж.

Може да се окаже, че върхът на дръжката е изсъхнал и се е образувало бебе. Ако е необходимо, дръжката може да се отреже на 1-1,5 см над местоположението на спящите пъпки.

Важно! Но имайте предвид, че принуждавайки стария дръжка да цъфти отново, вие потискате появата и развитието на нови дръжки..

След цъфтежа поливането, обемът и честотата на торене трябва да бъдат намалени. Ако растението е претърпяло трансплантация, може да настъпи повторен цъфтеж по-късно от година по-късно..

15

Съвет! Ако орхидеята не цъфти дълго време, сменете местообитанието си. Преместете саксията, докато условията са удобни за цветето. В този случай се осигурява редовен и чест цъфтеж..

Благоприятни страни за растеж - запад, североизток, изток

Благоприятни страни за растеж – запад, североизток, изток

Как се размножават орхидеите?

Изкуствените методи за размножаване на орхидеи са доста прости. Нека разгледаме всеки от тях поотделно.

  • Отделяне на коренището. Обикновено растението се справя самостоятелно с тази задача, но можете също да разделите коренището на ръка. Извадете цветето от саксията и почистете корените на субстрата. Нарежете коренището между фалшивите луковици. Поръсете корените с въглен, за да ги дезинфекцирате. Получените растения засадете в отделни контейнери..
  • Горни резници. Ако възлите на леторастите са на значително разстояние един от друг, което е характерно за някои бързорастящи видове орхидеи, тогава този метод на размножаване е подходящ. Дезинфекцирайте ножа и изрежете издънката на половината височина на резника. Дезинфекцирайте среза с дървени въглища и засадете среза в отделен съд.
  • Странични издънки. Ако забележите появата на страничен издънка, напръскайте го обилно, така че да расте и да образува корени. Когато това се случи, отделете новото растение, дезинфекцирайте мястото на рязане и засадете малката орхидея в отделен контейнер..
  • Метод със семена. Този метод се използва рядко, тъй като орхидеята има малки семена, които нямат хранителна тъкан. Изкуствена хранителна среда за семена се създава при стерилни условия, където семената покълват в рамките на 3-9 месеца. Ще са необходими около три години, докато кълновете се превърнат в пълноценно растение, а за първия цъфтеж можете да изчакате до 10 години..

15

Съвети за грижа за саксии

  1. Когато поливате орхидеи, използвайте вода не по -студена от стайната температура. През лятото цветята трябва да се поливат относително обилно – 2-3 пъти седмично, през зимата – по -рядко, като се акцентира върху степента на изсушаване на субстрата. Не забравяйте, че е по-добре да подвождате орхидеята си, отколкото да я поливате.
  1. Трябва да подхранвате орхидеята само през периода на растеж с интервал между торенето 2-3 седмици. Следете нивото на минералните соли в субстрата, периодично го изплаквайте. Най -добре е да редувате една седмица подхранване със седмица на измиване на субстрата..
  1. Избягвайте пряка слънчева светлина върху растението. Лятните часове на орхидеята през лятото трябва да са 12-15 часа. През зимата не забравяйте да компенсирате липсата на дневна светлина с флуоресцентни лампи..

Леките корени по повърхността на саксията са знак, че растението се нуждае от поливане

Леките корени по повърхността на саксията са знак, че растението се нуждае от поливане.

Трябва да подхранвате орхидеята само през периода на растеж с интервал между торенето 2-3 седмици.

Трябва да подхранвате орхидеята само през периода на растеж с интервал между торенето 2-3 седмици.

При младите растения е необходимо да избършете листата - за тях това е най -важната част

При младите растения е необходимо да избършете листата – това е най -важната част от тях.

Сега знаете как правилно да се грижите за саксийната орхидея на закрито. Не забравяйте да разгледате съветите за грижа за вашия конкретен вид орхидея, а нашето видео ще ви покаже как да се грижите за вашата орхидея Phalaenopsis:

Thanks! You've already liked this