Скандинавски бани: Простота, удобство и комфорт (200+ снимки). Ние създаваме зона за комфорт за себе си

Скандинавски бани

Скандинавските бани имат специална естетика. Може би това се дължи на суровия климат, но културата на скандинавските сауни е усъвършенствала изкуството на топло и приветливо пространство. Това ще бъде банята, в която искате да останете, където можете да се отпуснете след дълъг и стресиращ ден. Разберете кои мебели е най -добре да изберете. Как можете да бъдете красиво завършени? И какви цветове ще се съчетаят хармонично с цялостния стил?

Разлики между бани в стил Scandi и ориенталски стилове

Основните принципи на скандинавския интериорен дизайн са:

 • простота;
 • минимализъм;
 • функционалност.

Простота и сбитост на скандинавския стил

Простота и сбитост на скандинавския стил

Заедно с бели и пастелни, както и с контрастиращи черни в някои случаи, това описва баните в стил сканди. Те създават спокойни, енергични, ефирни и леки усещания – това са отличителните белези на всяка баня в Скандинавия..

Скандинавската баня е огледало на спокоен, освежаващ и модерен интериор, изглежда напълно чист, спретнат, удобен. Ако сте фен на релаксираща, но смела и изразителна среда, тогава трябва да помислите за избора на скандинавска тема като основа за вашата баня. Той съвпада с минималистичния дизайн, допълнен със смели декоративни елементи, а ергономичността има изящно и отличително проявление..

Лек, спокоен, енергичен

Лек, спокоен, енергичен

Разбира се, думите „минималистичен“, „занижен“, „неутрален“ и „успокояващ“ също са подходящи за ориенталски бани и двата стила се допълват.. Но колкото повече използвате земни цветове за сметка на неутралите, толкова повече се движите на изток към спа стил.. Докато източните бани имат слабо осветление, скандинавските бани се опитват да включат възможно най -много светлина и да се възползват максимално от всички естествени източници на светлина..

Отличителна черта на ориенталските бани е използването на бамбукови материали, дори външната украса на японските вани често е изпълнена в вдлъбнат стил. Архитектурно, японските бани не са толкова отворени, колкото техните сканди колеги, разделени на отделни зони за къпане, душ и съблекалня.

Нуждае се от големи източници на светлина

Нуждае се от големи източници на светлина

Ще ви бъде интересно: ПРЕГЛЕД: Кош за пране в банята: 145+ (Снимка) Вдлъбнати, Плетени, ъглови

Цветове и мебели

Скандинавският стил вижда красотата в прости неща и прилича на северната природа – доста сериозна, но спираща дъха. Придържайте се към традиционните цветове на Scandi:

По -добре да се придържате към една цветова схема

По -добре да се придържате към една цветова схема

Смесете ги в пропорциите, които харесвате. Повърхности като камък и дърво също са чудесни за постигане на спокойния вид на домашен спа център.. Можете да дадете на вашата скандинавска баня всякакви довършителни работи, които харесвате:

Не се страхувайте да експериментирате - ще получите красив дизайн в този стил.

Не се страхувайте да експериментирате – ще получите красив дизайн в този стил.

Правилото за цветовете важи и за кърпи, като например навити рулони бяла кърпа в отворени рафтове, перфектно отразява стила.

Можете да включите елементи от естествен камък, но оставете рафтовете в светло дърво или бяло и добавете постелка за баня от естествени влакна.

Металните щрихи в медно или розово злато ще добавят топлина, но трябва да служат като акцент, а не да доминират в топла и неутрална стилова схема. Същото важи и за кованото желязо – ненатрапчивите докосвания под формата на стойки за вана или басейн добавят нотка на чар, без да предефинират квинтесенцията на неутрална елегантност..

Металните елементи са добре дошли.

Металните елементи са добре дошли.

Ако се задоволявате с този чист, предимно бял външен вид за вашата баня и се притеснявате, че изглежда твърде стерилна, можете да подправите интериора със зелени стаи. растения, освен ако нямате други акценти. Растенията имат естествени успокояващи свойства и също така ще бъдат едни от най -евтините, но ефективни акценти..

Какви растения работят добре в банята:

 • Лили – пазете от первази на прозорците или пряка слънчева светлина, но не оставяйте растението в сенчест ъгъл без светлина.
 • Алое вера – Всяко място е подходящо за това издръжливо растение! Страхотното при алоето е, че като сукуленти можете да напълните саксията си с камъчета, разпръснати над повърхността на почвата, и да ги превърнете в пълноценен функционален акцент..
 • Антуриум – докато вашето растение получава средна светлина и поддържате почвата влажна, то ще има красив цъфтящ вид с много ярки розови или червени цветя.
 • Бегония – целогодишни цветя, които растат във влажни, тропически условия и могат да понасят добре непряката слънчева светлина.

Растенията имат успокояващи свойства

Растенията имат успокояващи свойства

СъветиПоддържайте банята си функционална, с чисти линии и не я затрупвайте с празен декор. Например кошница за отпадъци от слонова кост може да комбинира мебел и декор..

Метални, месингови, изчукани и розово златни акценти са подходящи в аскетичните сканди, но трябва да се използват умерено..

Минимални декорации, минимален декор

Минимални декорации, минимален декор

Тук трябва да има много малко украшения, тъй като практическите скандинавци винаги обичат всяко нещо да бъде полезно. Каменните и земните акценти, държачи или фитинги работят добре с естетиката на Scandi, при условие че не надвишават цялостния неутрален скандинавски баланс.

Съвети за създаване на стилна скандинавска баня:

 • Използвайте висулка и персонализирано осветление, свещи и мини-полилеи в допълнение към всяка естествена светлина. Премахнете флуоресцентното тела.
 • Ако бюджетът ви позволява, добавете сочни цветя като хортензии или орхидеи, вместо обикновени растения. Орхидеите, с красивите си каскадни листа, ще се справят добре тук.
 • Симулирайте домашен спа център, като добавите елементи като кърпи, килими, светлина дърво или фурнир – или дори напълно текстурирана стена с огледало. Оставете останалите стени прости и елегантни.
 • Ако търсите модерен стил Scandi, можете да добавите топъл индустриален стил с тухлена стена. Червените и сивите създават примамлив фокус, поради тази причина трябва да има само един. Не забравяйте да запечатате тухлите и да осигурите подходяща вентилация. Не използвайте твърде много цимент, за да не се отклоните от скандинавския към индустриалния дизайн.
 • Добавете миниатюрен мини водопад, ако бюджетът позволява, изберете неутрални или светли цветове за него.
 • Вградената баня също е доста подходяща тук, ако бюджетът позволява отново.
 • Използвайте монохромна схема. Черна вана със сиви стени ще работи красиво, но внимавайте с пространството, за да го поддържате не прекалено модерно, а в посока атмосфера и лекота..

Осветителни тела според стиловата концепция

Осветителни тела според стиловата концепция

Комбинацията от комфорт и функционалност с деликатни цветове позволява дори малка баня да бъде организирана интелигентно. Такъв интериор ще допринесе за релаксацията, която се очаква от такива интериори..

Ще ви бъде интересно: ПРЕГЛЕД: Дизайн и декориране на баня с пластмасови панели 110+ снимки – бърз и евтин начин за декориране

Малка баня

Изберете най -добрата комбинация от бяло, нежно бежово, сиво и кафяво, както и синьо и зелено за вашата малка вана. Не ви липсва дърво – за предпочитане в ярки цветове, които са уютни и топли.

Много светлина и много цветове - банята ви ще оживее

Много светлина и много цветове – банята ви ще оживее

Екзотичните дървета ще изглеждат най -добре, въпреки че могат да се използват други видове дървета, стига да са добре защитени от влага и да не са изложени на директен контакт с вода или конденз. От друга страна, водата не е вредна за екзотични дървета като тиково дърво..

Друга идея за организиране на малка баня в скандинавски стил е използването на керамика плочки, имитиращи дърво. Резултатът е перфектен, защото съчетава предимствата на плочките – които са изключителната практичност на този довършителен материал – съчетани с красотата и топлината на дървото..

Плочки с дървен ефект - алтернативно решение

Плочки с дървен ефект – алтернативно решение

Ще ви бъде интересно: ОБЗОР: 2017 Модерен дизайн на малка баня – какво трябва да знаете?

Силата на аксесоарите

Ярките стени, бялата керамика за санитарен фаянс (например вана, умивалник и тоалетна) и дървесно оцветени елементи създават впечатление за простор, което скандалът приема много внимателно. Тези тонизирани, хармонични интериори обаче трябва да бъдат оживени с цветове като синьо, зелено или пастелно розово. Сините или тъмно сивите нюанси също могат да бъдат полезни..

Бялата керамика винаги увеличава пространството

Бялата керамика винаги увеличава пространството

Земните цветове, характерни за скандинавския стил, се допълват от цветни аксесоари по необичаен начин. Например, покрийте стените с матови плочки – гладки и текстурирани, – мозайки и декоративни инкрустации.. За да създадете последователен стил, трябва също да изберете аксесоари.

СъветиИзползвайте плетени кошници, дървени щайги или контейнери. Ленени или памучни кърпи перфектно ще допълнят интериора. Керамичните или дървени бижута също ще работят, но не забравяйте, че колкото по -проста е формата, толкова по -добре, тъй като скандинавският стил е въплъщение на минимализма..

Използвайте плетени кошници за дизайн

Използвайте плетени кошници за дизайн

Ще ви бъде интересно: ОБЗОР: Малка баня, комбинирана с тоалетна (50+ снимки): 12 техники за уникална корекция на пространството

Напълно бял

Ако стаята има минимум естествена светлина, можете да изберете напълно бял вид. Скандинавците са майстори на простотата, така че следвайте техния пример и имате пространство, което изглежда леко, елегантно и ефирно..

Бялото на бяло може да изглежда страхотно, но се уверете, че стаята ви не е твърде стерилна.. Тук дизайнът, текстурата и малките детайли влизат в игра. Обърнете специално внимание на необичайната форма на керамичните плочки, използвайте тъмен фугиращ цвят и ъглови подови плочки, за да създадете нетрадиционен и визуално завладяващ ефект..

Добавете контраст с плочки

Добавете контраст с плочки

Ако все още се притеснявате, че стаята ви се чувства твърде стерилна, добавете малко контраст с помощта на бледосиви подови плочки..

Ще ви бъде интересно: ОБЗОР: Модерен дизайн на баня без тоалетна (+100 снимки) – Красота, съчетана с комфорт

Довършителни работи

Този стил на баня е за това как да запазите нещата вътре минимализъм. Стаята има много изчистени линии и прости форми. Ще забележите също, че има прилично усещане за пространство с достатъчно място за въздушен поток, за тази цел се избира тоалетка с плаващ ефект или с тънки крака. Това кара стаята да се чувства доста лека, за разлика от тежките мебели. етаж“.

Стаята в стил Сканди винаги съдържа ярък бял фон с топли сортове дърво и банята не е по-различна.. Затова помислете къде можете да вмъкнете полираната дървесина, допълвайки я с бял камък, за да създадете приятно усещане за баланс..

Всичко в стила на минимализма

Всичко в стила на минимализма

Ще ви бъде интересно: ПРЕГЛЕД: Малки плочки за баня (150+ дизайнерски снимки): Оптималната комбинация от стил и декор

Бяло и дърво, но не само

Разбира се, вашата баня в скандинавски стил трябва да е бяла и дървена. Но също така е важно да донесете малко цвят до финала..

Например, черната керамика улавя настоящата тенденция и поддържа зоната за суета чиста и безпрепятствена. За да бъде възможно най -просто, добавете няколко крана от неръждаема стомана..

Скандинавски бани: Простота, удобство и комфорт (200+ снимки). Ние създаваме зона за комфорт за себе си Скандинавски бани: Простота, удобство и комфорт (200+ снимки). Ние създаваме зона за комфорт за себе си Скандинавски бани: Простота, удобство и комфорт (200+ снимки). Ние създаваме зона за комфорт за себе си

Скандинавски бани: Простота, удобство и комфорт (200+ снимки). Ние създаваме зона за комфорт за себе си Скандинавски бани: Простота, удобство и комфорт (200+ снимки). Ние създаваме зона за комфорт за себе си

СъветиГланцовото сиво работи добре и тук. Гланцовото покритие отразява светлината и прави цялото пространство по -отворено.

Ще ви бъде интересно: ПРЕГЛЕД: Опции за довършване на плочки за баня (175+ снимки). Ние създаваме дизайн, който ще бъде запомнен

Дневна светлина

Главната баня трябва да има достатъчен достъп до естествена светлина от прозорци или тавански прозорци, за да остане вярна на скандинавския дизайн. В двуетажни домове баните на таванско помещение са чудесни за този стил, където естествената светлина се предпочита пред изкуствената светлина. Ако не може да се постигне достатъчно естествена светлина, вграденото осветление е добре да имитира усещането за естествена светлина, което може да се използва за осветяване на цяла стая..

ВИДЕО: Най -популярният стил на банята – ключови концепции

изводи

В чисто и минимално пространство като сканди не трябва да поставяте прекалено голям акцент върху стила. Запазете вашия декор, който изберете достатъчно прост, но интересен. Кожените детайли могат да бъдат приятно допълнение. Диспенсерите за сапун от мрамор също са чудесна идея да ви бъдат полезни. И дори само малко количество топъл металик може да създаде шикозно пространство..

Thanks! You've already liked this