Дълга и тясна кухня – Как да подредим? Нюанси и трикове за малък интериор (175+ снимки)

Дълга и тясна кухня - Как да подредим? Нюанси и трикове за малък интериор (175+ снимки)

Тясна кухня, снимка на която може да се види в модно списание, може да се направи в обикновен апартамент. Не е нужно да имате огромен бюджет за това – достатъчно е да подходите към процеса на проектиране с въображение и да избегнете често срещани грешки. Повече подробности по -късно в статията.

Съдържанието на тази статия:

Етап първи: довършителни работи

Кухнята е така нареченото „място за повишена употреба“. Всеки ден върху него се готви нещо и повечето семейства се събират на него за хранене.. Ако кухнята е голяма, със стандартна правоъгълна или квадратна форма, няма проблеми с нея.. Но ако е тесен, това е един голям проблем..

В тясно пространство е по -трудно да се обърнете, не изглежда твърде красиво, може да предизвика неприятно усещане, близко до клаустрофобия. В особено пренебрегвани случаи могат да възникнат проблеми с поставянето на работната зона спрямо трапезарията – в много тесни кухни е трудно да се намери място за последната.

Тясна кухня може да изглежда вкусно

Тясна кухня може да изглежда вкусно

Трудно е да се компенсира всичко това – ще трябва да използвате всички налични инструменти, започвайки с довършване и завършвайки с декоративни елементи, така че недостатъкът да не е поразителен.

От какъв цвят са боядисани стени, етаж и таван зависи колко просторна и удобна ще изглежда кухнята в крайна сметка. Видът на покритието по стените зависи от това дали ще изглежда, че са твърде близо. Как плочките ще бъдат положени на пода – или какъв модел ще бъде върху линолеума – определя дали стаята ще изглежда да отиде в далечината завинаги.

Кухня -

Кухня – “място за повишена употреба”

Етаж

Нека започнем с основите – подът. Когато избирате как да го покриете в тясна кухня, трябва да се вземат предвид две точки. Първият е практичен, тъй като лекотата на използване е по -важна от красотата..

В кухнята, където хората постоянно се разхождат, където гори огън и нещо се разлива, след това пада от масата на пода, покритието трябва да е възможно най -стабилно. Най -често това са:

 • Плочки. Керамика, порцеланови каменни изделия, пластмаса – все едно. Всеки сорт е лесен за почистване, устойчив на износване, не се страхува от температурни крайности и не променя цвета си, дори и да е на слънце през целия ден. Единственият проблем е, че ако нож падне върху плочката, той или ще се напука, или в него ще остане вдлъбнатина..

Най -често за пода се използват плочки.

Най -често за пода се използват плочки.

 • Линолеум. Полимерно покритие, продавано на рула. Също така се почиства лесно, но се износва по -бързо от плочките. Не се страхува от температурни промени, но не подхожда на всички интериори, защото дори линолеумът да е направен от естествено дърво, той така или иначе изглежда малко по -различно..
 • Ламиниран паркет. ПДЧ, покрито отгоре с полимерно фолио. Почиства се лесно, но в същото време трябва да запомните, че ако водата попадне под нея, тя ще се надуе. Изглежда красиво, не страда от температурни промени, но се проваля в период от около десет години.

Можете да покриете пода с паркет, но той бързо ще се влоши, колкото и внимателно да се грижите за него.

Можете да го покриете с килим, но всичко остава върху него и всичко се придържа към него, от малки отломки до коса.

Минималистичен стил

Минималистичен стил

Вторият момент е въпросът за красотата. Покритието трябва да бъде не само надеждно, но и красиво, плюс да играе върху цялостното визуално разширение на кухнята.

За да направите това, приложете:

 • Диагонален модел. Изглежда добре и визуално намалява пространството. Сложни зигзагове, прекъснати линии – обикновено линолеумът се продава с такъв модел. Ламинатът може да бъде поставен по модел от рибена кост – ефектът ще бъде приблизително същият.
 • Ивици. Трябва да е успоредно на най -тясната стена на стаята – това работи, ако в тази стена има врата. В резултат на това ще изглежда, че стаята е станала по -малко удължена..
 • Блясък. Лъскавата повърхност винаги визуално увеличава пространството и това може да са подове. Има обаче един недостатък – може да е трудно да се почистват лъскавите подове и да се възстановяват в първоначалното им състояние всеки път. Важно е да запомните, че ако подът е лъскав, тогава стените трябва да са матирани..

Малък и уютен вариант

Малък и уютен вариант

СъветиВ някои случаи подът може да е гладък. Ако в кухнята има толкова много акценти, правенето й на диагонал е рисковано, резултатът може да се окаже твърде претоварен..

Стени

Нека продължим да мислим за дизайна, като се обърнем към стените. Тук също има две точки.

Първият е практичен. Най -често за декорация на стени в кухнята се използват следните материали:

 • Тапет. Не от хартия, те страдат от влага, избледняват на слънце, върху тях остават петна. И нетъкани или фибростъкло – издръжливи, които са изработени от полимери или фибростъкло. Те не се страхуват от влага, не избледняват, не миришат, изглеждат красиви и могат да се перат с влажна кърпа.

Средиземноморски стил

Средиземноморски стил

 • Оцветител. Най -простото решение е, че боята издържа дълго време, лесно се нанася, издържа на вода, не страда от температурни промени и изглежда красива. Трудно се нанася и не трябва да се поставя над печката, но като цяло работи добре..
 • Декоративни гипс. Същите плюсове с почти пълно отсъствие на минуси.
 • Пластмаса панели. Те се напукват от удар, но не се страхуват от вода или температура.
 • Дървени панели. Те също са доста крехки и трябва да бъдат специално проверени, така че да бъдат третирани срещу вода и екстремни температури..

За допълнително довършване на работната зона – кухня престилка – използвайте същите материали или стъклена чаша и метал. Те не могат да украсят кухнята, тя ще изглежда твърде строга. Но като акцент изглеждат страхотно и дори да са до печката не могат да ги повредят..

Красив под с шарки

Красив под с шарки

Красотата и визуалното разширяване – втората точка – зависи не толкова от самия материал, а от това как изглежда.

Има няколко подходящи решения:

 • Лъскава повърхност. В цялата кухня тя ще изглежда твърде ярка и ще бъде трудно да се почисти. Но подчертаването на една от дългите стени е добра идея. Това ще направи кухнята да изглежда малко по -голяма, отколкото е в действителност..
 • Тапет. Друго решение, което дава усещане за пространство. Те също са поставени на дълга стена, мотивът е да изберете нещо, което да отговаря на стила. За класиката, сутрин в гората, за Прованс, гледки към Париж, за скандинавския стил, морето – и така нататък, в зависимост от предпочитанията.
 • Огледало. Високото огледало има магически ефект, визуално удвоявайки пространството. Ако обаче се дразните от собственото си отражение, е по -добре да изберете различно решение..

Стилен кухненски дизайн

Стилен кухненски дизайн

Ако стаята има твърде нисък таван за всички проблеми, тогава по стените могат да се направят вертикални ивици – те ще я направят по -висока.

СъветиАко не харесвате тапети, огледала или лъскави повърхности, спрете на плосък, плътен цвят. Малките шарки ще направят кухнята по -малка.

Цветове

Най -малкото от всичко зависи от тавана по отношение на увеличаването на кухнята, затова няма смисъл да се спираме на него отделно. Много по -важно е да изберете правилните цветове за декорация и да ги комбинирате добре:

Мебели в тъмен цвят

Мебели в тъмен цвят

 • Светлите студени нюанси от всеки цвят са най -подходящи за тясна кухня. Резултатът обикновено е строг, но кухнята започва да изглежда много по -просторна и неприятното усещане за прохлада може да бъде премахнато чрез прилагане на ярък топъл акцент.
 • Най -добре е да използвате само един основен цвят, като го допълвате с нюанси. Всяко прекалено щедро използване на цветове ще създаде усещане за клаустрофобия и затворени стени – освен това, колкото повече цветове в интериора, толкова по -трудно е да ги балансирате.
 • Ако кухнята е не само тясна, но и твърде висока, по -добре е да направите тавана сянка, която ще бъде по -тъмна от останалите..
 • Ако кухнята е не само тясна, но и твърде ниска, таванът трябва да е светъл, а подът, напротив, тъмен..
 • Ако вратата се намира в крайната тясна стена и когато влезете в кухнята, ви се струва, че сте влезли в тясна моливник, втората крайна стена може да бъде боядисана не със студен нюанс, а с ярък топъл. Акцентът ще бъде толкова силен, че стената ще изглежда много по -близо, отколкото е в действителност.

Комбинация от бяло и кафяво

Комбинация от кафяво и бяло

СъветиАко студените цветове изглеждат прекалено груби, можете да използвате и топли нюанси. Но те все пак трябва да са възможно най -леки..

Втори етап: мебели

Готовата светла кухня все още трябва да бъде обзаведена, така че постигнатият ефект да не се загуби напълно поради лошо подбрани слушалки или неуспешно издигната маса за хранене.

Работна зона

Работната зона е преди всичко кухненски комплект, печка и хладилник.. Общите съвети по темата им звучат така:

 • Цветът трябва да е в хармония с финала. Светлите студени нюанси или рязко контрастиращите ярки топли нюанси са двете най -често срещани решения..
 • Всичко, което може да бъде прозрачно, трябва да стане прозрачно. Леките повърхности оставят по -добро впечатление от масивното дърво или ПДЧ.

Цветът на мебелите трябва да е в хармония с финала

Цветът на мебелите трябва да е в хармония с финала

 • Трябва да има възможно най -малко стърчащи части. Това се дължи, първо, на факта, че в тясна кухня е много по -лесно да се хване за дръжката. шкаф, отколкото в кухня с нормална ширина. И второ, дори малки детайли крият пространството. Шкафовете, които се отварят чрез натискане на вратата, са най -подходящи за тесни кухни – това е едновременно удобно и спестява място.
 • Вместо шкафове е по -добре да използвате стъкло, където е възможно. рафтовете. Всички по същите причини – те са по -ефирни и не претрупват интериора..
 • Слушалките могат да бъдат взети по -тесни от стандартните модели. Не е задължително да се прави по поръчка, тъй като тясната кухня е често срещан проблем и много хора се нуждаят от слушалки за обикновените. Това има малък ефект върху използваемостта..
 • Колкото по -високи са окачените шкафове, толкова по -добре. Отново начин за разтоварване на място.

Трябва да има възможно най -малко стърчащи части

Трябва да има възможно най -малко стърчащи части

Всичко трябва да се направи така, че кухнята да изглежда лека и ефирна..

В допълнение към общите съвети, също така си струва да обмислите начините, по които можете да позиционирате слушалките:

 • По протежение на една стена. Това е най -простото решение – обикновено хората се спират на него, когато е просто невъзможно да се премине в кухнята, ако мебели ще застане от двете страни. Изглежда красиво; на отсрещната стена често се поставят стенописи, огледало или правят стената лъскава, така че да има повече място в гледката..
 • По двете стени. Това решение се оживява, когато собствениците искат да имат много работно пространство – когато един от тях е запален по готвенето или трябва да готви постоянно за голямо семейство. Освен това е много по -удобно да държите всичко под ръка – готвачът може да се умори да се налага да ходи напред -назад по слушалките, за да получи достъп до хладилник, до печката, мивка.
 • Във формата на буквата “P”. Подобно подреждане на слушалките ви позволява да допълвате акцента върху далечната стена и визуално да я приближите. Под прозореца можете да премахнете перваза на прозореца и да поставите мивка или печка. Удобно е да работите в такава кухня..

Дълга и тясна кухня - Как да подредим? Нюанси и трикове за малък интериор (175+ снимки) Дълга и тясна кухня - Как да подредим? Нюанси и трикове за малък интериор (175+ снимки) Дълга и тясна кухня - Как да подредим? Нюанси и трикове за малък интериор (175+ снимки)

 • Под формата на буквата “G”. Ако вратата към кухнята не се намира точно в центъра на стената, а е леко изместена отстрани, това решение изглежда най -добре. В този случай късата напречна греда “G” може да падне както на стената близо до вратата, така и на стената с прозорец.

Преди да поставите мебелите, начертайте план за кухнята и разберете къде ще стои. Тук е много важно да се вземат предвид размерите, в противен случай може да се сблъскате с факта, че всичко е било красиво на хартия, но идеята, въплътена в живота, е загубила целия си чар..

СъветиНезависимо от това как позиционирате слушалките, не забравяйте, че за удобна работа имате нужда от проход с ширина не по -малка от деветдесет сантиметра..

Бар брояч спестява място

Бар брояч спестява място

Зона за вечеря

Трапезарията е маса и столове, а с тях в тясна кухня обикновено има най -много проблеми, тъй като те изискват много място и е трудно да се поставят удобно. Това може да бъде:

 • Стандартна маса. Като правило, правоъгълна форма – така че е много по -лесно да се впише в интериора, тъй като овалната или кръглата изисква повече пространство.
 • Сгъване маса. Прикрепен към стената, повдигнат, когато някой реши да яде. Обикновено се настанява само един човек, но ако живеете сами това не е проблем.
 • Бар брояч. Добро решение за тясна кухня, тъй като стойката е по -тясна от обикновена маса и по -висока – може да се използва и като работна повърхност. Тя изглежда най -добре вътре минимализъм, хай-тек и други модерни стилове.

Малък остров е удобна идея

Малък остров е удобна идея

Можете да подредите зоната за хранене по различни начини. Сгъваемата маса, която е логична, е монтирана до стената – като правило срещу кухненския блок, опъната в една линия.

Бар брояч или става част от слушалките и се отклонява от нея под прав ъгъл, или е поставена срещу, но не до стената. Това може да стане, ако комплектът е поставен до тясна стена, а бар плотът е точно там – основното е, че имате достатъчно място за приготвяне на храна..

Стандартна маса може да бъде позиционирана по различни начини:

 • Слушалки в една линия до стената. Можете да вземете тесен модел, който няма да затрупва пространството и ще изглежда добре. Важно е да запомните, че за един човек, седнал на масата, трябва да има шестдесет сантиметра ширина и поне петдесет дълбочина..

Рустик стил

Рустик стил

 • Срещу стената със слушалки в два реда. В този случай слушалките се правят по -къси, така че да има свободно място близо до стената и можете да поставите масата там. Добро решение за тясна кухня, при която вратата е в тясна стена, срещу прозореца.
 • В свободното пространство след инсталирането на слушалките под формата на буквата “P” или буквата “G”. Тези начини за поставяне на работа зони дори в тясна кухня остава достатъчно място, за да се постави масата тихо. В резултат на това цялостният външен вид е балансиран, кухнята изглежда повече правоъгълна, отколкото много тясна..
 • В отделна стая. Ако кухненският бокс е не само тесен, но и малък, поставянето на маса в друга стая е добро решение. Няма да има опасност да го ударите по време на процеса на готвене, ще има свободно място, така че да можете да ходите безопасно. Възможно е обаче да се разпредели стая за трапезария само в апартамент, в който има повече от една стая..

Класически стил

Класически стил

 • На балкон. Ако кухнята се отваря към балкон, тя може да бъде изолирана, остъклена и използвана като трапезария. Можете да го подредите като отделна стая – пластмасов перваз на прозореца, декориран правилно, лесно ще играе ролята на бар брояч. Или можете да прекроите стената, така че да стане голяма арх, през които ще бъде възможно да влезете в импровизираната трапезария. Арката може да бъде полукръгла или правоъгълна, със или без завеса. Важно е само да запомните, че преди да го направите, трябва да получите разрешение – особено ако ще продавате по -късно. апартамент.

Ако апартаментът има само една стая, няма балкон, а кухненският бокс е малък, най -доброто решение би било да се направи бар плот – това е едновременно работна повърхност и маса.

Ако не харесвате тезгяха, можете да си купите сгъваема маса и когато дойде време да си вземете храната, да я поставите навсякъде в апартамента..

Модерен стил

Модерен стил

СъветиЗа тясна кухня стъклената маса се счита за класика – изглежда красива и не изглежда обемиста. Не забравяйте просто да се уверите, че стъклото е достатъчно силно, за да можете да го използвате, без да се страхувате, че ще го повредите..

Ще ви бъде интересно:

Разнообразие от трапезни маси за кухнята (225+ снимки): Как да изберем най -добрия модел?

Сгъваема кухненска маса (малка, овална, стъклена): Как да изберем? Къде да сложа? Как да украсите?

Дизайн на кухненски маси – 165+ (Снимка) Опции по ваш избор

Стъклени маси – надеждност и изключителност на интериора. 285+ (Снимка) Опции за вкус на дизайн

Тоалетка с огледало и осветление: 140+ (Снимка) Опции за вашата спалня

Направи си маса за закуска в леглото: Практични модели на комфорт

Таблица в стил таванско помещение (115+ снимки): Кой тип дизайн е по-добър? (писане / списание / бар / трапезария / трансформатор)

Как да изберем бюро с чекмеджета и рафт: (190+ снимки) Практическо организиране на пространството

Осветление и аксесоари

Всяка тясна стая, в която има само един източник на естествена светлина и няма достатъчно осветление за цялото пространство, е необходимо внимателно планиране на светлината..

Лампите трябва не само да изглеждат добре и да помагат при зонирането на стаята, но и да извършват чисто практическа работа: осветяват всичко, което не осветява прозореца.

Лампите трябва не само да изглеждат добре, но и да помагат при зонирането на стаята.

Лампите трябва не само да изглеждат добре, но и да помагат при зонирането на стаята.

За изкуствената светлина в тясна кухня има следните правила:

 • Няма обемисти решения. Едно голямо полилей няма да реши проблема – поради него в кухнята ще има повече тежки, ненужни елементи. Освен това той физически няма да може да осветява всички необходими повърхности..
 • Необходимо е зониране. Работната зона обикновено е подчертана с вградени лампи, които удобно осветяват както печката, така и масата, на която ще се режат зеленчуци. Светлият полилей обикновено се окачва над масата за хранене или върху него се поставя красива настолна лампа – тя може допълнително да се превърне в акцент в ярък, топъл цвят.
 • В идеалния случай всеки източник на светлина има свой ключ. Тогава ще бъде възможно да изберете точно зоната, която е необходима в определен момент..

Не използвайте обемисти решения

Не използвайте обемисти решения

С изкуствената светлина всичко е ясно – сега трябва да се справите с естествената. За да изглежда прозорецът добре, трябва да следвате тези прости указания:

 • Не обемисти завеси. Завеси, завеси, пухкави гънки, плътни материи – можете да забравите за всичко това веднага и завинаги. Те пречат на светлината, правят кухнята по -претрупана и трябва да се избягва..
 • Ролетните щори са добро решение. Те изобщо не пречат на светлината да влиза в къщата, когато са навити, плюс те са практически невидими сами по себе си. Те са лесни за отваряне и могат да се перат вместо да се перат. Те се вписват перфектно в повечето модерни интериори..
 • Завесите за кафе също са добро решение.. Те достигат само до половината от прозореца, изглеждат леки, ефирни, не пречат на светлината, създават правилното настроение. Те просто се вписват идеално в стила на Прованс, който се състои от подобни фини елементи..
 • Бели дробове тюл завеси – решение за класиката. Те не пречат на светлината едновременно и изглеждат достатъчно леки, за да бъдат подходящи..

Необходимо е правилно да се разпредели място

Необходимо е правилно да се разпредели място

 • Не претрупвайте перваза на прозореца. Ако обичате цветя, по -добре е да ги пренесете на балкона или в друга стая. В кухнята те ще блокират преминаването на светлината, плюс можете да ги повредите, когато готвите. Другите аксесоари са още по -без значение.

В дизайна на тясна кухня трябва да има минимално количество декоративни елементи..

Ваза с цветя на масата, фототапет или картина на стената, евентуално снимки и магнити на хладилника.

Колкото повече аксесоари, толкова по -задръстено изглежда пространството, толкова по -трудно е да се диша в него и толкова по -трудно е да се изгради интериор хармонично.

СъветиПреди да продължите с покупката на материали и мебели, нарисувайте какво трябва да получите и вижте дали ви харесва.

Дълга и тясна кухня - Как да подредим? Нюанси и трикове за малък интериор (175+ снимки) Дълга и тясна кухня - Как да подредим? Нюанси и трикове за малък интериор (175+ снимки) Дълга и тясна кухня - Как да подредим? Нюанси и трикове за малък интериор (175+ снимки)

Дълга и тясна кухня - Как да подредим? Нюанси и трикове за малък интериор (175+ снимки) Дълга и тясна кухня - Как да подредим? Нюанси и трикове за малък интериор (175+ снимки)

ВИДЕО: Ние създаваме интериор за тясна кухня

изводи

Тясната кухня не е по -лоша от всяка друга и може да изглежда просто невероятно, ако имате търпение внимателно да изберете всичко и да комбинирате хармонично..

ФОТОГАЛЕРИЯ (повече от 175 снимки)

Thanks! You've already liked this