Завеси за спалнята: 80 идеи за снимки

Завеси за спалнята: 80 идеи за снимки

Да се ​​чувстваш сигурен и сам е може би едно от основните желания на всеки собственик на апартамент или къща, особено когато става въпрос за лично пространство. Елементът, който играе ключова роля за създаването на това усещане, както и за изолирането на обитателите от външния свят, са завесите в спалнята, чийто избор не бива да се отлага до последния момент. Ще ви кажем как да не се загубите в цялото разнообразие от асортимент и да купите текстил, идеален за вашия дизайн..

Видове завеси за спалнята

Завесите не са просто прав лист на прозореца, който предпазва от любопитни очи. Те могат да варират по форма, обем, размер, създавайки ярки акценти в интериора или допълвайки минималистичния му вид. Френски, японски, класически … Коя опция да изберете? Нека да преминем през най -популярните видове и да се опитаме да разберем как изглеждат в спалнята..

Френски завеси

Вид завеса, чийто текстил е съчетан и създава множество заоблени гънки по цялата дължина. Ефектът се постига чрез използване на шнурове от вътрешната страна на тъканта, които преминават през бримките. Такива завеси в спалнята изглеждат много тържествено, особено в комбинация с шарени материали. Избирайки лека полупрозрачна материя, можете да постигнете ефекта на ефирност или да я комбинирате с по -масивна.

Френски завеси за спалнята

Австрийски завеси

Този тип завеса има прилики с френските, като същевременно има по -сдържан декор. В спусната форма хоризонталните гънки са разположени само по долния ръб, оставяйки горната част права. Елегантен, но лаконичен.

Австрийски завеси за спалнята Австрийски завеси за спалнята

Римски завеси

Въпреки античния си произход, римските щори в спалнята изглеждат доста модерни и практични. Това е лента от плат, опъната върху конструкция, която е инсталирана до прозореца.

Римските щори са фиксирани, вертикално регулируеми. За тях често се използват плътни непроницаеми текстилни изделия, които надеждно предпазват стаята от слънчева светлина..

Римски щори за спалнята Римски щори за спалнята

Японски завеси

Те са няколко правоъгълни равномерни платна, които са фиксирани с твърди вложки отдолу, предотвратявайки образуването на гънки. Те могат да бъдат с едностранно или централно плъзгане. Японските завеси приличат на голям екран, идеално се вписват в минималистичния интериор на спалнята..

Японски завеси за спалнята Японски завеси за спалнята

Ролетни щори

Удобен вид завеси за спалнята, чиято тъкан е навита на специална ролка. Благодарение на този механизъм материята може да се фиксира във всяка позиция, като се регулира нивото на осветление в помещението, както желаете. Както обикновеният текстил, така и тъканите с елегантен модел ще изглеждат добре..

Ролетни щори за спалнята

Класически завеси

Най -често срещаният вариант, който е две прави тъкани с централно разделяне. Въпреки привидно простия външен вид, такива завеси могат да бъдат украсени с всякакви шарки или аксесоари, създавайки уникален дизайн в интериора на спалнята..

Класически завеси за спалнята Класически завеси за спалнята

Видове завеси по начин на монтаж

По -незабележим, но не по -малко важен момент, разбирането на характеристиките на който значително ще опрости избора на идеални завеси – методът на закрепване към корниз. Според този критерий могат да се разграничат няколко типа.

Завеси в спалнята с връзки

Прикрепен към корниз чрез връзване на панделки или шнур около конструкцията. По -добре за по -тънки тъкани, но се препоръчват по -широки ивици за по -дебели тъкани. Големите лъкове помагат за създаването на ефирен дизайн, който е подходящ за детските спални. Предимството на гледката е липсата на външни звуци, които обикновено се появяват при шофиране по корниза.

Завеси в спалнята с връзки Завеси в спалнята с връзки

Завеси в спалнята с капси

Горната част на завесите включва пръстени за очи, които се носят върху пердето. Предимството на гледката е невидимостта на метода на закрепване, който в някои случаи може визуално да увеличи потоците или да създаде усещане за единството на художествената композиция на платното. Освен това с помощта на капси се получават дори гънки. Плътността на частите намалява износването на тъканта.

Завеси в спалнята с капси Завеси в спалнята с капси

Завеси в спалнята на шнур

Шнурът е джоб-тунел в горната част на тъканта, в който е вкарана корнизната тръба. Те се отличават със своята тишина и чист външен вид. Те се считат за вид прави завеси, които образуват леки гънки..

Завеси в спалнята на шнур

Завеси в спалнята с плитка

За разлика от предишната версия, тази се характеризира с чести вертикални гънки, които придават на продукта динамика и пищност. Ефектът се постига с вшити кабели, които се дърпат заедно. В този случай се препоръчва да изберете плат, по -широк от използваното пространство на прозореца, тъй като при сглобяване завесите могат да станат един и половина до два пъти по -малки.

Завеси в спалнята с плитка

Завеси в спалнята на пръстени с фиби

Този тип може да се намери в интериора на много апартаменти. Завесите са прикрепени към карниза за завеси благодарение на специални пръстени с фиби, които се простират отвъд тъканта. Най -практичният вариант за завеси за спалня, който не изисква допълнителни усилия за монтаж. Създава класически дизайн, който да отговаря на различни стилове.

Завеси в спалнята на пръстени с фиби Завеси в спалнята на пръстени с фиби

На кой плат да спрете?

Разбира се, по -добре е да се даде предпочитание на естествените материали, особено в спалнята. Памукът и ленът имат приятна текстура и дишане. Но такъв избор е по -подходящ за апартаменти, разположени от северната страна, тъй като платното изгаря по -бързо под въздействието на слънцето. Можете допълнително да използвате щори или ролетни щори.

Но не трябва да се отстъпват завесите от изкуствени материали – те са не само практични, но и се характеризират с голямо разнообразие. Например, полиестерът има голямо разнообразие от текстури. Тафтата създава леко усещане и е подходяща за обемни завеси. Вискозата изглежда луксозна и може да се пере. Organza е идеалното решение за ефирен, светъл интериор на спалнята.

По отношение на декора, на съвременния пазар можете да намерите голямо разнообразие от възможности – от прости модели до текстил със сложни щампи. В спалнята се опитайте да използвате обикновени светли завеси, които ще ви помогнат да създадете спокойна атмосфера..

Плат за завеси в спалнята Плат за завеси в спалнята Плат за завеси в спалнята

Как да изберем стила на завесите за спалнята?

Стилът на спалнята играе важна роля при избора на правилния вариант за завеси. В края на краищата, ако в дизайна на стаята сте следвали определена посока, тогава ще трябва да се придържате към нея във всеки детайл..

Пердета в класически стил за спалнята

Въпреки традициите си, класическият стил не губи своята популярност днес. В това решение завесите играят важна роля за създаването на луксозен, както и уютен дизайн..

Според правилата се използват две нива на материя: плътно платно с флорален модел, под което прозрачен воал. Най -подходящ за този конкретен интериор – френски или австрийски.

Желателно е цветовата схема на завесите да е лека, пастелна, като самия интериор. В спалнята всеки елемент трябва да насърчава релаксация и здрав сън. Ако в стаята се използват множество цветове, ръководете се от цвета на покривалото..

Пердета в класически стил за спалнята Пердета в класически стил за спалнята

Модерни завеси за спалнята

Този стил няма ясни граници и правила. Следвайки го, трябва да се съсредоточите върху общите принципи на дизайна, да не се страхувате от експерименти или необичайни комбинации..

Класическите завеси са много подходящи, чийто ярък акцент е цветът, както и интересен модел. Римски, японски видове ще се поберат в комбинация с дълга завеса с различен нюанс.

Модерни завеси за спалнята Модерни завеси за спалнята

Завеси в стил Прованс за спалнята

Стилът на Прованс в спалнята обича уюта и селския чар, затова завесите са неговият незаменим елемент. Потърсете леки, ефирни материи или текстил с флорален модел. Старата добра клетка също изглежда добре, особено ако такъв материал вече е бил използван в интериора, например като покривало за легло, покривка за маса.

Цветовата палитра в идеалния случай трябва да съответства на цялостния дизайн, да се откроява поради деликатната текстура и изящните гънки.

Завеси в стил Прованс за спалнята Завеси в стил Прованс за спалнята

Завеси за спалнята в стила на минимализма

Когато споменавате минималистичен стил, може да възникне въпросът: защо завесите са тук? В крайна сметка дизайнът включва ограничен набор от елементи, които служат само за практически цели. Но в лично пространство като спалня завесите са по -скоро необходимост, отколкото декорация..

Завесите не трябва да съдържат текстури, а да бъдат направени в бяло, сиво или черно. Една обикновена класическа завеса, ролетни щори, както и римски щори ще бъдат достатъчни за създаване на желания ефект.

Завеси за спалнята в стила на минимализма Завеси за спалнята в стила на минимализма

Допълнителни критерии при избора на завеси

Завесите за спалня не са само декоративен компонент. Те служат на практически цели, като същевременно поддържат поверителност. Подходящо за тези, които живеят на приземния етаж или чиито прозорци са разположени близо до съседната къща. Затова вечер се използват плътни тъкани, а през деня – леки полупрозрачни тюли..

Ако не се страхувате от любопитни очи, обърнете внимание къде се отваря прозорецът. Слънчевата страна може да донесе някои неудобства на наемателите. Чудесен вариант в този случай са римските или японските завеси, които надеждно ще предпазят спалнята от прекомерна светлина..

Когато всички практически проблеми бъдат решени, можете да се концентрирате върху декоративни. За да направите това, използвайте текстил с шарки или купете допълнителни аксесоари, например вземете завесите с пискюли или ламбрекен.

Обърнете внимание на размерите на пространството и таваните. В интериор с голяма площ всяко решение ще изглежда хармонично, но малките спални изискват специален подход. Същото важи и за височината на стените – тези, които са повече от няколко метра, могат да се използват за демонстрация на красиви шарки върху текстил..

Допълнителни критерии при избора на завеси за спалнята Допълнителни критерии при избора на завеси за спалнята

Завеси за малка спалня

Спалните, които нямат впечатляващо количество квадратни метри и има много от тях в нашите къщи, са много взискателни по отношение на дизайна на прозорци. Завесите в този случай не трябва да пречат на проникването на естествена светлина, а отговорно да изпълняват мисията за разделяне между вътрешния и външния свят..

При избора се фокусирайте върху светли нюанси, дори ако вашият дизайн включва две нива на завеси. Идеално, ако цветовата схема ще бъде близо до декорацията на стените, тъй като ярките детайли могат да засилят усещането за границите на пространството.

В особено тежки случаи е по -добре да се направи с обикновен текстил. В същото време римски, ролкови и други видове завеси, които не създават голям брой гънки, ще изглеждат добре в малка спалня..

Таванните корнизи ще помогнат за визуално увеличаване на ниските тавани. И самата тъкан в този случай трябва да достигне пода, въпреки че това решение може да изглежда непрактично за някои. Вертикалните линии ще засилят желания ефект, а лаконичен вид ще създаде стилна атмосфера..

Завеси за малка спалня Завеси за малка спалня Завеси за малка спалня

Завеси за спалня – снимка

Най -хубавото е, че разнообразието от решения за прозорци ще бъде демонстрирано не с думи, а с фотографии. Подготвили сме ярка селекция с всякакви завеси за спалнята, сред които определено ще намерите подходящата. Вдъхновете се!

Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка Завеси за спалнята - снимка

Видео: Завеси за спалнята – идеи 2017

Thanks! You've already liked this