Спалня в японски стил: 90 дизайнерски снимки

Спалня в японски стил: 90 дизайнерски снимки

Ориенталските мотиви се срещат все по -често в дизайна на интериора в западните страни. И това е напълно разбираемо – в края на краищата те съдържат многостранни комбинации от изтънченост, лекота, близост до природата и оригиналност. Спалня в ориенталски японски стил е изпълнена с въздух, светлина, а максималното свободно пространство дава място за безпрепятствено движение на положителна енергия. Няма място за ежедневните грижи – всичко това остава извън вратата.

Характеристики на японския стил

Интериорната декорация с ориенталска тематика има няколко посоки, донякъде сходни, но в по -голяма степен значително различни една от друга. Японският стил се откроява драстично поради своята оригиналност. Следните показатели могат да се нарекат характеристиките на посоката:

1. Минимализъм – няма място за безпорядък, буйни декорации и лукс. Максимално свободно пространство, където се намират жизненоважни елементи. Това отчасти се дължи на честите природни бедствия на островите, водещи до разрушаване на жилищни сгради. Японците не се стремят да оборудват живота си с прекомерна претенциозност..

2. Естественост – естествените материали преобладават в подреждането и декорацията, въпреки че в някои случаи имитацията им не е изключена. Същото се отнася и за цветовата палитра, близка до естествените нюанси..

3. Лекота и ефирност на ситуацията-интериорните елементи, като правило, са малки по размер и мобилни, а наличието на подвижни прегради-екрани ви позволява лесно да променяте конфигурацията на стаята.

Дизайн на спалня в японски стил - характеристики Дизайн на спалня в японски стил - характеристики

Цветни решения

Най -често спалните в японски стил са декорирани в светли цветове – по този начин се постига атмосферата на мир и спокойствие, необходими за тази стая. Използват се палитри от бежови, кремави, млечни, сиви, билкови тонове. Кафяви, черешови, черни бои позволяват да се разрежда еднородността. В интериора се използват не повече от три цвята, един от които е фонът.

Черно -бяла спалня в японски стил

Бяло -черната палитра често се среща в интериора на източните посоки. Той е традиционен и отразява вечното желание на философите да намерят баланс между мъжко и женско, земя и въздух..

Белите стени с черни йероглифи и килим, подобен на зебра, изглеждат страхотно тук. Можете да декорирате една от стените на стаята в черни тонове, например в главата на леглото, на фона на които белите ниски нощни шкафчета ще изглеждат контрастно.

По -смелите решения се свеждат до дизайна на черната повърхност на тавана, която се превръща в бели стени и сив под. Тази комбинация може да бъде допълнена от бежовите нюанси, присъстващи в подовите настилки, преградни структури и декор..

Черно -бяла спалня в японски стил - интериорен дизайн Черно -бяла спалня в японски стил - интериорен дизайн

Бежова спалня в японски стил

Интериорът на спалнята в бежови тонове е лек и елегантен. Той е в състояние да даде спокоен сън и пълно умиротворяване, представяйки естествена палитра от тонове – точно това, което е необходимо в тази посока. Боядисаните стенни повърхности с плавни преходи от светло бежов към тъмен нюанс изглеждат оригинални. Стените могат да бъдат декорирани в по -тъмна палитра от тавана и пода – това носи специално геометрично разнообразие.

Естествено, този бежов цвят не може да присъства сам по себе си, в противен случай стаята ще се превърне в затворена кутия. Придружаващите тонове ще бъдат кафяво, кремаво, бяло, слонова кост. Бамбукови платна по стените и подобни завеси, текстил и мебели в кафяви тонове, дизайнът на млечно матов таван ще изглежда изгодно тук..

Бежова спалня в японски стил - интериорен дизайн Бежова спалня в японски стил - интериорен дизайн

Червена спалня в японски стил

Зрелите черешови цветове също се срещат в източно -японски интериор. Основната задача е да се определи неговото количество. За тези, които се придържат към строгостта и лаконизма, можете да направите основния фон на стените и тавана бял, подът в светло бежови или сиви тонове, а червената палитра ще присъства в един от стенните панели, текстил, сенници на лампите. Спокойният сън и почивка ще бъдат насърчавани от приоритета на бежовите нюанси като основни, а черешовите нюанси ще станат незначителни акценти.

Дизайнът на спалнята за страстни натури ви позволява напълно да я запълните с червено. Желателно е стените да не са едноцветни – можете да използвате тапети с японски орнамент, графични изображения на по -тъмна или по -светла черешова палитра. Таванът може да бъде оставен светъл – изкуственото осветление ще му даде желания розов оттенък. Черните мебели ще изглеждат страхотно тук..

Червена спалня в японски стил - интериорен дизайн Червена спалня в японски стил - интериорен дизайн

Довършителни работи и материали

Тъй като източната философия разглежда жизненото пространство като анимиран обект, материалите за декорация трябва да са с естествен произход. Но предвид високата цена, недостъпността и непрактичността на някои от тях, наличието на изкуствени заместители е напълно приемливо..

Етаж

Прието е японците да ходят боси у дома, така че при избора на подово покритие, предпочитание ще се дава на дърво. Може да се замени с паркет или бамбуков ламинат. Могат да присъстват и големи едноцветни керамични плочки, но тъй като този материал е доста студен, ще е необходимо да се оборудва „топъл под“ или да се използва обикновен килим.

Истинският дизайн включва подложки за татами, изработени от ратан или бамбук, но тъй като те се износват сравнително бързо, те често се заменят с килими с японски или неутрален цвят.

Дизайн на спалня в японски стил - подови настилки Дизайн на спалня в японски стил - подови настилки

Стени

Стените, декорирани с плат, ще изглеждат стилно и уютно в японска спалня. Дървените панели, имитиращи плъзгащи се прегради, също изглеждат страхотно. По -прости варианти са шпакловане, боядисване на стени с традиционни шарки, залепване на тапети. Етническите рисунки са подходящи за хартиени тапети, например черешови цветове или йероглифи. Бамбуковите платна са най -добрият начин да поддържате стила. Дизайнерите ви съветват да изберете пастелни цветове без бунт от цветове, ограничавайки се до един или два цвята за декорация. Въпреки че тъмните опции не са изключени, а стените в червена светлина са доста често срещани.

Дизайн на спалня в японски стил - Стенни декорации Дизайн на спалня в японски стил - Стенни декорации Дизайн на спалня в японски стил - Стенни декорации

Таван

Първото нещо, което трябва да се отбележи при проектирането на повърхността на тавана, е използването на естествени материали, правоъгълна форма и облицовка в светли цветове. Има няколко възможности за дизайн на повърхността. Често се използва техниката за оборудване на греди, които разделят равнината на квадрати или правоъгълници. Пространството между тях е боядисано или покрито с бяла кърпа, оризова хартия.

Системата Armstrong с греди и декоративни плочи е донякъде подобна и изглежда не по -малко впечатляваща. И има един трик – колкото по -големи са клетките, толкова по -широк ще изглежда таванът. Друг вариант е да украсите тавана с стреч фолио или плат..

Дизайн на спалня в японски стил - таванско покритие Дизайн на спалня в японски стил - таванско покритие

Мебели за спалня в японски стил

Обзавеждането на стаята за почивка е минимално. Това обаче се отнася не само за спалните, но и за останалите помещения на източно -японски апартаменти. Това се дължи на гъстото население на страната, където всеки квадратен метър се брои и има остър недостиг на жизнено пространство..

Леглото е в центъра. Тя трябва да има клекаща правоъгълна форма, почти на пода като японски матрак футон. Поставянето му на подиум със стъпки ще ви помогне да добавите оригинални бележки. Обемните системи за съхранение се заменят с оборудването на стенни ниши като гардероби с плъзгащи се врати в японски стил. Интериорът ще бъде допълнен от нощни шкафчета, масичка за чай, малки рафтове за дрънкулки.

Ако стаята е доста голяма, можете да я разделите на зони, като използвате любимите си национални плъзгащи се прегради. Те са дървени рамки с бяло матирано стъкло и перпендикулярни ленти, разделящи платното на квадрати или правоъгълници. Вратите на стаята трябва да са еднакви..

Дизайн на спалня в японски стил - мебели Дизайн на спалня в японски стил - мебели Дизайн на спалня в японски стил - мебели

Декор и осветление

В зона за отдих не се изисква ярко осветление. Приглушената светлина ще създаде необходимата атмосфера на мистерия, благоприятна за пълно отпускане. Лампите имат прости геометрични форми, изработени от стъкло, оризова хартия, бамбук или плат. Ако спалнята е малка, можете да използвате прожектори за тавана. Подовите лампи и стенните лампи се използват по -рядко, но направени в националните традиции, те ще украсят стаята..

Трябва да декорирате спалня в японски стил внимателно, без да претоварвате пространството. Можете да инсталирате подова ваза с национален орнамент, в която ще се помещават бамбукови или икебанови клони, ще се поставят традиционни фигурки, ароматизирани свещи, бонсай на рафтовете.

Стените ще бъдат украсени с национални фенове (те често се увенчават с главата на леглото), самурайски мечове, пергаменти с йероглифи. Във втория случай трябва да бъдете изключително внимателни – преди да поставите изображение на йероглиф в интериора, трябва да разберете значението му.

Дизайн на спалня в японски стил - декор и осветление Дизайн на спалня в японски стил - декор и осветление Дизайн на спалня в японски стил - декор и осветление

Малка спалня в японски стил

Тъй като дизайнът на ежедневието в страната на изгряващото слънце предполага строг лаконизъм, това е идеално за малки пространства. Ниските мебели и минималното им количество ще оставят много свободно пространство. Леглата на матрака могат да бъдат поставени на подиума, в който ще бъдат разположени чекмеджета за съхранение на различни неща. В ниша на една от стените можете да оборудвате малко шкафче за дрехи, прикривайки го като преградата „шоджи“, обичана от японците. По -добре е да декорирате стаята в светло бежови, млечни цветове. Акценти ще бъдат незначителни черни, черешови декоративни елементи.

Малка спалня в японски стил - интериорен дизайн Малка спалня в японски стил - интериорен дизайн Малка спалня в японски стил - интериорен дизайн Малка спалня в японски стил - интериорен дизайн

Дизайн на спалня в японски стил – снимка

Селекция от снимки ще ви помогне да запълните фантазията си с духа на далекоизточната оригиналност и наистина стилно да украсите интериора на спалнята. Тук са събрани различни опции за дизайн в истински японски стил или по -европеизиран. Изберете това, което е по -близо до вашето възприятие, разбиране за красивото и не се колебайте да експериментирате. Приятно гледане!

Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн Спалня в японски стил - снимка на интериорния дизайн

Thanks! You've already liked this