Спалня в арт деко: 80 красиви идеи

Спалня в арт деко: 80 красиви идеи

Интериорът в стил Арт Деко винаги е един от най -необичайните и оригинални. Те съчетават тенденциите и чертите на модерността и неокласицизма. Те също бяха повлияни от такива направления като футуризъм, кубизъм и конструктивизъм. Причудлива комбинация от лукс и елегантност с етнически мотиви, тя се вписва идеално в декора на спалнята. След общото желание за простота, хай-тек и минимализъм, това е напълно екзотично. Въпреки че стаята ще трябва да бъде разработена внимателно, тя ще се превърне в истински скъпоценен камък на къща или апартамент..

Характеристики на стила арт деко

Арт деко като стил е въплъщение на ефектност и шик. Тя започва да се оформя в началото на 20 -ти век във Франция и достига своя разцвет до 30 -те години. Като определение те взеха името на едноименната международна изложба за декоративни изкуства и занаяти, която се проведе през 1925 г. във Франция. Терминът окончателно се утвърждава едва през 1966 г., когато прочутата парижка изложба е възродена.

Формирането на основните тенденции, от една страна, е повлияно от Арт Нуво и Баухаус, а от друга – от древните традиции на Изток, Африка, Египет и дори Америка. Елегантността се съчетава с флирт, а сложните форми – с рационализиране. Арт деко е елегантен и монументален едновременно.

В интериора на спалнята в стил арт деко могат да се разграничат следните основни характеристики:

1) Строга геометрия и симетрия. Активно се използват ясни линии и зигзагове, стъпаловидни форми, извити криви. Няма елегантни романтични и естествени орнаменти, но има много предмети под формата на трапец, шестоъгълници и осмоъгълници.

2) Лъскави повърхности. Естествените материали са полирани до висок блясък. Дърво – лакирано, камък – внимателно полиран. Активно се използват метал, стъкло, огледала и други отразяващи повърхности. Това създава причудлива игра на пространство и светлина..

3) Луксозни материали. Спалнята в стил арт деко е естествена и скъпа. Дървото, камъкът, кожата се използват активно и почти никога не са техните имитации. Използват се керамика и стъкло. Не се използват и прости груби текстилни изделия като ситец или лен. Но луксозните материи като кадифе, коприна, дори естествена кожа са добре дошли. Цветове – дълбоки и скъпи, цветове – оригинални и изключителни.

4) Етнически мотиви. Арт деко се характеризира с екзотични материали и текстури: кожа на влечуги, седеф, ориенталски бижута. Особено в високо ценени египетски мотиви.

Този стил обича контурирането и рамкирането, което само подчертава причудливата кривина. Това е както изкривяване, така и яснота на геометричните фигури. Ивици, редуващи се цветове в духа на клавирите за пиано, счупени лъчи на слънцето, отразяващи се от огледални повърхности – всичко това е арт деко.

Дизайн на спалня в стил Арт Деко - Характеристики Дизайн на спалня в стил Арт Деко - Характеристики

Цветни решения

Основната цветова схема в стила арт деко е черно -бяла. Това е най -добрият вариант за спалнята: не прекалено ярък, не прекалено крещящ, не прекалено натрапчив. В околностите му можете да се отпуснете и да се отпуснете. За акценти се използват скъпи богати нюанси: златни, смарагдови, винени, малахитови, сапфирени, шоколадови и кремави тонове. По -рядко се използват сребро и металик. Като цяло няма строги цветови ограничения. Основното е, че те са сложни и дълбоки, изглеждат скъпи..

Арт деко бяла спалня

Чистият бял цвят и неговите нюанси са добра основа за активен декор. Това е неутрален фон, който най -често се използва за стени и тавани. Тя ви позволява да играете с изобилие от декорации, сложни мебели, извити линии. В същото време бялото визуално разширява пространството и го изпълва със светлина. Това е особено важно за подробните интериори на спалнята в стил арт деко. Най -популярните нюанси са елегантно кремообразно, прахообразно, печено мляко, ванилов крем и слонова кост.

Арт деко бяла спалня - интериорен дизайн Арт деко бяла спалня - интериорен дизайн

Арт деко кафява спалня

Невъзможно е да не забележите изобилието от всевъзможни вариации на кафяво в стила арт деко. Те варират от светла бреза до строг кестен или екзотичен махагон. Това е пряко свързано с факта, че арт декото гравитира към естествени материали. Паркетът, дървените мебели, рамки и декорации се вписват безпроблемно в спалнята.

Арт деко кафява спалня - интериорен дизайн Арт деко кафява спалня - интериорен дизайн

Златна спалня в стил Арт Деко

Благородното злато е друг основен цвят на Арт Деко. Вместо това понякога се използват месинг, мед, сребро и бронз, но златото все още заема почетна първа роля. Не се използва като основен цвят, но се среща почти навсякъде в декора..

Спалня в арт деко злато - интериорен дизайн

Двуцветна спалня в стил Арт Деко

Контрастните дуета са безопасен залог за създаване на дизайн на спалня. Такива комбинации като черно и бяло, кремаво вино, шоколадово-млечно, синьо-сиво изглеждат луксозно. Понякога за детайли се използва трети акцентен цвят. Например златото. Не се препоръчва използването на повече от три нюанса, така че интериорът в стил арт деко да не излезе твърде тромав..

Двуцветна спалня в стил Арт Деко - интериорен дизайн Двуцветна спалня в стил Арт Деко - интериорен дизайн

Ярка спалня в стил арт деко

Ярки, прости цветове не се използват в арт деко. Те го оскъпяват твърде много. Но това не означава, че изобщо не можете да експериментирате с цвят. Те просто трябва да бъдат сложни и многокомпонентни нюанси. Не огън червено, а вино или марсала, не тревно зелено или лазурно синьо, а изумрудено и сапфирено. От чистите цветове, бялото и черното се използват в арт деко.

В противен случай мястото за експерименти е неограничено. Най -често това са тъмни нюанси: патладжан или грозде, цветът на нощното небе, тъмно тюркоазено, дълбоко маслинено или горчично и други..

Светла спалня в стил арт деко - интериорен дизайн

Довършителни работи и материали

Първоначално в стила арт деко са били използвани скъпи, редки материали: слонова кост, бронз, истински минерали и кристали, екзотични дървета, змийска кожа. Основните форми са сложни многоъгълни геометрични дизайни, кръгове и овали. Активно се използваха растителни мотиви, заемки от класицизма и етнически орнаменти. Постепенно се появяват няколко направления: експресивна екзотика, сдържана класика и модернист.

Етаж

Подовете в стаите в стил Арт Деко са изложени с естествени материали. За уютна спалня е по -добре топъл дървен паркет, облицован със зигзагове или други геометрични шарки. До леглото можете да поставите луксозен килим с дебела купчина, кожа или козина. Или можете да играете на контрасти и да направите саморазливни подове като неутрален, безупречно гладък фон за мебели..

Арт деко дизайн на спалня - подови настилки Арт деко дизайн на спалня - подови настилки

Стени

Стените в арт деко са истинско произведение на изкуството. Това може да бъде тапет с фантастични орнаменти или ръчно рисувани. Но те обикновено са с акцент, така че не се използват в плътен масив. Но това е добра рамка за мебели. Популярни са и всякакви полигонални овални ниши. Можете да поставите вази, саксии или други декоративни елементи в тях. Понякога се използват снимки, но тук е важно да не се прекалява с декорациите..

Арт деко дизайн на спалня - декорации за стена Арт деко дизайн на спалня - декорации за стена

Таван

Таваните в стил Арт Деко са толкова изискани, колкото и самият стил. Ако височината позволява, многостепенните конструкции със сложно осветление и мазилка изглеждат добре..

Арт деко дизайн на спалня - таван Арт деко дизайн на спалня - таван

Мебели за спалня в стил Арт Деко

Основният атрибут на спалнята е леглото. Това е широко, огромно легло с висок, мек гръб, правоъгълна или овална форма. Таблата е тапицирана с кадифе или кожа. Леглото стои на високи крака. Често се използват ковани рамки с позлатени или бронзови елементи..

Високите масивни шкафове се използват по -рядко. Обикновено това са стилни скринове и нощни шкафчета. Повърхности – гладки и лъскави, лакирани. Като декорация – боядисване и елегантен обков. Мебелите не трябва да са пълен комплект. Можете да комбинирате различни елементи с една и съща текстура. Класика в стил арт деко – елегантна тоалетка с огромно огледало и кресло с необичайна форма. Важен нюанс: ако стените са тъмни, мебелите са светли и обратно.

Дизайн на спалня в стил Арт Деко - мебели Дизайн на спалня в стил Арт Деко - мебели Арт деко дизайн на спалня - мебели

Осветление

Осветлението в стил Арт Деко играе особена роля. В идеалния случай това са огромни прозорци с пълна височина. Но в съвременните апартаменти те са рядкост, така че трябва да потърсите алтернатива.

Такава спалня ще има много фантастични лампи с различни форми. Това са заоблени топки, строги трапеци и сложни стъпаловидни структури. Браните и подовите лампи се използват активно. Допуска се дори класически огромен кристален полилей с ковани или инкрустирани елементи. Използват се стомана, мед и стъкло. Нишите, огледалата, картините и зоната за отдих са подчертани отделно. Така се създава зонирана и многостепенна система за осветление..

Арт деко дизайн на спалня - осветление

Декор и текстил

Декорът в стил арт деко не е минималистичен. Това са кристали, метали, много аксесоари. Активно се използват масивни декорации за стени: луксозни вентилатори, златни бижута, амфори, фантастични антични абажури с ресни. Но изобилието от такива детайли е подходящо само за просторни спални..

Основният текстил за спалнята е коприна, кадифе, сатен. Тежките покривки и завеси, декоративните възглавници, многопластовите драперии, луксозното копринено бельо подчертават претенциозната изтънченост. Масивните завеси са добре допълнени от позлатен корниз и златни пискюли. Тежки покривала се използват за фотьойли, пуфове и столове.

Важна част от декора на Арт Деко са огледалата. Те едновременно увеличават пространството и създават ефект на множественост. Орнаменти, детайли и тънкости на дизайнерските наслади се отразяват в тях и изглеждат още по -луксозни. За спалнята не забравяйте да обърнете внимание на високите огледала от пода до тавана в масивни рамки, огледални врати на шкафове и тоалетки..

Арт деко дизайн на спалня - декор и текстил

Малка спалня в стил Арт Деко

Арт деко е декоративен стил. Такива посоки винаги изискват място. Но с високо ниво на умения, можете дори да го поставите в малка спалня..

За да не изглежда интериорът на малка стая претоварен, основният залог трябва да се направи на светли и отразяващи повърхности. Компетентната организация на осветление, стъкло, огледала и гланц са основните инструменти, които ви позволяват визуално да увеличите пространството, да го напълните със светлина и въздух.

За малка спалня е най -добре да избягвате изобилието от тъмни цветове. В основата – бяло, бежово и кремаво. Черното се използва само за малки контрастни елементи, а ярки наситени нюанси се използват за акцентни петна и декор. Експериментите с геометрия ви позволяват да победите всеки сантиметър пространство. Масивните обемисти бижута е най -добре да се избягват. Текстурите също трябва да бъдат избрани прости, но скъпи. Например не кадифе, а коприна. Не масивен тежък гранит, а светло дърво. Тогава малка спалня в стил арт деко ще заблести с нови цветове..

Малка спалня в стил Арт Деко - Интериорен дизайн Малка спалня в стил Арт Деко - Интериорен дизайн

Дизайн на спалня в стил арт деко – снимка

Предлагаме ви селекция от снимки на спални в стил Арт Деко за нови идеи и вдъхновение. Разгледайте, сравнете и изберете опцията, която харесвате. Приятно гледане!

Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка Интериорен дизайн на спалня в стил арт деко - снимка

Видео: Спалня в стил Арт Деко – Интериорни идеи