Размери на леглата: единични, една и половина, двойни

Размери на леглата: единични, една и половина, двойни

Що се отнася до съня, не е достатъчно само да изберете висококачествено дървено легло, да сложите еластичен матрак, покривайки тази красота с спално бельо, приятно на допир. Важно е почиващите да могат удобно да седнат на повърхността му, така че краката им да не висят надолу или огромното пространство да не плаши. Днес ще говорим за това какви са размерите на леглата и как да изберем перфектната опция сред тях..

Предварителни измервания

Когато избирате легло въз основа на неговия размер, ще трябва да вземете предвид няколко аспекта наведнъж. Нека разгледаме всеки от тях по ред..

Площ на стаята

Няма нищо трудно с факта, че мебелите трябва да се вписват в стаята. Първо, необходимо е да се разпредели място за бъдещото легло в спалнята и да се разбере дали такова подреждане е удобно. Това е особено вярно за малки помещения, в които трябва да използвате рационално всеки квадратен метър. След като сте решили избора, направете измервания на разпределената площ – тази информация ще бъде необходима в магазина.

Размери на леглото - размер на стаята

Размери на собствениците

И все пак, удобството е по -важно не в стаята, а на леглото, затова следващата стойност, която трябва да се определи, е размерите на собствениците. Отчита се растежът и обемът на човек, към тях се добавят допълнителни 20-30 см. Това са минималните параметри, като се вземат предвид които, не можете да се притеснявате за неприятни „изненади“ като висене по ръбовете на ръцете.

За да намерите правилния размер, се насочете направо към магазина – това е по -ефективно от всяко изчисление. Трябва да легнете на леглото и да сгънете ръцете си така, че върховете на пръстите ви да се допират, а лактите да са раздалечени. Ако те висят надолу, тогава няма да има достатъчно място на леглото при завиване..

Размери на леглото - Размери на собственика

Активност по време на сън

Дори легло с идеални размери няма да е подходящо за хора, които са активни в съня си. Например, някои често променят позицията на тялото си, други лежат с широко разтворени крайници. Във всеки случай такива собственици трябва да избират по -широки мебели, които ще осигурят място за неконтролирано движение, особено в двойка.

Размери на леглото - активност в сън

Как да определите размера на леглото?

Но работата с числата не свършва дотук. С параметрите, необходими за бъдещите мебели, можете да стигнете само до производител на мебели, който ще проектира идеалния вариант. Магазинът ще трябва да избира между представения асортимент, като обръща внимание на няколко показателя.

Различни системи от мерки

Матраците и спалното бельо се избират след закупуване на легло, така че да се вписват идеално в параметрите. Обърнете внимание на производителя – съвместимостта на елементите зависи от това..

Факт е, че системите от мерки се различават в различните части на света. Има само две от тях: английски, който се използва в САЩ, и метричен, характерен за европейските страни. Американските компании посочват размерите в инчове, докато италианските компании посочват размерите в сантиметри..

Проблемът е, че преобразуването води до неудобни числа. Например, 80 инча дължина и 60 инча ширина биха били съответно 203,2 и 152,2 см. Едва ли ще намерите матраци с такива параметри..

Размери на леглото - измервателни системи

Височина на леглото

Този индикатор не влияе много на удобството, въпреки че някой близък или далеч от пода може да се смути – всичко е индивидуално. В нормални ситуации височината е по -отговорна за естетическия аспект, като помага да се впишат мебелите в интериора..

Така че най-често има легла със следните показатели: ниски (20-30 см), средни (40-60 см), високи (70-90 см).

Ясно е, че в стая с ниски тавани може да се „качи“ само ниско или в краен случай средно легло. А щастливите собственици на просторни недвижими имоти могат да си позволят всяка опция..

Минималистичният интериор се характеризира с елегантни мебели. Но класиката няма да търпи скромност – в този случай леглото трябва да изглежда като кралско легло, а височината тук играе важна роля..

Размери на леглото - Височина

Оптимална дължина на леглото

Като начало отбелязваме, че този индикатор, подобно на ширината, не се отнася до рамката на продукта, а до матрака. Съответно размерът на самото легло ще бъде повече от тези единици..

За да определите подходящата дължина на мебелите, добавете 30 см към собствената си височина. За човек със средни размери ще има достатъчно общи модели – 190 и 200 см. По -рядко производителите правят продукти с дължина 195 см.

Но висок купувач ще се нуждае от повече място за здрав сън. В такива случаи трябва да търсите легла от два метра. Винаги обаче можете да поръчате продукт с индивидуални параметри, като доплатите.

Размери на леглото - Дължина

Размери на единично легло

Основната фигура, която ни интересува, е ширината на конструкцията. Въз основа на това има три вида легла: единични, една и половина и двойни.

Смята се, че 60 см са достатъчни за един човек за комфортен сън. Производителите добавят 10 см към този показател – минималният размер на единично легло е готов. Дори възрастен може да спи в такова легло, без да изпитва дискомфорт или липса на място по време на сън. Но най-удобният вариант е моделът от 90 см. В същото време стандартните размери на единично легло в Европа са малко по-големи и са 90-100 см.

Компактните легла със средна и голяма височина често идват с чекмеджета, вградени в рамката за съхранение на спално бельо. Такива модели често се правят под формата на сгъваем стол или купе легло, което спестява място в малки стаи..

Размери на единично легло Размери на единично легло Размери на единично легло

Размери на легло и половина

Такива легла са нещо като междинна опция между единично и двойно легло. Не е достатъчно двама да спят свободно, но твърде много за един човек.

Ширината на едно и половина легло варира от 120 до 160 см, но само с горен индикатор на него ще се побере възрастна двойка, която иска да запази зоната в малка спалня.

“Камион” е отлично решение за хора с активен сън или големи размери. Но за семейна двойка със същите проблеми е по -добре да обърнете внимание на двойните възгледи..

Имайте предвид, че отново вътрешният стандарт се различава от този, приет в чужбина. Там за легла и половина се считат тези, които са повече от 140 см.

Размери на легло и половина Размери на легло и половина Размери на легло и половина

Размери на двойно легло

Границата между предишния и този тип е доста произволна: максималната ширина на едно и половина легло съвпада с минималното двойно. Започвайки от 160 см, конструкциите за няколко души нямат ясна горна граница, въпреки че тези, които вървят повече от два метра, рядко се срещат в продажба..

Но европейците очевидно обичат лукса и пространството, затова произвеждат двойни легла с ширина от 180 до 200 см, които се наричат ​​„кралски“.

Любопитното е, че двойните легла могат да се различават по форма. В допълнение към стандартните правоъгълни, те са квадратни, овални и дори кръгли. Последният вид изглежда особено луксозен в просторна спалня, като същевременно е възможно най -голям..

Трябва да се има предвид, че е възможно да се постави легло с ширина 200 см в стаята само ако стената зад леглото е повече от 3,5 м, тъй като от двете страни на мебелите трябва да има най -малко 70 см пътеки.

Размери на двойно легло Размери на двойно легло Размери на двойно легло

Бебешки модели

Грижовните родители могат да се сблъскат с определени трудности при избора на легло за детето си. Децата растат много бързо и следователно пространството за почивка трябва да се увеличи пропорционално на техния ръст. Разбира се, можете да мислите напред и да си купите модел със стандартни размери – все пак детето някога ще порасне. Но тази опция не е подходяща за всички. Взискателните производители предлагат продукти в няколко категории с различни пропорции:

1. Легла за новородени и деца в предучилищна възраст – размери 120 см х 60 см.

2. Модели за ученици – размери 160 см х 80 см.

3. Тийнейджърски легла – размери 180 см х 90 см.

Всички представени модели са доста произволни поради неравномерния растеж на децата. В същото време за подрастващото дете е важно да има достатъчно място, за да се избегнат падания при движение..

Бебешки легла - Размери Бебешки легла - Размери

Thanks! You've already liked this