Подиумно легло в интериора: 80 идеи за снимки

Подиумно легло в интериора: 80 идеи за снимки

Подреждането на място за спане е един от най-важните въпроси в организацията на жилищните помещения, тъй като удобната почивка се превръща в гаранция за отлично настроение и отлично благополучие за целия следващ ден. Съвременният пазар е изпълнен с много модели удобни легла, но не всички от тях могат да се похвалят с високите си естетически и функционални характеристики. Водещата позиция тук е заета от подиумно легло, с помощта на което можете компетентно да планирате атмосферата на малка стая или да създадете напълно необикновен образ в просторна стая. В допълнение, тя може да бъде допълнена с редица допълнителни функции, които я правят незаменима мебел. Каним ви да се запознаете с най -добрите идеи за подреждане на подиумно легло, както и да посетите фотогалерията, където са представени разнообразни модели.

Предимства и недостатъци

Когато подреждате вътрешното пространство на стаите, е необходимо да се грижите както за естетическата привлекателност на дома, така и за неговото удобство и функционалност. В стаите на спални, дневни и детски стаи, както и студио апартаменти, инсталирането на подиумно легло има много предимства, които се състоят в следните характеристики:

– Леглото с основа за подиум може да се превърне в просторно място за съхранение на дрехи, бельо и други битови предмети, премахвайки необходимостта от закупуване на допълнителни мебели. Този въпрос е доста актуален в малките апартаменти, където се води борба за всеки допълнителен квадратен метър използваема площ;

– С помощта на подиумно легло можете ефективно да зонирате пространството, което е особено важно за студио апартаменти. Стаята, разделена географски от легло на подиума, ще запази усещане за простор, тъй като няма нужда да инсталирате допълнителни прегради тук;

– Многофункционалността на подиумите и възможността за организиране на мобилни легла върху тях ви позволяват да получите допълнително пространство. Подиумното пространство през деня може да се използва като детска площадка за детски игри, срещи с гости, творчески дейности и др .;

– Естетическата привлекателност е важен фактор, който играе една от основните роли в дизайна на днешния интериор. Самият дизайн изглежда доста привлекателен и оригинален. Тя може да бъде допълнена с вградено осветление или шикозен балдахин, създавайки атмосфера на комфорт..

Заслужава да се отбележи фактът, че направата на рамков подиум с легло със собствените си ръце дава възможност да се запълни с всички необходими функционални елементи, като същевременно се намалят парите за закупуване на шкафове, пиедестали и други мебели. Що се отнася до недостатъците, тук можем да отделим стационарността на конструкцията, което няма да позволи лесното й преместване, ако е необходимо. Както показва практиката, е трудно да се справим с дизайна на подиума за възрастни хора и хора със ставни проблеми, по -специално да седнат на подиума и да станат от него. Също така, преди да закупите, си струва да вземете предвид височината на тавана и площта на стаята, така че леглото да не заема цялото свободно пространство..

Подиево легло в интериора - предимства и недостатъци Подиево легло в интериора - предимства и недостатъци

Видове подиумни легла

Днес дизайнерите измислят много нови модели подиумни легла, които са способни да изпълняват различни функции в интериора. От гледна точка на функционалните аксесоари, цялата гама може условно да бъде разделена на три типа:

1. Изпълнение на технически функции – легла с основа, която помага да се скрият нежелани комуникации или дефекти в помещението, може да имат допълнителни системи за съхранение в дизайна;

2. Декоративни – те могат да се превърнат в истинска интериорна декорация, негов акцентен елемент, да участват в разделянето на пространството на зони и настройването му;

3. Комбинирани – комбинирайте характеристиките на двата предишни типа, често с просторна система за съхранение, допълнително осветление, механизми за издърпване.

Всеки от видовете има много тълкувания, които ще разгледаме подробно по -долу. Те имат индивидуални дизайнерски характеристики, които ви позволяват да изберете подходящата опция за определено семейство..

Легло на монолитен подиум

В тази версия подиумът за легло е оформен под формата на неразделна структура. Инсталирането на такива подиуми играе в по -голямата си част декоративна функция – монолитни подиумни легла са монтирани във величествени замъци и те служат дълго време поради високата си здравина. В съвременните апартаменти такава инсталация има определен недостатък, който е голямото й тегло, тъй като по време на монтажа се използва бетон, поради което конструкциите са подходящи за частни къщи.

Видове подиумни легла - Легло на монолитен подиум Видове подиумни легла - Легло на монолитен подиум

Традиционно легло на рамкова основа

Най -опростеният вариант за организиране на подиумно легло, когато леглото е разположено на рамкова основа. Дизайнът е проектиран да изпълнява функциите за декориране на интериора, изравняване на асиметрията на пространството. Тук няма допълнителни системи за съхранение, така че такива модели имат по -ниска цена, но въпреки това изглеждат не по -малко впечатляващи. Те могат да бъдат допълнени с табла и нощни рафтове.

Видове легла с подиум - традиционно легло в рамка Видове легла с подиум - традиционно легло в рамка

Многофункционално подиумно легло

Конструкцията на легло върху рамков подиум предоставя отлична възможност за организиране на просторна система за съхранение. По правило такива дизайни включват доста просторни чекмеджета, ниши и рафтове, чийто обем прави възможно отказът от закупуване на допълнителен шкаф..

Добра техника за проектиране е да се маскират отделенията за съхранение, когато те не могат да бъдат открити веднага, а стаята е изпълнена със свободно пространство и въздух. Често подиумите са оборудвани не само с долни чекмеджета, но и със странични системи, което ви позволява да поставите дрехи, бельо и други необходими неща: книги, оборудване и пр. Във вътрешността на подиума можете да поставите съблекалня или сейф, който ще бъде достъпен през люка до леглото, който ще бъде трудно да се намери. Леглата на рамков подиум се правят по правило по поръчка, като се вземат предвид всички желания на собствениците за вътрешното пълнене.

Видове подиумни легла - Подиум многофункционално легло Видове подиумни легла - Подиум многофункционално легло

Разтегателен подиум за легло

Този дизайн може да се нарече най -функционален и подходящ за малки пространства. Изводът е, че мястото за спане се “крие” в недрата на подиума и се издърпва, ако е необходимо, с помощта на ролки. Това е чудесен вариант, който си струва да се обърне внимание на големи семейства или на живеещи в тесни условия на живот. Системата за прибиращо се легло ви позволява почти напълно да използвате пространството на подиума за необходимите цели – можете да поставите зона за игра, работна зона върху него или да инсталирате мек диван, превръщайки зоната в хол.

Интересен факт е, че тази идея за „скриване“ на допълнително легло идва от Средновековието, когато под леглата на представители на богатото благородство е имало допълнителни места за спане на асистенти, прекарали нощта с тях. Разбира се, предишните дизайни не се различаваха по висока мобилност и естетически показатели, за разлика от сегашните, но въпреки това концепцията за тяхната организация беше отразена в съвременните подиумни легла..

Видове подиумни легла - издърпващо се подиумно легло Видове подиумни легла - издърпващо се подиумно легло

Мобилно легло на подиума

В този случай подиумът и леглото са отделни елементи от леглото. На територията на голямата стъпка вечер се полага тънък матрак с постелки. През деня всичко това може лесно да се отстрани в бордюра, а самият подиум се използва за други цели..

Видове подиумни легла - Подиум мобилно легло Видове подиумни легла - Подиум мобилно легло

Подиум с балкон

Напълно възможно е да се организира удобно място за спане на територията на балкон или лоджия, ако първо се погрижите за допълнителна изолация. За балкона е по-добре да инсталирате тройни прозорци с двоен стъклопакет, както и да изолирате стените и пода (понякога тук се извършва отоплителна система). Не е трудно да сглобите самостоятелно балконски подиум, като сте направили предварителни точни измервания. Рамката е оформена от метални ъгли, мебелна дъска и шперплат. В този случай можете да направите допълнително покритие, за да имате достъп до вътрешното пространство на подиума. Върху конструкцията се поставя мек матрак. Такъв подиум ще бъде чудесно място за добра почивка..

Видове подиумни легла - Подиум с балкон Видове легла на подиум - Подиум с балкон

Кръгло подиумно легло

Съвременните кръгли подиуми изглеждат доста впечатляващи. В този случай леглото може да бъде правоъгълно или да има закръглена форма. Най-често тези легла се монтират в просторни стаи или спални с нестандартно оформление. Леглото се превръща в своеобразен център, около който се формира по -нататъшната ситуация. Тази мебел е толкова необичайна, че със сигурност ще се съсредоточи върху себе си..

Леглото е монтирано или в центъра на стаята, или по -близо до центъра на най -дългата от стените. В дълги тесни спални тази опция изглежда нерентабилна, тъй като кръгло легло ще служи като преграда. Решението може да бъде закупуването на кръгъл подиум с допълнително табло, което ви позволява да инсталирате леглото в ъгъл, по протежение на стена или в ниша..

Видове подиумни легла - Кръгло подиумно легло

Подиумно легло с вградено осветление

Особено оригинално решение е организирането на легло с осветление, което ще придаде на атмосферата известна мистерия и оригиналност, създавайки ефекта на легло, „плаващо“ в пространството. За направата на подсветката се използват прожектори или LED лента. В допълнение към факта, че такова подиумно легло изглежда доста красиво вечер, допълнителна светлина служи и за безопасност, осветявайки ръбовете на стъпалата. Ако система за съхранение е разположена на подиума, с допълнително осветление няма да е трудно да намерите необходимото нещо вечер, без да включвате основното осветление.

Видове подиумни легла - Подиумно легло с вградено осветление Видове подиумни легла - Подиумно легло с вградено осветление

Дизайн на подиумно легло

В допълнение към избора на степен на функционалност и естетическо възприятие на подиумното легло, важно е да се обърне внимание и на стила на интериора. Например, в класически стил, леглото може и трябва да има доста богат вид, което се постига с помощта на луксозна тапицерия на рамката и таблата. В повечето случаи класическият дизайн служи като интериорна декорация, така че системите за съхранение, ако има такива, са маскирани.

Особено интересни изглеждат леглата в стил таванско помещение, подиумите на които са направени от грубо, необработено дърво. Цветът на дървото може да бъде различен, но трябва да е естествен. Тъй като античните мебели са особено ценени в тази посока, те могат да имат елементи на стареене, лющене на боя. За да се осигури комфортен престой на дървен подиум, е важно да изберете удобен модерен матрак.

В източните посоки, например, в японски стил, за предпочитане са ниските подиумни легла с подвижно легло. Използва национални матраци от татами, пълни с удобни възглавници. Мебелите не трябва да бъдат скъпи, по -скоро се характеризират със строгост и простота с липсата на декоративни елементи.

Високотехнологичното подиумно легло може да има най-дръзките и неочаквани форми. Това технологично направление приема геометрични строги или опростени форми в комбинация с нестандартно проектиране..

Дизайн на подиумно легло Дизайн на подиумно легло Дизайн на подиумно легло Дизайн на подиумно легло

Подиум легло – снимка

Много опции за модерни подиумни легла са представени в нашата фотогалерия, където можете лично да видите удобството на определен модел, за да направите правилния избор на легло за вашата стая в бъдеще. В същото време е важно да се обърне внимание на възможността за правилното подреждане на мебелите в интериора, способността му да разделя територията на зони, а също така да се превърне в отлична декорация. Приятно гледане!

Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка Подиум легло - снимка