Нощни шкафчета (90 снимки): видове и модели

Нощни шкафчета (90 снимки): видове и модели

Нощните шкафчета са отлично допълнение към интериора на спалнята, способни да внесат частица комфорт, изтънченост и завършеност на обзавеждането. Те дават на собствениците си комфорта, от който се нуждаят, за да се измъкнат от ежедневната суматоха и проблеми. Тук е лесно да поставите всички необходими вещи. Книги, списания, мобилен телефон, хигиенни предмети, чаши или просто чаша кафе – всичко това ще намери добро място за себе си както на отворени, така и затворени от любопитни очи рафтове. Ще ви разкажем за това какви са нощните шкафчета и как да изберете правилно тази прекрасна и необходима мебел в следващата статия..

Видове нощни шкафчета

Днешното разнообразие от нощни шкафчета е толкова голямо, че понякога е трудно да се направи правилният избор в посока на конкретен продукт. Сред основните фактори, които заслужават специално внимание, могат да се изтъкнат като: размери, форми, методи на монтаж.

В зависимост от размера

В дизайна на интериора на спалнята е важно да не претрупвате пространството, оставяйки достатъчно свободно пространство. Нощното шкафче не трябва да е в тесно положение между стената и леглото, така че трябва да го изберете, като вземете предвид площта на стаята и размера на леглото. Конвенционално се разграничават три основни типа:

Малки – изглеждат страхотно в малки спални. Въпреки скромните си размери, една малка нощна шкафче може да има достатъчно рафтове, за да побере най -необходимите неща;

Медиумите са най -често срещаният вариант с разнообразни форми. Нощните шкафчета обикновено имат отворени и затворени рафтове. Лампи, декоративни елементи са инсталирани на видни места, а скритите ниши ви позволяват да скриете лични неща от любопитни очи, да поддържате ред;

Голям – предназначен за просторни спални. Просторната им система за съхранение ви позволява да поставите не само най -необходимите аксесоари, но и такива като спално бельо, пижама, кърпи и др..

Видове нощни шкафчета - В зависимост от размера Видове нощни шкафчета - В зависимост от размера Видове нощни шкафчета - В зависимост от размера

В зависимост от формата

Формата на мебелите също е важна. Най -често срещаните в тази категория са квадратни и правоъгълни нощни шкафчета, които са подходящи за всяко пространство. Те могат да бъдат поставени навсякъде в стаята..

Кръгли и овални продукти изглеждат по-оригинални и нестандартни. Такива нощни шкафчета обаче не са подходящи за всяка стая – заемат доста място и няма да работи, ако ги монтирате близо до стената..

Ъгловият дизайн на нощното шкафче е чудесен вариант за малки спални. Тя е в състояние да заеме празен ъгъл, да придаде на интериора завършен вид и, наред с други неща, да бъде достатъчно просторен.

Отделна ниша в производството на нощни шкафчета заемат дизайнерските разработки, които могат да удивят с оригиналността на формите. Тук можете да намерите най -неочакваните, но доста ефективни решения..

Видове нощни шкафчета - В зависимост от формата Видове нощни шкафчета - В зависимост от формата Видове нощни шкафчета - В зависимост от формата

В зависимост от местоположението

За разлика от по -ранните времена, когато всички мебели бяха доста обемисти и бяха инсталирани постоянно, сегашните дизайни са по -способни да въплъщават желаните дизайнерски решения. Според метода на инсталиране нощните шкафчета са два вида, а именно:

1. Подови – монтирани директно на пода или имат опорни крака, колела;

2. Окачен – по -модерен вариант, когато продуктът се монтира към стената, създавайки усещане за лекота и безтегловност на конструкцията. Висящите нощни шкафчета значително опростяват почистването на стаята, което прави възможно свободното измиване или почистване на пода, а новостта на дизайна ефективно ще допълни всеки модерен дизайн.

Видове нощни шкафчета - В зависимост от разположението Видове нощни шкафчета - В зависимост от разположението

Трансформиращи се пиедестали

Специално внимание трябва да се обърне на нощни шкафчета, които лесно могат да променят конфигурацията си, като едновременно изпълняват няколко важни функции. Например, странична маса с механизъм за издърпване е идеална за тези, които са свикнали с вечерна закуска или ранна закуска в леглото. Плотът може лесно да побере лаптоп или таблет за геймърите. Има и опции, когато към страничната стена е прикрепена допълнителна повърхност. Днес можете да намерите и такива модели като нощни шкафчета с въртящ се плот, под който има отделение за съхранение или „кукли за гнездене“, състоящи се от няколко компактно комбинирани елемента.

Нощни шкафчета - Шкафове -трансформери Нощни шкафчета - Шкафове -трансформери Нощни шкафчета - Шкафове -трансформери

Материали за изработка

Голямо разнообразие от материали се използват за производството на нощни шкафчета, особено когато става въпрос за разработки на дизайна. Такива мебели понякога се правят от домашни занаятчии дори от прости импровизирани суровини, например контейнери за зеленчуци, нарязани трупи и др. Що се отнася до най -популярните материали, те включват дърво и неговите заместители (ПДЧ, МДФ), пластмаса, стъкло и метал. Често се срещат комбинирани опции..

Дървени нощни шкафчета

Такива мебели със сигурност са най -екологичните. Изглежда благородно, особено от скъпо естествено масивно дърво. Нощното шкафче може да има строги форми или да бъде украсено с резбовани шарки. Икономичните опции са направени от борови фурнир, но като се има предвид, че борът принадлежи към видове мека дървесина, експлоатационният живот на такива нощни шкафчета не е дълъг – точките на закрепване на вратите или чекмеджетата често са първите, които се деформират. Също така дървесината може да замени ПДЧ и MDF плоскостите, но когато купувате мебели от тези материали, е важно да обърнете внимание на качеството, така че наличието на вредни вещества да не навреди на здравето..

Дървени нощни шкафчета - материали за изработка

Пластмасови нощни шкафчета

Пластмасовите мебели са станали доста популярни в наше време. Специално предимство се крие в богатата цветова палитра, която ви позволява да създавате както ярки акценти, така и леки мебелни композиции. Пластмасата принадлежи към материали, които са доста гъвкави при обработката, което прави възможно да се изработят оригинални мебели от нея, а ниското й тегло ви позволява да инсталирате окачена конструкция в спалнята.

Пластмасови нощни шкафчета - Материали за изработка

Стъклени нощни шкафчета

През последните години се появи голямо разнообразие от стъклени мебели. Производителите са успели да постигнат невероятната здравина на този материал, а дизайнерите успешно са използвали стъклени елементи за направата на мебелни гарнитури. Стъклено нощно шкафче ще изглежда леко и елегантно, без да претрупва пространството. Може да бъде допълнен с метални, пластмасови или дървени парчета.

Стъклени нощни шкафчета - материали за изработка

Метални нощни шкафчета

В този случай не говорим за масово производство. Металните нощни шкафчета са дело на индивидуални майстори. Най -често те са представени от ковани конструкции, които успешно допълват винтидж интериора, въпреки че има и продукти, изработени от масивни метални листове..

Метални нощни шкафчета - Материали за изработка

Как да изберем нощно шкафче: стилове

Изборът на това или онова нощно шкафче ще зависи от това какви функции собствениците планират да му възложат. Тя може да действа както като малка поставка за маса, така и като многофункционална мебел, която ще съдържа разнообразни чекмеджета и рафтове за списания, книги, козметични аксесоари и други необходими дреболии..

Размерът на нощното шкафче се определя от общата площ на стаята – мебелите в спалнята не трябва да заемат твърде много място. Ако стаята е малка, по -добре е да изберете компактни опции, особено когато поставяте два елемента от двете страни на леглото. При тази опция също си струва да се има предвид, че нощните шкафчета трябва да имат същия дизайн (понякога се закупуват цели комплекти с леглото). Ако възнамерявате да закупите едно нощно шкафче, по -добре го поставете от дясната страна на леглото – както показва практиката, стая с такова разположение изглежда много по -удобно.

Важна роля при избора играе стилът на интериора, където дизайнът на мебелите е от решаващо значение. Ето няколко примера за това как нощното шкафче може да изглежда в определено дизайнерско решение..

Класически

Когато говорим за класика, разбира се, говорим за мебели от естествено дърво, които трябва напълно да подчертават шика и високата цена на обзавеждането. Нощните шкафчета могат да бъдат богато украсени, да съдържат елементи от дърворезба, позлата.

Как да изберем нощно шкафче - Класически стил

Прованс

Романтичният селски стил е в състояние да вдъхне интериора на спалнята с очарователно средиземноморско докосване. Тук предпочитание се дава на наличието на полуантични дървени мебели с характерни драскотини и пукнатини. Най -популярни ще бъдат светлите пастелни цветове..

Как да изберем нощно шкафче - стил Прованс

Таванско помещение

Доста популярна съвременна тенденция включва простота на формите с индустриален акцент. При избора на нощно шкафче се предпочита максималният лаконизъм на довършване с комбинация от масивно дърво и метална рамка.

Как да изберем нощно шкафче - стил таванско помещение

Минимализъм

Строг минимализъм, който не толерира претенциозност, се подчертава най -добре от наличието на мебелни елементи с ясни форми. Това може да бъде правоъгълна нощна шкафче в бяло, сиво, черно с лъскава повърхност и пълна липса на декор. В същото време мебелите се отличават с големия си капацитет, често съчетаващ няколко функции..

Как да изберем нощно шкафче - стил минимализъм

Висока технология

Тук ще бъдат отразени най -неочакваните творчески идеи. Оригиналността на изпълнението на мебели с пространствени форми и използването на материали като пластмаса и стъкло ще се превърнат в основните определящи нощни шкафчета във високотехнологичните спални. Цветовата палитра обикновено е доминирана от черно, тъмно синьо, металик.

Как да изберем нощно шкафче - Хай -тек стил

Източен стил

Ниските мебели са характерни за различни посоки на ориенталския стил, така че нощно шкафче в такъв интериор трябва да бъде избрано клякащо, с малки крака, кръгли или правоъгълни. Наличието на флорални орнаменти и други декоративни елементи е напълно подходящо тук..

Как да изберем нощно шкафче - ориенталски стил

Нощни шкафчета – снимка

Цялото богатство от разнообразието на такъв извънгабаритен, но в същото време доста значителен интериор, като нощно шкафче, сме събрали в снимките на фотогалерията. Тук можете да се запознаете с различните модели и успешното им разположение в спалните в различни стилове. Приятно гледане!

Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка Нощни шкафчета - снимка