Малка спалня (90 снимки): дизайнерски идеи

Малка спалня (90 снимки): дизайнерски идеи

Малката спалня не е причина за отчаяние, защото тази стая не е предназначена за пищни банкети и срещи с гости. Тя трябва да бъде възможно най -уютна и комфортна, да предоставя възможност за прекрасно отпускане и бягство от ежедневната суматоха. Малките размери на спалнята могат да се превърнат в значителен плюс, ако правилно подходите към дизайна, правилно подредите декорацията, изберете мебели и декор. Как да го направим? Ще говорим за това в днешната статия, а също така ще предоставим на нашия читател възможност да види много примери за успешни дизайнерски решения..

Откъде да започнете ремонт на спалня?

Когато планирате ремонт, си струва да оцените оформлението на спалнята. Ако стаята има лоджия, тя може да бъде свързана с общата част на спалнята, изолирана, украсена със сводест отвор и използвана в бъдеще като пълноценна функционална зона чрез инсталиране на гардероб, тоалетка, двойка на шезлонги.

Стая за спалня може да има стена, която също може успешно да се използва за инсталиране на легло – тогава останалата част от стаята може да се използва за оборудване на други зони, например хол. Друг вариант е да оборудвате съблекалня в ниша. Във всеки случай ще получите допълнително свободно пространство в стаята..

На началния етап е важно да се изготви план за поставяне на мебели, за да се организира правилно осветлението. В допълнение към полилея, можете да инсталирате прожектори, аплици близо до леглото, осветление на тоалетката и т.н. След провеждане на електрическото окабеляване можете да се справите с довършването на повърхностите, инсталирането на интериорни елементи.

Дизайн на малка спалня - Къде да започнете ремонт Дизайн на малка спалня - Къде да започнете ремонт

Цветни решения за малка спалня

За спалнята трябва да изберете цвят въз основа на личните предпочитания и концепцията за избрания стил. Всеки човек възприема тази или онази палитра по различен начин: за някой е по-приятно да бъде в снежнобяла спалня, а някой ще предпочете елегантен бордо или тъмно кафяв дизайн. В полза на бялото е способността му да разширява пространството, да дарява стаята с допълнителна светлина. За да не стане атмосферата като болнично отделение, в дизайна се въвеждат полутонове, ярки акцентни елементи.

Най -приемливият и универсален е бежовият цвят на спалнята. Той е в състояние да има успокояващ ефект върху човешката психика, да затиши и да даде топла домашна обстановка. Kohler е в перфектна хармония с всеки друг цветен спектър, така че няма да е трудно да му намерите спътник. Най -добрият спътник е кафявото, което може да преобладава в мебелите, текстила или декорациите..

Пастелните цветове като синьо, розово, светло зелено, лимон също не са необичайни за малка спалня. В съюз с бяла палитра и шарени платна, те даряват атмосферата с лекота и ефирност и ако ги комбинирате с тъмните нюанси на техния спектър, можете да създадете романтична обстановка..

Особено внимателно трябва да въведете червената палитра. Според психолозите голямо количество от него може да причини дискомфорт и дразнене. Просто трябва да се комбинира с бели, бежови нюанси или да изберете по -тъмни цветове за декорация – бордо, теракота и т.н..

Сивото е неутрален тон, на фона на който всеки мебелен комплект и текстил изглеждат страхотно. В допълнение, цветът се комбинира добре и напоследък придоби най -голяма популярност в съвременния интериор..

Дизайн на малка спалня - цветове Дизайн на малка спалня - цветове Дизайн на малка спалня - цветове

Довършителни работи и материали

Спалнята е една от онези стаи, където микроклиматът не претърпява промени: няма висока влажност, падане на температурата, децата не играят шеги, така че можете да избирате всякакви материали въз основа само на вашите симпатии и, разбира се, финансови възможности.

Етаж

Най -популярните материали за довършване на пода в малка спалня са ламинат, паркет и линолеум. Това са доста топли покрития, по които можете да ходите без обувки и да добавите допълнително мек килим до леглото..

Също така в тази категория може да се припише на килима на пазара в голямо разнообразие. За да увеличите визуално повърхността, можете да изберете материал с диагонален модел или да поставите покритие от дъска по този начин..

Дизайн на малка спалня - подови настилки Дизайн на малка спалня - подови настилки

Стени

За стените в спалнята могат да се използват голямо разнообразие от материали: повърхностите са боядисани, залепени с обикновени и шарени тапети, подрязани с декоративна мазилка и PVC панели. Често материалите се комбинират, подчертавайки акцентните зони. Най -често те украсяват стената в главата на леглото: декоративни арки от гипсокартон, фототапети с изображения на пейзажи, цветя, както и плат, кожени платна, рамкирани с изящни рамки, корнизи изглеждат красиви тук.

Дизайн на малка спалня - декорация на стени Дизайн на малка спалня - декорация на стени

Таван

Най -простите начини за декориране на тавана в малка спалня са варосане и боядисване, както и тапетиране – такава работа може да се извърши независимо, без участието на специалисти. По -модерни и практични варианти са конструкциите от гипсокартон и опънати платна, които могат да бъдат лъскави или матови.

Първият се подкрепя от факта, че блясъкът на тавана има отразяващ ефект и визуално увеличава площта. В спалнята обаче този ефект може да създаде ненужно трептене, така че не е подходящ за всички. Стъпаловидните конструкции от гипсокартон, които очертават мястото за спане, също изглеждат красиви – любителите на уединението могат допълнително да ги оборудват с балдахин.

Дизайн на малка спалня - таван Дизайн на малка спалня - таван

Мебели за малка спалня

Малка стая изисква минимално обзавеждане, затова е по -добре да използвате многофункционални елементи, особено ако спалнята е също кабинет или хол. Добър избор може да бъде трансформиращо се легло, което се сгъва в гардероб или има много ниши, чекмеджета, издърпващи се системи. Големи системи за съхранение могат да бъдат оборудвани около таблата, като се използва цялата неизползвана равнина на стената, а вградените издърпващи се равнини ще функционират като нощни шкафчета.

Дизайн на малка спалня - мебели Дизайн на малка спалня - мебели

Осветление и декор

За малка спалня меката разсеяна светлина е най -добрият вариант. Можете да инсталирате полилей в центъра на повърхността на тавана и да поставите аплика или подова лампа до леглото. Ако в стаята има други значими предмети, например тоалетка или гардероб, те също ще се нуждаят от допълнително осветление..

Стъпаловидната таванна конструкция е оборудвана с LED лента, създаваща ефект на плаваща повърхност. Тази техника е ефективна и за конструкции на окачени легла. Включването на всеки източник на светлина поотделно ще помогне да се създаде най -комфортната среда в зависимост от ситуацията.

В малка спалня няма нужда да прекалявате с декора – допълнителните елементи ще създадат ефект на затрупване, а пространството ще изглежда дори по -малко, отколкото е в действителност. Отдайте тази роля на текстил, декоративни функции, използвайте фототапети, обемни PVC платна, тапети с щампи и т.н. използвайте и предмети в интериора, съответстващи на стила на дизайна.

Дизайн на малка спалня - осветление и декор Дизайн на малка спалня - осветление и декор

Интериорни стилове

Изборът на стил за малка спалня се основава на личните предпочитания на нейните собственици. Всеки стил е красив по свой начин и е в състояние да надари стаята с уют, красота и подреденост на детайлите. Предлагаме да разгледаме най -популярните дизайнерски решения днес..

Малка спалня в стила на минимализма

Името на стила говори само за себе си. В интериора има ограничение буквално във всичко: минимум бои, интериорни предмети, декор. Изключение е осветителната система, която трябва да побере изобилие от осветителни тела на различни нива. Предпочитание се дава на бяла, сива или бежова палитра, функционални мебели с ясни геометрични контури, огледални повърхности.

Малка спалня в стила на минимализма - Интериорен дизайн Малка спалня в стила на минимализма - Интериорен дизайн

Малка спалня в скандинавски стил

Скандинавският стил не отстъпва по тежест, но има свои изразени етнически характеристики. Суровият северен климат убеди хората да проектират жилищни помещения в бяла палитра, която е в състояние да даде на стаята допълнителна светлина. В повърхностното покритие има умишлена грапавост – леко износени подове, измазани стени и тавани без предварително перфектно подравняване. Специален комфорт създават дървените повърхности на мебели и подове, килими, одеяла, живи саксии в интериора.

Малка скандинавска спалня - интериорен дизайн Малка скандинавска спалня - интериорен дизайн

Малка спалня в еко стил

Напоследък екостилът може да се нарече един от най -популярните и това е напълно оправдано – железобетонните градски улици ни принуждават да внесем поне късче природа в ежедневието си. Естествените тонове и материали, които посоката посочва, са най -подходящи за малка спалня. Пресни билкови багрила, използвани в декорацията и текстила, балансират психическото състояние, карайки човек да се чувства като в лоното на майката природа.

Малка спалня в еко стил - интериорен дизайн Малка спалня в еко стил - интериорен дизайн

Малка спалня в класически стил

Без значение какви иновации новомодният интериор е пълен с иновации, класиката винаги ще има своите почитатели. Не подлежи на времето, така че респектиращият интериор винаги ще бъде в най -добрия си вид.

Тук меките нюанси на бяло, кремаво, розово хармонично отекват със златисто-сребърни шарки, резби и гипсови корнизи, създавайки величествена атмосфера на двореца. Буйни полилеи, кожени табла, елегантни щампи, стенописи по стените – тези детайли ще подчертаят посоката и значително ще облагородят интериора на спалнята..

Малка спалня в класически стил - интериорен дизайн Малка спалня в класически стил - интериорен дизайн

Интериорен дизайн на малка спалня – снимка

В заключение, предлагаме да посетите нашата фотогалерия, където са представени различни опции за дизайн на малка спалня. Надяваме се, че тези проекти ще вдъхновят нови и интересни решения. Приятно гледане!

Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка Интериорен дизайн на малка спалня - снимка

Видео: Малка спалня – интериорни идеи