Дизайн на спалня 15 кв.м. (80 изображения)

Дизайн на спалня 15 кв.м. (80 изображения)

Спалнята е точно ъгълът, който най -вече трябва да зарадва с уюта, комфорта, способността да се развесели рано сутрин и да облекчи стреса след тежък ден. Помещения от 15 кв.м. – това е доста приемлив квадрат, на който можете да въплътите различни дизайнерски идеи, да поставите необходимите зони и да създадете подходяща среда за отдих. В нашата статия ще разгледаме какво трябва да имате предвид при проектирането на спалня с площ от 15 квадратни метра, как да изберете цвят, стил, както и възможността за компетентно поставяне на необходимите мебели.

Какво трябва да имате предвид, когато планирате ремонт на спалня?

Спалня 15 кв.м. има правоъгълна форма, което често причинява усложнения с поставянето на мебели. Но стаята ви позволява да подредите няколко функционални зони. В този случай е по -добре да избягвате подреждането на мебели по дългите стени – това ще направи стаята много по -тясна..

Леглото е монтирано перпендикулярно на къса или дълга стена. Можете да инсталирате леглото в центъра на стаята, така че таблата да е перпендикулярна на дългата равнина. След това, в далечната част, близо до прозореца, можете да инсталирате тоалетка, няколко фотьойла или работещ мини шкаф и да поставите гардероб близо до входната врата. Такава среда ще осигури удобен подход към кутията от двете страни и ще остави достатъчно място за движение..

Добро решение е да поставите леглото с табла до далечна къса стена. От двете страни можете да поставите нощни шкафчета или да използвате напълно стената, като поставите обширна система за съхранение – корпусни мебели с различни рафтове, чекмеджета или конструкция от гипсокартон с вградени ниши.

Можете да коригирате удължаването на помещението с помощта на довършителни материали: шарки и ивици върху тапета, поставени в хоризонтална посока, визуално ще разширят стените, дизайнът на една от равнините в тъмна палитра ще го отдалечи, давайки допълнителни дълбочина до стаята. За зониране, таванни конструкции от гипсокартон, успешно се използват изграждането на подиумни стъпала.

Дизайн на спалня 15 кв.м. - Какво трябва да имате предвид, когато планирате ремонт на спалня Дизайн на спалня 15 кв.м. - Какво трябва да имате предвид, когато планирате ремонт на спалня

Цветни решения за спалнята 15 кв. М.

За спалня с площ 15 кв.м. няма ясни ограничения за цвета – ако искате стаята да изглежда още по -просторна – използвайте повече светли цветове. Също така трябва да вземете предвид концепцията за стила, в който е проектирана спалнята. Белите и светлосивите тонове са доста популярни в дизайна на съвременния интериор, което ви позволява да създадете неутрална, минималистична атмосфера, в която хармонично ще се впише всеки друг цветен спектър..

Специален уют създава класическата бежова палитра, изпълвайки интериора с комфорта и топлината на един дом. В интериора можете да използвате няколко полутона едновременно от кафеникав до светъл пясък, създавайки необходимите акценти.

В зависимост от личното възприятие, можете да използвате всяка боя в спалнята. По свой начин мъжката спалня в сини и кафяви тонове ще изглежда красива и елегантна. Жените и момичетата често предпочитат по -изтънчен дизайн – интериорът е идеален, например в бели и розови цветове. Страстното и темпераментно червено трябва да се прилага в дози, да се използват тъмни нюанси, а зелената екопалитра може да присъства във всяко количество (с изключение на киселинни нюанси), тъй като е свързана с природата и дава възможност да се отпуснете колкото се може повече възможен.

Дизайн на спалня 15 кв.м. - Цветни решения Дизайн на спалня 15 кв.м. - Цветни решения Дизайн на спалня 15 кв.м. - Цветни решения

Довършителни работи и материали

Завършването на спалнята е 15 кв.м. можете да използвате всякакви материали, тъй като няма специални микроклиматични условия. С помощта на различни видове и комбинации можете да регулирате пространството, да подчертаете функционалните зони.

Етаж

В стая, предназначена да създаде топла, домашна атмосфера за приятен престой, е по -добре да поставите ламинат или паркет на пода и да допълните зоната на леглото с мек влажен килим. Диагоналното подреждане на материала помага за визуално увеличаване на повърхността.

Дизайн на спалня 15 кв.м. - Подова настилка Дизайн на спалня 15 кв.м. - Подова настилка

Стени

За декорация на стени в правоъгълна спалня от 15 кв.м. по -добре е да използвате комбинации от материали, които ще помогнат за балансиране на геометрията на помещението. Например, украсете дългите стени в светли цветове, а късите в по -тъмни цветове..

Както вече казахме, вертикалните и хоризонталните ивици придават на помещението съответно височина и ширина. Моделите на тапети трябва да бъдат направени в меки цветове, за да не създават прекомерна динамика.

Особено внимание се отделя на стената в главата на леглото: тук можете да изградите сводести отвори от гипсокартон, да използвате фототапети, обемни или платнени платна. Боядисването и използването на декоративна мазилка сега са много популярни..

Дизайн на спалня 15 кв.м. - Стенна декорация Дизайн на спалня 15 кв.м. - Стенна декорация

Таван

Има няколко основни опции за тавана в спалнята: боядисване, варосане, тапетиране, декориране с опънати платна. Структурите от гипсокартон, които са разположени по периметъра на стаята или с отделни острови, най -често, подчертавайки територията на мястото за спане, спомагат за създаването на красива среда и зонират стаята..

В зависимост от стила може да има и други декоративни характеристики: имитация на таванни греди (Прованс, таванско помещение), гипсови корнизи, розетки, корнизи (класически посоки), MDF плочи (таванско помещение) и др..

Дизайн на спалня 15 кв.м. - Декорация на тавана Дизайн на спалня 15 кв.м. - Декорация на тавана

Мебели за спалня 15 кв.м..

Основният елемент на всяка спалня е леглото, което трябва да е удобно и достатъчно просторно. Още преди да купите, трябва да легнете на леглото, за да усетите напълно как този или онзи модел ще пасне на анатомичните характеристики.

Като се има предвид, че говорим за относително малка спалня, по-добре е да закупите легло с допълнителна система за съхранение под формата на вградена кутия, където можете да поставите необходимите пастелни аксесоари.

Има и модели с многофункционална табла, в които са разположени различни рафтове и ниши. Най -“напредналият” вариант са плаващи легла със скрити опори, както и кръгли легла, които идеално се вписват в интериора на правоъгълна спалня от 15 кв.м. В малките апартаменти съблекалнята често се поставя в спалнята. В този случай най -доброто решение може да бъде плъзгащ се гардероб с огледални врати, които разширяват пространството..

От едната или двете страни на леглото можете да инсталирате нощни шкафчета, където можете да поставите книга, очила, продукти за грижа за кожата. По лична преценка поставете телевизионен панел или домашно кино.

Дизайн на спалня 15 кв.м. - Мебели Дизайн на спалня 15 кв.м. - Мебели Дизайн на спалня 15 кв.м. - Мебели

Осветление и декор

За осветление на спалня с площ 15 кв.м. най-добрият вариант би било меко многостепенно осветление. Прожекторите и полилеят ще се превърнат в основни източници на светлина, а различни свещи, подови лампи, прибори за хранене няма да пренебрегнат отделните функционални зони. За да създадете оригинална, мистериозна среда, можете да украсите периметъра на тавана от гипсокартон с LED лента и да инсталирате подсветката в долната част на леглото..

Спалнята не се нуждае от пищен декор – има достатъчно красиви комбинации от довършителни материали и текстил. Можете също така да използвате няколко стилни дрънкулки, да допълвате стените с картини или семейни снимки, да инсталирате живи саксии, които също ще пречистват въздуха..

Дизайн на спалня 15 кв.м. - Осветление и декор Дизайн на спалня 15 кв.м. - Осветление и декор

Интериорни стилове

За да бъде една спална стая наистина красива и удобна, трябва да изберете стил на дизайн. Спалня с площ 15 кв.м. ви позволява да използвате доста съвременни дизайнерски решения.

Спалня 15 кв.м. в стила на минимализма

Минималистичната тенденция е може би най -популярната днес. Стилът е особено актуален за малките стаи, тъй като предполага лек дизайн, наличието на малък брой високо функционални интериорни елементи и почти пълна липса на декорации. Декорацията перфектно съчетава естествени и изкуствени материали, лъскави и дървени покрития.

Спалня 15 кв.м. в стила на минимализма - Интериорен дизайн Спалня 15 кв.м. в стила на минимализма - Интериорен дизайн

Спалня 15 кв.м. в японски стил

Концепцията за декорация на дома сред народите от Страната на изгряващото слънце също предполага минимализъм в обстановката. В дизайна са използвани няколко естествени цвята и естествени текстури, които подчертават близостта на човешкия живот до естествената красота и практичност..

Характеристиките включват елементи като клекли мебели, специфични облицовки и декор. Тук можете да намерите елементи от японски шоджи прегради, тавани с греди, разделящи тавана на квадратчета, фенери, платна с изображения на йероглифи, гейши, самураи, флорални щампи.

Спалня 15 кв.м. Японски стил - интериорен дизайн Спалня 15 кв.м. Японски стил - интериорен дизайн

Спалня 15 кв.м. в класически стил

Въпреки че минимализмът в дизайна излиза на преден план в наше време, неизменната класика все още е актуална. Топлите млечни, бежови, маслинови цветове, елегантни щампи, богати мебели и луксозен декор могат да превърнат обикновената спалня в истински кралски стаи, където ще царува величественият дух на аристокрацията.

Луксозно дървено легло с резбовани елементи и позлата, мазилка по тавана и стените, кристален полилей, богат естествен текстил – всичко това ще ви накара да се почувствате като специален август.

Спалня 15 кв.м. в класически стил - Интериорен дизайн Спалня 15 кв.м. в класически стил - Интериорен дизайн

Спалня 15 кв.м. в стил Прованс

Спалня в стил Прованс е комбинация от прост провинциален живот с изяществото на френския декор. Декорацията съдържа естествени покрития с леко избледнял цвят, подчертавайки способността на материалите да избледняват под горещото южно слънце.

Мебелите също носят отпечатъци от древността, демонстрирайки със солидния си вид, че е в къщата от дълго време и знае много семейни тайни. Висококачественият текстил с много декоративни детайли придава особен чар и комфорт на атмосферата..

Спалня 15 кв.м. Прованс стил - Интериорен дизайн Спалня 15 кв.м. Прованс стил - Интериорен дизайн

Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. – Снимка

Обобщавайки всичко по -горе, можем спокойно да кажем, че като правилно изберете посоката на стила, цвета и използвате довършителните функции, можете да превърнете дори малка стая в уютен ъгъл, изпълнен с атмосфера на романтика и спокойствие. И сега ви каним да разгледате нашата фотогалерия, която представя много успешни примери за проектиране на спални с площ от 15 кв. М. Приятно гледане!

Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на спалня от 15 кв.м. - Снимка