Бяла и лилава спалня: дизайнерски съвети за хармонична комбинация от нюанси

Класическа спалня в цвят лавандула

Класическа спалня в цвят лавандула

Дизайнът на такава важна стая като спалня е от голямо значение. Всеки ден започва с нея и завършва с нея. Тук човек почива и всичко, което го заобикаля, трябва да бъде изпълнено със спокойствие и комфорт. Разбира се, стилът на дизайна на спалнята има значение – той трябва да съответства на концепцията за умиротворяване и релаксация..

Светли цветове и много светлина - абсолютна нежност на интериора

Светли цветове и много светлина – абсолютна нежност на интериора

Яркост, за да замени неутралността

Не толкова отдавна всеки ярък цвят в дизайна на спалнята, включително мебелите, се възприемаше като нещо чуждо. Използвани са предимно спокойни, неутрални и за много просто скучни цветове. Светлите стени, спалното бельо е изключително снежнобяло. Всичко това беше толкова стандартно и типично, че се отегчи много бързо..

Резултатът е истинска революция: проникването на ярко лилаво. Това се превърна в най -прогресивното, дори предизвикателно решение. Нещо повече, неговите нюанси могат да присъстват в декорация на стени, текстил за прозорци, мека мебел, покривки, чаршафи и други аксесоари..

13

Важно! Виолетовото е балансирано с по -познатото бяло. Това създава отлична хармония и баланс. Въпреки че за мнозина тази комбинация е доста странна..

Това решение се избира главно от млади хора, тези, които обичат експериментите и смело отиват за тях. Понякога хората на средна възраст обмислят тази опция, но най-често те са творчески хора, които знаят отлично какво е стил..

Ненатрапчивата игра на цветя от лавандула и слива създава уютна атмосфера

Ненатрапчивата игра на цветя от лавандула и слива създава уютна атмосфера

Малко вероятно е въпросният дизайн да бъде реализиран от тези, които нямат абсолютно никакъв опит в дизайна. Ще бъде трудно да се организира всичко органично и резултатът ще излезе меко казано неочакван. Ако поставите всичко това в ръцете на дизайнера, резултатът със сигурност ще зарадва.

Защо лилаво?

Въпросният цвят в комбинация бяло-виолетово все още е доминиращ, тъй като бялото играе по-скоро ролята на фон. Цветът се получава чрез смесване на две – синьо и червено в различни пропорции. Опциите за сянка са наистина безкрайни..

Това е много полезно при декориране на спалня и всичко това, защото настроението на стаята може да варира от тъмно, почти черно, до светло люляково, което е трудно да се различи от розовото. В резултат на това спалнята може да бъде брутално мъжка или нежна момичешка..

16

Такива възможности са много полезни при избора на мебели и аксесоари. Можете да видите един общ нюанс, но настроението е различно..

Друга причина, поради която лилавото трябва да се предпочита, е разнообразието от нюанси:

 1. Фуксия.
 2. Слива.
 3. Люляк – тъмен и светъл.
 4. Лавандула.
 5. Патладжан.
 6. Виолетова.
 7. Виолетово синьо.
 8. Виолетово червено.

Те са много различни по характер, което помага да се изпълни стаята с точно настроението, от което се нуждае собственикът..

Ако подходите към дизайна на спалнята със специална отговорност, тогава резултатът няма да остави никого безразличен.

Ако подходите към дизайна на спалнята със специална отговорност, тогава резултатът няма да остави никого безразличен.

Важно! Бяло-лилавата спалня помага за преодоляване на натрупания през деня стрес, успокоява и настройва за пълна релаксация..

Психологическо значение

Също така не боли да разберете символиката на цветовата схема, преди да я използвате в спалнята си. Така че този цвят е описан като:

 • Вдъхновен.
 • мъдър.
 • Властен.
 • Благороден.
 • Творчески.
 • Донякъде грубо.

Той винаги присъстваше в облеклото на крале и свещеници. Също така, креативните хора предпочитат този нюанс. Има доказателства, че тя балансира мъжките и женските принципи, ги прави едно цяло. Точно затова значението на цвета е високо в брачната спалня, особено сред младоженците, които все още се „търкат“ един в друг.

Мечта

Спете „като крал“

Психолозите единодушно заявяват, че лилавото помага в борбата с отчаянието, депресията, неврозите и не е ли всичко, от което искаме да се отървем преди лягане, изхвърляйки цялата шумотевица от изминалия ден и спокойна почивка?

Важно! Що се отнася до детската спалня, тогава лилавото трябва да се използва внимателно. Също така не трябва да подреждате стая по този начин, ако собственикът й страда от алкохолизъм, психично заболяване..

Избор и комбинация на нюанси

След като сте избрали лилаво като един от основните за спалнята, трябва да изберете правилния нюанс. Ако с Уайт всичко е ясно и няма нужда да бъдете мъдри, тогава ще трябва да работите усилено с неговия спътник. Важни фактори:

 1. Размери на стаята. Ако има достатъчно място, не се колебайте да използвате дълбоки, богати цветове. За малки помещения това е неприемливо, по -добре меко, сдържано. Ако пренебрегнете това и изберете ярък, например фуксия, тогава стаята ще бъде неудобна поради факта, че ще изглежда още по -малка.
 2. Осветление. Колкото по -светли, толкова по -тъмни могат да се използват цветовете. Освен това, това се отнася както за естествено (от прозорци), така и за изкуствено осветление. Можете да използвате интересна техника: по -близо до прозорец или източник на светлина, приложете по -тъмен тон и колкото по -далеч от него, толкова по -светъл..
 3. Характерът на собственика. Както си спомняме, лилавото има ефект върху психиката и трябва да бъдете по -внимателни с него. За уязвимите натури, самото нещо е лилаво – настройва ви за позитивно, зарежда с енергия. А за самоуверените и властни възможности има много повече.

13

Що се отнася до комбинацията, въпреки това в нашата версия бялото ще преобладава в количество. Но едва ли ще успее да потуши яркостта на лилавото.

Важно! Комбинацията, която сме избрали, вече се счита за класическа. Един тон – чист, неутрален – може да подчертае дълбочината на съседен цвят.

Идеи за дизайн

Ако решите да използвате лилави тонове, можете да изберете няколко оригинални опции:

 1. Люляк тапет. Те не трябва да бъдат монотонни, дори са разрешени многоцветни или с оригинален релеф или орнамент. В момента колекциите с етнически мотиви в люляков нюанс са особено популярни сред дизайнерите..
 2. Използвайте на противоположната стена огледални повърхности. Така че е възможно да се запази светлината, да се разшири стаята, да се направи въздушна, лека.
 3. Тапет, изпълнено с ретроспекция на целевия тон. Тук са разрешени както природните пейзажи, така и абстракцията. Така че, по -добре е да украсите само една стена – тя ще се превърне в истинска “характеристика” на стаята.
 4. Игра на контрасти в същия спектър. Изглежда много оригинално. Освен това, ако ги комбинирате на една стена, ще се получи оживено и забавно, стаята веднага ще се изпълни с положително.

четиринадесет

Къде другаде можете да приложите цвят: основни техники

Цялостното впечатление от стаята ще зависи от това къде, как и до каква степен ще се използва лилавият цвят. Обмислете опциите.

Стени

Боядисването, залепването, мазилката в този случай е сложен, рискован фин трик. За да съчетаете успешно тона, трябва да уловите настроението на стаята. Ако се избере този метод, се избират леки, нежни тонове. Те не трябва да “смачкват”.

Позволете си да спите в ефирни и светли нюанси на лилаво

Позволете си да спите в ефирни и светли нюанси на лилаво

Съвет! В съвременните дизайнерски проекти можете да забележите и тъмно покритие, но това е по -скоро почит към модата и стила, няма да е удобно да бъдете в такава спалня. Разбира се, независимо от избраната опция, не трябва да я правите монохромна, трябва да я разреждате. Съветваме ви да направите това с бяло – по този начин ще можете да внесете повече светлина..

Белите мебели правят корекции и придават на стаята особен чар

Белите мебели правят корекции и придават на стаята особен чар

Акцент

Това решение се счита за най -предпочитаното, тъй като ако не ви хареса нещо в крайния резултат, няма да е трудно да го промените. Същото не може да се каже за боядисани или хартиени стени. Рецепцията с акценти ще направи възможно превръщането на стаята в по -загадъчна, уединена, интимна.

Такива акценти могат да бъдат:

 1. Мебели, нейната тапицерия. В този случай тонът трябва да бъде наситен, може да има ярка текстура, орнаменти. Освен това е практично, защото например патладжанът или слива се замърсяват многократно по -бавно от всеки по -светъл тон..
 2. Леглото, което стои в центъра. Изглежда особено ярко, ако стените са завършени в бяло. Тя привлича към себе си и сякаш обяснява за какво е тази стая..
 3. Панел на стената, освен това той може да заема почти цялата му повърхност. Вярно, само един, защото същността на ударението, независимо от вида му, не се променя.
 4. Художествена живопис на стената или мебелите.

четиринадесет

Бял

Умишлено не му обърнахме прекалено внимание, тъй като този цвят лесно се вписва в лилавия стил. Най -доброто решение е използването на мебели и частично декорация на стени в този цвят. Въпреки че може да има вариации на по -плътното, контрастно тъкане на двамата спътници.

13

Изход

Много хора смятат, че такава бяла и лилава комбинация не е много подходяща за спалнята. Виждат я студена, неприветлива. Всъщност нюансите играят главната роля тук, което може да направи една стая наистина привлекателна и отблъскваща..

Thanks! You've already liked this