Занаяти от хартия и декоративно оригами: от основите до по -сложни форми

Творческо направление, което ви позволява да развивате mOrigami не само развива фините двигателни умения и успокоява, но също така ви позволява да украсите цялата къща просто и с вкус и да украсите къщата с вкус

Оригами не само развива фините двигателни умения и успокоява, но също така ви позволява да украсите цялата къща просто и с вкус.

Всеки човек иска да направи пространството, в което се намира, възможно най -уникално. Някои хора не обичат скучните тапети или боите по стените и се стремят да украсят стаите възможно най -интересно. Декорът от хартия, по -специално оригами, се справя с тази задача..

“Звездите на щастието” могат да бъдат сглобени в гирлянда, както и да ги украсят с разпръснати саксии или други декоративни елементи

Какво е?

Преди да разберете как да украсите къща с помощта на техниката оригами, трябва да разберете за какво става въпрос. Дори най -примитивният самолет, сгънат в дълбоко детство, е оригами и ние ги направихме, но не осъзнахме, че по този начин сме замесени в древното ориенталско изкуство.

Интересно! Буквално преведено, името на класа оригами означава „сгъната хартия“.

15

Преди това само служителите на храмовете имаха право да правят такива занаяти, по -късно тази завладяваща дейност се разпространи и сред обикновените хора. Върхът на популяризирането на творенията се наблюдава след войната, когато научават за това в Европа и Америка..

Класическите фигури от хартия са създадени от:

 1. Квадратен лист хартия.
 2. Без лепило.
 3. Без ножици.

Стилно допълнение към декоративните елементи на интериора

Стилно допълнение към декоративните елементи на интериора

Но съвременните фигурки могат да бъдат доста сложни, така че тези атрибути не могат да бъдат изоставени. Ето защо се появиха много посоки. Сред най -ярките:

 • Модулна – в този случай триизмерни фигури се създават от хартиени елементи, сгънати по специален начин с помощта на лепило.

Модулен монтаж на сенник от хартиена лампа

Модулен монтаж на сенник от хартиена лампа

 • Мокро – това е нещо средно между оригами и хартиено маше. Тази тенденция се появи съвсем наскоро. Благодарение на овлажняването е възможно да се създадат гладки линии, а занаятите излизат много изразителни..

Оживете природата с плавни линии

Оживете природата с плавни линии

 • Кусудама – един вид модулна технология. Само в този случай те се събират в един цял набор от конусовидни елементи и често образуват топка или фигура близо до нея.

Оригами Кусудама. Мъфин

Оригами кусудама. Мъфин

 • Прост – Тази техника е много подходяща за обучение на децата на изкуството на сгъване на хартия. Той използва прости техники без ножици и лепило..

Основното предимство на оригиналните творения е, че те са лесни за създаване, без да теглят твърде много пари от бюджета. Освен това те могат да бъдат създадени от обикновена цветна хартия, която струва стотинка. Друг важен момент е, че такъв декор е лесен и бърз за създаване, дори и с деца, и може да се превърне в интересно семейно хоби, което освен това значително ще преобрази външния вид на къщата..

15

Основите

Този хартиен занаят е може би най -простият от всички предложени, но изглежда много впечатляващ..

Съвет! Трябва да поставите това в ъгъла или директно на стената, тъй като хартията няма да издържи на постоянно триене при преминаване през такава завеса.

Гирлянда под формата на декоративна завеса

Гирлянда под формата на декоративна завеса

За да го създадете, ще ви трябва:

 1. Хартия за оригами – тя е малко по -плътна от обикновено и държи добре формата си.
 2. Тънка линия или здрава нишка. Първото е за предпочитане, тъй като няма да се забележи в крайния продукт..
 3. Ножици.
 4. Оформление на бъдещи връзки към завеси.
 5. Лента за стенен монтаж.

Чрез нанизване на хартиени заготовки върху конец се получава оригинален гирлянд

Като нанижете хартиени заготовки на конец, можете да получите оригинален гирлянд

Работна поръчка:

 1. Направете картонено оформление, тоест елементи, които ще се повтарят върху завесата. Те не трябва да бъдат твърде широки или сложни, ще бъдат трудни за изрязване и освен това няма да се получи, за да се вземе предвид цялата красота..
 2. Подгответе хартия с желаните цветове и нарисувайте контурите на заготовката върху нея.
 3. Сега най-трудоемката и отнемаща време част от работата е да изрежете всички заготовки.
 4. След това във всеки елемент направете дупки отгоре и отдолу и ако отделен фрагмент е дълъг, тогава и вътре в него.
 5. Нанижете хартиените парчета върху линията като мъниста. Поправете отдолу.
 6. Сега фиксирайте върху бара, а самата лента върху стената.

Лесно е да разнообразите декора на стаята!

Разнообразяването на декора на стаята е лесно!

Можете да окачите такава завеса в ъгъла и внимателно да хвърлите някои ленти, например, над корниз. Колкото по -ярък е гирляндът, толкова повече ще може да съживи интериора..

Съвет! Вместо дъска, можете да използвате по -гъста въдица, тогава ще изглежда, че декоративният елемент е във въздуха.

15

Сянка

За да създадете уникална лампа, не винаги е необходимо да харчите много пари, защото можете да направите оригинално устройство от наличен материал. За това творение ще ви трябва:

 1. Лист дебела хартия с подходящ цвят. Формат – най -малко A3, плътност 160 g: от тези параметри зависи дали плавателният съд ще запази формата си.
 2. Владетел.
 3. Пластмасова или метална купчина.
 4. Ножици.
 5. Двустранна касета.
 6. Оригами диаграма за огъване и оформяне на характерни ромби.

Стилен абажур „направи си сам“

Стилен абажур „направи си сам“

Ред на създаване:

 1. На първия етап, използвайки стек, трябва да нарисувате решетка по линийка. Необходимо е да се създадат канали – гънки. Удобно е да огъвате листове по него на необходимото място.
 2. На първо място, перпендикулярните линии са огънати, след това диагоналните. Резултатът е лист със сгънати диаманти..
 3. Сега ръбовете на листа трябва да бъдат сгънати отгоре и закрепени с двустранна лента.
 4. Поставете абажура върху лампата.

15

В този стил можете да създадете кубична или продълговата лампа. В първия случай диамантите ще бъдат къси, но има повече от тях. Във втория, но удължен.

Ваза

В подобна техника, като абажур, можете да направите ваза или по -скоро декорации за нея. Разбира се, не можете да поставяте цветя в хартиена ваза. Също така трябва да вземете дебела хартия, а дължината на заготовката трябва да бъде с 20-30% по-голяма от обиколката на вазата / саксията за цветя. Това е необходимо, за да се получи триизмерен ефект..

 • След сгъване по схемата, която е най -удобна за рисуване от грешната страна, трябва да направите завои с помощта на линийка.
 • Закрепете ръбовете на бъдещата декорация с лепило или двустранна лента.

Картонена ваза за изкуствени цветя

Картонена ваза за изкуствени цветя

Модулна ваза от хартия - интересен декоративен елемент в зоната за хранене

Модулна ваза от хартия – ефективен декоративен елемент за трапезарията

Композиция от пирамиди на стената

Тази декорация може да се нарече 3D, а триизмерният ефект е реален, а не визуален. За да създадете такава интересна картина, ще ви трябва:

 1. Хартия за оригами или обикновена цветна хартия, нарязана на квадрати. За този майсторски клас са ви необходими около 100 отделни елемента, но можете да създадете картина в по-малък мащаб..
 2. PVA лепило.
 3. Картон.
 4. Канцеларски нож.
 5. Подложка за рязане.
 6. Линийка, квадратна огъваща пръчка.
 7. Рамка за панели – по избор.

Обемен фрагмент от стена от цветен картон

Обемен фрагмент от стена от цветен картон

Заповед за изпълнение:

 1. Изрежете основата за композицията с желания размер от картона. Използвайте молив, за да маркирате областите, които планирате да запълните с оригами пирамиди.
 2. Сгънете всички квадратчета в пирамиди според всеки удобен модел.
 3. Следва сглобяването на конструкцията. Всеки елемент е свързан последователно помежду си, поради което е възможно да се създаде панел без лепило.
 4. Ако хартията е с различни нюанси, тогава можете безопасно да създадете градиент, като по този начин можете да получите оригинален ефект..
 5. Следващата стъпка е залепването към основата. Ръбовете на конструкцията трябва да бъдат закрепени с лента. От шевната страна нанесете лепило върху гънките и нанесете картонена основа.
 6. След изсушаване панелът може да бъде декориран в красива рамка..

Готовите модули се сглобяват в една картина

Готовите модули се сглобяват в една картина

Вижте по -долу за повече подробности:

Прост обемен панел

Можете да създадете картина за интериорна декорация много по -лесно, но с не по -малко интересен ефект. За това ще ви трябва:

 1. 30 квадрата цветна хартия. Тя може да бъде многоцветна или в същия цвят, но в различни тонове. Последната опция ще ви помогне да създадете оригинален ефект на преход..
 2. Картон – основа.
 3. PVA лепило или двустранна лента.

Важно! За да създадете такава декорация на стената, дори не ви трябват ножици – почти като в класическото оригами.

Обемен панел в модерен интериор

Обемен панел в модерен интериор

Работна поръчка:

 1. Намерете централната точка в квадрата. За да направите това, трябва да го огънете наполовина и да го натиснете приблизително в средата с пръст, за да направите огъване. Не е нужно да сгъвате напълно наполовина. Сега трябва да обърнете листа на 90⁰ и да повторите същата манипулация. В пресечната точка на завоите ще има средна точка.
 2. Сега всеки ъгъл на квадрата трябва да бъде огънат към центъра, за да образува плик. Това трябва да се направи с всеки квадрат..
 3. Следва творческият процес: всеки елемент трябва да бъде поставен в определеното за него пространство. Това може да стане произволно или по цвят. Не трябва да го залепвате веднага, защото трябва да изложите състава. На обратната страна е по -добре да маркирате разположението върху картон.
 4. Можете да го залепите с лепило или двустранна лента.
 5. Можете да поставите панела в рамка – по желание.

15

Хартиени гирлянди

В допълнение към декорациите, които предложихме в самото начало, можете да създадете оригинален декор от хартия. Те ще се движат под тавана или навсякъде другаде, който изглежда празен. Не мислете, че такива елементи се използват само за коледни елхи – това далеч не е така.!

Детска декорация от въртележка от хартия

Детска декорация от въртележка от хартия

Опции за идеи:

 1. Весели ивици. Изрежете ленти от дебел многоцветен картон или хартия и ги зашийте, за да ги подсилите. След това нанижете тези елементи на въдицата. Дължината на всеки е не повече от 10-15 см. Закачвайки такава пухкава гирлянда под тавана или до стената, можете да създадете празнично настроение.
 2. Мъниста на стената. Изрежете много кръгове със същия размер от картон. След това ги фиксирайте на конец или въдица. Можете да използвате двустранна лента, за да не се движат. Направете няколко от тези ленти с различна дължина и ги фиксирайте на стената като многостепенни мъниста.
 3. Вериги. Това са същите гирлянди, които всеки от нас си е правил в детството, когато е имало толкова много украси за елха. Връзките на веригата са залепени заедно с PVA и свързани в една верига. Такава оригинална декорация може да бъде окачена навсякъде в къщата, а не само за почивка..

15

Изход

Декорирането на дом за оригами не е толкова трудно, колкото звучи. Само на пръв поглед това изкуство е сложно, но ако се проникнете в идея, можете да се уверите, че създаването на нещо със собствените си ръце не е толкова трудно. Най -важното е, че такъв декор е евтин и можете да го актуализирате поне всеки месец, тоест да отговаря на настроението ви.! &# 128578;

13

Thanks! You've already liked this