Арка към кухнята вместо врата: 80 функционални опции за вашия дом

Класическа кухня в селска къща: арка вместо врата

Класическа кухня в селска къща: арка вместо врата

Сред многото дизайнерски решения арката към кухнята вместо вратата се откроява със своята гъвкавост. В края на краищата това е не само привлекателен декоративен елемент, но и чудесен начин за визуално разширяване на пространството на апартамент. Поради големия брой дизайнерски решения, винаги можете да изберете арка, която да съответства на стила на вашия дом. А простотата на конструкцията позволява на всеки да го направи със собствените си ръце..

Арка със стандартен размер в малка кухня

Арка със стандартен размер в малка кухня

Арка ар нуво арх

Арка ар нуво арх

Широка арка в кухнята ви позволява визуално да разширите пространството на стаята

Широка арка в кухнята ви позволява визуално да разширите пространството на стаята

Арка към кухнята вместо врата

Арка към кухнята вместо врата е чудесен начин да преобразите дома си. Много модерни апартаменти се продават с вградени арки, така че техните собственици не трябва да мислят за реконструкция. Но дори и къщата ви да не е оборудвана с кухненска арка, можете да я построите сами, ако желаете. В края на краищата процесът на създаване на такъв елемент на дизайна е много прост, въпреки че има някои нюанси. След като се запознаете с тях, както и с всички възможни опции за изпълнение, можете лесно да пресъздадете арката със собствените си ръце..

Счупената форма на арката от хипокартон

Счупената форма на арката от хипокартон

Предимствата на арката за кухнята

Арка от гипсокартон в кухнята вместо врата винаги изглежда невероятно привлекателна. И това е чудесна алтернатива на скучните врати. И ако все още се съмнявате дали да поставите арка в кухнята си, разгледайте списъка с нейните предимства:

 • арки са направени много просто. Най -често за конструкцията се използва гипсокартон и той е доста лек, поради което се монтира без особени затруднения. Също така от този материал може да бъде направена конструкция с всякаква форма;
 • атрактивният външен вид на такива арки е едно от основните предимства. В крайна сметка дизайнерите отдавна са доказали, че плавните линии в интериора успокояват и създават уютна атмосфера;

Заоблените арки имат хармонично спокойна форма

Заоблените арки имат хармонично спокойна форма

 • арката има гладък и равномерен дизайн, така че лесно можете да приложите върху нея всеки метод на довършване. Всичко зависи само от вашето въображение;
 • тъй като конструкцията ще има много леко тегло, това няма да повлияе отрицателно на носещите стени, както и на съседни конструкции;
 • ако арката е създадена в съответствие с всички правила, тя ще ви служи много години;

Арка с гладка повърхност и декорация на стена от дърво в кухнята на селска къща

Арка с гладка повърхност и декорация на стена от дърво в кухнята на селска къща

 • много по -лесно е да се грижите за такава конструкция, отколкото за врата;
 • арката изпълнява две функции наведнъж, защото служи като разделение между зоните на апартамента и като вход към кухнята.

Ето защо, ако решите да увеличите визуалния обем на вашия апартамент, арката ще бъде отлично решение..

Пример за романска арка с свод с полукръг. Такива арки се използват за визуално увеличаване на стаята.

Пример за романска арка с полукръг свод. Такива арки се използват за визуално увеличаване на стаята.

Нюанси при производството на арки

Благодарение на толкова голям брой предимства, много хора решават да инсталират арка в кухнята, а не врата. Ако не сте сигурни, че можете сами да създадете структура, винаги можете да си купите арка за кухнята вместо врата или да поканите майстори, които лесно могат да я построят за вас. Но без значение как ще инсталирате арката, трябва да знаете от какво е направена и какви видове арки има. Тези знания ще ви помогнат при избора на конструкция или със собствена конструкция. В съответствие с очертанията арките са разделени на:

 • Арки на сложни конструкции. Подходящи са за помещения с голяма площ и високи тавани. Следователно не трябва да ги използвате в хрушчовки. Също така си струва да се уверите, че стаята вече няма толкова ярки акценти, защото рискувате да създадете твърде цветен дизайн..
 • Прости арки от гипсокартон, които са чудесни за малки апартаменти. Те имат прост контур и често са направени от един лист гипсокартон..

Симетрични арки с проста форма

Симетрични арки с проста форма

Различните форми на арки им дават следната класификация:

 • извън радиуса на кривина;
 • за дебелината на арката те най -често се избират на нивото със стената, така че конструкцията да изглежда монолитна и плътна;
 • те също са създадени спрямо оста на симетрия или асиметрични.

Използването на арки в интериора не е почит към модата, а класика. Те бяха оборудвани от благородници в именията си, след което арките станаха неразделна част от изящния интериор. Но ако по -рано беше трудно да се построи нова конструкция, тъй като те бяха тежки и бяха създадени от тухли, то в наше време арките са почти безтегловни и могат да бъдат вградени във всяка стена.

Класическа арка вместо врати в кухнята

Класическа арка вместо врати в кухнята

Как да изградите арка сами

Арка към кухнята вместо врата със собствените си ръце всъщност се изгражда много бързо и лесно. Единственото нещо, което трябва да направите, е да се запознаете подробно с правилата за неговото създаване и инсталиране. Преди да продължите с производството на конструкцията, си струва да решите къде искате да я поправите. В края на краищата, ако изходът от кухнята е в непосредствена близост до спалнята, рискувате да създадете дискомфорт за домакинството. Постоянният шум, както и различни миризми, ще пречат на спокойното забавление и съня. Ето защо си струва да инсталирате арки само между кухнята и коридора или хола..

Свързване на коридора, хола и кухнята с арки

Свързване на коридора, хола и кухнята с арки

След това си струва да се запасите с необходимите инструменти и материали. Ще имаш нужда:

 • метални профили;
 • листове от гипсокартон;
 • винтове и дюбели;
 • ниво;
 • рулетка;
 • молив;
 • канцеларски нож;
 • шкурка;
 • ножовка;
 • отвертка;
 • ножици за метал.

След като сте подготвили всичко необходимо, можете да продължите директно към производството на конструкцията. Важно е да знаете, че арките се правят по два начина:

 • мокро, което е пригодено за малки разстояния и перфектно ще може да очертае арки с голям радиус на кривина;
 • сухо – този метод е подходящ за големи арки, но с малък радиус.

Мокри арки

Мокри арки

Инструкция стъпка по стъпка

Арка към кухнята вместо врата, чиято цена в завършен вид може да не е достъпна за вас, е много лесна за изработка на ръка. Следователно, не само ще спестите много, като го създадете сами, но и ще го изпълните по свое усмотрение. Всичко, което трябва да направите, е да следвате простите правила за монтаж и изграждане..

Проста арка може да бъде направена от вас

Проста арка може да бъде направена от вас

 • Първо, решете размера на бъдещата арка, маркирайте нейното местоположение с молив. В бъдеще тази маркировка ще помогне да се оформи рамка от метален профил..

Съвет! Не се страхувайте да промените предвидените параметри по време на инсталационния процес. Ако е необходимо, коригирайте структурата спрямо параметрите на отвора.

 • След това можете да продължите с инсталирането на металната рамка. Тази част от арката е нейната опора и скелет. Следователно инсталирането на профили трябва да се приема отговорно. За начало си струва да инсталирате U-образен профил в отвора. След това трябва да продължите директно към основата на бъдещата арка. Изработен е от дъгообразен профил, който е огънат по предвидения контур на бъдещата конструкция. В резултат на това, след като сте закрепили профилите със самонарезни винтове, можете лесно да преминете към следващия етап..

Производство на сводест профил от метален профил: правим разфасовки

Производство от метален профил. Дъговиден профил: правене на разфасовки

След това оформяме необходимата форма, например дъга

След това оформяме необходимата форма, например дъга

 • Сега трябва да изрежете сегментите на бъдещата арка от гипсокартон. Всеки от тях трябва внимателно да се регулира до нивото, защото в бъдеще структурата трябва да бъде равномерна.

Съвет! За да се улесни огъването на арката, гипсокартонът трябва леко да се навлажни с вода. Така тя ще ви се отдаде много по -лесно..

Друг начин за оформяне на сводеста арка е да се правят разрези в гипсокартона.

Друг начин за оформяне на сводеста арка е да се правят разрези в гипсокартона.

 • Закрепете арковите елементи към рамката с самонарезни винтове. Ако искате да придадете на конструкцията здравина, тогава трябва да използвате джъмпери.

Инсталирайте допълнителни профилни секции между две дъги за допълнителна здравина на конструкцията

Инсталирайте допълнителни профилни секции между две дъги за допълнителна здравина на конструкцията

Закрепване на извит елемент от гипсокартон към сводеста конструкция

Закрепване на извит елемент от гипсокартон към сводеста конструкция

 • Сега можете да започнете шпакловането – това ще помогне за изравняване на повърхността и изравняване на арката със стената. Последният етап може да бъде боядисване или залепване на тапети..

Бяла арка с минимум декоративни елементи

Бяла арка с минимум декоративни елементи

След като сте проучили всички тези стъпки, можете много бързо да разберете как да направите арка вместо врата към кухнята със собствените си ръце. Всичко, което е необходимо, е внимателност и скрупульозност при изпълнение на работата..

изводи

Арка към кухнята вместо врата, снимка на която винаги можете да намерите в мрежата, изглежда невероятно привлекателна. Ето защо много хора мислят за инсталиране на такава арка в хола си или кухнята-трапезария в частна къща. Можете да използвате услугите на професионалисти, които по ваше желание ще създадат всеки дизайн. Но ако сте уверени в способностите си, винаги можете сами да изградите арка..

Широка арка към кухнята вместо врата в романтичен стил

Широка арка в романтичен стил

Такава декоративна арка ще ви служи много години. В този случай той ще изпълнява няколко функции едновременно. Това значително ще увеличи визуалния обем на вашия апартамент, като същевременно ще остави обичайното му зониране същото. Дизайнът е лесен за изграждане и не изисква специална поддръжка. Ето защо, ако искате да преобразите дома си, помислете за изграждането на арка вместо врата в кухнята си..

Thanks! You've already liked this