Проекти за вани с дървен материал от ламиниран фурнир: 70+ удобни опции за селска вила

Вана от ламиниран дървен материал с таван

Вана от ламиниран дървен материал с таван

Проектите за вани от ламиниран фурнир са много популярни в наши дни. Ще ви разкажем за характеристиките на такава сграда, както и какви материали трябва да бъдат избрани и на колко етапа да се разпредели строителният процес. След това лесно можете сами да създадете своя собствена сграда за бани и сауни..

Модерна просторна сауна с голяма веранда

Модерна просторна сауна с голяма веранда

проекти за вани с дървен материал от ламиниран фурнир: сауна с миниатюрен ламиниран фурнир

Миниатюрна вана с дървен материал от ламиниран фурнир

Модерна сауна от бар

Модерна сауна от бар

Уютна финландска сауна от боядисан дървен материал

Уютна финландска сауна от боядисан дървен материал

Необичайна вана за баня, изработена от ламиниран фурнир

Необичайна вана за баня, изработена от ламиниран фурнир

Дървото като строителен материал

Проектите за бани, изработени от ламиниран фурнир, сега наистина преживяват върха на своята популярност, но какво знаем за този тип сгради. В днешно време има невероятно голямо количество строителни материали. Независимо от това, от гледна точка на екологичността, дървото е най -добрият материал. Дори нашите предци, в търсене на идеалната суровина за изграждането на заслони, предпочитат дървесината. Веднага става ясно защо е така. Всъщност тази структура е много разпространена и притежава всички качества, които удължават живота на структурата. Но ако по -рано основният тип строителство бяха къщи от нарязана дървесина, то днес има невероятно количество строителни продукти, изработени от дърво.

Малка дървена вана

Малка дървена вана

Стилна модерна сауна от боядисан в черен цвят дървен материал

Стилна модерна сауна от боядисан в черен цвят дървен материал

И ето какво заслужава да се отбележи сред характеристиките на дървото като строителен материал:

  • много висока стойност на коефициента на конструктивно качество;
  • висока химическа устойчивост;
  • пластмаса;
  • няма сезонни ограничения за строителни работи.

Предимствата могат да бъдат изброени за много дълго време и много хора, които искат да построят селска къща или баня, избират дърво. Независимо от това, най -качественият вид дървен продукт е залепен ламиниран дървен материал..

Ваната от бар е красива и модерна

Баня от бар е красива и модерна

Стилна сауна с кръгъл прозорец

Стилна сауна с кръгъл прозорец

Лепен ламиниран дървен материал

Без значение колко предимства дървото има като строителен продукт, то има и отрицателни страни:

  • образуването на естествени дефекти;
  • механичните способности зависят от температурата и влажността;
  • напукване.

За да разрешат тези проблеми, учените постоянно разработват нови видове продукти от този материал. Така веднъж възникна строителен материал като слепен ламиниран дървен материал. И в един момент той реши много проблеми с конструктивен характер: както повишено свиване, така и образуване на пукнатини. Всяка от частите възприема стреса и свиването по различен начин, което помага да се избегне срутване.

Луксозна сауна от ламиниран фурнир

Луксозна сауна от ламиниран фурнир

Руска баня от ламиниран фурнир

Руска баня от ламиниран фурнир

Що се отнася до технологията на производство, тя не е твърде сложна, но има и определени нюанси. Основният материал за създаване са иглолистни дървета, например бор. Но всеки регион на всяка страна има определена горска покривка, която диктува необходимостта от определен вид дървесина. Така че се използват и кедри и смърчове. Що се отнася до самата производствена технология, за нея се разграничават няколко етапа. Като начало готови трупи се изпращат до дъскорезницата, за да се оформят от тях табла с определени параметри. След това, за да се предпази продуктът от въздействието на различни фактори, те могат да бъдат обработени със специални средства. На изхода се появяват отделни части от бъдещия строителен материал, които се наричат ​​ламели. Всяка ламела се пренася в работилницата, където с помощта на тежкотоварни преси и лепила се свързва необходимия брой дъски.

И, за да може сградата да поеме перфектно натоварването в крайна сметка, съседните дъски трябва да имат обратна посока на годишните пръстени. Освен това, за да се запази способността на дървото да диша, лепенето се извършва внимателно, с възможност за запазване на свободните пори. След като оценихме горните характеристики, може да се отбележи, че не е изненадващо колко популярен е този строителен материал в наше време. Баните са най -често срещаните сгради, изработени от ламиниран фурнир..

Компактната сауна от ламиниран фурнир е подходяща за малка площ

Компактната сауна от ламиниран фурнир е подходяща за малка площ

Рамка за баня, изработена от ламиниран фурнир

Рамка за баня, изработена от ламиниран фурнир

Проекти за вани от ламиниран фурнир

Вана от залепен ламиниран дървен материал е най -поръчваният проект за крайградски райони в наше време. И това не е изненадващо, защото домашната баня е не само чудесна възможност да се отпуснете след тежка седмица, но и светло забавление със семейството и приятелите. Но, ако на етапа на концепцията всичко е наред, тогава когато дойде времето за проектиране, идват основните трудности. Често хората просто не знаят откъде да започнат, как да изчислят и как да се уверят, че структурата ще служи вярно много дълго време..

Не се разстройвайте, защото в днешно време в мрежата можете да намерите много специалисти, представящи своите проекти и техните цени в един раздел. Така можете да прецените количеството работа и разходите, които ще трябва да донесете за създаването на желаната структура. Понякога каталозите съдържат невероятно количество информационни снимки. И ако нямате конкретна идея, тогава на такива сайтове можете да намерите вдъхновение и да научите основите на дизайна от професионалисти.

Голяма модерна сауна от бар

Голяма модерна сауна от бар

Уютна малка сауна край езерото

Уютна малка сауна край езерото

Съвет! Дори ако решите да проектирате сграда със собствените си ръце, все пак трябва да потърсите съвет от квалифициран инженер, така че той да ви каже точно как да започнете проектирането и как да извършите работата..

Проектите на къщи и бани от ламиниран фурнир са най -трудният етап в създаването на структура. В крайна сметка самото строителство отнема много малко време и е по -скоро като създаване на къща от дизайнер.

Малка дървена сауна от боядисан дървен материал

Малка дървена сауна от боядисан дървен материал

Дървена баня, изработена от ламиниран фурнир

Дървена баня, изработена от ламиниран фурнир

Строителен процес

Първата стъпка е да решите каква форма искате да придадете на бъдещата си баня, какви отделения ще създадете в сградата, колко хора ще трябва да настанят. Трябва също да се има предвид, че банята е помещение с високо ниво на влажност, а дървесината, която е незащитена от въздействието на пара и вода, може да страда от мухъл и плесен. Като сте обмислили тези нюанси и сте решили периметъра на конструкцията, можете да продължите към етапа на проектиране. Отделно трябва да създадете проект на основи, а след това проекти на необходимите етажи.

След създаването на проекта е необходимо да се извърши подробно планиране. На този етап трябва да решите колко материал е необходим, какви инструменти ще са необходими за това. Необходимо е също така да намерите доставчик, от който ще можете да закупите необходимото количество строителни суровини на изгодна цена, като същевременно имате достатъчно високо качество. Тук отзивите на приятели могат да дойдат на помощ, но можете и сами да оцените качеството на дървесината, като преди това сте прочели необходимата литература по тази тема. Различни компании произвеждат готови комплекти, след като сте закупили, просто трябва да ги съберете. Независимо от това, въпреки репутацията на компанията, от която сте закупили материалите, е необходимо внимателно да се изследва дървесината и да се обработи с допълнителен слой защитни покрития..

Топлоизолация на калдъръмена вана: изолация от влакна, пароизолация от фолио, облицовка от дъски.

Топлоизолация на калдъръмена вана: изолация от влакна, пароизолация от фолио, облицовка от дъски.

Етапи на покриви

Етапи на покрива

Що се отнася до строителството, първо определете вида на основата, която ще използвате. Отново това е много важна част от конструкцията, тъй като не само издръжливостта на сградата зависи от качеството на основите, но евентуално и от живота на хората, почиващи в тази баня. Всеки майстор предпочита различен тип фон дьо тен. Но този процес зависи и от вида на почвата, нивото на подземните води и разпределението на частиците по размер. В резултат на това можете да изберете или светлокафяво, или ивична основа. Ако сте избрали лента, това наистина е правилното решение. Макар и само защото такава основа ще издържи на система с всякакво тегло. Тоест, ако не можете да изчислите действителното тегло на сградата възможно най -точно, тогава точно такава основа е гарантирана, че ще ви осигури издръжливост и здравина..

При инсталирането на този тип основа е необходимо да се вземе предвид дълбочината на замръзване на почвата, професионалистите съветват да се монтира под тази дълбочина с 20 см. Тъй като в нашия регион броят на циклите на размразяване и обратно замръзване на почвите варира много през зимата, такава предпазна мярка ще помогне да се намали натоварването върху основата.

Изолация за баня отвътре

Изолация за баня отвътре

Полагане на основата за баня от бар

Полагане на основата за баня от бар

Когато се вземат предвид всички характеристики на местните почви, можете да започнете да маркирате терена и да го разпределяте по осите на сградата. Следователно, след това е необходимо да се изкопае яма с необходимата ширина, височина и дължина. След това е време да поставите фундаментна възглавница в ямата, строго по осите. Създавайки хидроизолация, можете лесно да започнете да повдигате фундаментните блокове направо върху възглавниците..

Съвет! За закрепване на фундаментните блокове трябва да се използва най -висококачественият цимент..

Изгражда се фундамент на базата на пясък и натрошен камък и за завършване на процеса на неговото създаване с правилната замазка, както и слой от бетон, който осигурява защита от външни разрушителни фактори.

Изграждане на баня от бар

Изграждане на баня от бар

Покривна вана от метал

Покривна вана от метал

Стени и декорация на сградата

След като приключите работата, свързана със създаването на основата на вашата сграда, можете да започнете да създавате самото “тяло” на банята. Този термин се отнася до стени с всичките им нюанси, издатини и дупки. Основната система за закрепване в дървени стени са така наречените резници. Това са отворите в краищата на подготвените палуби, в които се вкарват срещуположни трупи. Долната част на всяка лента трябва да бъде покрита с хидроизолация. Това е необходимо, защото стените на сграда с тази цел са постоянно изложени на вода и пара. Между другото, връщайки се към структурата, заслужава да се отбележи, че сдвояването на трупи също е уникален процес и има свои собствени разновидности. Но в същото време си струва да запомните, че дължината на стената не трябва да надвишава 6,5 м, тъй като дървото не позволява превишаване на тази норма.

Разбира се, след като стените вече са построени, се налага да се издигне покрив. Започва с рафтова система, този процес не се различава от този при изграждането на тухлени сгради. Ако искате да построите баня с таванско помещение, което може да служи като складово помещение, тогава трябва да вземете предвид всички нюанси на покривните ферми. Последният етап тук ще бъде създаването на решетката и закрепването на плочките. И също така не забравяйте за хидроизолацията, която ще предпази вашата структура от валежи по всяко време на годината..

Стилен черен цвят в дизайна на вана от бар

Стилен черен цвят в дизайна на вана от бар

Изграждане на малка вана от ламиниран фурнир

Изграждане на малка вана от ламиниран фурнир

Съвет! Не забравяйте за улуци и стрехи за отводняване. Дори такива малки неща като неправилно отвеждане на валежите могат да доведат до значителни проблеми в бъдеще..

За да бъде сградата здрава, тя трябва да бъде завършена чрез инсталиране на прозорци, врати, както и комунални услуги. И ако процесът на инсталиране на прозорци не отнема много време, тогава си струва да работите добре с инсталирането на дренаж и водоснабдяване. На първо място, това е необходимо, защото основната функция на тази сграда напълно изисква непрекъснато подаване на вода в точното време, а след това и разумна дренажна система. Тук трябва да поканите професионалист, защото такива сложни инженерни комуникации изискват сложно изчисление. Струва си да направите същото с водопроводните елементи, както и с захранването..

Вана от ламиниран фурнир, обшит с сайдинг

Вана от ламиниран фурнир, обшит с сайдинг

Баня, обшита с блок къща

Баня, обшита с блок къща

Помощ от специалисти

Ако от горните етапи на строителството сте разбрали, че сте готови да създадете сграда със собствените си ръце, тогава ви желаем успех в начинанията ви. Ако не сте напълно сигурни, че ще можете да извършвате строителни работи ефективно, тогава не се обезсърчавайте. В днешно време има много строителни компании, които са в състояние да създават проекти „до ключ“ в най -кратки срокове, както и да извършват всички строителни работи. Трябва само да инспектирате готовите материали и да ги съгласувате със специалисти.

Това е много удобно, предвид факта, че всеки проект може да бъде създаден по ваше желание. Например, според статистиката на строителните организации, в наше време проектите на финландски домове и бани от залепени греди са много популярни. Ако имате свои идеи за конструкцията, можете лесно да ги изразите на проектанта, той ще обработи всички данни, а също така ще информира за нивото на разходите за такава конструкция. Много организации имат готови проекти в архива, като поръчате които лесно можете да спестите пари на етапа на проектиране.

Сауна от ламиниран фурнир с малък басейн

Сауна от ламиниран фурнир с малък басейн

Дървена калдъръмена вана

Дървена калдъръмена вана

Уютна финландска сауна с ламиниран фурнир

Уютна финландска сауна с ламиниран фурнир

Модерна сауна в стил Арт Нуво с малка тераса и барбекю

Модерна сауна в стил Арт Нуво с малка тераса и барбекю

И все пак, ако трябва да създадете уникален дизайн, тогава можете да го направите с помощта на специалисти. Така на изхода ще получите както сграда с барбекю, така и сауна с тераса. Често хората се обръщат към дизайнерски организации с искане да създадат проект, който да има не само таванско помещение, но например няколко етажа, единият от които може да служи като място за гледане на филми заедно или просто за почивка с приятели. Така че двуетажните сауни също са доста популярни. Не се страхувайте да експериментирате. Изберете най -удобния вариант за себе си и не пестете от качеството.

Thanks! You've already liked this