Зюмбюл (65+ снимки): засаждане и грижи у дома – съвет от опитни градинари

Зюмбюлът е едно от най -популярните домашни растения

Зюмбюлът е едно от най -популярните домашни растения

Цветето на зюмбюла е универсално растение. Това ще бъде чудесна декорация за всяка градина или предна градина. Но също така можете да се насладите на красотата на това цвете в къщата, като го отглеждате на перваза на прозореца. Само грижата за зюмбюл у дома трябва да бъде възможно най -близо до градинските. Тогава той ще ви зарадва с необичайно красивите си, ярки и ароматни цветя..

Според легендата, зюмбюл е кръстен на красив млад мъж, любимец на бога на науката и изкуствата Аполон.

Според легендата, зюмбюл е кръстен на красив млад мъж, любимец на бога на науката и изкуствата Аполон.

Очарователна пролетна иглика - зюмбюл

Очарователна пролетна иглика – зюмбюл

Основните видове зюмбюли

Всички видове това растение са много сходни на външен вид, различават се само по цвета и формата на цветята, размера на съцветията и височината на дръжката. По време на цъфтежа зюмбюлите се разделят на ранни, средни и късни сортове. Разликата в началото на цъфтежа варира от 10 до 15 дни.

Преди това родът на зюмбюлите се състоеше от 30 растителни вида. След реорганизацията на ботаническите класификации в него са останали само три основни типа:

 • Ориенталски. Това е най -често срещаният вид с много приятна миризма. От него се създават всички декоративни сортове зюмбюли. Рядко разположените цветя на тънка дръжка имат розови, сини и жълтеникаво-бели нюанси.

Ориенталски зюмбюл - много красив и ароматен вид

Ориенталски зюмбюл – много красив и ароматен вид

 • Зюмбюл Литвинов. Засадете с височина 25 см със силно нарязани бледосини цветя, с широки синкаво разперени листа и стърчащи тичинки.

Зюмбюл Литвинова

Зюмбюл Литвинова

Съвременните сортове зюмбюл са поразителни със своята красота и разнообразие от цветове.

Съвременните сортове зюмбюл са поразителни със своята красота и разнообразие от цветове.

 • Транскаспийски зюмбюл. Има месести кухи листа със същата дължина, едно или две стъбла по 20 см, светлосини цветя.

Транскаспийски зюмбюл - късо и очарователно цвете

Транскаспийски зюмбюл – късо и очарователно цвете

Ориенталският зюмбюл има няколко разновидности, които се различават по цвят:

 • Бели: Еделвайс, Карнеги, L’Innosans
 • Червени: Генерал Пелисие, Ла Виктоар, Ян Бозе

Зюмбюл Еделвайс

Зюмбюл Еделвайс

Зюмбюл Ян Бос или ярка градинска декорация

Зюмбюл Ян Бос или ярка градинска декорация

Зюмбюл L'Innosance на фона на червени цветя изглежда просто необикновено

Зюмбюл L’Innosance на фона на червени цветя изглежда просто необикновено

Зюмбюл La Victoire

Зюмбюл La Victoire

 • Синьо: Delft Blue, Кралят на блуса, Мария
 • Розово: Pink Pearl, Anna Marie, Lady Derby, Fondant

Синьо Зюмбюл Делфт Синьо

Синьо Зюмбюл Делфт Синьо

Възхитителен розов зюмбюл розов лилав

Възхитителен розов зюмбюл розов лилав

Зюмбюл Кралят на блуса

Зюмбюл Кралят на блуса

Очарователна цветна леха с розов зюмбюл Фондан

Очарователна цветна леха с розов зюмбюл Фондан

Цветове на зюмбюл – засаждане и грижи

Това не означава, че отглеждането на зюмбюли на открито е значително по -различно от грижата за тях у дома. Но всеки вариант има свои тайни и тънкости. За да се постигне цъфтеж на растение в момент, когато това априори не трябва да бъде, е необходимо да се разбере естеството на това цвете и в процеса на насилване. Принуждаването е набор от мерки, предприети за ускоряване на растежа на растението. Използвайки този процес, можете да постигнете цъфтящи зюмбюли за конкретен празник или дата..

Мишка зюмбюл - тънко и интересно цвете

Мишка зюмбюл – тънко и интересно цвете

Това цвете се размножава с луковици. Здравата луковица трябва да е плътна, диаметърът й да е 5 см, а теглото й да е най -малко 80 g..

Основни правила на принудителния процес

 • На дъното на саксията в първия слой се полага дренаж, след което земята се запълва.
 • Луковиците се засаждат в саксии с почва по такъв начин, че да се издигат на 2-3 см над горния слой на земята.
 • Луковиците не трябва да докосват страните на саксията..
 • Разстоянието между луковиците трябва да бъде най -малко три сантиметра.
 • За да не изгният растенията по време на принуждаването, земята, напоена с малко количество вода, се покрива с тънък слой пясък.

Кълнове на зюмбюл

Кълнове на зюмбюл

В продължение на 2-2,5 месеца саксиите с луковици трябва да се съхраняват в условия, които не приличат на домашно приготвени. Мястото, където ще бъдат разположени, трябва да е хладно. В този случай мазето би било отличен вариант. Саксията се поставя в торба, в която се правят дупки. Цялата тази “композиция” трябва да бъде на тъмно място, където температурата на въздуха не надвишава 5-7 градуса.

По време на фазата на охлаждане на луковиците е необходим строг контрол на почвената влага в саксиите. Земята не трябва да е суха. Честотата на поливане зависи от влажността в помещението, където се съхранява растението. При влажност 90-95%луковиците могат да се поливат 1-2 пъти през целия период на дестилация..

Поради богатата гама от цветове, както и лесната грижа, зюмбюлите са сред най -популярните градински растения.

Поради богатата гама от цветове, както и лесната грижа, зюмбюлите са сред най -популярните градински растения.

В края на периода на охлаждане кълновете на зюмбюли в саксията трябва да пораснат 2-5 см. По това време те се прехвърлят в по-топла стая. Но те все още се нуждаят от тъмнина. Ако къщата няма тъмна и топла стая, тогава саксиите просто са покрити с непрозрачни капачки. Можете да премахнете капачките само когато кълновете достигнат дължина 10 cm..

Съвет! Процесът на насилване изчерпва много луковиците. За да цъфтят отново зюмбюл в саксия, например, луковиците просто нямат достатъчно сила. Следователно, след принуждаване у дома, луковиците трябва да бъдат засадени в продължение на 1-2 години на открито, за да се възстановят..

Луковица на зюмбюл

Луковица на зюмбюл

Семената на зюмбюл също се използват за отглеждане на това растение. Но този процес се занимава главно с животновъдите за разработване на нови сортове. Това е много дълъг и трудоемък процес. Дори при най -компетентната грижа за първия цъфтеж можете да изчакате около пет години.

Как да отглеждаме зюмбюли у дома

Когато процесът на принуждаване приключи и луковиците поникнат с необходимата дължина, саксиите могат безопасно да бъдат пренесени на светло място. Желателно е температурата на въздуха на новото място на цветето да не надвишава 15 градуса..

Цветовете на зюмбюл се характеризират с интензивен аромат

Цветовете на зюмбюл се характеризират с интензивен аромат

Веднага щом се появят първите пъпки, растението може да бъде поставено във всяка стая на апартамент или къща. Основното условие е да се избягват течения и пряка слънчева светлина. Това завършва най -трудния и решаващ етап в отглеждането на тези красиви цветя – засаждането на зюмбюли. Ако всичко по -горе е направено правилно, тогава можете спокойно да преминете към изучаване на темата – как да се грижите за зюмбюли.

Зюмбюлите изглеждат ефектно както в градината, така и в цветната леха и в саксии.

Зюмбюлите изглеждат ефектно както в градината, така и в цветната леха и в саксии.

Осветление

Зюмбюл в саксия, също като зюмбюл в градина, обича слънчевата светлина, само че не изгаря слънчевите лъчи. Ако продължителността на дневната светлина е 12-15 часа на ден, тогава растението ще зарадва другите с красотата си. Освен това изобщо няма значение дали ще бъде изкуствено или естествено осветление..

Ако създадете правилното осветление, тогава растението ще зарадва другите с красотата си.

Ако създадете правилното осветление, тогава растението ще зарадва околните с красотата си дълго време.

Поливане и подхранване

Нормалният растеж на зюмбюли е невъзможен без подходящо поливане. Влажността на почвата в саксията трябва да е достатъчна. Дренажният слой контролира тази важна точка. Прекалено влажната почва е вредна за растението. Излишната вода се източва от ямата след всяко поливане.

Съвет! Попадането на вода в пазвите на листата, върху луковицата или пъпката, води до гниене на растението. Затова е по -добре да го поливате в ръба на саксията..

Нормалният растеж на зюмбюли е невъзможен без подходящо поливане.

Нормалният растеж на зюмбюли е невъзможен без подходящо поливане.

Подхранването е от съществено значение за нормалния растеж на растението. Първият път, когато едно цвете се храни веднага след като е преместено от тъмнина на светлина. За това се използва фосфат, смесен с нитрат. След образуването на пъпки, за хранене се използва калий със суперфосфат (количеството суперфосфат е доминиращо). Зюмбюлът се подхранва трети път след цъфтежа. В този момент количеството калий е равно на количеството суперфосфат.

Съвет! След всяко подхранване почвата трябва да се разхлаби. За да не се нарани кореновата система на растението, разхлабването трябва да се извършва внимателно..

Подхранването е важна предпоставка за нормалния растеж на растенията.

Подхранването е важна предпоставка за нормалния растеж на растенията.

Подрязване

Цъфтящите зюмбюли могат да бъдат удължени за известно време, ако саксията с растението се премести на хладно място през нощта. След като зюмбюлът е напълно разцъфнал, дръжката се отрязва. В този случай листата остават непокътнати. След това растението трябва да се полива и подхранва поне още месец. Поливането се намалява постепенно и в крайна сметка се намалява до нула.

Зюмбюлът изглежда страхотно и в букети

Зюмбюлът изглежда страхотно и в букети

След пълно увяхване листата се отрязват, луковицата се изважда внимателно от саксията и се изсушава. Може да се съхранява в хладилник до слизане..

Болести

Популярността на зюмбюла се крие в неговата устойчивост към болести. Но все пак понякога растението се разболява.

Как да разпознаем болестта и нейните причини:

 • Най -често зюмбюлът е засегнат от жълто бактериално гниене. От крушката започва да излиза неприятна миризма, става хлъзгава. За съжаление това е смъртта на растението. Необходимо е да се отървете от такова цвете..
 • Ако се появи изкривяване на дръжките и цветето започне да расте слабо, това означава, че вредителите го атакуват. В този случай растението ще бъде подпомогнато от препарати, съдържащи фосфор..
 • Понякога младо съцветие може да изпадне от обикновено цвете. Неправилната грижа за зюмбюл у дома е основната причина за това заболяване. Причината може да е неправилно съхранение на луковици или висока влажност на почвата..

Водният зюмбюл е красиво растение с нежни лилави цветя

Водният зюмбюл е красиво растение с нежни лилави цветя

Съвет! Ако крушката е закупена в магазин, тогава преди засаждане, за да се изключи инфекцията, тя трябва да се държи в разтвор, съдържащ фосфор, в продължение на 15 минути..

Възпроизвеждане

Преди началото на периода на покой децата могат да бъдат отделени от крушката, разбира се, ако са добре отделени. Преди да започне процедурата, крушката се изсушава в продължение на няколко дни. Малките деца не са подходящи за дестилация; те се засаждат само на открито. Ако те не са се отделили, тогава майчината луковица е засадена с тях..

Зюмбюлът ще се впише идеално във вашия интериор

Зюмбюлът ще се впише идеално във вашия интериор

Отглеждане на зюмбюли в градината

Отглеждането на тези цветя на открито е в много отношения подобно на техните земеделски техники у дома. Само у дома можете да постигнете цъфтеж на зюмбюли в нужното време. По отношение на откритата земя, когато ви попитат кога да засадите зюмбюли? – има само един отговор – винаги преди настъпването на слана.

Зюмбюлите се отглеждат в открити, слънчеви райони с леки и плодородни песъчливи глинести почви.

Зюмбюлите се отглеждат в открити, слънчеви райони с леки и плодородни песъчливи глинести почви.

Най -доброто време за засаждане на луковиците е края на септември или началото на октомври. По -ранното засаждане може да принуди растението да започне да расте и през зимата то просто ще умре. Ако е късно, растението няма да има време да се вкорени преди началото на замръзване.

Местоположението на цветята трябва да бъде защитено от силни ветрове и добре осветено. Желателно е площадката да е равна, но с едва забележим наклон. С активното топене на сняг наклонът ще осигури воден поток.

Зюмбюлът изглежда страхотно с други цветя

Зюмбюл изглежда страхотно с други цветя

Почвата трябва да бъде добре наторена с хумус. Ако е глинеста, тогава е необходимо да се добави речен пясък към нея, а варовик или тебешир към кисела. Парцелът се подготвя два месеца преди засаждането на луковиците, обработва се на дълбочина 40 см.

С настъпването на студено време засадените луковици на зюмбюл могат да бъдат покрити с дървени стърготини, паднали листа или сух торф. През пролетта заслонът трябва да бъде премахнат..

Нежни бели цветя на зюмбюл

Нежни бели цветя на зюмбюл

През периода на растеж и цъфтеж растенията се поливат и торят по същия начин, както у дома. Отговорът на въпроса “кога да изкопаем зюмбюли?” – в края на юни или началото на юли, когато листата пожълтяват и изсъхнат напълно.

Изкопаните луковици се почистват от почвата и се сушат няколко дни под навес. Можете да ги съхранявате до следващото слизане в картонени кутии..

Небесно синьо зърно зърно

Небесно синьо зърно зърно

Thanks! You've already liked this