Многогодишни растения (70 снимки): Всички най -добри сортове и идеи за луксозна градина

Делфиниумът или чучулигата е многогодишно растение, обичано не само от градинарите: често действа като централен мотив в произведения на изобразителното изкуство

Делфиниумът или чучулигата е многогодишно растение, обичано не само от градинарите: често действа като централен мотив в произведения на изобразителното изкуство

Многогодишните растения ще озарят всяка област и ще я превърнат в буйна цъфтяща градина. Такива цветя изискват по -малко внимание и грижи от едногодишните, понасят по -лесно зимата и са по -малко взискателни за засаждане. Сред сортовете многогодишни растения можете да изберете подходящ за всеки обект, да го украсите с буйна зеленина или ярки цветя, да украсите стените на къща или беседка с катерещи лози. Създаването на цветна градина отнема много време и усилия, но правилният подход при избора на растения е половината от успеха..

Слоеста градина от лупини, делфиниуми, лопен, божури и др

Слоеста градина от лупини, делфиниуми, лопен, божури и др

Чемшир и ириси в ултрамодерен ландшафтен дизайн: идея как да засадите растения с различна височина

Чемшир и ириси в ултрамодерен ландшафтен дизайн: идея как да засадите растения с различна височина

Отличителни черти на многогодишните растения

Много градинари предпочитат да засаждат едногодишни растения, за да украсят градината, мотивирайки това с по -буен и ярък цъфтеж, но те са доста взискателни. Но има не само многогодишни катерещи растения, храсти и тревисти растения, което се потвърждава от многобройни снимки и ако вземем предвид всички характеристики при избора на цветя, тогава през целия сезон, от ранна пролет до късна есен, градината ще изглежда цъфтящи. Основните характеристики на многогодишните растения, които ги отличават от едногодишните, са:

 • трансплантация е необходима на всеки 2-3 години;
 • устойчивост на замръзване;
 • дълъг период на цъфтеж;
 • минимална грижа;
 • може да послужи като основа за смесена цветна градина, тъй като те растат на едно място и могат постоянно да се допълват от други растения.

Многогодишните растения ще бъдат отлична основа за бъдещи цветни аранжировки, тъй като те могат да бъдат отделени и засадени по време на трансплантацията, без да се прибягва до допълнителни разходи. Поради тази причина трайните насаждения са много по -полезни от едногодишните..

Слоево подреждане на растения в градината

Слоево подреждане на растения в градината

Многогодишна билка с декоративни листа ще помогне, заедно с цъфтящите, да направи многостепенни градински композиции, да подреди пързалки, тревни площи и цветни лехи. Освен това има многогодишни катерещи растения и храсти, които могат да действат като жив плет..

Характеристики на многогодишното засаждане

За разлика от едногодишните, многогодишните растения трябва да бъдат засадени през есента, така че да са приятни за окото в началото на следващия сезон. Планът на цветното легло трябва да бъде проектиран предварително. Когато създавате цветна градина, трябва да вземете предвид не само съвместимостта на нюансите на различни растения, след като сте прочели снимката, но и времето на цъфтежа и височината им. Ниските гледки трябва да са на преден план.

Азиатски бански (азиатски лек)

Азиатски бански (азиатски лек)

Съвет! Когато засаждате многогодишни растения, най -добре е да се съсредоточите върху многостепенното засаждане, тъй като цветята, групирани по височина, изглеждат много по -ефектни.

Лютиче

Растенията от семейство Лютикови са идеални за градинарство, поради което са толкова разпространени. Лютичетата са предимно многогодишни, въпреки че сред тях се срещат едногодишни и двугодишни видове, дори храсти джуджета. Тези цветя са добре адаптирани към студен климат, не са взискателни към почвата. На външен вид лютичетата са много различни. Това семейство е доста обширно, затова, за да изберете сортове, трябва да се запознаете със снимката.

За да украсят градини, лютичетата са разделени на няколко групи:

 1. Почвени покриви, с тяхна помощ се изработват тревни площи и тревни площи. Те включват водосборния басейн, делфиниум, горска анемона. Улов или аквилегия от семейство лютикови

  Улов или аквилегия от семейство лютикови

  Анемона или горска анемона

  Анемона или горска анемона

 2. Блатни и крайбрежни, използвани за засаждане в градински езера. Сред тях са невенът, банският (европейски и азиатски), борецът. Цветова комбинация: борец Carmichael Arends и берберис

  Цветова комбинация: борец Carmichael Arends и берберис

  Калужница най -много обича влажна и заблатена почва.

  Калужница най -много обича влажна и заблатена почва.

  Принцът или клематисът - подобно на клематиса, принадлежи към семейство лютикови

  Принцът или клематисът – подобно на клематиса, принадлежи към семейство лютикови

 3. Къдрави или лозя, необходими за декориране на беседки, стени, жив плет и т.н., например клематис и принц. Един от цветовете на клематис

  Един от цветовете на клематис

  Морозникът е известен също като

  Чемерицата е известна още като „коледната роза“. Също от семейство лютикови

Многогодишните растения от семейство Лютикови са разделени на светлолюбиви и сенчестолюбиви, в зависимост от вида. Слънцето е необходимо за шпората, клематисите, базилиса. На частична сянка си струва да засадите напелус аконит, бански, адонис, чемерика, трева за сън.

Мечта билка и нарциси

Мечта билка и нарциси

Сред лютичетата има закърнели и високи растения. Цъфтящи от края на юли, базилисът, принадлежащ към лютичетата, достига 1,8 м височина. Делфиниумите с ярки гроздовидни съцветия растат до 2 м.

Чемерицата (коледна роза) се предлага в различни цветове, от наситено розово с бяло до синкаво-лилаво

Чемерицата (коледна роза) се предлага в различни цветове, от наситено розово с бяло до синкаво-лилаво

Водосборният басейн се счита за средно висок (40-70 см). Най -добре е да се засажда в скалисти райони, по градински пътеки или в близост до дървета. Нискомаслените лютичета включват анемона и черен дроб, обикновено са засадени с тревни площи. Тези растения понасят добре сянка и могат да бъдат засадени в близост до водоеми.

Черен дроб, в Русия се среща само в една форма: черен дроб благороден (hepatica nobilis)

Черният дроб в Русия се среща само в една форма: черния дроб благороден (hepatica nobilis)

За да удължат живота на многогодишните растения от семейство Лютикови, те трябва да бъдат покрити със сухи листа или смърчови клони преди зимуване. Веднъж на всеки 3-4 години (с изключение на двугодишните сортове) е необходима трансплантация.

Ниско растящ многогодишен европейски бански

Ниско растящ многогодишен европейски бански

Високи трайни насаждения

Такива растения могат да бъдат засадени в отделни групи или като ефектен фон за многостепенни композиции, както е на снимката. Сред високите многогодишни растения има както цъфтящи, така и растения с красиви буйни листа..

Съвет! Много сортове многогодишни високи растения се отличават с продължителността на вегетационните процеси, така че те започват да цъфтят доста късно – в средата на лятото..

В полусвета на градината можете да засадите трицирти, чиито цветя наподобяват орхидеи или лилии. Това многогодишно растение започва да цъфти в началото на юли и радва с външния си вид – до замръзване.

Трициртис, известен също с имената

Трициртис, известен още като градинска орхидея и жаба лилия

Лупините са обичани от много градинари, тези непретенциозни цветя изглеждат много ярки и се отличават с огромен избор от нюанси. Тези растения изглеждат добре, когато са засадени в отделни групи, а в цветен ансамбъл, те са идеално допълнени с по -малки цветя. Сред най -високите градински растения се откроява върбовият слънчоглед. Големите му цветя с форма на чинийка със златистокафяв оттенък се виждат дори извън площадката, тъй като височината на стъблата достига 2,5 м.

Слънчоглед от върба: цъфти през август-септември

Слънчоглед от върба: цъфти през август-септември

Ехинацеята с рудбекия (златни топки) ще ви помогне да придадете структура на цветната градина, като попълните фона. Техните съцветия са в перфектна хармония с останалите растения. Те започват да стават зелени в началото на пролетта, лесно понасят зимуването. Рудбекия трябва да се следи, така че да не обраства цялата градина, тъй като това цвете има плевелни навици.

Мразоустойчива ехинацея пурпурея

Мразоустойчива ехинацея пурпурея

В различни части на света рудбекия получава различни прякори: тук е известна като огнена или златна топка, в Америка - като

В различни части на света рудбекия получава различни прякори: тук е известна като огнена или златна топка, в Америка – като „черноока Сюзън“, а в Германия като „слънчева шапка“

Средногодишни трайни насаждения

Идеалното решение за всяка градина са многогодишни растения с височина 30-80 см и като погледнете снимката, можете да прецените кои видове са подходящи за конкретно място..

Ирисите ще украсят всяка градина. Това елегантно цвете е подходящо не само за декориране на цветна леха, с негова помощ можете ефективно да подчертаете резервоара на мястото, да засадите ириси близо до беседка или друга зона за отдих. Видовете джуджета са добри за декориране на алпийски пързалки. В зависимост от сорта, ирисите могат да бъдат светлолюбиви или да предпочитат частична сянка..

Любимите ириси на всички са издръжливи многогодишни растения с невероятна декоративност

Любимите ириси на всички са издръжливи многогодишни растения с невероятна декоративност

Един от лидерите в декоративното градинарство е лилейникът, който е лесен за грижи и има много разновидности. Расте добре на сянка, а красивите листа ще допълнят всяка композиция..

Лилейниците са много красиви и в същото време сравнително непретенциозни цветя. Най -добре се чувствах при умерена светлина

Лилейниците са много красиви и в същото време сравнително непретенциозни цветя. Най -добре се чувствах при умерена светлина

Божурите ще се превърнат в истинска декорация на градината, придавайки на сайта елегантност. Ефектните двойни съцветия са боядисани в тонове от бяло до кестеняво. В допълнение към дървесни божури има и тревисти, под това име са скрити растения за начинаещи градинари. Тревистите божури започват да цъфтят на следващата година след засаждането, но това продължава много по -малко от дървесните божури. Божурите са доста взискателни, за тях са подходящи само минерални торове, освен това е необходимо да се осигури обилно поливане.

Божурите не се нуждаят от представяне. Те могат да се отглеждат на едно място в продължение на десетилетия

Божурите не се нуждаят от представяне. Те могат да се отглеждат на едно място в продължение на десетилетия

Едно от най -популярните и непретенциозни цветя може да се счита за градинска лайка, която изглежда добре на всяко цветно легло. Отличава се с дълъг период на цъфтеж, изискващ умерено поливане и най -простите торове при напускане. Сред сортовете градинска лайка можете да намерите следните имена: нивяник, пиретрум. Те се различават преди всичко по цвета и размера на съцветията..

Градинската лайка е многогодишно растение, което цъфти от юни до студа

Градинската лайка е многогодишно растение, което цъфти от юни до самата слана

Многогодишните астри ще доставят малко проблеми на градинарите (да не се бърка с едногодишни, принадлежащи към едно и също семейство). Те цъфтят до първата слана, в зависимост от вида. Цветята могат да бъдат с различни нюанси: розови, люлякови, жълти и сини тонове. Астрите са взискателни към почвата и торовете, предпочитат органични.

mnogoletnie_rasteniya_15

Astra Нова Англия

Нито една красива градина не е пълна без флокс. Тези буйни, цветни растения са лесни за грижи и подобни на плевели в поведението, така че е важно да следите растежа им. Флоксите нямат специални изисквания за осветление; препоръчва се да ги презасаждате веднъж на 6 години. В едно и също семейство могат да се разграничат флокс джудже, който е подходящ за декориране на хълмове или тревни площи, образувайки гъста цветна покривка.

Флокс (в превод от гръцки -

Флокс (в превод от гръцки – „пламък“) – неизискващ към осветлението и характеристиките на почвата

Пример за многогодишни растения със средна височина, отличаващи се с красив цъфтеж, са: Rhodiola rosea, Astilba, double monarda. Тези цветя радват с външния си вид през цялото лято, а снимката ще помогне с избора на нюанси.

Монарда дойде при нас от Северна Америка. Растението е много ароматно, от него се извлича много голямо количество етерично масло. Между другото, от естествени растения, това е единственото лекарство, което има ефект в борбата с плесени.

Монарда дойде при нас от Северна Америка. Растението е много ароматно, от него се извлича много голямо количество етерично масло. Между другото, от естествени растения, това е единственото лекарство, което има ефект в борбата с плесени.

Невероятната форма на храста родиола

Невероятната форма на храста родиола

Родиола роза цъфти

Родиола роза цъфти

Закърнели многогодишни растения

Цветя с височина на стъблото до 30 см ефективно ще допълнят цветна леха или ще образуват плътно покривало на хълм. Те включват теменуги, тинтява, здравец, тинтява, градински чай, карамфил джудже.

Син цвят на градински чай

Син цвят на градински чай

Гераниум: напоследък е в голямо търсене в ландшафтния дизайн. Може да образува гъсти гъсталаци

Гераниум: напоследък е в голямо търсене в ландшафтния дизайн. Може да образува гъсти гъсталаци

Ярки нискоцветни цветя – синя зеленика, жълт или розов адонис Амур – се чувстват чудесно на сянка.

Зеленик - пълзящ храст джудже

Зеленик – пълзящ храст джудже

Периоди на цъфтеж на многогодишни растения

Многогодишните градински цветя могат да цъфтят от средата на пролетта до късна есен..

Минзухари и лалета цъфтят рано. Много декоративен и относително висок сорт минзухар

Минзухари и лалета цъфтят рано. Много декоративен и сравнително висок сорт минзухар “Grand yellow” от семейство ириси цъфти веднага след топенето на снега; но в същото време е трудно да расте и лесно дивее

Пролетен цъфтеж

Пример за такива растения е минзухар; градинарите познават четири вида, сред които най -популярни са холандските хибриди. От април зюмбюли, нарциси, лалета започват да цъфтят. Тези растения имат много форми и цветове, понасят добре зимата и започват да радват всички с изящния си вид преди всички останали..

Пролуките между лалетата са много красиво затворени от ниско растящите незабравки. Като цяло това е класическа, добре позната техника в ландшафтния дизайн.

Пролуките между лалетата са много красиво затворени от ниско растящите незабравки. Като цяло това е класическа, добре позната техника в ландшафтния дизайн.

Лятно цъфтене

През лятото цъфтят многоцветни лилейници, теменуги, божури, флокси, камбани, ириси, гладиоли. Деликатните лилии са доста взискателни за грижи, често се разболяват, но с правилния подход ще украсят градината с елегантни големи пъпки с различни цветове. Преди замръзване, при подходяща грижа, двегодишна камбана цъфти. Всички растения от това семейство имат различни форми и цветове, с тяхна помощ е лесно да украсите градински парцел. Примери за ефектни трайни насаждения, цъфтящи през втората половина на лятото, са вероника дълголистна, елениум и лавандула, която изпълва градината..

Вероника дълголистна на фона на джудже син смърч

Вероника дълголистна на фона на джудже син смърч

Съвет! Всяко растение, както едногодишно, така и многогодишно, цъфти за около три седмици. Препоръчва се да се засаждат растения от 8-10 различни вида и с различни периоди на цъфтеж.

Вечнозелени и храсти

Освен цъфтящи и декоративни широколистни, вечнозелените, например бамбук, чемшир, туя, са подходящи за декориране на градина. Някои от тях се гордеят с цъфтеж, например ягода, аукуба, вереск.

Чемширът може да получи всякаква форма

Чемширът може да получи всякаква форма

Сорт туя

Сорт туя “Forever Goldie”

Има много вечнозелени храсти, можете да изберете правилния за градината от снимката. Който и да е избран, важно е да се вземат предвид осветеността на обекта и средногодишната температура..

Ягодово дърво или арбут. Именно това е изобразено на герба на Мадрид и се изобразява там на всякакви знаци и обекти на градската инфраструктура. Най -големите екземпляри достигат 5 м височина, но това може да се пренебрегне, когато се мисли за ландшафтен дизайн - арбутът расте много бавно, в продължение на десетилетия и векове. Той наистина не харесва трансплантацията.

Ягодово дърво или арбут. Именно това е изобразено на герба на Мадрид и се изобразява там на всякакви знаци и обекти на градската инфраструктура. Най -големите екземпляри достигат 5 м височина, но това може да се пренебрегне, когато се мисли за ландшафтен дизайн – арбутът расте много бавно, в продължение на десетилетия и векове. Той наистина не обича трансплантацията.

Thanks! You've already liked this