Canna (90 снимки): видове и грижи

Canna (90 снимки): видове и грижи

Кана е уникално декоративно растение, което изглежда луксозно дори преди цъфтежа поради оригиналността на цвета на големите лъскави листа. Достигайки 80 см дължина, те имат богата палитра от нюанси, вариращи от зелено до лилаво. Още по -голямо разнообразие от цветове се отличават с асиметрични цветя, подобни едновременно на екзотични орхидеи и горди гладиоли. Бели, розови, жълти, червени, с граница или многоцветни пръски – всички те изглеждат еднакво впечатляващи както в групови насаждения, така и в единични. Различни сортове кан украсяват цветни лехи, рабатки, миксбордери, балкони и лоджии, а големи екземпляри се използват за оформяне на жив плет.

Основни видове

Към днешна дата има около 50 вида култури и повече от 1000 сорта. Съществуват и много класификации: сортовете и видовете могат да се различават по височина на стъблото, цвят на листата, пъпки, период на цъфтеж и други характеристики. Ще разгледаме най -популярните видове и сортове, отглеждани на лични парцели и в апартаментни условия..

Canna градина

Това име е дадено не на отделно растение, а на група от различни едри и дребноцветни градински хибриди, които са широко използвани в цветарството. Такива сортове са особено популярни:

– “Америка” с лилави цветя с диаметър 12 см, цъфтящи в средата на лятото;

– “Президент” – има големи съцветия с дължина до 30 см, расте не повече от 1 м;

– “Слънчева красота” – с гъста зелена листа и жълто -кремави луксозни цветя. Височината му достига 1 м;

– “Clara Buisson” – има красиви оранжеви цветя с петнисти венчелистчета и лилави листа.

Също така често можете да намерите представители на сорта „Герман Титов“ в градински парцели, които се открояват с лилаво-зелени листа и розови цветя. Културата е способна да дава плодове.

Canna градина Canna градина

Canna индийски

Тази култура е родена в Западна Индия, въпреки че е добре разпространена и в Централна и Южна Америка. Растението е доста високо – възрастните представители достигат два метра височина. Листата са светлозелени, понякога с червена ивица. Цветята имат розови и червени нюанси, събрани в четка. Този тип кан има дълъг период на цъфтеж, който започва през юни и продължава до късна есен..

Canna индийски

Canna увиснал

Неговото естествено местообитание се счита за блата и плитки води на морските брегове. Видът расте особено добре на почви, наситени с хумус. Принадлежи към вечнозелени растения и достига височина 1,2 м. Листата му са доста големи – около 12 см широки и дълги до 60 см. В сравнение с тях цветята са много по -малки, имат жълто -сив оттенък. Видът често се използва за озеленяване на помещения, както и за сядане около басейни.

Canna увиснал

Canna low

Този тип кан има удължени полуметрови овални листа с ярко зелен цвят. Червено-оранжеви цветя, с диаметър до 10 см, събрани в чисти съцветия.

Canna ниска

Canna Wyoming

Много оригинален сорт, чиято особеност е да запази декоративността на бронзовата зеленина през целия сезон. Canna Wyoming има стъбла с височина до 1,5 м с ярко оранжеви цветя. Дължината на съцветия е 10-12 см, цъфтежът е доста дълъг и изобилен.

Canna Wyoming

Canna Confetti

Сортът е със средни размери, но може да се похвали с красотата на своите жълто-кремави цветя с кафеникави и червени петна. Такъв оригинален пъстър вид на пъпки напълно обяснява името на културата..

Canna Confetti Canna Confetti

Канна Ричард Уолъс

Растението може да нарасне до 1 м. То е високо ценено от производителите на цветя и ландшафтни дизайнери за атрактивни жълти цветя с червени петна и щрихи, сякаш хаотично разпръснати по цялата повърхност на венчелистчетата. Дължината на съцветия достига 25 см. Периодът на цъфтеж е в началото на юли.

Канна Ричард Уолъс

Правилна грижа за банята

Както всяко цъфтящо растение, кана не се нуждае от грижи. Здравето, продължителността на живота и великолепието на цъфтящата култура зависят от това колко висококачествена ще бъде тя..

Осветление

Мястото на пребиваване на Gangnam е избрано в слънчеви райони, тъй като цветето се нуждае от добро осветление. В частична сянка културата също ще се развива, особено активно ще расте, но цъфтежът може да стане оскъден или напълно да изчезне. Младите разсад се нуждаят от допълнително осветление преди засаждане в открит терен..

Грижа за баня - Осветление Грижа за баня - Осветление

Температура

Canna се чувства чудесно при средна температура, следователно диапазонът от +15 до + 18C ще бъде оптимален за живота му. Но по време на поникването, когато се появят първите издънки, е по -добре температурата да е малко по -висока, в рамките на обичайната стайна температура. Важен момент – кана обича обича прохладата, но не понася течения, които допринасят за нейното заболяване.

Грижа за банята - Температура Грижа за банята - Температура

Влажност

Културата предпочита умерена влажност, затова през сухия сезон кана трябва да се пръска, а саксиите за домакинството да се избърсват с влажна кърпа. Ако след поливането в стъкления съд има излишна вода, тя трябва да се излее, за да се избегне преовлажняване на почвата. На дъното на саксията или дупката е задължително да се организира дренаж от пясък или експандирана глина. Не трябва да се допуска изсушаване на почвата, тъй като ще започне интензивно изпаряване през широки листа. Някои сортове предпочитат по -влажни почви в близост до водоеми.

Грижа за канала - Влажност Грижа за канала - Влажност

Поливане

Canna се нуждае от редовно и умерено поливане, преди да се появят издънки. По време на периода на цъфтеж е необходимо по -обилно пиене на растението, но е важно да се предотврати преовлажняване и застой на водата, което ще доведе до развитие на гъбични заболявания на коренището. Вътрешните видове се поливат според нуждите с отстояла вода. За поливане на канни в личен парцел също е по -добре да използвате утаена затоплена вода, която може да се събере предварително в кофа.

Грижа за канала - поливане Грижа за канала - поливане

Торове и подхранване

Необходимо е редовно торене и попълване на почвата. За тази цел се използват последователно органични и минерални състави. По правило първото подхранване трябва да се извършва със състав, съдържащ азот, а второто-с калиево-фосфор. Вътрешните екземпляри се наторяват със сложни превръзки за стайни цъфтящи растения.

Грижа за канабис - торове и хранене Грижа за канабис - торове и хранене

Вредители и болести

Кана е устойчива на болести и вредители, но някои опасности все още се случват. На първо място, говорим за гъбични заболявания, които най -често не могат да бъдат излекувани и растението умира. При висока влажност с едновременно понижаване на температурата може да се развие гъбичка, провокираща болестта “сиво гниене”. На растението се появяват кафяви сегменти, които бързо се покриват със спори, които могат да бъдат прехвърлени на съседни култури. За да избегнете неразположение, трябва да спазвате правилата за грижи, засаждане, време и дозиране на хранителни вещества.

Не по -малко опасна е и “ръждата гъбичка”, която се активира в силно наводнена почва. Първоначално по листата на кана се появяват кафяви петна, след това листата изсъхва и пада напълно. Като превантивна мярка е важно да се спазва умерено поливане..

Вирусът от краставична мозайка може да бъде разпознат по нишковидните шарки по листата. Заразената зеленина е в състояние да отделя вещества, които привличат вредители, така че болното растение трябва да бъде отстранено незабавно..

Заплахата за културата е не само заболявания, но и вредители, от които следните видове са особено опасни:

Листна въшка – избира млади издънки за място на пребиваване, хранейки се със собствен сок. Можете да се отървете от него, като дезинфекцирате със сапунена вода;

Паяк акар – причинява големи щети на процеса на фотосинтеза, опасен е и защото може да носи инфекции. Сухият въздух допринася за появата му, следователно е необходимо да се увеличи атмосферната влажност, да се измие и напръска културата;

Ножницата е опасна със способността си да произвежда вещество, което провокира развитието на специфична гъба (сажди). Тя се установява на гърбовете на листните плочи. Можете да се отървете от него чрез механична обработка;

Нематоди – Увреждане на корените на кана. За да се запази културата, ще е необходимо третиране на почвата с инсектициди.

Охлювите, които носят инфекции, също причиняват много вреда. Изкопаването на почвата и събирането на плевели може да помогне за значително намаляване на техния брой. Можете също така да мулчирате почвата около растението с помощта на борови игли, дървени стърготини – това ще създаде надеждна бариера.

Canna - вредители и болести Canna - вредители и болести

Как да трансплантирате кана

Кан се трансплантира на открито през втората половина на май, по -близо до лятото, когато опасността от замръзване изчезне. Цветарите имат една тайна, която им позволява да постигнат по -добра адаптация на растенията и буен цъфтеж: необходимо е да се направи един вид “постелка” от пресен оборски тор.

Като начало от половин метър се изкопава доста дълбока дупка, на дъното на която се полага слой от тор около 20 см, придаващ на корените топлина. След това е необходимо да се излее слой почва със същата дебелина и едва след това да се засади кана. При засаждане е необходимо обилно поливане. Бушът се насажда на дълбочина около 10 см. Важно е да се спазва разстоянието между храстите и лехите – то трябва да бъде най -малко 50 см. Първият цъфтеж може да се наблюдава след един и половина до два месеца.

Понякога културата се трансплантира през есента, променяйки местообитанието си от градински парцел в саксия на закрито. В този случай, преди да го пресадите в просторна саксия с диаметър половин метър, е необходимо земята да се третира с инсектицид, за да се избегне проникването на градински вредители..

Как да трансплантирате кана Как да трансплантирате кана

Размножаване у дома

Можете сами да отглеждате кана по два начина – чрез засяване на семена или разделяне на съществуващ храст с корен. Отглеждането на разсад от семена носи известен риск, тъй като разсадът често показва видими отклонения от оригиналния сорт. Ако е необходимо да се получи определен сорт с идентична цветова палитра, по -добре е да се използва методът за разделяне на коренището.

Размножаване на семена от кана

Cannu сеитба за разсад започва през февруари. Но този процес се предхожда от задължителното “твърдо” третиране на семената – първо те трябва да се държат на студено за няколко часа, след което се обливат с вряла вода. Приготвените семена се задълбочават в съд с почва и се поставят на светло, топло място. След месец можете да очаквате първите издънки. В края на март първото събиране се извършва в малки саксии с диаметър до 15 см. На градинския парцел те могат да бъдат поставени в края на пролетта, като същевременно се избере място, което е затворено от вятър и течение.

Размножаване на семена от кана Размножаване на семена от кана

Размножаване на кана чрез разделяне на коренището

Това е сравнително прост и ефективен начин да получите нови представители на любимия си сорт в Кан. През септември е необходимо внимателно да се отстрани коренището и да се пренесе в хладно помещение (изба). В края на март коренът се разделя по такъв начин, че всяка отсечена част има поне две пъпки. Филийките трябва да бъдат третирани с въглен. Получените заготовки трябва да бъдат изпратени в оранжерията, поръсена с пръст отгоре. С появата на пълноценни листа храстите първо трябва да бъдат поставени в саксии и едва през юни те могат да бъдат преместени в земята.

Размножаване на кана чрез разделяне на коренището Размножаване на кана чрез разделяне на коренището

Canna – снимка

Canna е ценена от производителите на цветя от векове и се използва широко в ландшафтния дизайн. Ярките му цветя на фона на буйната зеленина придават елегантен вид на това растение, което поради своята декоративност може да заеме почетно място в центъра на всяка цветна аранжировка, да се превърне в украса на балкон, тераса, интериор на апартамента. В нашата фотогалерия можете да се запознаете с различните видове кан, да оцените тяхната грациозна красота и уникалност. Приятно гледане!

Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка Canna - снимка

Thanks! You've already liked this