Завеси за кухня: 70 идеи за снимки

Завеси за кухнята: 70 идеи за снимки

Изглежда, че завесите не играят толкова важна роля в дизайна на кухнята, както в хола или спалнята. Но често тъканите помагат да се направи интериорът наистина уютен! Можете да изберете красиви завеси за кухнята в специализиран магазин или дори да ги шиете сами, а за да вземете решение за техния дизайн беше по -лесно, вижте селекция от снимки на тази страница.

Видове завеси

Що се отнася до завесите, мнозина си представят класическата комбинация от полупрозрачен тюл и две плъзгащи се завеси отстрани. Като цяло този формат е доста удобен, но не е съвсем подходящ за кухнята поради спецификата на самата стая..

Разбира се, ако това е просторна стая с маса за хранене до голям прозорец, тогава буйните завеси с куки, дантелен воал и ламбрекени ще бъдат повече от подходящи, но те са безполезни в компактните кухни. В зоната за готвене е по -добре да използвате практични щори, ролетни щори, спретнати къси завеси.

Ролетни щори за кухнята

Те са прост механизъм, при който тъканта се навива върху валяк, прикрепен отгоре или отдолу. В класическата и мини версията ролката остава видима, в касетата е скрита вътре в рамката на прозореца. Касетите обикновено са пластмасови и покриват всяко крило на прозореца поотделно.

Ролетни щори за кухнята

Римски щори за кухнята

В сгънато състояние те приличат на акордеон. Строгите хоризонтални гънки се образуват от опънати въжета, зашити в тъканта на същото разстояние. Това е добра алтернатива на щорите, която ще избегне „офис“ стила в кухнята..

Римски щори за кухнята Римски щори за кухнята

Японски завеси за кухнята

Това са един вид „врати за отделения“ за прозорци. Огромни панели от плат, прикрепени към твърда рамка, изглеждат много модерни и стилни.

Плъзгачите за тези конструкции обикновено са разположени на нивото на тавана и пода, така че те са идеални за балкони и панорамни прозорци, а в студио апартаменти могат да функционират и като вътрешна преграда, отделяща например трапезарията или дневната ..

Японски завеси за кухнята

Австрийски завеси за кухнята

Те се отличават с меки полукръгли миди, които се събират в долната част при повдигане на завесата. Този ефект се улеснява от панделки или въжета, пришити отвътре, върху които впоследствие се държат вълнообразни гънки. Този вид завеса изглежда много романтично и празнично, придавайки на кухнята изискан чар..

Австрийски завеси за кухнята

Бамбукови завеси за кухнята

Екологично допълнение към ориенталски или селски интериор. Това могат да бъдат както вертикално прикрепени бамбукови стъбла, така и всички видове тъкане с шарки, оформени от различни нюанси на това екзотично растение..

Има много възможности за закрепване на такива завеси за кухнята – от класически дървени пръстени на корниза до ролкови и римски дизайни.

Бамбукови завеси за кухнята Бамбукови завеси за кухнята

Пердета от перли за кухнята

Те са един от най -простите и в същото време необичайни начини за декориране на отвори за прозорци в кухнята. Лесно е да ги направите със собствените си ръце, като нанизвате мъниста върху прозрачна въдица, конци или тънки панделки..

Изкуствените цветя от тюл или хартия, малки черупки, топчета от пяна, мъниста ще помогнат за разнообразяване на дизайна на такава завеса..

Пердета от перли за кухнята Пердета от перли за кухнята

Изисквания към тъканите

Когато подреждате кухня, винаги е необходимо да вземете предвид микроклимата в тази стая. Високата влажност и температура, периодичното излагане на водни пари, миризмите, възникващи по време на готвене – оказват голямо влияние върху всички материали и особено върху текстила. Въз основа на това е препоръчително да се избират трайни тъкани за завеси в кухнята, така че при многократно пране и трудни условия на работа да не губят своята естетика..

Ако кухнята е голяма и зоната за готвене е разположена достатъчно далеч от прозореца, можете да си позволите завеси от плътни, скъпи материи – коприна, сатен, жакард, тафта. Струва си да се откажете, може би, от кадифе, велур и други вълнени материали..

Прозрачните материи от тюл – органза, гипюр, газ, муселин помагат леко да затъмнят дневната яркост на слънцето. Те трябва да се използват много внимателно, като се поставят на разстояние най-малко 2-3 метра от печката, фурната и други отоплителни устройства..

Всички завеси трябва да се отстраняват, доколкото е възможно, от източници на огън. Ако поради малката площ е трудно да се направи това, тогава е по-добре да изберете огнеупорни ролетни щори, които плътно прилепват към стъклото..

За кухня със среден размер са подходящи прости материали, които не изискват специални грижи: бельо, ситец, бамбукови завеси ще изглеждат стилни и органични, особено ако изберете покривка за масата за хранене, която да им подхожда, или поставете възглавници за диван с подобни цветове.

Най -евтиният и практичен вариант за кухнята са полиестерни завеси. Този синтетичен материал не се набръчква, почти не абсорбира миризми и изсъхва много бързо. Добре е тъканта да е покрита с огнеупорна, водоотблъскваща (тефлонова или акрилна) импрегнация-така ще бъде по-малко замърсена..

Ако имате нужда от напълно непрозрачни завеси за тъмното, обърнете внимание на затъмнението. Тъмните конци са вплетени в състава на тази тъкан по специален начин, които осигуряват на пердетата максимална непрозрачност..

Кухненски завеси - Изисквания към тъканите Кухненски завеси - Изисквания към тъканите

Завеси и интериорен стил

Изборът на завеси за кухнята до голяма степен зависи от стила, в който е декорирана. Липсата на текстил се предполага само в таванския и скандинавския дизайн, във всички останали случаи тъканите са важен елемент от интериора, а понякога и най -яркият акцент.

Завеси за кухня в модерен стил

Лаконизмът на съвременния дизайн идеално се допълва от строги обикновени завеси с подчертани графични гънки, без излишен декор и претенциозност.

Препоръчва се да се даде предпочитание на неутрални нюанси на бяло, сиво, бежово, но мини ролетни щори, които да съответстват на ярко лъскавите слушалки, също могат да изглеждат доста интересни.

Завеси за кухня в модерен стил Завеси за кухня в модерен стил

Пердета в класически стил за кухнята

Класиката се отличава с луксозна елегантност, която се изразява в скъпи материи, буйни волани и привличащи вниманието аксесоари. Плъзгащите се завеси с тюл и ламбрекен, както и австрийски, френски и английски миди, ще се превърнат в истинска декорация на просторна кухня с уютна трапезария близо до еркера, балкона или панорамния прозорец.

Пердета в класически стил за кухнята Пердета в класически стил за кухнята

Завеси за кухня в стил Прованс

Очарованието на френската провинция в кухнята ще ви помогне да създадете къси ситни завеси с деликатен цветен или тематичен принт. Те могат да бъдат украсени с бабини дантели, бродерия, едноцветни панделки, за да съответстват на моделите, да запазят формата си благодарение на грайферите и да се сгънат с меки драперии..

Традиционният тюл в Прованс се използва рядко, а завесите покриват прозорците само частично, пропускайки възможно най -много слънце в стаята..

Завеси за кухня в стил Прованс

Кухненски завеси в селски стил

Селските завеси отново са памучни тъкани с флорален модел (може да са по -ярки и по -големи, отколкото в Прованс), клетка, точки, изображения на плодове, зеленчуци, горски плодове, домашни птици и животни. Късите плъзгащи завеси са събрани в красиви волани, често има ламбрекени, изработени от същия материал.

Кухненски завеси в селски стил

Завеси за малка кухня

За да изглежда дизайнът на малка кухня замислен и хармоничен, завесите трябва да бъдат избрани в съответствие с пропорциите и художествените правила за изграждане на композицията.

Размерът на прозореца е от немаловажно значение. Ако това е панорамно остъкляване или изход към балкона, тогава е по -добре да фиксирате корниза към тавана и да направите завесите по дължината на пода, за да не “отрежете” височината на помещението. Вертикалните гънки или контрастни ивици визуално ще повдигнат тавана, а полупрозрачна текстура, пропускаща светлина, леко ще разшири пространството.

Голям отвор на прозореца може да бъде затворен с фото завеса с реалистична игра на светлина и сянка, флорален модел или красив пейзаж. Тъй като такава завеса най -вероятно ще покрие цяла стена близо до прозореца, препоръчително е да подредите зона за хранене до нея с бели или прозрачни (стъкло, пластмаса) мебели..

Ако прозорецът в кухнята е със среден размер или малък, тогава си струва да се спрете на къси завеси с ламбрекен като декор и през нощта затворете стъклото с ролетни щори, римски щори или щори.

Завеси за малка кухня Завеси за малка кухня Завеси за малка кухня

Кухненски завеси – снимка

Ако искате да видите повече възможности за дизайн на завеси за кухнята, предлагаме да обърнете внимание на нашата галерия. Тук са събрани най -интересните снимки с примери за отвори на прозорци в различни стилове и за различни оформления. Представените опции ще ви помогнат да вземете решение за избора на тъкани, кройки, декор, крепежни елементи и аксесоари за завеси, които ще бъдат най -добрата декорация за вашата кухня.!

Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка Кухненски завеси - снимка

Видео: Пердета за кухнята

Thanks! You've already liked this