Тапет за кухнята (80+ снимки)

Тапет за кухнята (80+ снимки)

Често, когато започват ремонт в апартамент, собствениците са последните, които мислят как да оборудват кухнята, а всъщност това е едно от основните помещения, без което е трудно да се направи. Това изисква специален подход, по -специално при избора на довършителни материали. В допълнение към факта, че те трябва да са доста издръжливи, естетическите характеристики не са излишни. Тапетите продължават да са на върха на популярността, тъй като имат много възможности за дизайн. Нека да разгледаме как да изберем тапет за кухнята, какви характеристики трябва да вземете предвид, за да създадете перфектния комфортен интериор.

Видове тапети за кухнята

Днешният пазар предлага огромен избор от тапети, но като се има предвид, че кухнята е доста специфична стая, много е важно да се обърне внимание на материала при покупката. Висока влажност, пара, температурни крайности, замърсявания, често трудни за премахване – всички тези условия принуждават да се даде предпочитание на устойчива на влага, перална кърпа.

Как да определите качеството на тапета чрез етикетиране

Когато купувате тапети, трябва не само да се вслушате в препоръките на продавача, но и внимателно да проучите маркировките на производителя, които са на всяка ролка. В таблицата по -долу можете да видите стандартните обозначения на характеристиките, приложими към тапетите..

Както можете да видите, те са разделени на много категории, изборът на които ще определи както практичността, трайността на покритието, така и цената на платното. Например, тапетът с една вълна би бил най -икономичният вариант. Разбира се, те имат известна устойчивост на мокри условия, но няма да можете да ги изперете правилно..

Всяка добавена вълнообразна линия в маркировката показва по -голямата устойчивост на платното към влажни условия и възможността да се измие без страх, а четката ще ви каже, че платното не се страхува от по -грубо почистване. Разбира се, най -надеждният вариант би бил тапет с три вълни и четка, но те са доста редки в продажба, тъй като имат висока цена, което значително намалява търсенето..

Това, на което още трябва да обърнете внимание, е устойчивостта на платна на ярко осветление, защото не искате тапетът да избледнее вече през втората или третата година, като напълно е загубил декоративната си функция. В нашата таблица можете също да видите какви знаци се характеризират със светоустойчивост. Ако решите да спестите малко пари и вземете най -простия тапет в това отношение, може да не се наложи да ги миете, тъй като те ще загубят външния си вид много по -рано, отколкото се замърсят..

Видове тапети за кухнята - Как да определим качеството на тапета чрез маркиране Видове тапети за кухнята - Как да определим качеството на тапета чрез маркиране

От какви материали са направени

Има различни опции за миещи се тапети, но в по -голямата си част те са разделени на две основни групи – с хартиена основа или нетъкани. Ако говорим за качество, хартиените тапети са в много отношения по -ниски и няма да издържат много дълго, но имат по -ниска цена. Такива платна могат да бъдат залепени върху зоната за хранене, където ще бъдат разположени далеч от “рисковата зона”.

Нетъканата основа осигурява дълъг експлоатационен живот на платна. Тапетите могат да бъдат изцяло нетъкани или покрити с декоративен винилов слой. Предимството на такива платна е също така, че те са в състояние да маскират малки дефекти по стените, особено ако това е тапет от разпенен винил, който има триизмерен вид. Съществува и така нареченият кухненски винил – платна, създадени да стоят точно в такива екстремни условия. Те са лесни за грижи, а тапетът запазва първоначалния си вид в продължение на много години. По -скоро те ще имат време да ви отегчат, отколкото да загубят предишната си красота..

Друга модерна версия на тапет за кухнята, която заслужава внимание, е фибростъкло, което има интересна текстура. Те могат да се мият или боядисват без страх..

Най -необичайният вид тапети е течен. Би било честно да ги отнесеме към категорията на шпакловъчния материал, тъй като те имат подобен метод на нанасяне, но тъй като се наричат ​​тапети, си струва да им сложим дума. Декорирането с течен тапет придава допълнителен комфорт на стаята, затова е по -добре да ги украсите с зона с маса за хранене. Трябва да се има предвид, че не всички течни тапети могат да се мият, така че обърнете внимание на маркировката.

За да украсите стена с акцент или определена площ от просторна кухня, можете да използвате миещи се коркови тапети, метализирани платна, които, въпреки че имат висока цена, изглеждат просто невероятно.

Видове тапети за кухнята - От какви материали са изработени? Видове тапети за кухнята - От какви материали са изработени? Видове тапети за кухнята - От какви материали са изработени?

Какво трябва да знаете, когато избирате тапет с шарка

Огромен избор от тапети ви позволява да изберете както монохроматични платна, така и такива, съдържащи рисунки за кухнята. Ако предпочитате строгост във вашия интериорен дизайн, можете да залепите кухнята с кърпи от фибростъкло или нетъкани тапети, предназначени за боядисване. Оригиналната им текстурирана повърхност ще изглежда красива дори в бяло, освен това винаги можете да промените цветовата палитра.

Много хора предпочитат тапети с шарки. Тук трябва да вземете предвид, че рисунките върху платна могат радикално да повлияят на възприемането на геометрията на пространството. Например, големи елементи на стената визуално ще я доближат, така че това не е най -добрият вариант за малка кухня. Малките отпечатъци изглеждат ненатрапчиви, създават динамика в атмосферата, която може да бъде „успокоена“ чрез монохромни завеси.

Раираните тапети също имат свои малки трикове, например вертикалната лента визуално ще “повдигне” тавана, а хоризонталната лента ще разшири стената. За да изглежда стаята по -голяма, но в същото време да остане пропорционална, в интериора могат да се редуват раирани тапети.

Специална атмосфера се създава в стаята от фототапети, които по правило се използват за залепване на стената на масата за хранене. Важно е да изберете правилната рисунка, така че да не бъде закачлива и досадна по време на хранене. Добър вариант биха били изображения на сочни плодове, градски улици, пейзажи, цветя. В просторни стаи 3D тапети с перспектива ще изглеждат страхотно, което ще създаде усещане за простор..

Тапет за кухнята - Какво трябва да знаете, когато избирате тапет с шарка Тапет за кухнята - Какво трябва да знаете, когато избирате тапет с шарка Тапет за кухнята - Какво трябва да знаете, когато избирате тапет с шарка

Цвят на тапета за кухнята

Цветовата палитра за всяко жилищно пространство трябва да бъде избрана въз основа на лични убеждения – интериорът трябва да радва собствениците, а не да дразни, направен при стриктно спазване на правилата. Ако предпочитате светли цветове, това ще бъде допълнителен плюс. Кухните в жилищни сгради най -често не могат да се похвалят с големи размери, а светлата палитра ще направи стаята по -просторна и проветрива. Можете да вземете за основа светли цветове на тапети, например, бежово, кремаво или светло сиво, и вече на такъв фон да украсите отделни зони с по -ярки или шарени платна..

Белите тапети в кухнята също имат право на съществуване, особено когато става въпрос за минималистичен или скандинавски интериор, но е по -добре да ги залепите далеч от зоната на работния триъгълник (мивка, печка, хладилник). Не е необходимо да използвате чисто снежнобял, можете да изберете седеф, светли пясъчни тонове, тапети с избелен модел с различни нюанси.

Тъмните цветове също имат право да съществуват в кухнята, но само ако тя е надарена с голяма площ или има големи прозорци с южно изложение. Мрачният тапет в малка кухня допълнително ще влоши вече тясната атмосфера, но декорирането на една от стените с такива платна ще допринесе за визуалното му разстояние, правейки пространството по -дълбоко.

Кухнята може да бъде облечена във всеки цвят на дъгата. Жълтите и оранжевите тонове ще направят стаята по -светла и весела, докато зелените, напротив, ще успокоят и ще повлияят положително на храносмилателната система, осигурявайки отличен апетит. Червеният тапет засяга хората по различни начини. Динамиката на тази цветова схема може да ободри един човек и да раздразни друг. Тук трябва да разгледате по -отблизо алените нюанси и да изберете например черешов тапет или розов. Добре е, ако имат шарки с преплитане на бели, бежови или кафяви тонове..

Когато избирате тапет за кухнята, не забравяйте, че за всеки стил има най -приемливия цвят и модел. Ето някои илюстративни примери:

– Минималистичната посока в дизайна, както споменахме по -рано, се характеризира с бяла монохроматична палитра, но не са изключени варианти със сив или бежов тапет. В такива помещения акцентните стени често са декорирани, за да отклонят вниманието от пустинната среда. За да направите това, можете да включите в дизайна сиви графични платна или тъмно бежов тапет с геометрични шарки;

– Прованс в интериора предполага деликатни нюанси на диви цветя, така че най -добрият вариант за кухнята би бил метличина син, светлозелен, розов или пясъчен тапет, предимно с малки флорални шарки и орнаменти;

– Стилът на таванско помещение, макар и доста особен, сега е на върха на своята популярност. Най -добрият вариант за такава “индустриална” кухня би бил тапет в сиви, бели, кафяви тонове, имитиращ тухлена зидария или бетон;

– Тапетите в ретро стил се характеризират с бежови, зелени, кафяви тонове, често се припокриват един с друг. Вариантите могат да бъдат много, а изборът на десени зависи от това в коя конкретна епоха искате да се върнете – това са големи цветни щампи, и сдържана лента, и точки, обичани от много домакини в миналото;

– Класическата тенденция е характерна за големи, просторни стаи, но малка кухня може да бъде истински пример за елегантен лукс. Тук са подходящи бежови, маслинени, бордо платна с изящни шарки и монограми. Вложките от метализирани тапети, рамкирани с корнизи, ще изглеждат страхотно.

Цвят на тапета за кухнята Цвят на тапета за кухнята Цвят на тапета за кухнята

Тапет за кухнята – снимка

Предлагаме да продължим по -нататъшния преглед на страниците на нашата фотогалерия. Тук се опитахме да съберем най -добрите примери за декорация на кухненски тапети. Надяваме се, че те ще ви помогнат да направите кухнята си най -красивата, уютна и оригинална. Приятно гледане!

Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка Тапет за кухнята - снимка

Видео: Красиви тапети в интериора на кухнята

Thanks! You've already liked this