Страни и кухни в Прованс: 115+ елегантни и топли решения за ценители на комфорта

Уютна кухня на частна къща, декорирана в селски стил

Уютна кухня на частна къща, декорирана в селски стил

Кухни в стил Кънтри и Прованс, интериорни снимки и рендери на които могат да бъдат намерени в изобилие в Интернет, са много популярни днес. За да вземете решение при избора на стил за кухнята, трябва да имате представа за всеки от тях. В тази тема ще бъдат разгледани две посоки – Прованс и Страна.

Кънтри стил с бежови мебели изглежда достатъчно уютен в малка кухня

Кънтри стил с бежови мебели изглежда достатъчно уютен в малка кухня

Провансалски стил в дизайна на малка кухня

Провансалски стил в дизайна на малка кухня

Тъмни мебели с лек плот в селски стил

Тъмни мебели с лек плот в селски стил

Кухни в провинциален стил и прованс

Дизайнът на кухня в селски стил е събирателен образ на селско жилище, характерен за всяка страна. Страната има няколко подвида:

 • Руски провинциален;
 • Английски;
 • стил на ранчо;
 • Френски, наречен “Прованс”.

С други думи, Прованс е издънка на селски стил..

Интериорът в провинциален стил предполага наличието на топли нюанси (мед, охра, дървесни тонове, всички зелени цветове). Стилът Прованс се появи в южната част на Франция, където е почти винаги топъл, поради което студените нюанси са присъщи на тази посока, а лавандуловите, белите и метличните сини тонове са основните.

Интериорът на кухнята в селски и провански стил е наличието на различни декоративни орнаменти в текстил и декорация на стени:

 • средни селски цветя;
 • клетка и ивици;
 • изображения на горски плодове и гъби;
 • птици;
 • малък грах.

Ролетни щори от слама в цвета на рафтовете са много подходящи за светла кухня в селски стил

Ролетни щори от слама в цвета на рафтовете са много подходящи за светла кухня в селски стил

Просторна кухня в провинциален стил с подходяща фигурка на петел

Просторна кухня в провинциален стил с подходяща фигурка на петел

Кухните в стил Прованс са по-леки от кухните в селски стил, но по-малко светли. Мебелите в такава кухня могат да бъдат чисто бели. Същото важи и за стените и таваните. Кухненските плочки в провансалски стил могат да бъдат избрани от серията мозайка или да имат теракотен нюанс.

На рафтовете трябва да има изобилие от ковани предмети и каменни декорации. Провинциалната тенденция в интериора категорично не толерира хромирани части, пластмаса и стъкло. Последното е разрешено само в прибори..

Пердета и завеси в селски стил

Когато декорирате интериор в селски стил, трябва да се обърне голямо внимание на завесите. Този задължителен елемент (ако е избран правилно) е в състояние да подчертае всички предимства на дизайна и, напротив, с неграмотен подход, да унищожи всички усилия на декоратора.

Характерна особеност на страната са завесите с лъкове в оранжеви или зелени карета. Тук са приемливи флорални и растителни мотиви. Но цветовете не трябва да дразнят очите, затова е за предпочитане да се съсредоточите върху естествени и естествени тонове..

За да бъде интериорът по-правдоподобен, завесите в кухнята в селски стил трябва да се монтират върху дървени корнизи, които могат да бъдат допълнително украсени с керамични аксесоари и сламени дрънкулки. Възможно е при създаването на нов образ да се наложи да „ловувате“ зад дървени корнизи, но тяхното присъствие гарантира истински ретро ефект.

Красива кухня, декорирана в селски стил

Красива кухня, декорирана в селски стил

Освен завеси, във всяка кухня има покривки, салфетки и кърпи, които в този случай трябва да бъдат направени само от естествен текстил. Машинна или ръчна бродерия е огромно предимство. Голям брой рафтове и рафтове трябва да съдържат:

 • чаши и декоративни чинии;
 • купи;
 • ковани свещници;
 • малки саксии с цветя;
 • кошници, изтъкани от лозя;
 • по стените има картини, бродирани с мъниста или конци;
 • снимка на селски пейзажи.

Ако стаята е декорирана в руски стил, голям самовар на масата или чайник с парцалена кукла отгоре ще бъде много подходящ.

Други елементи, символизиращи страната

Естественият или изкуствен камък е друг елемент, който се използва за декориране на стаи в селски стил.Камъкът може да се използва за поставяне на една от стените, печка, подреждане на работна престилка, декориране на прозорец или рамка на вратата..

Подът може да бъде покрит с керамични плочки или линолеум, който ще имитира естествен камък. Подът трябва да бъде покрит с ръчно изработени рогозки.

Тъй като говорим за селски стил, LED светлините тук няма да са на мястото си. Вместо тези съвременни осветителни устройства, те обикновено използват прости лампи с нажежаема жичка или икономични, но с жълта светлина. Абажур, висящ от тавана, или подова лампа, стояща в един от ъглите, ще се впишат идеално в такава среда..

Малка модерна кухня в селски стил с елементи в стил таванско помещение

Малка модерна кухня в провинциален стил с елементи в стил таванско помещение

Изобилието от отворени рафтове е популярно в интериорната декорация в селски стил

Изобилието от отворени рафтове е популярно в интериорната декорация в селски стил

Уредите в такава кухня трябва да бъдат вградени. Той е маскиран от фасадите на шкафчетата. Въпреки това, не винаги е възможно да се закупи такова оборудване, тогава се препоръчва да се закупи жълтеникава техника с фитинги и дръжки, направени „полуантични“..

Съвет! Собствениците на малко жилищно пространство могат да комбинират кухня с хол, което ще позволи решаването на много домакински проблеми наведнъж. Трапезарията и работните зони могат да бъдат визуално разделени от тавани от гипсокартон на много нива с контрастни цветове.

Завеси в стил Прованс за кухнята и други декоративни елементи

Текстилът е незаменим при декорирането на кухня в стил Прованс. Не може да бъде:

 • светли завеси на прозорците;
 • салфетки с дантелена рамка;

Модерна кухня на частна къща в селски стил

Модерна кухня на частна къща в селски стил

Тъмните мебели изглеждат много впечатляващи

Тъмните мебели изглеждат много впечатляващи

 • калъфи за столове и табуретки;
 • малки меки подложки, направени по техниката на пачуърк или бродирани с конци;
 • ленена покривка.

Препоръчва се да се избягват синтетични изкуствени материали; но ако те присъстват в минимални количества, те няма да повредят цялостното впечатление, но ленът и памукът трябва да преобладават в интериора..

Стилно осветление в кухня в селски стил

Стилно осветление в кухня в селски стил

Мраморен плот в дизайна на кухнята-трапезарията

Мраморен плот в дизайна на кухнята-трапезарията

На покривката трябва да има салфетки, изработени от плат, които са в хармония с общата цветова схема на стаята. Кухня в стил Прованс е просто нереално да си представите без всякакви малки неща, които допълват интериора:

 • малки декоративни плочи;
 • порцеланови или каменни фигурки;
 • елегантни антични свещници;
 • клетка за птици.

Карираният текстил идеално се вписва в селски интериор

Карираният текстил идеално се вписва в селски интериор

Старите мебели ще ви помогнат да подчертаете стила на Прованс

Старите мебели ще ви помогнат да подчертаете стила на Прованс

На някои тези подробности може да изглеждат излишни и нефункционални, но без тях стаята няма да има подходящо изображение.Стенната декорация включва стенни часовници, малки картини и снимки на морски пейзажи. Отворените рафтове на панти трябва да съдържат миниатюрни фигурки от керамика и камък, вази със свежи и сушени цветя и задължително символите на Франция – петел и лавандула.

Кухненски мебели в стил провинция и прованс

Мебелните комплекти за кухня в селски стил трябва да бъдат изработени само от естествено дърво, обикновено масивно дърво или фурнир.Цветът на кухненските мебели обикновено е бежов или маслинен..

Понякога фронтовете на шкафа просто се отварят с лак, като същевременно се запазва естествената текстура на материала. Секционните врати могат да бъдат украсени с дърворезби, цветни шарки или стъклени вложки, през които ще се виждат красиви съдове в съответствие с посоката. Масата за хранене трябва да бъде поставена в центъра на стаята, а около нея да се поставят столчета или столове.

За да бъдат мебелите възможно най -близо до провинциалното село, те често са изкуствено състарени. Не може да става въпрос за никакво полиране. Ако собственикът на дома не може да си позволи да закупи слушалки от естествено масивно дърво, можете да си купите имитация с MDF покритие. Шкафовете и шкафовете трябва да са масивни и да съдържат много чинии.

Кухня с интериор в стил Прованс, в която всеки елемент на декора е успешно подбран

Кухня с интериор в стил Прованс, в която всеки елемент на декора е успешно подбран

Цветът на фасадите и плотовете не трябва да е едноцветен. В един комплект могат да бъдат избрани успешно тъмни (орех или дъб) и светли (бор, бук) материали. Трябва обаче да се има предвид, че колкото по -светли са мебелите, това изтрива границата между провинция и Прованс. Тези кухненски стилове имат малки разлики, но все пак много се припокриват..

Кънтри музиката напомня повече за руската провинция, така че тук можете да видите всякакви керамични и сламени фигурки. За Прованс обаче френските мотиви са типични, затова изобилства от порцеланови фигурки, шиене и ажурни волани..

Кънтри стил не трябва да включва:

 • череша;
 • червен;
 • бордо;
 • merbau;
 • венге.

Кухня в селски стил с остров

Кухня в селски стил с остров

Често в тази посока декораторите използват маси с големи кръгли плотове, въпреки че това не е категорично. Само кръгла маса създава усещане за уют и комфорт. Нищо чудно, че кръгът е символ на приятелско и силно семейство..

Кухненско обзавеждане в стил Прованс

Вече беше казано по -горе, че посоката на дизайн на Прованс приема използването както на светли, така и на тъмни мебели. Време е да разберем каква трябва да бъде по форма и текстура..

Съвременните мебели със сложни дизайнерски характеристики няма да се впишат в такъв интериор. Кухненските мебели в стил Прованс трябва да предизвикат мисли за старата френска провинция. Истинските антични мебели са много скъпи, но днес на пазара можете да си купите слушалки с имитация на древността. Стареенето на материала става по специална технология, поради което той изобщо не се влошава.

Можете да изберете едно или друго, но слушалките трябва да съответстват на размера на стаята. Кухните в провансалски стил обикновено имат отделна зона, която има шкаф за съхранение и работна маса за рязане на храна. Тук домакинята може да пречи безпрепятствено с тестото. Но ако кухненската площ е малка, такъв “остров” ще трябва да бъде изоставен, тъй като намаляването на кухненското пространство ще създаде големи неудобства..

Дървени мебели от естествен цвят с елементи на коване в кухнята в селски стил

Дървени мебели от естествен цвят с елементи на коване в кухнята в селски стил

Съвет! За малка кухня ъглов комплект и ъглова маса за хранене са подходящи, ако семейството вечеря в кухнята. Кухненските рафтове трябва да бъдат отворени, но в днешно време те са все по -покрити със стъклени врати, за да се предотврати навлизането на прах..

Когато декорирате кухня в стил Прованс, трябва да вземете предвид, че само дърво, камък или плочки, имитиращи естествени материали, ще бъдат най -доброто покритие за фасади и стени. Тази текстура трябва да е груба. Можете да използвате течен тапет или мазилка, съдържаща дървени стърготини, за да покриете стените. Ако хартиеният тапет е залепен, по -добре е да изберете матов.

Вместо отегчени столове за хранене, можете да закупите или да направите свои собствени табуретки от лоза. Наличието на люлеещ се стол ще бъде много полезно в просторна кухня. Любовта на домакинята към ръкоделието ще помогне на старите столове и табуретки да намерят нов живот. На тези мебели трябва да бъдат пришити текстилни покривала, чиито цветове ще съответстват на стила на Прованс.

Мебелите в такава кухня трябва не само да съответстват на посоката на проектиране, но и да са просторни. В тази връзка важна роля играят многобройни рафтове на панти, върху които са поставени не само декорации, но и повечето функционални кухненски прибори. Разбира се, големите тенджери, купи и тигани трябва да бъдат скрити в шкафове, а черпаците, скимерите, лопатите може да бъдат окачени по стените..

Всички мебели обаче се намират в провансалската кухня не само поради своята функционалност, всички те служат като декорация. Пантата на панти не само крие ястия в себе си, но и е рафт в същото време, защото отгоре можете да поставите вази, фигурки и други дреболии, характерни за френската провинция.

За селски стил мебелите от естествено дърво са перфектни

За селски стил мебелите от естествено дърво са перфектни

Кухни в провинциален стил и Прованс: снимки на провансалски интериорни детайли

Осветлението в кухнята трябва да е добро, а това важи и за естествената светлина и лампите с нажежаема жичка. Прованс обича светлината и топлината, така че тук може да се използва осветление на място. Ако има много такива крушки, можете напълно да направите без полилей..

Съвет! Ако кухнята има малка площ, не трябва да я украсявате с тухлена зидария, тъй като такава декорация на стена скрива пространството. В този случай е по -добре да се задоволите с обикновена мазилка. Плочките на пода трябва да са матови и груби, а ламинатът да има ефект на старост..

Не забравяйте за живите растения, които в комбинация със старинни мебели ще създадат изображение, което е възможно най -близо до жилището на френско село. В такава кухня всички членове на семейството ще се чувстват топло и комфортно, атмосферата е благоприятна за искрени разговори и спокойствие..

Thanks! You've already liked this