Престилка в кухнята (+85 снимки)

Престилка в кухнята (+85 снимки)

Всички самолети в кухнята са податливи на отрицателното въздействие на топлината и парата. Но ако в зоната за хранене можете да подчертаете декоративните свойства на финала, тогава до печката стабилността на материала играе ключова роля. За щастие, има много повече възможности за проектиране на престилка за кухнята, отколкото изглежда. Някои от тях са възможно най -практични, други имат необичайна естетика, а трети са „златната среда“. Подробности са в нашата статия.!

Характеристики и препоръки

Тук не става въпрос за гащеризоните на домакините в кухнята, въпреки че целта е почти идентична. Обратният удар е покритие над работната зона, което предпазва стените и мебелите от пара, високи температури, капещи мазнини и храна. За да се справите адекватно с тази задача, за нейния дизайн трябва да изберете материал с добри характеристики, който не се деформира с течение на времето и също така се поддава на грижи..

Въпреки че някои дизайнери предпочитат да използват финала върху цялата площ на стената, по -често престилката се откроява от общата композиция и действа като ярък детайл – с помощта на цвят, текстура или модел. Можете да закупите същото покритие като плота – това ще помогне за хармонизиране на пространството..

Тъмните повърхности се считат за по -малко практични. Но ако престилката е надарена с богат цвят, тогава останалата част от стаята трябва да бъде “заглушена”. Хоризонталните ивици ще помогнат за визуално удължаване на стаята, докато огледалното покритие ще придаде обем. Колористите съветват да се използват топли нюанси, тъй като храната изглежда по -апетитна на техния фон..

Но тези препоръки са много условни, трябва да се отдръпнете от собствените си възможности и дизайнерски вкусове, тъй като гамата от материали е доста широка.

Престилка за кухнята - Характеристики и препоръки Престилка за кухнята - Характеристики и препоръки

Видове и завършвания

1. Престилка от керамични плочки

Най -популярното решение, което вече е класирано сред традиционните. Плочките са евтин продукт, който е устойчив на влага, огън, основи и киселини. Почиства се лесно и в резултат на това трае дълго..

Недостатъкът е наличието на шевове, които не устояват толкова добре на замърсяванията и абсорбират течност. Поради това фугиращата смес трябва да се актуализира доста често. Покупката на специална водоустойчива версия ще помогне за частично решаване на проблема..

Днес можете да намерите продукти с разнообразни форми и шарки. За модерен стил е подходящо монохроматично покритие с квадратна или шестоъгълна форма, а в класиката се използват по -декорирани екземпляри..

Плочката се комбинира добре с други материали и е подходяща за довършване на цялата стена. Сблъскването с работа е замърсен процес, който изисква определени умения. Освен това е доста трудно да се актуализира дизайна, тъй като продуктите за плочки не се купуват за една година..

Кухненска престилка от керамични плочки Кухненска престилка от керамични плочки Кухненска престилка от керамични плочки Кухненска престилка от керамични плочки Кухненска престилка от керамични плочки Кухненска престилка от керамични плочки Кухненска престилка от керамични плочки Кухненска престилка от керамични плочки Кухненска престилка от керамични плочки

2. Престилка от мозайка

Кухненска престилка с мозаечна композиция изглежда изискана и артистична. С негова помощ можете да изложите всяка рисунка, било то абстрактни шарки или живописни цветя. Частите са изработени от различни материали, което се отразява на практическите свойства на покритието, издръжливостта и визуалната естетика.

Например, панел от декоративен камък има дълбока текстура, така че сдържаните цветови комбинации естествено ще изглеждат. Стъклен и керамичен “пъзел” е избран за проектиране на сложни орнаменти. В минималистичен интериор можете да се ограничите до монохроматична повърхност, тъй като текстурата на самата мозайка създава художествен акцент.

Съвременните мозайки се продават под формата на матрици с различни размери, както и фрагменти, които също се наричат ​​чипове, идват в малка, почти „пикселна“ вариация 1x1cm или по -голяма – 5x5cm.

Основното предимство на мозаечния гръб в кухнята е неговата привлекателна естетика. Трайността на финала може да бъде подобрена с качествено трайно лепило. Недостатъците включват голям брой шевове, които могат да натрупват мръсотия, висока цена и сложност на монтажа.

Мозаечна кухненска престилка Мозаечна кухненска престилка Мозаечна кухненска престилка Мозаечна престилка за кухня Мозаечна кухненска престилка Мозаечна кухненска престилка Мозаечна престилка за кухня Мозаечна кухненска престилка Мозаечна кухненска престилка Мозаечна престилка за кухня Мозаечна кухненска престилка

3. Каменна престилка

Камъкът като облицовъчен материал е два вида: изкуствен и естествен. Вторият вариант се използва много по -рядко, главно поради високата цена, която не съответства на издръжливостта. Но за да се осигури максимална екологичност на покритието, могат да бъдат закупени гранитни плочи. Те са доста здрави и издръжливи. Мраморът изглежда много благороден, но под въздействието на влагата бързо губи своята привлекателност.

Рационалните хостове предпочитат изкуствени аналози. Акрилните и кварцовите продукти не абсорбират влагата, не се деформират и също са идеални за декориране на плотове в същата форма. Гипсова престилка може да се счита за равна на предишните опции, ако нанесете защитен лак върху нея. Дизайнерите не препоръчват комбинирането на няколко вида камък в едно пространство, особено в съвременния интериор..

Независимо от произхода на материала, цената му е по -висока от тази на други продукти, а монтажът изисква намесата на професионалисти.

Каменна престилка за кухня Каменна престилка за кухня Каменна престилка за кухня Каменна престилка за кухня Каменна престилка за кухня Каменна престилка за кухня Каменна престилка за кухня

4. Стъклена престилка

Стъкленият съд е свързан с крехкост и не вдъхва веднага доверие. Но за дизайна на кухненската престилка се използва закален сорт – той е много по -здрав, не се надрасква, не се страхува от слънчева светлина или температурни промени, а експлоатационният живот достига десет години. Стъклото често се поставя върху други покрития за защита..

Недостатъците включват високата цена и необходимостта от поръчване на индивидуални измервания поради трудностите в процеса на подрязване..

Дизайнът на стъклената престилка може да бъде обикновен или да имитира други материали. Визуалното разнообразие разширява възможността за фотопечат с всякаква сложност – работната зона определено ще се превърне в ярък детайл на кухнята.

Стъклена кухненска престилка Стъклена кухненска престилка Стъклена кухненска престилка Стъклена кухненска престилка Стъклена кухненска престилка Стъклена кухненска престилка Стъклена кухненска престилка Стъклена кухненска престилка Стъклена кухненска престилка

5. Стомана престилка

Такъв елемент идеално ще се впише в интериора на високотехнологична, таванска или минималистична кухня, но ако желаете, можете да изберете подходящ вариант за класически тенденции. Като цяло стоманената престилка все още се счита за нещо изключително. Той придава на стаята строг, стилен, дори „официален“ вид, така че металът често се комбинира с „топло“ дърво.

Престилките са изработени от достъпна неръждаема стомана, както и от по -скъпа мед. Текстурата е различна: лъскава, отразяваща огледалото интериора, или матова, която образува мек „блясък“. Метален лист може да покрие цялата свободна площ, така че да не образува шевове и да създава усещане за солидност.

Работната зона ще изглежда още по -ефектна, ако инсталирате специално осветление над нея – светлината на прожекторите, насочени към стоманеното платно, блести красиво вечер.

Стомана престилка за кухня Стомана престилка за кухня Стомана престилка за кухня Стомана престилка за кухня Стомана престилка за кухня Стомана престилка за кухня Стомана престилка за кухня Стомана престилка за кухня Стомана престилка за кухня

6. Престилка от дърво или MDF

Дървена престилка е много противоречив вариант за кухнята. Поради порестата си структура този материал абсорбира влагата, замърсяванията и миризмите. Но в някои случаи екологичността и естествената естетика на дървото са необходим компонент на дизайна..

Такова покритие изисква предварителна подготовка, която включва нанасяне на защитен лак, както и специални масла, които предотвратяват изсушаването. Дървен продукт може да бъде скрит зад прозрачно стъкло в зоната с плоча или дори по -добре – заменен с по -достъпни MDF и ПДЧ.

Престилката от дърво перфектно ще се впише в кухнята на всеки стил, ще формира уютна и комфортна атмосфера. Често се комбинира с плот за маса или други елементи на слушалки..

Кухненска престилка от дърво или MDF Кухненска престилка от дърво или MDF Кухненска престилка от дърво или MDF Кухненска престилка от дърво или MDF Кухненска престилка от дърво или MDF Кухненска престилка от дърво или MDF Кухненска престилка от дърво или MDF Кухненска престилка от дърво или MDF

7. Тухлена престилка

Тухлената зидария е изключително популярна не само в таванското помещение, но и в други интериори. В същото време не е необходимо да използвате груба тухла за декорация – можете да създадете желаната текстура, като използвате по -практични материали, които ще се справят с ролята на кухненска престилка.

Стилно решение е тухлена престилка от керамични плочки. Можете да изберете лъскава или матова текстура, както и да изберете комбинация от цветове по поръчка. Изкуственият камък също има необходимия ефект, но се препоръчва да се притеснявате за подготовката му предварително..

Ако няма нужда да имитирате зидария, естествената тухла е подходяща за декориране на работната зона. Той е устойчив на температурни крайности, достатъчно издръжлив и не придирчив за грижи. Преди да купите, проверете дали повърхността не е груба, в противен случай тя бързо ще абсорбира всякакви замърсявания.

Тухлена престилка Тухлена престилка Тухлена престилка Тухлена престилка Тухлена престилка Тухлена престилка Тухлена престилка Тухлена престилка Тухлена престилка Тухлена престилка

8. Огледална престилка

Като облицовъчен материал огледалото не отстъпва на плочки или стъкло. Той перфектно “оцелява” в тежки кухненски условия, не губи външния си вид след дълъг период на употреба, но се почиства като обикновено огледало – с влажна кърпа и препарат.

Огледална престилка в кухнята не се страхува от мухъл, гъбички или агресивни химикали, освен може би флуороводородната киселина, която рядко се среща в ежедневието. Недостатъкът на това решение може да се счита за крехкост, въпреки че някои съвременни продукти имат повишена якост..

Огледалната престилка се предлага в три варианта:

1. Панели. Може да покрие цялата работна площ, като по този начин образува един обем без следи от фуга.

2. Плочки. Разграничаване на части с различни форми и конфигурации. Фугите се запълват с прозрачен уплътнител..

3. Мозайка. По -добре за големи пространства. Осветлението блести цветно върху фрагментирана повърхност.

Те украсяват работната зона на кухнята с огледало, за да разширят визуално стаята и да създадат красив светлинен ефект.

Огледална престилка за кухня Огледална престилка за кухня Огледална престилка за кухня Огледална престилка за кухня Огледална престилка за кухня Огледална престилка за кухня Огледална престилка за кухня Огледална престилка за кухня

9. Престилка от порцеланов камък

Съставът на порцеланови каменни изделия включва два вида глина, кварцов пясък, силикати и оцветяващи пигменти. Всяка съставка подобрява характеристиките на материала и също така подобрява визуалните възможности.

Поради цената и сложността на монтажа, порцелановите каменни изделия често се използват за украса на цялата стена, но там, където се нуждаете от особено трайно покритие, можете да се ограничите само до престилка..

Този вид облицовка е добър, защото може да се използва за имитиране на всеки друг материал: например за изписване на текстурата на дърво, което е по -малко устойчиво на кухненски условия, или скъп мрамор.

Кухненска престилка от порцеланов камък Кухненска престилка от порцеланов камък Кухненска престилка от порцеланов камък Кухненска престилка от порцеланов камък Кухненска престилка от порцеланов камък Кухненска престилка от порцеланов камък Кухненска престилка от порцеланов камък Кухненска престилка от порцеланов камък Кухненска престилка от порцеланов камък

Видео: Направи си сам престилка в кухнята

Thanks! You've already liked this