Мозаечна кухненска престилка: 70 идеи за снимки

Мозаечна престилка за кухня: 70 идеи за снимки

Работната зона заслужава специално внимание при декорирането на кухня, тъй като е най -податлива на негативни влияния. Тук царят най -сложните кухненски процеси, които са придружени от повишена температура, излъчвана от котлона, влажност и замърсяване не само на плота, но и на съседната стена. Важно е да изберете достоен, практичен материал, който не само ще защити стените, но и ще действа като чудесен декор. Мозайката е един от най -популярните видове покрития на престилки, който върши отлична работа по своята функция. В нашата статия ще разгледаме различни видове мозайки, както и идеи за декориране на работна зона в модерен стилен интериор..

Характеристики на мозайката: плюсове и минуси

Мозаечен лист е направен от частици от различни материали, които след това се нанасят върху специална основа. Най-популярните днес са стъклени и керамични мозайки, има и опции за използване на разноцветни камъни, смалта, дърво. Всеки от тези материали ви позволява да създавате уникални панели, които имат много предимства, например:

– Много цветови решения, така че можете да изберете мозаечна престилка за всеки цвят на кухнята, да направите преход от долния слой към горния ред в двуцветни слушалки или да създадете ярък акцент в стаята;

– Устойчивост на всякакви външни влияния – мозайката има повишена устойчивост на влага и топлина, способността да издържа на всякакви химикали, киселини, в резултат на което почистването се опростява;

– Възможност за лесно възстановяване в случай на повреда на картината;

– Високи художествени възможности – наличието на малки фрагменти в композицията ви позволява да създавате различни декоративни шарки от прост модел или орнамент до сложна сложна композиция;

– Дълъг експлоатационен живот – мозайката се счита за един от най -трайните материали, който не губи качествата си с години, а понякога и десетилетия;

– Пригодността на материала за проектиране на всякакви архитектурни характеристики: малки издатини, извивки, ъгли, незначителни детайли.

Въпреки многото си предимства, мозайката все още има някои недостатъци. На първо място, това се отнася за множество фуги, които изискват внимателно фугиране. Редовната грижа за шевовете ви може да отнеме много време за някого. Декорирането на престилка от мозайка ще струва значително повече от декорирането с плочки и не говорим за цената на материала, а за цената на работата на специалисти, без които не можете да се справите в този мъчителен бизнес. Много опростява задачата за работа с мозаечни матрици, които са панели с размер 30х30 см, върху които е нанесен слой материал.

Трябва да се има предвид, че мозайката е разположена върху безупречно равномерни стени, което също ще изисква допълнителни усилия и финансови разходи. Ако не се страхувате от тези трудности, помислете какви видове мозайки могат да се използват за облицовка на престилка в кухнята..

Мозаечна кухненска престилка - Мозаечни характеристики, плюсове и минуси Мозаечна кухненска престилка - Мозаечни характеристики, плюсове и минуси

Мозаечен дизайн

Едно от предимствата на материала е неговото разнообразие. На първо място, това се отнася до размера на частиците – тесери, които съставляват платното. Най -малките имат размери 1×1 cm, а най -големите – 10×10 cm могат да бъдат сравнени с керамични плочки. В допълнение към квадратните форми, тесерите могат да бъдат под формата на ромби, триъгълници, кръгове или прекъснати линии. Използвайки различни комбинации, можете да създадете голямо разнообразие от шедьоври в работната зона.

Избор на цвят

Както всеки съвременен довършителен материал, мозайката има много цветове. В някои случаи дори надминава други видове облицовки на работните зони със своите цветни комбинации и шарки. Най -често срещаните са такива видове цветови интерпретации като:

1. Едноцветен. В този случай мозаечното платно е изложено от елементи със същия размер и цвят. Този дизайн идеално подхожда на модерния интериор в духа на минимализма, както и пренаситен с ярки цветове..

2. Градиент. Отличителна черта са правоъгълните тесери, които сякаш са опънати по протежение на работната повърхност. Смесващите нюанси създават оригинални визуални ефекти чрез разширяване или повдигане на равнината на престилката.

3. Смесете. За дизайна на престилката се избира един водещ цвят, а няколко от полутоновете й, наличието на неутрални бели и черни петна е възможно да се създаде модел. Кухненска престилка в този дизайн ще се превърне в значителен декор за стая във всеки стил, ако изберете правилната доминираща тоналност. Той ще внесе известна динамика и ще „разбуни” отегчения лаконизъм на интериора.

4. Панел. Отличен вариант за ценители на картини и шарки. Мозайката е готов набор от матрици, от които е съставено определено изображение. Този вид довършване изисква безбързо оформяне, но този недостатък е напълно оправдан от отличния му външен вид..

Трябва да се отбележи, че тяхната цена често зависи от избора на броя и яркостта на цветовете на мозаечните матрици. Най -икономичният вариант е едноцветен, чиято технология на производство не е толкова сложна, колкото при други опции, например в случай на панел.

Мозаечен дизайн на кухненска престилка - Изберете цвят Мозаечен дизайн на кухненска престилка - Изберете цвят Мозаечен дизайн на кухненска престилка - Изберете цвят

Видове мозаечни матрици

Ако искате да опростите процеса на декориране на мозайка, без да се притеснявате от старателната инсталация на всеки отделен елемент, можете да изберете най -подходящия тип мозаечна матрица. Има няколко вида, които се различават по принципа на свързване на тесерите и закрепване към повърхността.Най -удобният начин за полагане е с панели на базата на полимерна мрежа. По отношение на времето, отделено за работа и консумацията на лепило, това е най -икономичният вариант. В допълнение, мрежата е вид армировка, която предотвратява разпадането на елементите..

Има матрици на хартиена основа, върху които тесерите са залепени с лицевата страна. След залепването на мозайката върху престилката хартията просто се отстранява.

Самозалепващите се панели са подобни на двустранната лента, не е необходимо допълнително лепило за монтаж. Такива платна се прилепват перфектно към пластмасовите и стъклени повърхности на престилката, но са напълно неподходящи за измазани повърхности..

Има и матрици с полимерни мостове, които се отстраняват по време на инсталационния процес. Такива съединения обаче са признати за ненадеждни, така че такива матрици не са в голямо търсене..

Мозаечен дизайн на кухненска престилка - Видове мозаечни матрици Мозаечен дизайн на кухненска престилка - Видове мозаечни матрици

Идеи за дизайн на кухненска престилка от мозайка

Днес суровините за производството на мозайки са различни материали, но трябва да вземете предвид специалните условия на кухнята, където има висока влажност и спадове на температурата. Освен това, намирайки се в работната зона, финишът ще бъде постоянно изложен на замърсявания, така че е необходимо да изберете покритие, което да се измива добре. В допълнение към практическите характеристики, си струва да се обмисли стилът на интериора – в края на краищата, облицовката на престилката е един от компонентите на кухненския дизайн, който трябва да изглежда хармонично.

Керамика в дизайна на престилката

Този тип е миниатюрна прилика с всички познати на нас плочки, но цената е значително различна нагоре. Това е незаменим тип за кухни, декорирани в ориенталска тематика, въпреки че ако изберете правилната палитра и вид покритие, можете да изберете керамична мозайка за всяка друга посока на стил. За скандинавските и селските райони е подходяща работеща стена от матови мозаечни петна, имитиращи пачуърк плочки, а градиентна мозайка от сиво-бежови нюанси ще украси минималистичния интериор.

Идеи за дизайн на кухненска престилка от мозайка - Дизайн на керамична престилка Идеи за дизайн на кухненска престилка от мозайка - Дизайн на керамична престилка

Стъклени и огледални мозайки

Стъклото е най -търсеният материал в съвременния интериор. Въпреки идентичността на състава, мозайката се различава от стъклените плочки по -високи якости поради малките размери на тесерите. Има няколко основни типа, като например:

Хомогенна (венецианска) стъклена мозайка, направена от отделни малки блокове. Фрагментите могат да бъдат едноцветни или пъстри, да съдържат блясък, фрагменти от фолио и други декоративни петна;

Смалта е пресовано стъкло, което в процеса на обработка приема формата на хомогенна цветна смес. Съставът включва оксиди от различни метали (мед, желязо, сребро), поради което мозайката има несравнимо красив външен вид, блестящ с нюанси с вътрешно сияние. Това е чудесен вариант за луксозен класически интериор. Силата на материала е толкова голяма, че може да се използва за украса на подовата повърхност;

Огледална мозайка-изглежда много привлекателна и динамична, идеална за ултрамодерен хай-тек стил. Освен че създава специален блестящ ефект, тя често участва в коригирането на пространството, което го прави визуално по -широко. Комбинацията от огледални и седефени мозайки изглежда великолепно.

Идеи за дизайн на кухненска престилка от мозайка - стъклена и огледална мозайка Идеи за дизайн на кухненска престилка от мозайка - стъклена и огледална мозайка Идеи за дизайн на кухненска престилка от мозайка - стъклена и огледална мозайка

Украсяваме престилката с каменна мозайка

Естественият камък има уникален неподражаем вид и най -високите характеристики на изпълнение.Разнообразието от цветове, форми и текстури на каменна мозайка ви позволява да го изберете за всеки стил на интериора. По време на производствения процес в структурата се внасят минерални и каменни стърготини, включително мрамор, фрагменти от оникс, поради което подобно довършване претендира за елитно и има значителни разходи..

Покритието може да бъде напълно гладко или да има „умишлени“ признаци на стареене, получени по време на процеса на пясъкоструене. Малките изтъркани тухли на гърба ще подчертаят естествеността на кухнята в таванско помещение, а полираните мраморни мозайки ще украсят адекватно всеки уважаван интериор..

Идеи за дизайн на кухненска престилка от мозайка - Украсяваме престилката с каменна мозайка Идеи за дизайн на кухненска престилка от мозайка - Украсяваме престилката с каменна мозайка

Мозаечна престилка за кухня – снимка

Обобщавайки, каним нашия читател да посети фотогалерията, която съдържа много примери за красиви мозаечни кухненски престилки. Тук можете да видите колко привлекателно и лесно изглежда елегантният дизайн на работната зона с малки плочки и да получите много интересни идеи. Приятно гледане!

Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка Мозаечна престилка за кухня - снимка

Thanks! You've already liked this