Малка ъглова кухня (80 снимки): дизайнерски идеи

Малка ъглова кухня (80 снимки): дизайнерски идеи

Въпросът за подреждането на кухненското пространство често причинява много проблеми и противоречия. Всяка домакиня мечтае да направи работното си място възможно най -удобно, функционално и, разбира се, красиво – трябва да признаете, че в такава атмосфера е много по -приятно да се готвят любими ястия за цялото семейство. Днес една от водещите позиции заемат малки ъглови кухни с много възможности. В нашата статия ще разгледаме различни идеи за това какъв може да бъде дизайнът на модерна ъглова кухня, както и възможностите за нейното функционално запълване..

Характеристики на ъгловата кухня

Ъгловите кухни са компактни и функционални: дори и с най -простия дизайн, те са в състояние да изненадат с неочакваните си решения. Използването на ъглови зони с поставяне на просторни системи за съхранение ви позволява най -добре да спестите свободното пространство на малка стая. Малки ъглови кухни могат да бъдат намерени в студиа и дори доста солидни помещения на частни къщи, тъй като те предоставят възможност да се организира голяма площ с голяма маса за хранене, където можете не само да ядете, но и да празнувате празник с приятели.

Безусловното удобство е, че по време на процеса на готвене няма нужда да правите излишни движения – всички необходими работни зони (печка, мивка, хладилник) са под ръка, подредени според принципа на триъгълника. В същото време ъгловата зона може да се използва по различни начини: мивка или котлон се поставя на долния слой, малък подиум е подреден за съхранение на кухненски прибори. В горната част ъгловата зона най -често се увенчава с голям просторен шкаф, в дълбините на който можете не само да поставите рафтове за кухненски прибори, но и да скриете габаритно оборудване, например котел или газов котел.

Малка ъглова кухня - Характеристики Малка ъглова кухня - Характеристики Малка ъглова кухня - Характеристики

Дизайн на малка ъглова кухня

Въпреки малкия си размер, има много цветове и материали за малка кухня. Това могат да бъдат цветни лилави, жълти, зелени слушалки с фасади, изработени от пластмаса или MDF, или украсени с фотографски щампи. Можете също така да изберете по -успокояващи тонове на дървени платна, придаващи ред и елегантност на атмосферата..

Изборът зависи до голяма степен от личните предпочитания на собствениците, както и от стила на стаята. Днес има много привърженици на минималистичната тенденция, които предпочитат да видят строгия лаконичен дизайн на слушалките в бели тонове с лъскави фасади и вградени уреди. Разбира се, за помещения с малки размери тази опция често става най-приемлива, тъй като ви позволява визуално да разширите пространството..

Ако предпочитате минимализма, но в по-оригинална обвивка, можете да насочите вниманието си към слушалки в японски стил, чиято изтънченост граничи с екзотика. Характерно е наличието на естествени материали. Бамбуковите подвързии, крилата на вратите с пластмаса и матирано стъкло, имитиращи стара оризова хартия, от която по -рано бяха направени японски прегради, изглеждат красиви. Основните цветове на стила са естествени: черно, бяло, пясъчно, а наличието на червения, сливов тон на фасадите ще внесе специална яркост в атмосферата..

В класическия дизайн се предпочитат слушалки, изработени от дърво или материали, имитиращи го (MDF, ПДЧ). В този случай мебелите се оставят в естествения си цвят, покриват се със защитен лак или се боядисват в бяла палитра. Грациозните резбовани орнаменти на фасадите придават особена красота. Класиката се освежава от наличието на съвременни домакински уреди от неръждаема стомана, оригинални лампи.

Ако харесвате по -дръзки дизайни и не се страхувате да комбинирате естествени материали с лъскави, стъклени и метални повърхности, тогава малка ъглова кухня в стил Арт Нуво може да бъде най -добрият вариант. Специална особеност са оригиналните, често закръглени линии и форми на слушалките, които могат да бъдат изпълнени в контрастна цветова палитра.

Дизайн на малка ъглова кухня Дизайн на малка ъглова кухня Дизайн на малка ъглова кухня Дизайн на малка ъглова кухня

Функционалност на малка ъглова кухня

Когато купувате ъглова кухня, трябва да обърнете внимание не само на естетическия индикатор, но и на неговата практичност и функционалност. Съвременният производител се опитва да произвежда мебели с голям потенциал, дарявайки го с красиви, стилни и най -важното – необходимите елементи. Така че защо да не се възползвате от това?

Малка ъглова кухня с полуостров

В малки жилищни помещения, където кухнята е комбинирана с хола, както и в студио апартаменти, често можете да намерите кухненски комплекти с полуострови – модулни маси, разположени под прав ъгъл спрямо основната работна повърхност. Те могат да играят ролята на маса за хранене или да станат продължение на работната зона, но основното им предимство се крие в зонирането на пространството, когато ясно посочват зоната за готвене. Полукръгли островчета изглеждат изключително красиви, където липсата на остри стърчащи ъгли изключва възможността за нараняване. Малка ъглова кухня с полуостров перфектно ще се впише не само в малка стая, но и в просторна, оставяйки по -голямата част от пространството за подреждане на територията с луксозен кухненски комплект за хранене.

Функционалност на малка ъглова кухня - Малка ъглова кухня с полуостров Функционалност на малка ъглова кухня - Малка ъглова кухня с полуостров Функционалност на малка ъглова кухня - Малка ъглова кухня с полуостров

Перваза на прозореца като част от кухненски комплект

Понякога именно жените, които попадат в условията на миниатюрни стаи, се превръщат в най -добрите дизайнери на домашна кухня. Тук, на малка територия, трябва по някакъв начин да подредите всички необходими мебели за готвене, да подредите електрически уреди и да разпределите място за масата за хранене. Идеята за използване на перваза на прозореца понякога се превръща в най -оптималния вариант, когато можете да се любувате на заобикалящата улична панорама, докато работите или се храните, а добрата дневна светлина е двоен плюс. Отначало може да изглежда абсурдно да мислим за мивка, разположена в недрата на перваза на прозореца, но гледайки снимката, ние сме убедени, че такова продължение на ъгловия комплект изглежда доста логично. Друг удобен вариант е да подредите перваза на прозореца под масата за хранене, което ще освободи повече място в кухнята за инсталиране на други необходими мебели или оборудване..

Функционалност на малка ъглова кухня - Перваза на прозореца като част от кухненски комплект Функционалност на малка ъглова кухня - Перваза на прозореца като част от кухненски комплект

Бар кухня

Бар плотът набира голяма популярност при подреждането на кухнята, което прави интериора по -стилен и модерен. Действайки като маса за хранене, това е стилна, модерна интериорна декорация и ако добавите бар с различни напитки и чаши към елегантния хромиран крак, кухнята ще се превърне в красив мини-бар.

В малките стаи е по-добре да инсталирате ъглова кухня с бар на две нива, която ще служи както за работна зона, така и за трапезария. Друг добър вариант е стойка с основен шкаф, който ще представлява просторна система за съхранение на кухненски прибори. Масивна основа, изработена от изкуствен камък, изглежда не по -малко привлекателна и модерна..

Красивият бар брояч ще се впише хармонично във всеки интериорен стил. В класически дизайн най -често е изработен от дърво или камък, придобивайки луксозен, елегантен вид. За съвременните тенденции можете да изберете багажник, изработен от синтетични материали, метални конструкции и лъскави повърхности..

Функционалност на малка ъглова кухня - Кухня с бар плот Функционалност на малка ъглова кухня - Кухня с бар плот Функционалност на малка ъглова кухня - Кухня с бар плот

Ергенска кухня

Ергенството в някои аспекти има своите положителни страни. По -специално, това се отнася до закупуването на мебели, когато няма нужда от закупуване на извънгабаритни продукти, а малките компактни слушалки се превръщат в най -печелившото решение. Една от опциите на снимката ясно демонстрира ъглов комплект, който е компактен и в същото време невероятно функционален. Тук не се предлага плот, който най -вероятно ще бъде заменен с ергенски набор от микровълнова печка и мултикукър, но модулите, които съставляват просторна система за съхранение, са хармонично разположени. Дължината на слушалките е 1×1,5 м с дълбочина 60 см, така че дори и в малка кухня тя ще остави достатъчно свободно място за инсталиране на хладилник, печка и декориране на зона за отдих с маса за хранене, където можете да прекарвате време с приятели..

Тези, които се стремят към модните тенденции и са свикнали да изненадват гостите, трябва да обърнат внимание на следния модел на необичайна ъглова кухня. Абсолютно зашеметяващ дизайн с гладки линии на мебели, оригинална форма на мивката и котлона със сигурност ще привлече погледа. В същото време всички зони на работната повърхност са разположени по много удобен начин, а ширината на плота дава възможност тя да действа като бар брояч. В края на краищата е много удобно, когато можете да общувате с гостите, без да прекъсвате процеса на готвене. Ако желаете, можете дори да демонстрирате майсторски клас, като приготвите изискано ястие.

Функционалност на малка ъглова кухня - Кухня за ерген Функционалност на малка ъглова кухня - Кухня за ерген

Малка ъглова кухня с необичайни решения

Отлично решение за кухня с малки размери ще бъде закупуването на слушалки, в дълбините на които са разположени издърпващи се системи. Тази опция ви позволява най -ефективно да подредите необходимите системи за съхранение, работни или трапезарни повърхности, които, ако не са необходими, няма да заемат кухненското пространство, осигурявайки свободно движение. Например, много е удобно да има панел с плъзгаща се маса, който е полезен както за ядене, така и за готвене. Тя може дори да бъде цяла издърпваща се единица, която с помощта на прости манипулации превръща линейното оформление в ъглово. Тук, освен сгъваемия плот за маса, има допълнителни рафтове за съхранение на кухненски прибори..

Друг интересен вариант е необичайната конфигурация на долния разтегателен ъглов шкаф, където вратите точно следват формата на ъгъла. В същото време се формира максимален достъп до вътрешно запълване, което често причинява проблеми в ъгловите конструкции..

Функционалност на малка ъглова кухня - Малка ъглова кухня с необичайни решения Функционалност на малка ъглова кухня - Малка ъглова кухня с необичайни решения Функционалност на малка ъглова кухня - Малка ъглова кухня с необичайни решения

Малка ъглова кухня – идеи за снимки

В заключение на прегледа ви предлагаме да посетите фотогалерията, където се опитахме да съберем много опции за ъглови кухненски комплекти. Тук те са представени в различни стилове, цветови палитри и се различават по функционалност. Приятно гледане!

Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки Малка ъглова кухня - идеи за снимки

Thanks! You've already liked this