Кухня 3 на 3 метра: 80 дизайнерски идеи (снимка)

Кухня 3 на 3 метра: 80 дизайнерски идеи (снимка)

Кухнята е едно от основните помещения в апартамента, осигуряващо комфортен живот за всички членове на домакинството. Тук, в допълнение към подреждането на пространството за творческия процес на готвене, е необходимо да се осигури удобна среда за дегустация, която често е доста трудна за изпълнение в малка стая. В нашата статия ще разгледаме как да подредим кухненски дизайн 3 на 3 метра, така че да зарадва собствениците си с функционалност, удобство и естетика..

Характеристики на кухненския дизайн 3 на 3

Разбира се, кухнята е с обща площ от 9 кв.м. – това не са просторни имения, но можете да се утешите с мисълта, че това все още не са 5 квадрата в Хрушчов, на които наистина е трудно да поставите нещо. Квадратната геометрия е много по -добра от правоъгълната, тъй като дава възможност за удобно организиране на зони, използване на ъглови зони и е най -удобно да поставите триъгълник от плота, хладилника и мивката.

В средно голяма кухня (нашата опция може спокойно да се нарече така) можете да извършите пълноценно зониране, обозначавайки работните и трапезариите с помощта на довършителни материали, осветление. Тук можете да играете с цветове, да изберете кухненски комплект за обзавеждане с богата палитра или да декорирате една от стените с ярки тапети. Ако стаята има лоджия или изход към балкона, това е огромен плюс, който може безопасно да се използва за увеличаване на пространството чрез демонтиране на преградите и поставяне на батерии. Най -често тук се организира зона за отдих или се инсталира трапезария..

Идеята за подреждане на работна зона на територията на лоджия не е най -добрият вариант, въпреки че има и такива примери. Проблемът е, че ще има нужда да преместите всички комуникации, да подредите абсорбатора, освен това има ограничения за теглото, което може да се постави върху балконската зона.

Кухненски дизайн 3 на 3 метра - Характеристики Кухненски дизайн 3 на 3 метра - Характеристики

Цветни решения

Тъй като тъмните тонове могат визуално да приближат обектите, за малка стая си струва да се даде предпочитание на светъл дизайн. Това изобщо не означава, че кухнята трябва да бъде изпълнена с бяло, превръщайки я в своеобразна пустиня. Дори съвременният минимализъм, с цялата си строгост и сбитост, не изключва наличието на други пастелни нюанси, както и ярки акцентни детайли в интериора. Основното нещо е да не претоварвате малко пространство с тъмни петна. Добро решение би бил първоначалният дизайн на светло покритие, срещу което, подобно на платно, можете да нарисувате останалата част от ситуацията. Не забравяйте за зонирането – използвайки различни нюанси и цветове на довършителните материали, можете красиво да победите тази или онази територия. Добър ход е да украсите една от стените в контрастен цвят. Това визуално ще “премести” стената, разширявайки пространството.

Комплектът може да има както спокойна, така и пъстра палитра, особено добре е, ако фасадите му са с лъскав блясък, което ще направи пространството по -свободно. Струва си обаче да се има предвид, че лъскавите повърхности не изглеждат добре във всеки стил, например матовите равнини са характерни за Прованс, класически или скандинавски посоки.

Ако решите да направите кухнята си в пъстър цвят, например червен, зелен, син и т.н., трябва да изберете правилните съпътстващи нюанси – по -добре е те да са от светла палитра. Универсален спътник за всяка цветова схема е бял, но можете да използвате и крем, пясък, светло сиво. В наши дни двуцветните черно-бели и пясъчно-кафяви слушалки са признати за доста модерни. Трапезният ансамбъл трябва да бъде избран в същата палитра като основните мебели.

Кухненски дизайн 3 на 3 метра - Цветове Кухненски дизайн 3 на 3 метра - Цветове Кухненски дизайн 3 на 3 метра - Цветове

Как да изберем мебели за кухнята 3 на 3 метра

За малка кухня важен момент е изборът на кухненски комплект, който може да бъде линеен, ъглов или U-образен. Дългогодишният опит показва, че най -добрият вариант за квадратна стая е ъглов дизайн, който ви позволява да поставите работещ триъгълник, доста големи плотове, много системи за съхранение, като същевременно оставяте достатъчно място за маса за хранене. Например зоната за хранене може да бъде разположена до прозореца, а ъглов комплект може да бъде инсталиран по протежение на стената отсреща. В този случай не е нужно да сте скромни с избора на маса за хранене – ще има достатъчно място за избор на правоъгълен или дори кръгъл модел. Ако искате да спестите място, преоборудвайте перваза на прозореца под масата, като увеличите повърхността му. Друг добър вариант е да подредите мебели, когато L-образният комплект се отразява в мек ъглов диван отсреща.

Кухня с ширина 3 метра е достатъчна за поставяне на U-образна слушалка, която ще заема три съседни стени, докато разстоянието между противоположните страни ще ви позволи да се движите свободно по време на готвене. Трапезарията може да бъде разположена от едната от страните на долния слой на слушалките. Понякога ролята на масата се изпълнява от бар брояча, който разделя работната зона – това оформление се нарича още полуостровно.

Линейният кухненски комплект е подходящ и за квадратна кухня – заемайки равнината на една стена, той оставя пространството възможно най -свободно, но също така не се гордее с голям капацитет. Давайки предпочитание на един от дизайните, внимателно преценете нуждата от определени елементи на мебелите, така че да са достатъчни за семейството и в същото време просто ненужните детайли не стоят бездействащи.

Кухненски дизайн 3 на 3 метра - Как да изберем мебели Кухненски дизайн 3 на 3 метра - Как да изберем мебели Кухненски дизайн 3 на 3 метра - Как да изберем мебели

Довършителни работи и материали

Сега на пазара има огромно разнообразие от различни материали, включително такива, които отговарят на условията на кухненска стая със специфичен микроклимат. Днес вече не е проблем да закупите плочки, декоративна мазилка, тежък ламинат – проблемът е какво да изберете. След това ще разгледаме най -модерните варианти за довършване на кухня с площ 3 на 3 метра..

Етаж

За кухнята подовите плочки ще бъдат най -добрият вариант – те се почистват лесно, не се страхуват от влага, температурни крайности и имат голям асортимент от модели. Съдовете, които случайно паднат върху него, несъмнено ще се счупят, а повърхността на самата плочка е доста студена, следователно, ако не мислите за оборудването на системата “топъл под”, можете да помислите за други опции.

Ламинатът е доста топъл и привлекателен вариант. Той има голямо разнообразие от нюанси и текстури, което му позволява успешно да се “впише” във всеки интериор. Недостатък – в условия на висока влажност може да се деформира. Като се имат предвид тези предимства и недостатъци, можете да изберете неутрално покритие, което ще бъде не само красиво, но и практично: украсете пода на работната зона с плочки, а трапезарията с ламинат. Така едновременно ще извършите зонирането на пространството..

Друг универсален вариант е саморазливен под. Трябва веднага да кажем, че тя също има недостатък – висока цена, но показатели като липсата на шевове, които удължават трайността на покритието до 40 години, устойчивост на всякакви химически и механични влияния, напълно компенсират всички финансови разходи.

Кухненски дизайн 3 на 3 метра - подови настилки Кухненски дизайн 3 на 3 метра - подови настилки

Стени

За декорация на стени в кухня с размери 3 на 3 метра има много възможности, всяка от които е добра по свой начин: плочки, миещи се тапети, PVC панели, декоративна мазилка – всички те се вкореняват добре в кухнята, имат разнообразие от текстури и цветове. Много често се комбинират материали, например работна престилка е украсена с керамични плочки, стените – с декоративна мазилка. Платната за фототапети изглеждат страхотно в интериора, създавайки необходимите акценти върху зоните. Не прекалявайте с големи рисунки – по -добре е да дадете предпочитание на малки разпечатки или хоризонтални и вертикални линии, които визуално разширяват пространството.

Кухненски дизайн 3 на 3 метра - Стенна декорация Кухненски дизайн 3 на 3 метра - Стенна декорация

Таван

В малките кухни таванът обикновено е декориран в светли цветове, най -често в бяло. Това може да бъде боядисване или варосане на повърхността – методи, познати ни от бабите и изискващи предварително висококачествено изравняване на тавана.

Днес по -често се използват конструкции от гипсокартон и опънати платна, които са лъскави или матови, имат много цветове, включително 3D изображения. Таванът може да бъде изцяло покрит с панели от гипсокартон. Разбира се, такъв дизайн ще “открадне” 5-10 см от височината на помещението, но няма да е необходимо да харчите усилия и пари за предварително подравняване, а има и възможност за инсталиране на точково осветление. В малка стая само периметърът или къдравите острови могат да бъдат направени от гипсокартон, да им осигурят скрито осветление.

Кухненски дизайн 3 на 3 метра - Декорация на тавана Кухненски дизайн 3 на 3 метра - Декорация на тавана Кухненски дизайн 3 на 3 метра - Таванна декорация

Осветление и декор

Доброто осветление е много важно за кухнята, особено за зоната над плота, така че тук могат да се монтират допълнителни мощни лампи. Често има възможност за поставяне на система от прожектори, петна по периметъра на повърхността на тавана, които успешно заместват обемистите полилеи и разпръскват отличен светлинен поток по цялата площ. Висяща лампа ще изглежда страхотно над масата за хранене – тя ще обозначава зоната за хранене и ще внесе късче домашен уют в атмосферата. В случай на бар брояч, можете да поставите няколко лампи в един ред – този дизайн изглежда красив, като дава равномерно осветление по целия плот. Понякога кухненският комплект е снабден с вградено осветление чрез поставяне на крушки в системите за съхранение..

Ако декорирате кухнята в определен стил, декорът ще бъде съответните детайли на обзавеждането. Основният декоративен елемент е престилката над работния плот, която има много вариации, включително огледални повърхности, печат на снимки, разнообразни керамични плочки и др. Лек, но интересен декор се получава с помощта на винилови стикери, фототапети.

Кухненски дизайн 3 на 3 метра - осветление и декор Кухненски дизайн 3 на 3 метра - осветление и декор

Интериорни стилове

Всяка посока в дизайна има свои собствени характеристики и изборът зависи преди всичко от личните приоритети на собствениците. Но не забравяйте, че дизайнът на кухнята трябва да съответства на дизайна на други стаи, по -специално на коридора и хола, така че цялата жилищна площ да изглежда хармонично.

Кухня 3 на 3 метра в класически стил

Основните характеристики на аристократичната класическа кухня са изящни линии, симетрия, скъпи мебели и благородни нюанси на декорация. Незаменим спътник на класиката е голям брой декори, проявяващи се в гипсова мазилка, резбовани, ковани елементи, драперии от завеси. Естествените материали са добре дошли тук – дърво, камък, естествени тъкани или кожа.

Кухня 3 на 3 метра в класически стил - Интериорен дизайн Кухня 3 на 3 метра в класически стил - Интериорен дизайн

Кухня 3 на 3 метра в стила на минимализма

В минималистична кухня функционалността и простотата са съчетани с висока естетика. В интериора липсва помпозен декор, а подреждането на предметите е възможно най -кратко и ефективно. Светлите цветове са добре дошли в дизайна (предпочитание се дава на бялото), затворените мебелни системи с вградени уреди и ясни геометрични линии.

Кухня 3 на 3 метра в стила на минимализма - Интериорен дизайн Кухня 3 на 3 метра в стила на минимализма - Интериорен дизайн

Кухня 3 на 3 метра в стил таванско помещение

Оригиналността на стила на таванско помещение е подходяща за смели, уверени в себе си хора. Интериорът изглежда предизвикателен, но в същото време много уютен. Тухлени или бетонни стени, износени подове, отворени комуникации, дървени греди на тавана – всичко това подчертава индустриализацията на помещението и предполага симбиоза от скъпи материали с „остарял“ вид на окончателния дизайн.

Кухня 3 на 3 метра в стил таванско помещение - Интериорен дизайн Кухня 3 на 3 метра в стил таванско помещение - Интериорен дизайн

Кухня 3 на 3 метра в стил Прованс

Кухня със среден размер ще изглежда страхотно в духа на френско село. Светлите цветове са добре дошли тук, отворени шкафове, показващи съдове и аксесоари, антични дървени мебели, много текстил и светлина. В тази посока специално внимание се отделя на декора под формата на керамични фигурки, стилни часовници, букети, фотографии. Елементи като ретро текстил, декоративна мазилка, ковани части, стари мебели, дървени греди на тавана придават особен чар..

Кухня 3 на 3 метра в стил Прованс - Интериорен дизайн Кухня 3 на 3 метра в стил Прованс - Интериорен дизайн

Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра – снимка

В заключение, предлагаме да посетите фотогалерията. Тук ще се запознаете с разнообразие от готови дизайнерски решения за подреждане на кухня с площ 3 на 3 метра. Приятно гледане!

Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка Интериорен дизайн на кухня 3 на 3 метра - снимка

Thanks! You've already liked this