Кухненски дизайн 4 кв.м. (90+ снимки)

Кухненски дизайн 4 кв.м. (90+ снимки)

Малките кухни са често явление, което преследва жителите на стари сгради. Често е доста трудно да се намери правилното решение, което да превърне малко пространство в пълноценна функционална стая, където е удобно да готвите и да се наслаждавате на яденето. В нашата статия ще разгледаме различни варианти за проектиране на кухня от 4 квадратни метра, ще запознаем читателя с методите за визуално разширяване на площта и въвеждането на определен стил в интериора..

Откъде да започнете ремонт на кухня?

Заставайки на ръба на обновяване на малка кухня с площ от 4 квадратни метра, първото нещо, върху което трябва да се замислите, е дали има възможност да препланирате пространството, за да направите стаята по-просторна. Ако броят на стаите позволява, можете да помислите за комбиниране на кухнята със съседна стая, като демонтирате стената, която ги разделя. В същото време демонтажът може да не е пълен, а само частичен, когато само горният фрагмент е разрушен и проходът е оборудван, а долната част на стената е преработена за маса за хранене или бар плот. Тъй като кухнята е 4 кв.м. в по-голямата си част са наследството на сградите на Хрушчов, вътрешните стени тук не са носещи и преустройството е напълно приемливо.

Ако кухнята има балкон или лоджия, можете да помислите за опцията за затопляне и свързването им – това ще направи възможно оборудването на удобна зона за хранене. Също така кухнята може да се комбинира с коридора – премахнете вратата, подредете сводест отвор. Такова преустройство няма да добави осезаеми метри полезна площ, но ще направи стаята визуално по -отворена и просторна..

В началния етап на обновяването на кухнята е необходимо да се отървете от старите облицовки, да подредите или подмените водоснабдителната система, дренажната система, както и електрическото окабеляване. Съставете предварителна скица с точни маркировки за местоположението на мебелите и уредите. На този етап трябва внимателно да прецените необходимостта от всеки детайл от ситуацията и да изхвърлите всички ненужни.

Кухненски дизайн 4 кв.м. - Откъде да започнем ремонта Кухненски дизайн 4 кв.м. - Откъде да започнем ремонта Кухненски дизайн 4 кв.м. - Откъде да започнем ремонта

Цветни решения за кухнята 4 кв. М.

Малка кухня 4 кв.м. ще изглежда много по -просторно, ако го декорирате в светли успокояващи цветове. Най -добрият вариант е бяла палитра, която винаги изглежда свежа и подчертава чистотата и простора на стаята. Освен това в бял цвят може да бъде не само декорацията на стените, тавана, но и пода, както и мебелния комплект.

Такова сливане ще изтрие границите между повърхностите и шрифтът ще се разтвори в космоса. Ако тази „стерилност“ ви обърка, можете да я разредите с някои акценти, например, декориране на една от стените с фототапет, въвеждане на ярки декоративни елементи.

Друг добър цвят е бежов. Разнообразието от нюанси може да създаде хармоничен дизайн, където пресичащите се светли и тъмни тонове съставляват успешна композиция..

В зависимост от личните предпочитания, както и следвайки избрания стил, кухнята е 4 кв.м. съвсем реално е да се подреди във всяка цветова палитра, където приоритетът ще бъде за светлите нюанси, а по -ярките ще служат като акценти. Ако сте привърженик на ярки цветове, комбинирайте ги с бели, кремави тонове, лъскави повърхности и добро осветление – това ще направи възможно да не превърнете вече малка кухня в тъмен килер..

Кухненски дизайн 4 кв.м. - Цветни решения Кухненски дизайн 4 кв.м. - Цветни решения

Довършителни работи и материали

Важен въпрос при подреждането на кухня 4 кв.м. е изборът на материали за облицовка, защото те играят основна роля в дизайна и служат като своеобразно платно, върху което ще бъде очертан бъдещият дизайн. Тук трябва да се обърне специално внимание на качеството на материалите, способността им да издържат на влага, честото почистване и условията на високи температури..

Етаж

Керамичните плочки остават идеалният вариант за довършване на пода в кухнята – те са надеждни, не се страхуват от влага, служат доста дълго време и в същото време имат много цветови опции, включително модели, имитиращи естествени материали.

Друг модерен довършителен материал е саморазливен под, който също има висококачествени характеристики, но цената му „хапе“ достатъчно. Устойчив на влага ламинат или линолеум ще станат по-икономични варианти, но съответно експлоатационният живот на покритията е по-нисък от предишните..

Кухненски дизайн 4 кв.м. - Подова настилка Кухненски дизайн 4 кв.м. - Подова настилка

Стени

За декорация на стени се използват различни материали, които могат лесно да се комбинират, определяйки една или друга функционална зона. Например стената в близост до масата за хранене може да бъде украсена с миещи се тапети, декоративна мазилка, а за зоната за готвене е по -добре да изберете по -надеждни материали като плочки или PVC панели. Дизайнът на престилката с мозайки изглежда страхотно, чиито изящни шарки ще създадат отлична декорация в интериора на кухня с площ от 4 кв.м. Боядисването на стени с устойчиви композиции на водна основа не губи своята актуалност.

С помощта на довършителни материали можете да регулирате пространството на малка кухня. Така че вертикалните ивици и шарки ще придадат на стаята визуална височина, а хоризонталните ивици ще разширят стаята. По -добре е да избягвате големи орнаменти и шарки, които ще създават осезаем натиск, и да дадете предпочитание на малки отпечатъци, ако не харесвате едноцветен дизайн..

Кухненски дизайн 4 кв.м. - Стенна декорация Кухненски дизайн 4 кв.м. - Стенна декорация

Таван

Повърхността на тавана е боядисана, варосана, украсена с гипсокартонни конструкции и опънати платна. В малка кухня от 4 квадратни метра си струва да се даде предпочитание на опциите за лек дизайн – ако конструкциите от гипсокартон, то не повече от две нива, по -добре е да се монтират опънати платна лъскави, които имат отразяваща способност, поради което те придават някакъв простор.

Кухненски дизайн 4 кв.м. - Декорация на тавана Кухненски дизайн 4 кв.м. - Декорация на тавана

Кухненско обзавеждане 4 кв.м.

Основният проблем, с който се сблъскват собствениците на малки кухни, е изборът на мебели. Кухня с площ от 4 кв.м. има съответно квадратна форма, така че тук можете да инсталирате или малък линеен, или ъглов комплект – изборът ще зависи от нуждите на семейството за определени нощни шкафчета. За да изглежда кухненската стая по-просторна, трябва да се уверите, че слушалките имат лъскави фасади, а уредите са вградени. Отворените рафтове и стъклените врати остават добър вариант..

За зоната за хранене си струва да изберете компактна маса или трансформираща се, която може да бъде сгъната като ненужна. Перваза на прозореца също може лесно да се превърне в бар брояч или пълноценна маса чрез увеличаване на неговата платформа. Ако кухненският комплект е направен по поръчка, струва си да се обмисли опцията с прибиращ се работен плот за хранене, благодарение на който ще се освободи много място в кухнята..

Кухненски дизайн 4 кв.м. - Мебели Кухненски дизайн 4 кв.м. - Мебели Кухненски дизайн 4 кв.м. - Мебели

Осветление и декор

Кухня с площ от 4 кв.м. една мощна таванна лампа и точково осветяване на работната зона ще бъдат напълно достатъчни. Понякога в близост до масата за хранене се монтират допълнителни осветителни тела. Съвременните лампи могат да се превърнат в пълноценен декор в малка кухня, ако изберете ярък дизайн или модели, направени за специфичен стил на интериора.

Характеристиките на декорацията помагат за декориране и разнообразяване на ситуацията – тапети, стенописи, декорация на зони с декоративен камък или PVC панели. Ярки акценти ще бъдат създадени от текстил, зелени саксии, красиви ястия.

Кухненски дизайн 4 кв.м. - Осветление и декор Кухненски дизайн 4 кв.м. - Осветление и декор Кухненски дизайн 4 кв.м. - Осветление и декор

Интериорни стилове

Декорация на кухненско пространство 4 кв.м. в съответствие с определен стил, това ще помогне за рационализиране на околната среда, ще я направи естетически привлекателна и функционална. Винаги е приятно да прекарвате време в такава кухня, независимо дали се занимавате с готвене или пиете чаша чай след тежък ден..

Кухня 4 кв.м. в стила на минимализма

Добър вариант за малка кухня е минималистичният подход към интериорната декорация. Той включва светли цветове на покритията (главно бяло, светло бежово), ясни линии на мебели, с лъскави фасади и вградени съвременни уреди, максимална функционалност и осветление. В същото време декорът присъства в минимално количество под формата на зелени вази, ярки съдове, оригинални осветителни тела.

Кухня 4 кв.м. в стила на минимализма - Интериорен дизайн Кухня 4 кв.м. в стила на минимализма - Интериорен дизайн

Кухня 4 кв.м. в скандинавски стил

Скандинавският интериор също подкрепя идеята за минимализъм, но обзавеждането вече не изглежда толкова лаконично. На фона на бяла и сива монохроматична декорация на стени, наличието на дърво създава особен комфорт. Дървените подове или тяхната имитация изглеждат страхотно тук, масивни мебели, често с масивни дървени плотове. Керамичните плочки с пачуърк или етнически шарки, както и текстил придават на кухнята специален аромат..

Кухня 4 кв.м. в скандинавски стил - интериорен дизайн Кухня 4 кв.м. в скандинавски стил - интериорен дизайн

Кухня 4 кв.м. в японски стил

Днес японският стил набира голяма популярност в интериорния дизайн. Това е една от истинските прояви на минимализма, но с присъствието на вековните традиции на Страната на изгряващото слънце. В дизайна се предпочитат естествените цветове, естествените материали, правилните, но леко клякащи форми на мебели.

Важна роля играе, макар и скромен, но доста изразителен декор – тук можете да намерите картини на японска тематика, мъдри поговорки, представени от йероглифи, „фенерчета“ лампи, имитация на прегради от шоджи във фасадите. Дори малко дърво бонсай ще подчертае напълно аскетизма на дизайна, съчетан с постоянното възхищение на японците към природата..

Кухня 4 кв.м. Японски стил - интериорен дизайн Кухня 4 кв.м. Японски стил - интериорен дизайн

Кухня 4 кв.м. в еко стил

За жител на града изборът на еко-стил може да бъде най-доброто решение, което ще ви позволи да създадете благоприятна среда в малкия си дом. Преплитането на бежови, млечни, зелени тонове, приятни за окото, има положителен ефект върху психическото състояние, успокоява, дава усещане, че сте в лоното на природата.

Фототапети с изображения на флора и фауна, пейзажни панорами, аксесоари от естествени материали, живи зелени фитостенни стени ще ви помогнат да подчертаете посоката на стила.

Кухня 4 кв.м. в еко -стил - Интериорен дизайн Кухня 4 кв.м. в еко -стил - Интериорен дизайн

Кухня 4 кв.м. селски стил

Интериорът на кухнята с нотка на провинциално американско село изглежда доста топло и уютно в шумен град. Мебели от масивно дърво, частична имитация на тухлена зидария или белене на мазилка по стените, греди на тавана, шарени текстилни изделия – всички тези детайли неволно се пренасят в стария живот на обикновена къща за ранчо.

За да предадете най -добре оригиналността на стила, кухнята от 4 кв.м. струва си да се разшири максимално, като се комбинира с хола, където има място за масивни полилеи, килими с топъл под, различни декоративни фигурки и вази.

Кухня 4 кв.м. селски стил - Интериорен дизайн Кухня 4 кв.м. селски стил - Интериорен дизайн

Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. – Снимка

За да добиете по -добра представа какъв може да бъде дизайнът на кухня с площ от 4 кв.м., предлагаме да посетите нашата галерия. Тук се опитахме да съберем най -добрите примери за снимки, които ще ви накарат да повярвате, че дори малко пространство може да бъде стилно и функционално. Приятно гледане!

Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 4 кв.м. - Снимка

Видео: Дизайн на кухня 4 кв.м. с хладилник

Thanks! You've already liked this