Кухненски дизайн 10 кв.м. (+70 снимка)

Кухненски дизайн 10 кв.м. (+70 снимка)

Такава кухня може да се нарече “златна среда” – вече има достатъчно място за подреждане на просторно пространство за готвене, трапезария и бар зона, но все още има възможност да “загубите” заветните метри от неуспешна организация на пространството. Следователно дизайнът на кухнята е 10 кв.м. трябва да планирате старателно. Нашата статия ще ви помогне да разрешите този сложен проблем. Тя ще ви каже как да създадете стая, в която ще бъде не само удобно да готвите, но и да прекарвате време със семейството или приятелите си.!

Избор на интериорен стил

Интериорът е огледало на вашето усещане за вкус и стил. Той е в състояние да разкаже на гостите много за характера на домакините и техните естетически предпочитания. Следователно изборът на стилистично решение е чисто индивидуален въпрос и към него трябва да се подходи с цялата отговорност..

Кухня 10 кв.м. в модерен стил

Модерният стил означава практичен, удобен и функционален интериор. Разнообразието и излишъкът от декоративни елементи са му чужди. Леките и елегантни мебели са създадени благодарение на пропорционалните прави линии на мебели и уреди.

Минимализмът на посоката го прави добър избор за малка стая. Освен това, той може да бъде допълнително разширен чрез избор на мебели и довършителни материали в светли цветове. Като цяло, когато декорирате, е подходящо да използвате два или три основни цвята, към които можете да добавите малки ярки петна..

Кухня 10 кв.м. в модерен стил - Интериорен дизайн Кухня 10 кв.м. в модерен стил - Интериорен дизайн

Кухня 10 кв.м. в класически стил

Автентичният, традиционен дизайн се отнася по -скоро до големи и просторни пространства. Но леката му версия е доста приложима дори за средно голяма кухня, особено ако е разширена към балкон или хол..

При подреждането на класически интериор е необходимо да се постигне симетрия както при подреждането на мебели, така и при поставянето на картини и лампи. Между другото, също е препоръчително да изберете осветителни устройства в традиционен дизайн. Полилей от свещник, круша, фенер или каскада ще се впишат идеално в контекста. Използвайте римски щори като пердета за прозорци или плат с дължина до пода с подложки и лек тюл.

Кухня 10 кв.м. в класически стил - Интериорен дизайн Кухня 10 кв.м. в класически стил - Интериорен дизайн

Кухня 10 кв.м. в скандинавски стил

Скандинавският стил е една от най-търсените тенденции в дизайна. Отличава се със светли цветове, естествени материали, както и с дискретни, но стилни мебели..

За да постигнете ефекта на северно -европейския комфорт, можете да използвате светли дървесни материали в декорация или декор. Стените и таваните са най -добре боядисани в бяло. Изберете сет, който е прост и демократичен, за предпочитане също в бяло или в заглушена избелена палитра. Декоративни дървени детайли, ястия в ярки цветове или дърво, както и цветя, както във ваза, така и в саксия, ще украсят и ще придадат завършен вид на цялостната визия.

Кухня 10 кв.м. в скандинавски стил - интериорен дизайн Кухня 10 кв.м. в скандинавски стил - интериорен дизайн

Кухня 10 кв.м. в морски стил

Морската тема е универсална. Подходящ е както за малки помещения, така и за големи, както за южни кухни, така и за слабо осветени северни. Ако решите да заложите на морски интериор, имайте предвид, че количеството естествена светлина все още е важно за избора на преобладаващата цветова схема. Синята палитра с многобройните си вариации може да се използва в големи количества за помещения с изобилна естествена светлина, докато топлите и светли нюанси могат да се превърнат в основните в дизайна на северната кухня..

Разбира се, този стил се отличава с тематичен декор. Морски звезди, красиви черупки, корали, сини вази, съдове, занаяти под формата на кораби или платна – не забравяйте да освободите място за тези весели декоративни елементи по рафтовете или в бюфета.

Кухня 10 кв.м. в морски стил - Интериорен дизайн

Кухня 10 кв.м. фюжън стил

В превод от английски „синтез“ означава смесване, синтез. Всъщност стилът предполага цветна комбинация от на пръв поглед напълно несъвместими тенденции: класически, модерен, селски, ориенталски – понякога можете да намерите хармонично сливане на всички тези тенденции наведнъж в един интериор. Fusion ще подчертае индивидуалността на няколко ексцентрични, креативни и интересни личности с фино чувство за вкус.

Независимо от това, в малките стаи съществува възможност за претоварване на пространството с твърде закачливи цветове. Ето защо е важно да зададете правилните акценти, съчетавайки закачливи елементи със спокойни детайли и завършвания. Например, яркият текстил и декор могат да бъдат балансирани със спокойни приглушени тонове, както светли, така и тъмни. В случай на декорация на кухня в тъмни цветове, цветовата гама трябва да бъде дълбока и изискана – смарагд, бордо, наситено сиво и тъмно дърво ще създадат красива хармонична комбинация.

Кухня 10 кв.м. фюжън стил - Интериорен дизайн Кухня 10 кв.м. фюжън стил - Интериорен дизайн

Цветова палитра

Цветът може значително да повлияе на настроението на обитателите на апартамента, както и да скрие или обратно – фокусирайте вниманието върху определени детайли. Въз основа на това е необходимо да се подходи към избора на цветове с пълна отговорност и разбиране..

Бяла кухня 10 кв.м..

Бялото изглежда невероятно свежо и модерно. Той играе ролята на празно платно, което се използва в много стилистични решения като основа за сложни форми, украшения и живи детайли..

На някои може да изглежда, че кухнята ще придобие потискаща стерилна атмосфера. Прословутият “болничен” ефект обаче може лесно да бъде избегнат, като се използва меко осветление с добавяне на богати тонове. Не се страхувайте от типичността на тази цветова схема, защото тя ще издържи на голям брой уникални реколта или домашно приготвени артикули. В допълнение, дизайнът може да се променя толкова често, колкото желаете – неутралното бяло ви позволява да “отидете” във всеки стил.

Бяла кухня 10 кв.м. - Вътрешен дизайн Бяла кухня 10 кв.м. - Вътрешен дизайн

Кафява кухня 10 кв.м..

Сред чертите на кафявото може да се открои неговата практичност, гъвкавост, положителен ефект върху емоционалното състояние и преобладаване сред естествените материали..

Такава кухня е в състояние да успокои и да даде усещане за сигурност, комфорт и топлина. В същото време дървен комплект, кафяви завеси и мебели изглеждат доста обемисти, следователно на светъл фон те ще изглеждат много по -изгодни..

Кафява кухня 10 кв.м. - Вътрешен дизайн

Сива кухня 10 кв.м..

Дискретен и стилен сив цвят има редица несъмнени предимства, сред които отбелязваме следното:

1. Светлосивите тонове визуално ще разширят границите на помещението и няма да скрият естествената светлина и затова са подходящи за ремонт на пода и стените на малки и средни кухни.

2. Сивото е хармонично комбинирано с хромирана или стоманена технология за покритие.

3. Освен всичко друго, сивата повърхност е по-малко марка в сравнение със снежнобялата и тъмнокафявата, тъй като следите от мазни петна, ивици, мръсотия и течности не се различават много по нея..

Сива кухня 10 кв.м. - Вътрешен дизайн Сива кухня 10 кв.м. - Вътрешен дизайн Сива кухня 10 кв.м. - Вътрешен дизайн

Жълта кухня 10 кв.м..

Общителните и весели сангвинични хора ще се зарадват на слънчевия цвят в най -удобната част на къщата. Тя ще изпълни кухнята със светлина и топлина, всъщност поради това жълтото е идеално за помещения с малък достъп до естествена светлина..

Такава палитра има тенденция да прави отделните равнини или обекти по -обемни, но леки и ефирни. Така кухнята ще изглежда малко по -голяма, отколкото е в действителност, и в същото време не с наднормено тегло..

Жълта кухня 10 кв.м. - Вътрешен дизайн Жълта кухня 10 кв.м. - Вътрешен дизайн Жълта кухня 10 кв.м. - Вътрешен дизайн

Тюркоазена кухня 10 кв.м..

Друг добър избор за малки пространства е тюркоаз. Важно е само да изберете правилния нюанс:

– За северни и западни стаи изберете зелени нюанси. Добавете ярко жълти, портокали, зелени и розови към него за дъга и топъл интериор..

– Ако прозорците на кухнята са с южна или източна страна, използвайте хладен синкав тюркоаз – аквамарин или морска вълна.

Тюркоазена кухня 10 кв.м. - Вътрешен дизайн Тюркоазена кухня 10 кв.м. - Вътрешен дизайн

Завършване на 10-метрова кухня

Изборът на материали за декорация определено е важен и чисто индивидуален елемент за ремонт на всяка част от къщата. В крайна сметка дизайнерският проект може да включва няколко цветови решения наведнъж или монохромно изпълнение, както и един или друг стилистичен дизайн и за всеки случай е необходимо да се изберат определени материали. Във всеки случай кухнята диктува свои собствени правила и приоритет тук е не само естетическата органичност, но и обективната практичност..

Етаж

Един от най -популярните и често срещани кухненски подови настилки е плочката. Основното му предимство е устойчивостта на износване и издръжливостта. Не се страхува от влиянието на високи и ниски температури, прах, пара, алкални киселини. Сред недостатъците може да се подчертае същата сила, тъй като когато съдовете паднат на пода, има голяма вероятност тя да се счупи..

Линолеумът също е добре познат материал. Това покритие със сигурност трябва да бъде избрано сред висококачествени модификации, защото никой не е застрахован например от разливане на вряща вода или други изненади..

Всъщност днес на пазара има много прилични покрития. Много от тях са подходящи за кухненска площ от 10 кв..

Кухненски дизайн 10 кв.м. - Подова настилка Кухненски дизайн 10 кв.м. - Подова настилка

Стени

Все по -често MDF панелите се използват за ремонт на стени. Завършването с ПДЧ със средна плътност не изисква предварително почистване, грундиране и шпакловане, което е безспорно предимство..

Престилката обикновено е изработена от лесни за почистване керамични плочки. Сред другите популярни покрития може да се открои декоративна мазилка, която привлича със своята естетика, издръжливост, практичност и други предимства..

Кухненски дизайн 10 кв.м. - Стенна декорация Кухненски дизайн 10 кв.м. - Стенна декорация

Таван

Таванът в кухнята може да бъде окачен, ламелен, винил или просто боядисан. Използвайки гипсокартон, можете да скриете вентилационни и комуникационни устройства, окабеляване, както и да изградите различни осветителни тела.

При инсталиране на таван с ламели не е необходимо да се извършват подготвителни работи върху основната повърхност и, както в случая с предишната версия, е възможно да се скрият ненужните предмети от очите. Такъв таван е лесен за грижи, той ще служи на собствениците дълго време..

Друг вариант, който запазва първоначалната височина на помещението, е боята. Това е познат и красив вариант. Многоетапният довършителен процес обаче може да забави процеса на ремонт, освен това боядисаната повърхност е много по-трудна за грижа..

Кухненски дизайн 10 кв.м. - Декорация на тавана

Декор и текстил

Дори и най -изтънченият интериор, с изключение на някои вариации на модерен стил, се нуждае от ефектен декор, който ще бъде крайният крайъгълен камък в цялостния дизайн. Сред масата идеи за декориране на кухня 10 кв.м. идентифицирахме няколко от най -популярните:

– Ансамбъл от чинии и чинии на стената. Можете сами да боядисвате чиниите или да използвате услуга, която дълго време не можехте да намерите. В същото време имайте предвид, че заедно обектите трябва да съставляват неразделна композиция, както помежду си, така и с останалото обзавеждане. Същото може да се направи и с дъски за рязане, умишлено състарени.

– Стена от креда или шисти е идеална за ежедневни съобщения до домакинства и творчество на деца или възрастни.

– Големите цветни букви са на върха на популярността си в момента. Струва си да им обърнете внимание, защото те са в състояние да превърнат дори най -обикновения и скучен интериор в привлекателен и „говорещ“.

Кухненски дизайн 10 кв.м. - Декор и текстил Кухненски дизайн 10 кв.м. - Декор и текстил

Кухненско обзавеждане

Ако имате на разположение малка кухня, можете да си позволите всяко оформление: двуредово, ъглово, островно или линейно. Много ще зависи от формата на дадената стая. Чудесен вариант е оформлението под формата на латинската буква “L”, защото е подходящо за пространство от всякакъв формат. За квадратна стая е подходящо подреждане с остров. Дългата удължена стая изглежда най -добре в линейно подреждане на мебели..

За млади и енергични хора, които ограничават присъствието си в кухнята само с отопление на полуфабрикати и приятелски събирания, е подходящ минималистичен и извънгабаритен комплект, евентуално с диван и бар плот..

В случай на голямо семейство, в което често готвят много, те се събират за вечеря – необходимо е да изберете мебели с максимален брой шкафчета и обемна маса. Малките деца са длъжни да създадат безопасна среда: вградени уреди, ограда на опасни предмети и без отворени остри ъгли.

Кухненски дизайн 10 кв.м. - Мебели Кухненски дизайн 10 кв.м. - Мебели Кухненски дизайн 10 кв.м. - Мебели

Осветление

Кухнята със среден размер диктува необходимостта от множество зони за осветление. Ако е възможно, оборудвайте окачена конструкция на тавана с много вградени крушки. Но ако възможността вече е пропусната, не се обезсърчавайте, защото можете да осветите работната зона с няколко свещи. Тези лампи също могат да дават нужното количество светлина на готварското помещение..

След като сте се погрижили за допълнителното осветление, продължете с избора на основните източници на светлина. Те могат да бъдат дълги висящи осветителни тела над масата или бар плота, или стандартен полилей в хармония с цялостното послание на интериора..

Кухненски дизайн 10 кв.м. - Осветление Кухненски дизайн 10 кв.м. - Осветление Кухненски дизайн 10 кв.м. - Осветление

Кухненски дизайн 10 кв.м. – Снимка

Мнозина са запознати с ефекта на училищните учебници, когато четете нещо отново и отново, но никога не получавате пълна представа по темата. В такива случаи на помощ идват материали, илюстриращи това или онова явление. Ето защо сме подбрали голям избор от фотографии, които ще демонстрират описаните съвременни идеи за декориране на кухня с площ от 10 квадратни метра. Направи го! В крайна сметка за тези, които са решителни, нищо не е невъзможно!

Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка Интериорен дизайн на кухня 10 кв.м. - Снимка

Видео: Кухня 10 кв.м. – Интериорни идеи

Thanks! You've already liked this