Изтъркана шик кухня: винтидж лукс за ценителите на комфорта и 80 уютни интериора

Романтична облечена кухненска обстановка

Романтична облечена кухненска обстановка

Строгата класика, студените хай-тек или претенциозната модерност вече не изненадват никого, така че ако искате да внесете трогателна романтика, оригиналност и прост уют във вашия дом, тогава кухня в стил shabby chic е точно това, от което се нуждаете. Такъв интериор ще се хареса на всяка домакиня, която прекарва много време в готвене, защото готвенето в приятна атмосфера е двойно приятно. Домашните любимци също ще оценят стилната обстановка за невероятния комфорт, който предлагат топли цветове, изискани мебели и изящен декор. Какво толкова привлекателно се крие под необичайното име shabby chic и защо точно този стил е най -подходящ за декориране на кухня в селска къща и в обикновен апартамент? Това е просто: неограничена креативност, нетривиалност, способността да създадете изключителен интериор, използвайки най-простите неща, ще помогнат да направите всяка кухня удобна, функционална и приказно красива.

Цветовата гама на shabby chic е доминирана от пастелни нюанси и естествени материали.

Цветовата гама на shabby chic е доминирана от пастелни нюанси и естествени материали.

Изтъркани мебели и стари тела в изтъркана шик кухня

Изтъркани мебели и стари тела в изтъркана шик кухня

Леки ретро мебели, тапицирани столове с цветя и съдове в ярки цветове в изтъркана шикозна кухня

Леки ретро мебели, тапицирани с цветя столове и съдове в ярки цветове в изтъркана шикозна кухня

Такъв атрактивен изтъркан шик

Стилът на изтъркания шик е все още много млад, но вече е завладял мнозина със своята изтънченост, докосваща елегантност и неповторима атмосфера. Тази тенденция възниква преди малко повече от 20 години във Великобритания, или по -точно, тя прераства в независим стил от хобито на Рейчъл Ашвил, за да даде нов живот на старите мебели, намерени на бълха пазар. Интересите на британската жена бързо намериха почитатели, извеждайки стила на изтъркания шик на върха на дизайнерския Олимп. Името буквално се превежда като „изтъркан шик“, „изтъркан лукс“.

Изтъркана шик кухня: розови облицовки за стени и тавани, полилей, цветни калъфи за столове и бежов кухненски комплект

Изтъркана шик кухня: розова декорация на стени и тавани, полилей, цветни калъфи за столове и бежов кухненски комплект

Всички елементи на обзавеждането са напълно съобразени с това: лукс, но сдържан, заглушен от износени текстури, ретро текстил и мебели, предекориран с нови, по-модерни функции. Този стил се превърна в една от най -популярните и разпознаваеми тенденции в съвременния интериорен дизайн..

Всекидневна, спалня, трапезария или кухня в стила на изтъркан шик … Безброй снимки на интериора предлагат огромен брой възможности за декориране на всяка стая. На практика няма ограничения, всеки ще може да създаде своя уникална среда, изпълнена с уют, топлина, история, индивидуалност, характер.

Съвет: изтърканият шик интериор е лек, грациозен, отличителен. Те са еднакво подходящи за млада дама и уважавана двойка, голямо семейство и младоженци, които току -що са започнали да изграждат нов живот..

Стилът Shabby chic ще се впише добре в интериора на малка модерна кухня

Стилът Shabby chic ще се впише добре в интериора на малка модерна кухня

Shabby е създаден за романтици, художници, мечтатели, които ценят уюта и домашната топлина, като същевременно открито демонстрират безупречния си вкус и чувство за стил, не се страхуват да дадат воля на въображението и да създадат ново от добре забравено старо.

Изтъркана шик кухня

Кухнята традиционно се счита за женска територия, затова при декорирането на тази стая мнението на домакинята е приоритет. Всяка жена иска да създаде удобна среда за себе си, която е еднакво подходяща за готвене, семейна вечеря или емоционални срещи с приятелки. Но е доста трудно да се хареса на всички, защото не само вкусовете и интересите се различават, но и възрастта, социалното положение, характерите.

Трапезария в изтърканата шикозна кухня близо до прозореца

Трапезария в изтърканата шикозна кухня близо до прозореца

Стилът shabby chic в интериора на кухнята ще бъде идеално решение, защото е многостранен, уникален, подходящ за дами от всички възрасти. В такава кухня както уважавана майка на семейство, така и жена на средна възраст, която често приема гости, или много млада дама, която започва да овладява изкуството на кулинарията и семейните отношения, ще се чувстват комфортно..

Отделно, заслужава да се отбележи, че е доста лесно да създадете кухня в стил shabby chic със собствените си ръце. Изобщо не е необходимо да купувате скъпи антични мебели, защото със сигурност много от тях имат стари столове, маси, скринове, шкафове, които могат да бъдат реанимирани чрез декориране по нов начин. Довършването също няма да изисква капиталови разходи. Отлепва ли се мазилката или боята или дървеният под е износен с течение на времето? Няма проблем! Именно тези недостатъци в ремонта ще се окажат характерните черти на стила shabby chic, побеждавайки ги в интериора, добавяйки ефектни аксесоари.

Модерна интерпретация на изтъркана шик кухня

Модерна интерпретация на изтъркана шик кухня

Съвет: не бързайте да изхвърляте порцелана от съветската епоха: чайници, захарни чинии, чаши, чинии, копчета с цветя и златни рамки са идеални за стила на изтъркан шик.

Специфични черти

Основната характеристика на стила shabby chic, по -точно, неговата основа е използването на стари неща, придавайки им нов звук. Интериорът трябва да има минимален брой елементи, чийто външен вид ясно демонстрира тяхната новост. Ако е необходимо, повърхностите на мебелите, стените, подовете и аксесоарите са изкуствено състарени, което им придава изтъркан, добре износен вид.

Дизайнът трябва да предава характера на минала епоха, нейния чар, но в същото време напълно да отговаря на нуждите на съвременния човек.

Модерна кухня shabby chic в зелено и бяло

Модерна кухня shabby chic в зелено и бяло

Сред характерните черти на стила shabby chic са:

 • Изобилие от остарели повърхности, неща, аксесоари от миналото.
 • Лекота и ефирност на интериора, които се постигат чрез използването на светли цветове в декорацията, елегантни мебели, мек текстил, гладки линии.
 • Сложни форми и орнаменти, които органично резонират помежду си върху различни мебели, задавайки ритъма на интериора.
 • Минимум нови неща, откровено модерни текстури и предмети.
 • Основният акцент е върху ръчно изработеното, освен това, това се отнася както за промяната на мебелите, така и за стенопис, бродерия.

Съвет: ако излишните лампи, мебели, картини, фигурки отдавна са били съхранявани на мецанина, които са загубили външния си вид с течение на времето, износени или избледнели, тогава е време да ги вземете и да ги използвате, за да украсите кухнята в стил shabby chic . Малките несъвършенства, пукнатини или драскотини не са недостатъци, но правят нещата да изглеждат като любими предмети..

Аксесоари от стари мецанини могат да намерят място в изтърканата шикозна кухня: фигурки, декоративни лампи, вази, ярки салфетки

Аксесоари от стари мецанини могат да намерят място в изтърканата шикозна кухня: фигурки, декоративни лампи, вази, ярки салфетки

Shabby chic не изисква перфектни повърхности, но когато декорирате интериор, е важно да знаете чувството за мярка. Ако прекалите, можете да получите напълно различен резултат, който е бил предназначен. По -специално, ако всичко е “овехтяло”, тогава може да почувствате, че интериорът наистина е твърде стар, беден, дори безвкусен и изисква спешен ремонт.

Много често кухните в стил кънтри и прованс, шаби шик, винтидж или ретро са сходни по дизайн. Във всеки случай дизайнът предполага използването на състарени елементи от дизайна. Но основната разлика между shabby е специален подход към следните подробности..

Зониране на стаите.

 • Избор на подходящи довършителни материали, цветове и техните комбинации помежду си.
 • Избор на подходящо обзавеждане и последващото му позициониране на правилните места.
 • Поставяне на акценти с помощта на аксесоари, внимателно изчисляване на броя на последните и тяхното поставяне.

Изтъркан шик в пастелно синьо: антични мебели, големи прозорци и порцелан за декорация

Изтъркан шик в пастелно синьо: антични мебели, големи прозорци и Китай като декор

Зониране

Основният принцип за зониране на кухня в стил shabby chic е ясен подбор и разделяне на всяка зона. Местата за работа, хранене и почивка трябва да бъдат отделени едно от друго с помощта на плъзгащи се прегради, паравани, декоративни решетки. Това се дължи преди всичко на факта, че е доста трудно да се изберат правилните домакински уреди, които напълно съответстват на дизайна..

Съвет: по -добре е да се откажете от лъскави повърхности и неръждаема стомана в полза на емайлово покритие. Много производители на домакински уреди предлагат съвпадащи колекции. Например, техника в стил Прованс е идеална за изтъркан..

Ако техниката е направена във винтидж стил, тогава не можете да използвате прегради, създавайки отворено пространство, особено ако кухнята е малка и не трябва да бъде претрупана..

Съвет: можете да скриете домакински уреди под фасадите на кухненския модул, което е много по -лесно да придадете изкуствено състарен вид.

Зонирането на открито пространство може да се извърши чрез използване на различни довършителни материали, комбинирането им помежду си, както и използване на различни цветове.

Отделно си струва да споменем зонирането на комбинираните помещения в апартаменти тип студио. Например, една изтъркана шик кухня-хол може да бъде разделена на функционални зони с мебели като трапезария или диван, както и кухненски остров. Много е лесно да се раздели пространството с текстилна преграда, която може лесно да се премества и разширява при необходимост. Най -лесният начин да направите такава завеса е от същия плат, който се използва за сенници за прозорци..

Разделяне на зони в изтъркана шик кухня с помощта на маса за хранене

Разделяне на зони в изтъркана шик кухня с помощта на маса за хранене

Довършителни работи и цветове

Когато избирате цветова схема за изтъркана шик кухня, трябва да се съсредоточите върху класическите светли и пастелни нюанси:

 1. Основните цветове са нежни, възможно най -неутрални. Те създават фон, осигуряват светлина в кухнята. Най -добрите варианти са бежово, мляко, сметана, перла, кафе с мляко, прахообразно. Стени, подове, основни мебели са боядисани в такива нюанси..
 2. Цветните акценти ще допълнят и разредят основния дизайн, ще го съживят, ще придадат динамика и настроение. Но дори акцентите не трябва да са прекалено ярки и крещящи. Най -добрите варианти са износени нюанси на червено, сдържано синьо, меко жълто, блато, шоколад. Ярките цветове ще бъдат подходящи за аксесоари, лампи, отделни мебели и текстил.

Тъмните цветове са неприемливи за шаби шик. Интериорът трябва да се окаже деликатен, безтегловност, всякакви остри акценти ще развалят цялото впечатление.

Ароматен кухненски интериор - смесица от бели и пастелни розови нюанси

Ароматен кухненски интериор – смесица от бели и пастелни розови нюанси

Стенна декорация

За да украсите стените на кухнята в стил shabby chic, можете да използвате:

 • Боята е класическо решение, при което всички стени са боядисани в бяло. За кухнята трябва да изберете съединения, които ще издържат на многократно мокро почистване..
 • Тапет – това могат да бъдат леки платна с ненатрапчив, избледнял орнамент под формата на ивици, цветя, остаряла, сякаш избледняла текстура, красива живопис е добре дошла. Текстилните тапети или тяхната имитация биха били добър вариант..
 • Декоративна мазилка – ще помогне за създаване на покритие по стените с груба текстура, както и различни ефекти (стружки, пукнатини, драскотини и др.). Няма да е необходимо да изравнявате мазилката, което значително ще улесни работата, ако ремонтът се извършва ръчно. Вместо гипс, можете да използвате тапет, имитиращ неговата текстура, както и да го комбинирате с други материали..
 • Керамични плочки – идеални за довършване на работната зона. Плочката може да бъде или монохроматична, ако основните стени имат модел, или украшение. Последното трябва да съответства на общия дизайн, например плочки в ретро стил с абстрактни геометрични шарки, флоралните мотиви ще изглеждат добре. Подходящо е да комбинирате плочки в контрастни нюанси, като ги поставите в шахматна дъска.

Стенна декорация с керамични плочки в бяло

Стенна декорация с керамични плочки в бяло

Подови настилки

Идеалният под в изтъркана шикозна кухня е дърво и светлина. Освен това може да бъде широка дъска или инкрустиран паркет. Във всеки случай си струва да се погрижите пода да има следи от употреба: избърсани участъци, неравномерно оцветяване и пр. Много производители предлагат паркет и ламинат в своите колекции, които са отлежали предварително. Ако върху пода е поставена дъска, тогава има смисъл да я покриете с лек тонизиращ състав, който селективно се обработва с шкурка след изсушаване и след това се покрива с матов лак.

Белият кухненски под ще го накара да блести още повече

Белият кухненски под ще го накара да блести още повече

Като алтернатива можете да използвате линолеум, но той трябва визуално да съответства на външния вид на кухнята..

В работната зона можете да поставите плочки на пода, които също трябва да са леко състарени. Контрастните цветови комбинации и диагоналният стил изглеждат ефектно.

Съвет: по -добре е да изберете високи и плоски первази за такава кухня, например изработени от PVC, те също могат да бъдат украсени чрез покриване с боя със съответния ефект.

Ефективно допълнение към интериора на изтъркана шик кухня ще бъде килим, който ще добави уют и топлина. Най-добре е да изберете килим без дрямка, с класически персийски модел или самотъкан. Избледняване на килима, неравни ресни, избледнели нюанси няма да развалят външния вид.

Таван

Най -добре е да украсите тавана в изтъркана шикозна кухня с мазилка. Не трябва да е прекалено претенциозно, предпочитание трябва да се дава на прости орнаменти и сдържани форми..

Съвет: мазилките и розетките ще изглеждат по -ефектно, ако ги покриете със слой позлата, който също остарява.

Самият таван може да бъде както обикновен бял гипсокартон, измазан или матов участък, така и шарен. Отлично решение за кухня с високи тавани би било да се приложи модел върху тях, който имитира стари стенописи. Подобни изображения могат да бъдат отпечатани на опънат таван, визуално създавайки напълно фресков ефект.

Лек обикновен таван в изтъркана шикозна кухня

Лек обикновен таван в изтъркана шикозна кухня

Мебели

Изтърканите шикозни мебели в кухнята трябва да отразяват духа на древността, така че е по -добре веднага да се откажете от модерните опции и да потърсите ретро обзавеждане. Дори най-висококачественият фабрично произведен екземпляр не може да се сравни с модифицирана антика с уникален чар..

Елегантни антични столове с богато украсени облегалки и издълбани крака, кръгли или овални маси от масивно дърво, украсени с дърворезба и обемна декорация, масивен бюфет за ястия – всичко това ще ви помогне да създадете уникална атмосфера на лукс и романтично настроение в кухнята.

Изтърканите шикозни мебели в кухнята трябва да бъдат избрани изключително леки. Ако има античен дървен бюфет, тогава е най -разумно да го боядисате в бяло, може би леко оцветено в бежово, кремаво, ментово или бледо синьо..

Съвет: декоративните елементи на мебелите (резбовани фасади, барелефи и т.н.) могат да бъдат допълнително покрити с позлата, а след това да се шлайфат, създавайки изтъркан вид.

Кухненските мебели с тапицирана тапицерия също трябва да са леки, но освен обикновен текстил е подходящо да се използват тъкани с флорални орнаменти, ивици или жакардови шарки.

Изтърканите бели мебели отразяват духа на древността

Изтърканите бели мебели отразяват духа на древността

Декор

Изтърканият шик декор за кухнята подчертава лекотата, ефирността и романтиката на атмосферата. Различни дизайни на стени, тавани, мебелни фасади са добре дошли. Най -често срещаните мотиви са флорални и флорални. Те могат да бъдат допълнени с изображения на ангели, птици и пр. Такива рисунки могат лесно да се прилагат независимо, като се използват шаблони, златна или сребърна боя и други нюанси. Можете да украсите мебели по оригинален начин, използвайки техника декупаж, използвайки стари снимки, изображения на цветя, птици, мъниста, панделки, позлата.

Ярките аксесоари на бежов кухненски комплект изглеждат свежи

Ярките аксесоари на бежов кухненски комплект изглеждат свежи

Съвет: всеки декор, създаден от вас, се препоръчва да се изпълнява, остарявайки резултата с помощта на кожа или специални композиции.

Орнамент, създаден от собствените ви ръце, ще изглежда не само оригинален, но и перфектно ще допълни целия интериор, ще добави дълбочина към него. Но във всичко си струва да знаете кога да спрете, такъв декор е добър, когато няма толкова много, в противен случай дизайнът ще се окаже твърде опростен, детски, захарен.

Картини с флорални мотиви или предмети от бита, използващи техника декупаж, ще се впишат в интериора на изтъркана шик кухня

Картини с флорални мотиви или предмети от бита, използващи техника декупаж, ще се впишат в интериора на изтъркана шик кухня

В допълнение към рисунки, можете да добавите мебели, лампи, рафтове с различни висулки, изработени от антични мъниста, вериги, декорирани прибори за хранене и др. Но се уверете, че такива декорации не пречат на работния процес.

Shabby chic кухня: аксесоари

Именно аксесоарите формират окончателния интериор, изпълват го с характерна атмосфера и комфорт. Всички кухненски аксесоари на shabby chic могат да бъдат разделени на няколко групи:

 1. Текстилни.
 2. Осветителни тела.
 3. Декоративни предмети и съдове.

Декориране на изтъркана шик кухня с чинии по стените, картини, ретро клетки, цветни аранжировки

Декориране на изтъркана шик кухня с чинии по стените, картини, ретро клетки, цветни аранжировки

Текстилни

Една изтъркана шик кухня трябва да има много текстилни елементи, именно те правят стаята уютна и комфортна у дома, изпълват интериора с топлина и хармония. Тъканите трябва да са естествени, достатъчно плътни, текстурирани, но в никакъв случай ярки или закачливи.

На първо място, трябва да изберете завеси за кухнята в стил shabby chic. Завесите са най -добре изработени от плътна ленена тъкан, която може да бъде обикновена или с ненатрапчиви флорални шарки, раирана, гладка или текстурирана. На завесите трябва да има много плат, за да може да се образуват меки гънки, волани. Римските щори, изработени от полупрозрачна тъкан, която пропуска светлина, ще изглеждат не по -малко впечатляващи. Във всеки случай завесите трябва да са леки и леки, те могат да бъдат допълнени с ефектни аксесоари: винтидж пискюли, корниз в стар стил, ефирен ламбрекен и т.н..

Цветни завеси lamberquins в кухнята

Цветни завеси ламбрекени в кухнята

Сред другите текстилни изделия за изтърканата шик кухня трябва да се отбележи:

 • Покривка, за предпочитане двойна (отгоре бяла, долна пелена).
 • Салфетки, съответстващи на покривката или ажур, декориращи бюфета, облегалките на столове.
 • Ръчно изработени бродирани кърпи.
 • Декоративни възглавници с орнаменти, пискюли, бродерия.

Текстилът в изтъркана шикозна кухня винаги е подходящ: цветни кърпи, меки възглавници или тапицерия на столове изглеждат много атмосферни

Текстилът в изтъркана шикозна кухня винаги е подходящ: цветни кърпи, меки възглавници или тапицерия на столове изглеждат много атмосферни

Осветителни тела

Изкуственото осветление в изтъркана шик кухня не трябва да има остри граници. Ярката светлина е подходяща само в работната зона. В центъра на кухнята закачете ефектен полилей с кристални висулки, който ще осигури равномерна светлина отгоре с блестящи акценти, отразени от стъклените ръбове..

Полилей с висящи елементи осигурява ярка светлина над зоната за хранене

Полилей с висящи елементи осигурява ярка светлина над зоната за хранене

В допълнение към полилея, си струва да предоставите няколко стенни свещи, които да съответстват по стил. Например, аплиците изглеждат ефектно под формата на полилеи или свещници, без абажури, но украсени с 1-2 от същите висулки като на полилея.

Можете да изберете полилей и аплици с минимум висулки, но с абажури от плат, които имат ефектно украшение. Такива лампи ще създадат приятно меко осветление..

Декоративни предмети и съдове

Ястията, особено тези, изложени в бюфета и служещи като част от дизайна, трябва да отразяват същността на стила shabby chic. Комплекти или комплекти от порцелан с трогателни флорални шарки и изящни детайли ще изглеждат добре. В работната зона можете да окачите красиви медни съдове (лъжички, тенджери) върху скобите, да поставите стара кана, самовар и т.н. в отворени шкафове..

Важен атрибут на изтъркана шикозна кухня са античните ястия, които могат да се превърнат в елемент на декора.

Важен атрибут на изтъркана шикозна кухня са античните ястия, които могат да се превърнат в елемент на декора.

Характерът на интериора се подчертава с всякакви предмети от античен декор, например огледала или картини в резбовани рамки, стенни часовници с износен циферблат, красиви саксии или саксии, порцеланови фигурки.

shabby chic кухня: shabby chic кухненска декорация: античен часовник, ретро мебели в светли нюанси, огледало и ваза за цветя

Изтъркана шик кухненска декорация: античен часовник, ретро мебели в светли нюанси, огледало и ваза за цветя

В зависимост от съдържанието, една изтъркана шик кухня може да изглежда проста или луксозна, но във всеки случай тя ще бъде уникална, неповторима, завладяваща на пръв поглед със своите трогателни черти и чар.

Thanks! You've already liked this