Дизайн на кухня в скандинавски стил (80 снимки)

Дизайн на кухня в скандинавски стил (80 снимки)

Кухнята в скандинавски стил е отличен вариант за тези, които обичат чистотата, пространството и прохладата. Такъв интериор от Северна Европа прилича само на паднал, недокоснат сняг. Той също има пръски от сиво, синьо, бежово, но бялото играе основната роля тук. Повече подробности за характерните черти на скандинавския стил в интериора на кухнята ще бъдат описани по -долу..

Основните характеристики на скандинавския стил

Скандинавският стил е взаимстван от жителите на студения Север. Повечето пейзажи на Норвегия, Швеция, Дания са заснежени върхове, ледени реки, криволичещи фиорди, мъгла от мъгла, искряща слана по дърветата и ярки светлини в прозорците на компактни къщи. По този начин самата природа вдъхновява хората да използват обичайните мразовити нюанси в интериора. Наситените ягодоплодни цветове изглеждат напълно извънземни тук, но чистите тонове на водата, планинските вериги и небето изглеждат много подходящи.

Скандинавският стил се характеризира с простота, сбитост, ясни линии и изобилие от светлина. Слънцето е рядък посетител на северните райони, така че отсъствието му се компенсира от голям брой прожектори, светещи панделки и лампи. Гланцово бяло, сребро, огледала, стъкло, хромирани повърхности отразяват лъчите, което прави къщата по -просторна и я изпълва със свежест.

Интериорен дизайн на кухня в скандинавски стил Интериорен дизайн на кухня в скандинавски стил

Избор на цвят за скандинавска кухня

Скандинавският дизайн предполага спокойна гама, но това не е суров черно -бял модерен или индустриален таван. Той е по-близо до природата, затова тук се допускат естествени включвания: розово-златисти лъчи на залез, зеленикави нюанси на гората, наситено синьо на езера, мраморна игра на камъни. За да направите интериора на кухня в скандинавски стил хармоничен, можете просто да използвате палитра от цветове и текстури от зимен северно-европейски пейзаж..

Бяла кухня

Чист, без никакви примеси, този цвят е незаменим фон за скандинавския стил. Бялото трябва да присъства в декорацията на тавана и за предпочитане в стените. Тя може да бъде огледално гладка или матова, пухкава.

Бяла кухня в скандинавски стил - дизайн Бяла кухня в скандинавски стил - дизайн

Кухня в пастелни цветове

Когато отражението на залеза падне върху снега, а светлосивите облаци са оцветени в лилаво-розово и златно, е време за зимна магия. Северното сияние ще изглежда страхотно като декоративни акценти, но най -добре се използва за осветление. Преливанията от лилаво до слънчево жълто могат лесно да бъдат пресъздадени с помощта на цветни крушки.

Скандинавски дизайн на кухнята - пастелни цветове Скандинавски дизайн на кухнята - пастелни цветове

Сива кухня

В норвежките пейзажи той заема много място: надвиснали облаци, мъгла, потъмняваща вечерна гора, отвесни скали, камъни, пътища и потоци. От една страна, сивият цвят може да бъде метален, лъскав, от друга, може да бъде леко груб или опушен-грудкови, сребрист, полупрозрачен или почти черен. Всичко това ви позволява безусловно да комбинирате сивото в декорацията, технологиите, мебелите и декора..

Скандинавска сива кухня - дизайн Скандинавска сива кухня - дизайн

Синя кухня

Дълбокият цвят на тъмната вода или охлаждащият небесен цвят във всеки случай трябва да са гладки. Той може да служи като необичаен контрастен фон за бели, стоманени или дървени слушалки. Мебелите, керамиката, декорациите за стени в студени сини нюанси изглеждат много приятно.

Скандинавска синя кухня - интериорен дизайн

Цвят на избелено дърво

Структурата на избистрен дъб, смърч, бор придава на скандинавския интериор на кухнята спокойствие, прави я по -топла и по -удобна. Този цвят може да се използва за декорация на паркет, фасади на слушалки, крила на врати, рамки на прозорци, плотове, трапезария, фрагменти от стени или греди на тавана..

Дизайн на кухня в скандинавски стил - цвят на избелено дърво Дизайн на кухня в скандинавски стил - цвят на избелено дърво

Зелена кухня

В Скандинавия той е представен от нюанси на иглолистни дървета, мъх и вода. Вътрешните части от пастел или синкаво зелено трябва да са малки, в противен случай стилът на кухнята плавно ще се превърне в Прованс..

Зелена кухня в скандинавски стил - дизайн

Скандинавски кухненски материали и довършителни работи

При създаването на естетически дизайн важна роля играе не само цветът, но и текстурата на повърхностите. Сред голямото разнообразие от довършителни материали е лесно да се объркате, но ако проявите творческа изобретателност, резултатът със сигурност ще зарадва.

Етаж

Когато избирате подово покритие за кухнята, струва си да запомните, че вероятно ще трябва да се мие често. Поради ниската си устойчивост на влага е по -добре да поставите ламината далеч от печката и мивката. Керамични плочки, изкуствен камък, линолеум, саморазливен под ще бъдат подходящи в зоната за готвене. Естественият паркет в цвета на избелен дъб и дъските, боядисани с бяла или сива боя, също изглеждат много хармонично тук..

За малка кухня в скандинавски стил са подходящи обикновен под, черно -бяла шахматна дъска, пачуърк плочки. Последните две опции могат да се използват и за довършване на престилката..

Дизайн на кухненски под в скандинавски стил - черно -бели плочки Дизайн на кухненски под в скандинавски стил - паркет от рибена кост

Стени

Скандинавският стил предвижда кипящи бели стени без излишни излишни украшения. Техният дизайн трябва да бъде възможно най -опростен. Изглежда страхотно в малка кухня дори варосане, боядисване, гладки винилови тапети, остъклени керамични плочки.

По-добре е да направите престилката без маркировки, например да използвате тухлена зидария, да облицовате повърхността с изкуствен гранит или мрамор, да залепите филм с черно-сив геометричен модел. Интересното е, че в нишата между работния плот, плота, мивката и горните шкафове ще изглежда цветна или обикновена бяла мозайка, както и пачуърк плочки.

Дизайн на стени - кухня в скандинавски стил

Таван

За визуално увеличаване на вертикалното пространство е препоръчително да направите тавана на малка кухня в скандинавски стил. За това са подходящи боя, матово стреч фолио или бяла решетка..

Дизайн на тавана - кухня в скандинавски стил Дизайн на тавана - кухня в скандинавски стил

Текстилни

Леките, полупрозрачни завеси или леки римски щори на прозорците ще помогнат за хармонично завършване на дизайна на кухнята; памучна или ленена ахроматична покривка (бяла, сива, в черно -бяла малка клетка); тесни пътеки, тъкани килими; диван възглавници за трапезарията в богати цветове или бяло, с етническа бродерия.

Интериорен дизайн на кухня в скандинавски стил - Пердета за прозорци

Мебели и кухненски уреди в скандинавски стил

За да бъдете приятни в кухнята, трябва да подходите отговорно към избора на мебели и уреди. Тези неща трябва да са надеждни, функционални и красиви, като същевременно не заемат много място..

Кухненски комплект

В зависимост от оформлението на стаята, слушалките могат да бъдат прави (на една стена), L-образна, U-образна или поставени на фрагменти. За малка кухня в скандинавски стил е по-добре да изберете лека фасада без забележими елементи (например бяла с тъпи дървени плотове).

Ако трябва визуално да повдигнете тавана, вратите трябва да са правоъгълни и удължени нагоре, а хоризонталните елементи ще помогнат за разширяване на тясната стена. За да се възползвате максимално от вертикалното пространство, слушалките трябва да са високи, почти до тавана.

Кухненски комплект - дизайн на кухня в скандинавски стил

Зона за вечеря

Отличителна черта на мебелите в скандинавски стил са нейната простота и правилни линии. Дизайнът на масата и столовете е достатъчно лек, но издръжлив. Тънки дървени или метални, с цвят на стомана, краката могат да бъдат разположени точно в ъглите на продукта или да са леко изместени към центъра, образувайки трапец.

За оборудване на удобна трапезария се използват и компактни ъглови дивани в бяло, сиво, синьо, синьо. Можете да поставите ярки декоративни възглавници върху тях..

Трапезария - дизайн на кухня в скандинавски стил Трапезария - дизайн на кухня в скандинавски стил

Системи за съхранение

Лаконичният скандинавски дизайн предполага чистота и ред. Затварящите конструкции се справят най -добре с това. Трябва да има възможно най -малко отворени рафтове, така че поставените върху тях предмети да не създават усещане за затрупване.

Вградените уреди ще помогнат да се спести място в малка кухня, както и различни издърпващи, сгъваеми, трансформиращи се рафтове и чекмеджета.

Системи за съхранение - дизайн на кухня в скандинавски стил

Хладилник

Изборът на хладилник в скандинавски стил е много лесен. Класическите бели, сребърни, хромирани цветове ще се впишат идеално в зимен интериор. Така че това чудо на технологията не заема много място, струва си да се даде предпочитание на компактни, вградени модели с плоски врати..

В слушалките на височина на очите може да бъде вграден малък хладилник, поставен под плота или прозореца. Ако е възможно, на етапа на изграждане или преустройство за хладилник, струва си да оборудвате ниша в стената.

Хладилник - дизайн на кухня в скандинавски стил

Кухненски декор в скандинавски стил

Въпреки че суровият северен климат оставя своя отпечатък върху интериора, правейки го много сдържан, той няма да работи без сладки дреболии, за да направи кухнята уютна у дома..

Черно-бели картини и плакати могат да се използват като декорации, а по Нова година леко заснежени шишарки, елови клони, свещи, камъни. Има смисъл да заемате кожи от скандинавски битови предмети, плетени изделия от дебела овча прежда, традиционни многоцветни орнаменти за бродерия.

Гланцова керамика, фигури на северни птици и животни, кристални съдове ще изглеждат красиви на отворени рафтове.

Декор и аксесоари - дизайн на кухня в скандинавски стил Декор и аксесоари - дизайн на кухня в скандинавски стил

Осветление в кухнята

В допълнение към естествената слънчева светлина, която лесно трябва да влиза в стаята през полупрозрачни бели завеси, трябва да се погрижите и за нейния електрически „заместител“.

За кухнята в скандинавски стил са идеални икономичните LED светодиоди (те могат да се монтират не само в тавана, но и в слушалките), компактни сферични крушки в обикновени черни гнезда, както и висящи полилеи под формата на камбани, сняг топки, паяжини.

Осветление - дизайн на кухня в скандинавски стил Осветление - дизайн на кухня в скандинавски стил

Дизайн на кухня в скандинавски стил – снимка

Намерете вдъхновение за вашия скандинавски кухненски дизайн с нашата фотогалерия..

Той съдържа колекция от най -добрите решения за декорация, подреждане на мебели, уреди и декорации в интериора. На снимките по -долу можете да видите как да подредите комбинирана, просторна или малка кухня.

Скандинавска кухня с пачуърк плочки - интериорен дизайн Мозаечна престилка - дизайн на кухня в скандинавски стил Бяла кухня в скандинавски стил с бар плот - интериорен дизайн Интериорен дизайн на кухня в скандинавски стил Кухня в скандинавски стил, комбинирана с хол - интериорен дизайн Черно -бяла кухня в скандинавски стил - интериорен дизайн Кафява кухня в скандинавски стил - интериорен дизайн Скандинавска сива кухня - интериорен дизайн Кухня в скандинавски стил с метални фасади - интериорен дизайн Дизайн на малка кухня в скандинавски стил Синьо -бяла кухня в скандинавски стил - интериорен дизайн Бяла кухня в скандинавски стил - интериорен дизайн Бяла кухня в скандинавски стил с жълта престилка - интериорен дизайн Бяла кухня в скандинавски стил - интериорен дизайн Дизайн на кухня в скандинавски стил - бял комплект, сиви стени Кухня в скандинавски стил - бар плот Дизайн на кухня с остров - скандинавски стил Просторна кухня в скандинавски стил - интериорен дизайн Дизайн на кухня в скандинавски стил - кухненски комплект в сиво Черно -бяла кухня в скандинавски стил - интериорен дизайн Черна кухня в скандинавски стил - интериорен дизайн Скандинавска минималистична кухня - интериорен дизайн Кухня в скандинавски стил - интериорен дизайн Кухня в скандинавски стил - интериорен дизайн

Видео: Кухни в скандинавски стил

Thanks! You've already liked this