Дизайн на кухня в Хрушчов: 80 интериорни идеи (снимка)

Дизайн на кухня в Хрушчов: 80 интериорни идеи (снимка)

Както знаете, апартаментите в Хрушчов имат едни от най -неудобните оформления с малки стаи. По някаква причина кухните изпаднаха в неблагоприятно положение от тогавашните архитекти, които им отредиха малка площ, не по -голяма от 6 квадратни метра, и ако притежавате такава стая, ще трябва да се потите много, за да я направите толкова просторна и функционална, колкото възможен. Съвременните дизайнери знаят много начини, които ще помогнат за правилното планиране на пространството, инсталирането на необходимите мебели и създаването на комфортна атмосфера. Ще споделим всички тези трикове с вас в нашата статия..

Откъде да започнете ремонт на кухня в Хрушчов?

Първото нещо, което трябва да направите, когато започнете ремонт на кухня в Хрушчов, е да планирате всички етапи на процеса, да вземете решение за стила и цветовата схема на дизайна, да изберете довършителни материали за всички повърхности и мебели. Като начало си струва да се обмисли възможността за увеличаване на площта с помощта на преустройство. В днешно време много хора са склонни да комбинират кухни със съседни стаи, като демонтират стената. И такава стъпка напълно се оправдава, тъй като дава възможност да се получи по-просторна кухня-хол, където можете да отделите място за организиране на пълноценна трапезария. Но това е възможно, ако стената между кухнята и стаята не е носеща, в противен случай демонтирането й е забранено..

Можете също да опитате да получите разрешение за частично разрушаване – в тази версия преградата на стената е частично разрушена, като по правило горната й част, а страничните и долните са оформени за бар плот или група за хранене. Преустройството може да се извърши в различна посока, например да се комбинира баня с тоалетна и да се премести стената в съседство с кухнята към банята. Разбира се, няма да спечелите голямо разстояние от това, но дори 1-2 кв.м. играят важна роля в този случай, като ви позволяват да поставите например трапезария. Добра техника би била инсталирането на огледална повърхност над масата, която ще отразява противоположния прозорец, визуално увеличавайки пространството..

Ако опцията с преустройство по някаква причина е изключена, ще изходим от това, което имаме: рисуваме на хартия план за разполагане на необходимите зони. Важно е незабавно да решите на кой от тях да дадете приоритет. Ако семейството е голямо и е обичайно да се готви много, кухненски комплект с работна зона трябва да бъде пълен, а в случай, че живеят един или двама души, които обичат да приемат гости, трябва да се погрижите за подреждането на трапезарията . След като сме решили къде и какъв вид мебели ще стоят, ние избираме и изчисляваме количеството довършителни материали. По -долу ще предоставим много полезни съвети как да изберете всичко необходимо за ремонт..

Дизайн на кухня в Хрушчов - Откъде да започнете ремонт Дизайн на кухня в Хрушчов - Откъде да започнете ремонт Дизайн на кухня в Хрушчов - Откъде да започнете ремонт

Цветове и стилове на интериора

За малка кухня в Хрушчов е за предпочитане лека палитра, която придава на стаята атмосфера на лекота и въздух. Този дизайн е характерен за такива модерни стилове като минимализъм, хай-тек, скандинавска посока и, разбира се, класически. Това не означава, че кухнята трябва да бъде облечена в снежнобяла цветова гама – така тя ще изглежда напълно пуста и ще наподобява по -скоро болнична стая, отколкото уютно огнище. Можете да изберете светли пастелни цветове за декорация или мебелен комплект. Например кухня, направена в минималистична посока, перфектно ще съчетае бели и сиви палитри, а въвеждането на пясък или кафяво може да направи преходен акцент. Такава кухня винаги се отличава със строгостта на линиите и отсъствието на декоративни елементи – всичко е изключително просто и с вкус..

Високотехнологичната кухня ще изглежда страхотно дори в монохроматичен дизайн, защото тук основната идея се подчертава от наличието на съвременни технологии, метални интериорни детайли, както и оригинални лампи, които ще изглеждат доста изгодно на бял фон.

Светлите дървени мебели в класически стил ще играят перфектно на фона на кремави стени, особено ако това е тапет с малък модел. Луксът и елегантността на посоката ще бъдат потвърдени от изчистените издълбани детайли на слушалките, наличието на позлата или бронз във фитингите..

Ако не се страхувате от ярки акценти, блясък на лъскави повърхности, направени в контрастни цветове, можете да поемете риска да декорирате малка кухня в стил Арт Нуво. Тук има голям брой метални и пластмасови мебели, често с извити, асиметрични форми..

Малка кухня в хрушчовска сграда с лъскави фасади може да бъде декорирана в червени, жълти, зелени, сини тонове, редуващи се със светли равнини. Сега са актуални комбинации от цветове: бежово -кафяво, черно и бяло, където тъмен нюанс присъства най -често в дизайна на долния слой, а светъл – в горния. Такъв стъпаловиден преход от тъмен под към светъл таван допринася за визуалното разширяване на малка площ..

Хрушчов кухненски дизайн - интериорни цветове и стилове Хрушчов кухненски дизайн - интериорни цветове и стилове Хрушчов кухненски дизайн - интериорни цветове и стилове

Материали за декорация

Ремонтът на всяка стая започва с довършителни работи. Като се има предвид, че говорим за кухня, където цари нейният индивидуален микроклимат, е необходим особено внимателен подход при избора на материали – в края на краищата ремонтите се извършват за повече от една година, стените, подът и таванът трябва да запазят оригинала си привлекателност за дълъг период от време.

Етаж

За кухненския под в Хрушчов е по -добре да се даде предимство на плочките, тъй като те са издръжливи, надеждни и силно устойчиви на влага и температурни крайности. Ламинираните настилки също са модерен вариант, но като се има предвид, че влагата постоянно ще се натрупва в малка стая, тя няма да издържи толкова дълго. Като алтернатива можете да поставите линолеум. Напоследък той не беше в голямо търсене, тъй като се счита за остарял вид довършителни работи, но за кухнята линолеумът може да бъде печелившо решение, освен това съвременните модели имат доста привлекателен външен вид..

Дизайн на кухня в Хрушчов - Подови довършителни работи Дизайн на кухня в Хрушчов - подови настилки

Стени

Има много повече възможности за декориране на стената в кухнята и всяка от тях има свои собствени предимства. Боядисването се счита за най -известното от съветските времена, само кухните вече не се боядисват както преди, разделяйки стената хоризонтално на два цвята (горният е бял, а долният е син, зелен и т.н.). Дизайнерите са измислили много варианти как да нарисуват малка стая, за да изглежда красива и стилна. А огромен асортимент от бои ви позволява да изберете най -трайния състав, който няма да се страхува от специфичните условия на кухнята..

Керамичните стенни плочки също са забележителни. По своите технически характеристики той няколко пъти превъзхожда другите видове довършителни работи. Не е обичайно да обличате днешния интериор напълно с плочки – като правило те украсяват стените на работната зона. За малка кухня е за предпочитане да изберете малки плочки, които дават повече свобода на пространството, или забавна мозайка.

Използването на декоративна мазилка предоставя огромни възможности по отношение на избора на цветове и текстури. Измива се добре, без прах и издържа дълго време. Ако използвате истински професионалисти в работата си, можете да получите уникален дизайн на стената, който предизвиква истинско възхищение, но цената на такова удоволствие няма да е малка..

PVC панелите могат да бъдат сглобени сами. Техният плюс е, че не е нужно да подравнявате перфектно стените – материалът ще скрие всички недостатъци отдолу. Те не са скъпи, но изглеждат много привлекателни..

Тапетът трябва да бъде избран изключително за миене. Дори ако възнамерявате да ги залепите на стена, далеч от работната зона, в компресирано пространство, замърсяването по някакъв начин ще попадне по стените. С помощта на тапети можете не само да създадете красив дизайн, но и да регулирате пространството. Например, като залепите тапет в хоризонтална лента, вие визуално ще разширите пространството, а вертикалните ивици ще “повдигнат” тавана. Това, което определено трябва да избягвате, са големите рисунки. Ако обикновеният тапет не ви подхожда, можете да закупите платна с малък ненатрапчив печат, за да не претоварвате малко пространство..

Дизайн на кухня в Хрушчов - Декорация на стени Дизайн на кухня в Хрушчов - Декорация на стени

Таван

Най -добрият вариант за малка кухня в Хрушчов би бил да украсите повърхността на тавана с лъскаво опънато платно. Неговата лъскава повърхност е отразяваща за изключително просторен ефект. Спалното бельо се почиства лесно и издържа добре на всички трудности на кухненските процеси. По -добре е да изберете материала в светла палитра – бяла, кремава, която ще “измие” границите на фугите със стените.

Можете да покриете тавана с боя или мазилка, но си струва да се има предвид, че той ще трябва да бъде изравнен с високо качество, което ще отнеме много време и усилия.

Окачени конструкции от гипсокартон са популярен вариант за модерен дизайн. Но за малка кухня трябва да изберете най -лесния вариант. Например, можете да проектирате само периметъра по този начин и да пуснете скрито осветление по контура, което ще изглади липсата на десет сантиметра, откраднати от конструкцията. В този случай гипсокартонните панели са оборудвани със система за точково осветление..

Дизайн на кухня в Хрушчов - Декорация на тавана Дизайн на кухня в Хрушчов - Декорация на тавана

Мебели за кухнята в Хрушчов

Мебелите трябва да се избират според нуждите на семейството. Тъй като кухнята е малка, трябва да помислите внимателно какво наистина е необходимо тук и какво можете да откажете. Можете да инсталирате малък линеен комплект по протежение на далечна стена или по -голям, ъглов, в който ще има повече шкафове и чекмеджета за съхранение на кухненски прибори. Хладилникът, като правило, се монтира до прозореца, а перваза на прозореца може да се използва за разширяване на работната зона или от нея да се направи маса за хранене. Обърнете внимание на трансформиращите се мебели, които ще бъдат най -добрият вариант за малка кухня – това може да бъде сгъваема маса за хранене и столове, изваждащи се плотове, вградени в комплекта..

Дизайн на кухня в Хрушчов - Мебели Дизайн на кухня в Хрушчов - Мебели Дизайн на кухня в Хрушчов - Мебели

Осветление и декор

Кухнята в Хрушчов трябва да бъде добре осветена, но е по -добре да откажете големи полилеи и лампи с нисък таван. Най -добре е да използвате система за точково осветление, като поставите крушки по периметъра на помещението и осигурите допълнително осветление за зоната над плота. Някои съвременни кухненски комплекти имат вградени сензори, които реагират при отваряне на вратата – тогава тайното осветление се включва автоматично.

Наситеният декор не е добре дошъл тук, тъй като “подуването” на ярките цветове ще затрупа пространството. Основната декорация може да бъде декорацията на стената на работната зона. Тук можете да поставите плочки с малки орнаменти, шарки, например, в стил пачуърк, да инсталирате пластмасови панели, които имитират популярната вече тухлена зидария. Отличен вариант би бил да се проектира повърхността на кожата с ярък обемен модел или огледална повърхност – това ще придаде известна дълбочина на работната зона, увеличавайки нейния обем. Декорът може да бъде текстил на прозорци, малки картини, панели, изящни винилови стикери..

Дизайн на кухня в Хрушчов - Осветление и декор Дизайн на кухня в Хрушчов - Осветление и декор Дизайн на кухня в Хрушчов - Осветление и декор

Дизайн на кухня в Хрушчов – снимка

Надяваме се, че нашата статия ви е помогнала да разберете какъв може да бъде дизайнът на кухня в Хрушчов. И сега, за да подкрепим всичко по -горе, предлагаме да посетите нашата галерия, където се опитахме да съберем най -добрите снимки на завършен интериор. Приятно гледане!

Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка Интериорен дизайн на кухнята в Хрушчов - снимка