Да се ​​отървем от мухи в апартамента: превенция и народни методи

Как да се отървете от мухите в къщата. Кои са най -добрите средства за борба с мухите в къщата: химически или народни, плашещи или унищожаващи? Нека разгледаме ползите от двете в нашата статия.

Кои са най -добрите средства за борба с мухите в къщата: химически или народни, плашещи или унищожаващи? Нека разгледаме ползите от двете в нашата статия.

За мнозина въпросът как да се отървете от мухите в къщата става много остър и спешен. Доминирането на тези неприятни, досадни и просто вредни насекоми може да вбеси дори най -търпеливия собственик. И ако си спомните колко опасности представлява присъствието на летящи насекоми в апартамент, тогава всяко средство – народно или индустриално – за борба с тях изглежда е истинско спасение за цялото семейство.

Как да се отървете от мухите в къщата. Домашната муха (лат. Musca domestica) е синантропно насекомо, тоест живее до човека, а в дивата природа на практика не се среща.

Домашната муха (лат. Musca domestica) е синантропно насекомо, тоест живее до човек, а в дивата природа на практика не се среща.

Как да се отървете от мухите в къщата. Напълно полезен аксесоар за унищожаване на единични насекоми е обичайният мухобой. Ако се дразните от външния й вид, просто я изберете в сладък дизайн. Сега много производители подхождат с хумор към производството си.

Напълно полезен аксесоар за унищожаване на единични насекоми е обичайният мухобой. Ако се дразните от външния й вид, просто я изберете в сладък дизайн. Сега много производители подхождат с хумор към производството си.

Как да се отървете от мухите в къщата. Ако само понякога ви дразнят единични мухи, можете да засадите необичайна украса, хищно растение на перваза на прозореца. Но не забравяйте, че тези красиви растения, като например мухоловката на Венера, изискват внимателна поддръжка.

Ако само понякога ви дразнят единични мухи, можете да засадите необичайна украса, хищно растение на перваза на прозореца. Но не забравяйте, че тези красиви растения, като например мухоловката на Венера, изискват внимателна поддръжка.

Защо мухите са опасни у дома

Всеизвестен факт е, че мухите са идеални носители на различни болести. Мухите, които летят в къщата след улицата, на миниатюрните си лапи могат да носят смъртоносни болести: тиф, холера, дизентерия, туберкулоза и дори антракс. Невъзможно е да се контролират мухите в къщата: седнали върху продукта веднъж, насекомото вече разпространява патогенни бактерии през него.

Как да се отървете от мухите в къщата. Домашните мухи са носители на болести, особено чревни инфекции, както и яйца на хелминти

Домашните мухи са носители на болести, особено чревни инфекции, както и яйца на хелминти

СЪВЕТ! Трябва да се борите с насекомите веднага, без да чакате истинското им господство. Случайно прелетяла муха може да причини появата на цял рояк, от който ще бъде много по -трудно да се отървете..

Как да се отървете от мухите в къщата. Скорошно изобретение, което чупи рекорди по продажби - завеса с магнити за входните врати на частна къща

Скорошно изобретение, което чупи рекорди по продажби – завеса с магнити за входните врати на частна къща

Но не само реалната опасност плаши хората от тези насекоми. Изключително досадни и неприятни, мухите от всякакъв размер не предизвикват никакви други чувства у неспециалистите, освен отвращение и неприязън. Бръмчейки и щастливо седейки на всички налични повърхности, мухите развалят външния вид на дом само с присъствието си, превръщайки уютна къща или апартамент в място за размножаване на болести.

Как да се отървете от мухите в къщата. Бариерните средства срещу възрастни мухи през лятото за частна къща са просто задължителни, но трябва да се извърши предотвратяване на тяхното размножаване вътре в къщата

Бариерните средства срещу възрастни мухи през лятото за частна къща са просто задължителни, но трябва да се извърши предотвратяване на тяхното размножаване вътре в къщата

Предотвратяване появата на мухи като начин за справяне с тях

Въпросът как да измъкнем мухи от апартамента, който е актуален за мнозина, не е първоначалният. Важна задача за собственика на жилището трябва да бъде процесът на превантивен контрол на тези насекоми, защото предотвратяването на проблема винаги е много по -лесно, отколкото справянето с неговите последствия. За да предотвратите превръщането на мухите в реална опасност за домакинствата, трябва да следвате някои прости препоръки:

  • Чистотата трябва да бъде основата на домакинството. Всички антисанитарни условия са плодородна почва не само за мухите, но и за други също толкова неприятни насекоми. Всички хранителни отпадъци трябва да се изхвърлят в затворена кофа, която трябва да се изпразва възможно най -често. Храната трябва да се съхранява само в затворени контейнери или в хладилник. Редовното мокро и химическо чистене ще помогне за предотвратяване на нежелани гости.

Как да се отървете от мухите в къщата. Поддържането на къщата чиста е гаранция, че няма да имате проблеми с насекоми и други паразити в къщата.

Поддържането на къщата чиста е гаранция, че няма да имате проблеми с насекоми и други паразити в къщата.

СЪВЕТ! В частните домакинства причината за появата на мухи и плодородна почва за тяхното размножаване често е загон за добитък или навес за пилета. Експертите отбелязват, че поддържането на чистота в тези зони помага да се предотврати появата и разпространението на насекоми..

Как да се отървете от мухите в къщата. Сливите в мивките и тоалетните са плодородно място за ларвите на мухите и трябва да се държат сухи по здравословни причини. Това се отнася само за бани, които рядко използвате - такива за гости, например. За останалите канали просто избършете прилежащите повърхности на сухо след употреба, за да не оставите вода на насекоми и гризачи.

Сливите в мивките и тоалетните са плодородно място за ларвите на мухите и трябва да се държат сухи по здравословни причини. Това се отнася само за бани, които рядко използвате – такива за гости, например. За останалите канали просто избършете прилежащите повърхности на сухо след употреба, за да не оставите вода на насекоми и гризачи.

Как да се отървете от мухите в къщата. Около частната къща има много места, където мухите могат да се размножават. Поддържайте ги чисти и чисти със специални химикали, когато е необходимо

Около частната къща има много места, където мухите могат да се размножават. Поддържайте ги чисти и чисти със специални химикали, когато е необходимо

Как да се отървете от мухите в къщата. При превенцията на насекомите у дома, обърнете специално внимание на местата, където водата може да застоява

При превенцията на насекомите у дома, обърнете специално внимание на местата, където водата може да застоява

  • Защитата на помещенията от външно проникване също може да се счита за предотвратяване появата на мухи. Задължителните комарници на прозорците по време на периоди на насекоми ще помогнат за предотвратяване на влизането на насекоми в къщата..

Как да се отървете от мухите в къщата. Обикновените комарници, които ще ви бъдат предложени с монтажа на всякакви прозорци, са първото и задължително средство за защита от насекоми

Обикновените комарници, които ще ви бъдат предложени с монтажа на всякакви прозорци, са първото и задължително средство за защита от насекоми

Как да се отървете от мухите в къщата. Мрежите против комари се предлагат в различни конфигурации за капандури, английски и други прозорци

Мрежите против комари се предлагат в различни конфигурации за капандури, английски и други прозорци

  • За частна къща би било подходящо да се използват такива мрежи не само на прозорци, но и на врати. Мрежите и завесите за насекоми не са много естетични, но са доста ефективни..

Как да се отървете от мухите в къщата. За веранди и много големи врати е практично да се монтират плъзгащи се мрежи против насекоми

За веранди и много големи врати е практично да се монтират плъзгащи се мрежи против насекоми

Как да се отървете от мухите в къщата. За частни къщи и апартаменти с балкони и тераси, врата с мрежа против комари би била отличен вариант.

За частни къщи и апартаменти с балкони и тераси, врата с мрежа против комари би била отличен вариант.

Как да се отървете от мухите в къщата. Дразните ли се от неестетичния външен вид на примамки за мухи? Поставете ги вътре в голям свещник или фенер от ковано желязо и украсете с цветна хартия или пластмасови пеперуди

Дразните ли се от неестетичния външен вид на примамки за мухи? Поставете ги вътре в голям свещник или фенер от ковано желязо и украсете с цветна хартия или пластмасови пеперуди

  • Растенията и тревите против насекоми могат да се използват като защита за дома. Птича череша, бъз или пелин, засадени под прозорците, ще бъдат надеждна защита от случайно летящи мухи. А в апартамент често се използва отдавна познат здравец или екзотична мухоловка, за да се предотврати появата на насекоми. Подобен ефект имат клоните от пелин и домат, които са ефективни дори при изсушаване: букети от такива растения могат да се превърнат както в защита на помещението, така и в неговата декорация.

Как да се отървете от мухите в къщата. Пелинът, засаден под прозорците, е гаранция, че мухите ще ви оставят на мира. Те не харесват горчивата й миризма

Пелинът, засаден под прозорците, е гаранция, че мухите ще ви оставят на мира. Те не харесват горчивата й миризма

Народни средства за борба с мухите

Разбира се, съвременен жител на града, базиран във всичко на науката, ще счита професионалните средства: аерозоли, прахове, капани, унищожители и т.н., за оптималното решение за борба с мухите. Въпреки тяхната популярност и ефективност, мнозина все още се доверяват на отдавна познатите методи на баба..

Как да се отървете от мухите в къщата. Мухите могат успешно да се лекуват с естествени средства

Мухите могат успешно да се лекуват с естествени средства

Народните средства за лечение на мухи са доказали своята ефективност и продължават да демонстрират достойни резултати. Сред най -известните методи за справяне с мухите заслужава да се отбележи следното:

Мирише

Мухите не понасят силни миризми, това се използва като борба с тях. На закрито, напръскани с етерични масла от водка, лавандула или евкалипт, карамфил или мента.

Как да се отървете от мухите в къщата. Етеричните масла от лавандула, мента, евкалипт са добър репелент срещу мухи. На закрито ги използвайте с ароматни лампи

Етеричните масла от лавандула, мента, евкалипт са добър репелент срещу мухи. На закрито ги използвайте с ароматни лампи

За да предпазите кухненските помещения от насекоми, достатъчно е да оставите 15-20 пъпки от карамфил в малка ваза. Можете също така да направите истински аромат: залепете 4-6 пъпки от карамфил в половин лимон и оставете тази декорация на масата за целия ден.

Как да се отървете от мухите в къщата. Карамфил (подправка) и лимон (или лайм) са страхотни мухи. Просто трябва да ги поставите в кухнята в отворена ваза.

Карамфил (подправка) и лимон (или лайм) са страхотни мухи. Просто трябва да ги поставите в кухнята в отворена ваза.

СЪВЕТ! Отворите на вратите и прозорците се смазват с етерични масла от лавр и мирта: това плаши мухите и те са абсолютно безопасни за хората.

Как да се отървете от мухите в къщата. Ябълковият оцет привлича мухи. Използвайте го за капани

Ябълковият оцет привлича мухи. Използвайте го за капани

Керосинът и терпентинът също плашат мухите, но за човек в малки количества миризмата им е невидима. Експертите съветват да добавите малко керосин към водата при почистване на подове и прозорци, за да създадете допълнителна защита за дома..

Как да се отървете от мухите в къщата. Мушките много лесно си представят къщата и подреждат гнезда на труднодостъпни места. Запечатайте пукнатините и обработете такива места с терпентин или керосин (имайте предвид, че последното е много пълзящо вещество)

Мушките много лесно си представят къщата и подреждат гнезда на труднодостъпни места. Запечатайте пукнатините и обработете такива места с терпентин или керосин (имайте предвид, че последното е много пълзящо вещество)

Как да се отървете от мухите в къщата. Миризмата на лук също е неприятна за мухите. Ако мащабът на проблема с мухите е малък, просто намажете отворите на вратите и прозорците със сок от лук

Миризмата на лук също е неприятна за мухите. Ако мащабът на проблема с мухите е малък, просто намажете отворите на вратите и прозорците със сок от лук

Капани

За да бъде защитата по -ефективна, се използват капани. Именно този метод се счита за един от най -надеждните и ефективни, отчасти защото резултатът е изключително визуален. Като капани се използват буркани със захарен сироп, вътре в които е монтиран конус или капак от пластмасова торбичка с няколко отвора. Именно този принцип се използва в повечето капани: насекомите влизат вътре, водени от сладката миризма на захар и вече не могат да излязат..

Как да се отървете от мухите в къщата. Често срещана форма на капана за мухи е контейнер с фуния с течна стръв на дъното.

Често срещана форма на капана за мухи е контейнер с фуния с течна стръв на дъното.

Как да се отървете от мухите в къщата. Стабилен, прост капан, изработен от стъклена бутилка и хартиена фуния.

Стабилен, прост капан, направен от стъклена бутилка и хартиена фуния.

Лентовите ленти също се считат за доста ефективен метод, въпреки че домашните, а не професионалните продукти са по -добри за дома. За да се създаде такъв капан, картонените ленти се покриват с плътен захарен сироп и се окачват на места, където се натрупват насекоми. Сменете продуктите веднага щом се напълнят с полепнали насекоми..

Как да се отървете от мухите в къщата. Малко по -естетична алтернатива на готовите лентови ленти - домашно приготвени ленти със стръв, направени от много гъст захарен сироп

Малко по -естетична алтернатива на готовите лентови ленти – домашно приготвени ленти със стръв, направени от много гъст захарен сироп

Как да се отървете от мухите в къщата. Пазете вашите домашни любимци безопасно и удобно, когато правите капани за мухи или инсталирате врати против комари

Пазете вашите домашни любимци безопасно и удобно, когато правите капани за мухи или инсталирате врати против комари

Отрова за мухи

Приготвянето на отрова за мухи със собствените си ръце е съвсем просто, тъй като рецептите не съдържат сложни съставки и специални методи за приготвяне на веществото. Почти всички рецепти отговарят на въпроса как да се отървете от мухите в къщата през есента, но в други периоди от годината те са доста ефективни..

  • 1 грам захарин се смесва с 10 грама мед. Полученият състав се импрегнира със салфетка или вестник. След изсушаване хартията се поставя върху прозорец или друго място в къщата, където се натрупват мухи, и се навлажнява с малко количество вода.
  • Млякото (3 супени лъжици) се смесва с формалин (половин чаена лъжичка) и сода (5 чаени лъжички). Полученото вещество се изсипва в малки контейнери, овкусява се с филии хляб за привличане на насекоми и се поставя близо до прозорци и врати.
  • Хартията, импрегнирана със смес от мляко и черен пипер, също се счита за вещество, опасно за насекомите. Мокрите капани се поставят в цялата къща в специални контейнери. Има вариант на тази рецепта, в който черният пипер се смесва със сладка вода..

Как да се отървете от мухите в къщата. Някои месоядни растения, които могат да се държат у дома, улавят малки мухи с лепкавите си листа. На снимката - един от тях, сочната Pinguicula gigantea

Някои месоядни растения, които могат да се държат у дома, улавят малки мухи с лепкавите си листа. На снимката – един от тях, сочната Pinguicula gigantea

Борете се с мухи и други насекоми в ранните етапи, след като откриете първия нежелан гост. Професионалните методи за борба са доста ефективни, но народните методи за премахване на мухите се считат за по -безопасни за хората..

Thanks! You've already liked this