10 неща, които трябва да знаете за работата на архитектите

Осъзнаването на разходите, съображенията, спецификата на работата и невероятните неща, които архитектите правят, ще ви позволи по -бързо да разберете и разберете техния стил и визия за това, което създават.

В тази статия двама видни архитекти споделят подробностите за работата си: Niels Finn от Finne Architects и Matthew Coates от Coates Design. Благодарение на тях ще можем да разберем какво е това, деликатна и трудна архитектурна творба отвътре, където тези хора черпят вдъхновение и какво трябва да знаете, преди да наемете някой от тях, за да работи по вашия проект..

Ето 10 неща.

И така, какво правят архитектите? Те планират и проектират сгради и координират строителството. В повечето щати на Америка архитектите имат сериозни изисквания: те трябва да имат специално образование и трудов опит, както и да преминат сериозно сертифициране..

1

1. “Клиентът трябва да е активен участник в процеса на проектиране”. Несъмнено действителната отговорност за проекта е на архитекта, но за да може резултатът да надмине вашите очаквания, трябва да обсъдите с него бюджета на събитието и да му кажете какво точно искате да получите в резултат..

Фин, който дълги години е работил с Американския институт на архитектите (AIA) в Сиатъл по програма, наречена „Как да избираме и работим с архитект“, посвещава част от семинара си на темата за очакванията на клиента-архитект един към друг. По време на семинарите той казва, че идеалният клиент е „честен, открит, гъвкав, но решителен, той е реалист“. Способността да бъдете отворени към идеите на вашия архитект и да вземате навременни решения е ключът към успешното изпълнение на замисления проект..

4

2. “Ние можем да придружаваме вашия проект от началото до края”. Ако ви предстои реализация на мащабен проект, независимо дали става дума за обновяване или изграждане на мечтания ви дом от нулата, може да се чудите: откъде да започнете? Не губете време: първото нещо, което трябва да направите, е да се обадите на архитекта. Тези професионалисти имат необходимите умения и обучение за изпълнение на вашия проект и могат да координират всички проекти по проектирането и строителството..

„Архитектите могат да участват във всички аспекти на проекта, от избора на обект и проучванията за осъществимост до завършването му“, казва Коутс. „Собствениците на жилища могат да обсъдят обхвата и обхвата на услугите, които очакват за конкретен проект. Но като минимум архитектът обикновено отговаря за проектирането, документацията и разрешителните. “.

5

3. “Нашата работа е повсеместна”. „Около 50 процента от нашата работа се извършва извън града“, казва Фин, който е базиран в Сиатъл, „така че имам няколко пътувания всеки месец: посещавам строителни обекти, срещам клиенти и изпълнители“. Така че, ако преди сте търсили професионалисти в непосредствената си област, можете да разширите този кръг. Разгледайте интернет за работата на професионалистите, на които се възхищавате. Не се страхувайте да се свържете с тях с оферта, ако заемат работа във вашия район..

девет

4. Правим по малко от всичко. „Много рядко има два еднакви дни“, казва Коутс. – В някои дни ходя на строителни обекти, за да проверя текущата работа. В други дни се срещам с клиенти, изпълнители или технически консултанти. Повечето архитекти прекарват много време на работното си място и аз не съм изключение. Ние отделяме много време за изпращане по пощата и разработване на проекти на компютър “.

Фин добавя: „Работя върху дизайна на къщата всеки ден в продължение на около час и половина. Когато съм в офиса, общувам с клиенти, контрагенти и друг офис персонал. Преглеждам скици, правя корекции, пиша технически изисквания за всички проекти. Освен това често посещавам специализирани магазини, специализирани например за стоманени изделия или мебели. Посещавам и строителни обекти в района на Сиатъл. И накрая, всеки ден се опитвам да отделя малко време за маркетинг: изпращам снимки на различни дизайнерски сайтове, разговарям с журналисти за дизайнерски публикации, публикувам на страницата си във Facebook. “.

десет

5. Чудите ли се какво ни вдъхновява? Научете за нашите идоли. Попитайте всеки архитект, който сте наели за вашия проект, кой е неговият модел за подражание, който вдъхновява творчеството му. Отговорите му ще ви дадат представа за визията му за бъдещия проект, за това към какво се стреми в работата си..

Фин, който е израснал в Норвегия и САЩ, е силно вдъхновен от архитектурната традиция на Скандинавия. „Свер Фен, известен норвежки архитект, беше мой приятел. Той беше този, който повлия дълбоко на работата ми “, казва Фин. – Никога няма да забравя онези вечери, прекарани със Свер в хола на къщата му в Осло. Свер живее в класическа функционална къща, проектирана от неговия учител Арне Корсмо. Той имаше невероятна способност да разбира конструкцията и материалите, а след това да им даде някаква специална поетична същност и форма. “.

Фин добавя: „Той също беше много скромен човек, дори беше изненадан, когато американците му присъдиха наградата Прицкер (аналогично на Нобеловата награда за архитектура). „О, да“, каза той. „Те изпратиха строго секретни факсове и след това отлетяха за Осло с личния си самолет. Но тогава наоколо имаше толкова сняг, че те не успяха да посетят няколко мои сгради! “

единадесет

„Ако Свер Фен беше моят компас, то Алвар Аалто, финландски архитект и един от архитектурните гиганти на 20 -ти век, беше моята Северна звезда“, казва Фин. – През 1985 г., когато живях една година в Хелзинки, успях да видя всички сгради на Аалто няколко пъти. Финландският архитект и критик Юхани Паласмаа беше мой ментор и сподели много от идеите за Аалто и финландския дизайн. “.

Той продължава: „Работата на Aalto, която видях, ми разкри тайните на обработката на естествената светлина и създаването на това, което Aalto нарича вътрешния пейзаж на сграда. Дори спах една нощ в палатка до църквата Аалто в Иматра. Сутрешната светлина беше невероятна! “

6

6. Природата ни вдъхновява. Архитектите проектират сгради, които дават възможност да се установи връзка между частния, вътрешния свят на дома и света извън него. Така че, какъвто и стил да изберете вашият архитект за работата си, най -вероятно природата ще бъде неговото вдъхновение. „Тук, в северозападната част на Тихия океан, имаме един от най -зашеметяващите природни пейзажи около нас“, казва Фин. – Светът на дивата природа е моят ежедневен постоянен вдъхновител “.

7

7. Ще можем да предложим дизайнерски идеи дори за най -малките обекти … но не винаги. Обикновено за малки сгради собствениците на жилища са по -склонни да наемат строител, отколкото архитект. Струва ли си да се преразгледа тази позиция? „Зависи от работата и, разбира се, от архитекта“, казва Коутс. Повечето архитектурни фирми с по -малко от 10 служители са склонни да поемат малки проекти, докато големите фирми не се интересуват. „Като цяло архитект или строителен инженер е от съществено значение за всяка работа, независимо от размера на съоръжението. Това ще засегне структурата на сградата и други въпроси като избора на стълби, парапети, прозорци и т.н. “, казва Коутс. „Независимо от размера на сградата, за собственика на жилището е важно да разбере, че повечето строители са напълно запознати с дизайна. В допълнение, при всякакви мащаби на работа е добре да се включат мнението и съветите на опитен човек с познания, който ще определи дали процесът на строителство върви правилно и дали отговаря на концепцията за обекта. Бих препоръчал на собствениците на жилища да наемат интериорен дизайнер или архитект за всяка работа, независимо от размера на имота. “.

Фин добавя: „Архитектите могат да правят много малки проекти, но има момент, в който таксите за архитекта стават непропорционални на цената на строителството. Разбира се, обичам да проектирам мебели, но това е само една от моите страсти “.

осем

8. Правим всичко възможно, за да осигурим прозрачна структура на ценообразуване. Архитектите начисляват такси под различни форми: почасово (от 100 до 160 долара на час или от 60 до 90 долара на час за допълнителни задачи като подготовка); единична обща сума; процент от цената на строителството (обикновено 10 до 25 процента) или някаква комбинация от тези опции. Повечето също така включват първоначална оценка на общите разходи по проекта. Първоначалните разчети на разходите се правят на база квадратен фут, но за проекти, вариращи от 200 до 500 долара на квадратен фут, се отчитат само разходите за строителство. Разбира се, разходите също зависят до голяма степен от средните цени в региона..

И Коутс, и Фин предпочитат почасови заплати. Коутс казва: „Предпочитам този метод, защото позволява на нашия клиент гъвкавостта да обсъжда например корекции в интериорния дизайн или други работни точки, без да се налага да променя договора. Също така предпочитам почасовите заплати, тъй като смятам, че това е най -справедливият начин за изчисляване и за двете страни. Много е важно да покажем на клиента, че имаме интерес да вършим блестяща работа. “.

2

9. Ние сме необходими, за да сбъднем мечтите ви във функционална, красива реалност, която освен това ще бъде в хармония с терена. В своята работилница Фин преподава с AIA, той обяснява, че трябва да се свържете с архитект, ако искате гаранция, че вашият проект ще бъде красив, утилитарен и икономичен. Архитектите могат да работят със сложни области, да отговарят на вашите нужди и желания и да ги изразят в уникален дизайн, който ви харесва най -много. Изберете първоначално опитен архитект, не се доверявайте на голям проект без опит в дизайна или самоук – това ще ви помогне да избегнете разочарование и евентуално да спестите пари, защото в противен случай може да се наложи да повторите грешната работа.

3

10. Ние сме с вас през целия път. „Бих казал, че изборът на архитект е като избора на спътник за дълго пътуване“, казва Фин. „Трябва да има доверие, състрадание, споделена визия, добра комуникация и взаимно уважение. За да извървите половината път, вече на много мили от дома, не трябваше да мислите: “Как мога да се отърва от този човек?”

Thanks! You've already liked this