Тавански етаж: 85 дизайнерски идеи

Тавански етаж: 85 дизайнерски идеи

За съжаление, таванското помещение в частни къщи се превръща в стаята, където се поставят ненужни неща, стари мебели или строителни материали. Наистина, без подходящ ремонт, тъмна стая с наклонени белещи се стени не изглежда много приветлива. Но ако го украсите, включете малко светлина и ще имате допълнително жилищно пространство на ваше разположение. Днес ще говорим за възможностите за дизайн на таванския етаж, където искате да живеете!

Характеристики на таванския етаж

Думата „таванско помещение“ се появява в средата на 17 -ти век, когато архитект идва с блестяща идея – да използва тавана като жизнено пространство. Вярно е, че по това време там са живели само слуги, но днес те приемат гости, разпределят спалня за дете или организират допълнителна баня.

Дали таванското помещение заема цялата площ на сградата или част от нея зависи от нейния размер. Таванските помещения се различават по височината на таваните и по геометрията на оформлението – една наклонена стена или няколко. Различни дизайнерски решения са свързани с тези показатели..

Но преди да превърнете тавана в жилищен интериор, е необходимо да го оборудвате, като вземете предвид всички технологични тънкости. Таванското помещение е изложено не само отгоре, но и отдолу, от жилищната част на къщата, откъдето се издига влажен въздух. Необходимо е предварително да се погрижите за топлоизолацията и хидроизолацията, за да създадете най -удобните условия на последното ниво.

Препоръчително е да се използват леки материали за довършителни работи – това ще опрости транспортирането и ще намали натоварването на сградата. Ако избирате между дървени и бетонни конструкции, тогава първият вариант има много повече предимства. Вътрешната облицовка е направена предимно от гипсокартон, както и вътрешните прегради.

Естествената светлина навлиза в таванския етаж през вертикални прозорци и / или през тавански прозорци, които са монтирани под ъгъл. Последните осигуряват по -равномерно осветяване на пространството..

Заедно със скосите, друг акцент на тавана са гредите, които поддържат покрива. Те са изведени на преден план и създават един вид индустриална естетика, която не бива да се крие зад гипсокартонните конструкции, ако стилът не го изисква. Правейки това, можете да запълните интериора с необичайни обеми..

Таванското помещение има отличителен вид, идеален за селски, етнически и тавански стилове. Но дизайнерските решения не се изчерпват само с това – тук могат да се въведат по -модерни тенденции, без страх от експерименти и смели комбинации..

Дизайн на тавански етаж - характеристики Дизайн на тавански етаж - характеристики

Дизайн на хол в таванско помещение

Последният етаж може да служи като основна всекидневна или допълнително място за почивка, където искате да се оттеглите със семейството си. Изборът зависи от размера на стаята, която често е най -просторната в къщата, а понякога, напротив, е малка като малка стая. Но това няма да ви попречи да декорирате удобно хола на тавана, като го приспособите към вашите лични нужди..

Прозорците не само пропускат повече естествена светлина, но и осигуряват по -добър изглед на района. В тази връзка те рядко се покриват със завеси и се опитват да подредят мебелите по такъв начин, че до отвора да има фотьойл или диван..

Първите трудности при подреждането на нивото са свързани със скосени стени, които затрудняват намирането на място за шкафове и рафтове – важни атрибути на хола. Имайте предвид, че не се препоръчва да правите това пространство с високи предмети, но си струва да използвате само минимален комплект мебели..

Местата за съхранение могат да бъдат подредени от вертикалните страни. За да направите това, опитайте да изберете компактен модел, експериментирайте с форми или направете сами вградени ниши. В просторно таванско помещение рафтовете, поставени не по протежение на стената, а перпендикулярно на нея, осигуряват зониране.

Цветовете, довършителните материали и декорът зависят от стила. Много съвременни решения се ръководят от чист, дискретен, функционален интериор, изпълнен със светлина. За да се създаде единството на конструкцията, стените с тавана са боядисани в бяло, а подът е покрит с екологичен, практичен материал..

Кънтри или Прованс ще изглеждат добре на тавана, докато класиката е по -добре да се впише в стая с по -малко изпъкнали покривни греди..

Интериорен дизайн на хол на тавана - снимка Интериорен дизайн на хол на тавана - снимка Интериорен дизайн на хол на тавана - снимка Интериорен дизайн на хол на тавана - снимка Интериорен дизайн на хол на тавана - снимка Интериорен дизайн на хол на тавана - снимка Интериорен дизайн на хол на тавана - снимка Интериорен дизайн на хол на тавана - снимка Интериорен дизайн на хол на тавана - снимка Интериорен дизайн на хол на тавана - снимка Интериорен дизайн на хол на тавана - снимка Интериорен дизайн на хол на тавана - снимка Интериорен дизайн на хол на тавана - снимка Интериорен дизайн на хол на тавана - снимка

Дизайн на таванска спалня

Уютно малко легло под наклонени стени е изображение, което често се използва в киното, така че една спалня на тавана изглежда нещо по -познато. Тя изобщо не се нуждае от много място, а ниското ниво на таваните по никакъв начин не пречи на съня. Прозорците над леглото ще ви позволят да се любувате на звездното небе в тихи летни нощи.

Спалнята изглежда като идеален вариант за таванско помещение, защото е необходимо минималното количество мебели, за да се организира: двойно легло, нощно шкафче с настолна лампа – и интериорът е готов. Можете да оправдаете такъв комплект, като наречете стаята временно убежище за гости, което е много удобно за малки къщи..

Добавете скрин, тоалетка, библиотека или работно пространство, за да усложните стаята. Този избор зависи от нуждите на жителите и техния брой..

Довършителните работи и цветовете играят важна роля в дизайна на таванската зона за спане. Препоръчва се, освен бялото, да се вземат предвид и пастелни или неутрални нюанси, тъй като тъмните решения създават неудобна атмосфера в затворено пространство, въпреки че основната му цел е да осигури на собствениците здрав, здрав сън. Естествените материали не отделят вредни вещества, „дишат“ и имат положителна енергия, което също допринася за релаксация.

За декор можете да използвате текстил: спално бельо, покривало, калъфки за възглавници, одеяло на креслото. Те трябва да съответстват на основния стил. Растенията и лампите ще бъдат последният щрих в интериора.

Интериорен дизайн на спалня на тавана - снимка Интериорен дизайн на спалня на тавана - снимка Интериорен дизайн на спалня на тавана - снимка Интериорен дизайн на спалня на тавана - снимка Интериорен дизайн на спалня на тавана - снимка Интериорен дизайн на спалня на тавана - снимка Интериорен дизайн на спалня на тавана - снимка Интериорен дизайн на спалня на тавана - снимка Интериорен дизайн на спалня на тавана - снимка Интериорен дизайн на спалня на тавана - снимка Интериорен дизайн на спалня на тавана - снимка Интериорен дизайн на спалня на тавана - снимка Интериорен дизайн на спалня на тавана - снимка

Дизайн на детска стая на тавана

Децата ще се зарадват, ако ги поставите на таванско помещение – не това, което е нарисувано във филми на ужасите, а леко и добре поддържано, напомнящо за тайна крепост.

Възможно е да се разпредели детска стая на тавана за дете, навършило училищна възраст. За децата това място ще бъде опасно: поради наклонените тавани, наличието на стълби, по които трябва постоянно да се движите, както и изолация от останалата част на къщата, да не говорим за родителския контрол.

Растящите деца могат да живеят в стая с ниски тавани, които все още не се удрят с глава. Колкото и естетично да изглеждат стърчащите греди, те ще трябва да бъдат скрити зад прегради от гипсокартон за безопасността на детето. Като цяло, когато избирате мебели, опитайте се да останете на модели със заоблени ъгли, гладки фронтове и ергономичен дизайн..

Възрастта на младия собственик формира съдържанието на стаята: скринове с играчки или бюро. Можете да организирате детска стая за двама, само заменете двуетажните легла с отделни.

За никого не е тайна, че децата, които току -що опознават света около тях, обичат цветни, разнообразни цветови комбинации, но по този въпрос е важно да не прекалявате. Изберете пастелни нюанси с няколко ярки акцента и цялостното впечатление може да бъде подобрено от обилна естествена светлина..

Интериорен дизайн на детска стая на тавана - снимка Интериорен дизайн на детска стая на тавана - снимка Интериорен дизайн на детска стая на тавана - снимка Интериорен дизайн на детска стая на тавана - снимка Интериорен дизайн на детска стая на тавана - снимка Интериорен дизайн на детска стая на тавана - снимка Интериорен дизайн на детска стая на тавана - снимка Интериорен дизайн на детска стая на тавана - снимка Интериорен дизайн на детска стая на тавана - снимка Интериорен дизайн на детска стая на тавана - снимка Интериорен дизайн на детска стая на тавана - снимка Интериорен дизайн на детска стая на тавана - снимка Интериорен дизайн на детска стая на тавана - снимка

Дизайн на домашен офис на тавана

На пръв поглед офисът на тавана изглежда необичайно, но ако се замислите, това е чудесно място за организиране на работно пространство. Таванската зона обикновено е оградена от “останалия свят”, което означава, че тук можете напълно да се концентрирате върху вида си дейност. Същото важи и за работилници или мини-библиотеки..

В редки случаи голяма площ се отделя за домашен офис, но просторен интериор, изпълнен със светлина и въздух, може да допринесе за продуктивна работа. По -добре е да изберете неутрални или естествени нюанси – те създават благоприятна атмосфера, а зеленият цвят дори активира мозъчната дейност.

Работният плот може да бъде позициониран до стена, в центъра на стая или до прозорец. Често первазите на прозорците се използват като плотове, като по този начин придават функционалност на дизайна..

В допълнение към личната библиотека, трябва да има място за почивка в таванския офис. Обикновено това е малък диван с масичка за кафе, на който е приятно да седнете и да се ровите в четене..

Към осветлението се налагат специални изисквания – то трябва да образува сложна система, да осигурява потока светлина на общо и локално ниво.

Интериорен дизайн на домашен офис на тавана - снимка Интериорен дизайн на домашен офис на тавана - снимка Интериорен дизайн на домашен офис на тавана - снимка Интериорен дизайн на домашен офис на тавана - снимка Интериорен дизайн на домашен офис на тавана - снимка Интериорен дизайн на домашен офис на тавана - снимка Интериорен дизайн на домашен офис на тавана - снимка Интериорен дизайн на домашен офис на тавана - снимка Интериорен дизайн на домашен офис на тавана - снимка Интериорен дизайн на домашен офис на тавана - снимка Интериорен дизайн на домашен офис на тавана - снимка Интериорен дизайн на домашен офис на тавана - снимка

Дизайн на таванска баня

Банята изглежда доста необичайно на таванския етаж, но дори и за нея можете да създадете оптимални условия. Такъв интериор има прозорци, но няма съседи, които случайно могат да ги погледнат. В допълнение към поверителността, отбелязваме уютно оформление и доста голяма площ..

Банята, за разлика от другите помещения, изисква по -задълбочена техническа подготовка, която включва монтаж на канализация и водопровод. Не забравяйте за влажния микроклимат, както и за постоянните спадове на температурата. Обикновените плочки са подходящи за облицовка на стени, а таванът може да бъде защитен с конструкция от гипсокартон с влагоустойчиво покритие.

За малка баня на тавана е по-добре да изберете ъглова или монтирана на стена мивка, а тоалетната трябва да бъде с вградено казанче. Формата и размерите на банята трябва да се поберат под наклонения покрив, ако се планира да се монтира там.

Въпреки факта, че завесите за прозорци рядко се използват на таванско ниво, те ще изглеждат повече от подходящи в банята. За декор изберете красиво огледало, кърпи и подходящи аксесоари. Естетичните дизайнерски обекти също ще помогнат за трансформирането на пространството..

Интериорен дизайн на таванска баня - снимка Интериорен дизайн на таванска баня - снимка Интериорен дизайн на таванска баня - снимка Интериорен дизайн на таванска баня - снимка Интериорен дизайн на таванска баня - снимка Интериорен дизайн на таванска баня - снимка Интериорен дизайн на таванска баня - снимка Интериорен дизайн на таванска баня - снимка Интериорен дизайн на таванска баня - снимка Интериорен дизайн на таванска баня - снимка Интериорен дизайн на таванска баня - снимка Интериорен дизайн на таванска баня - снимка

Видео: Тавански етаж – интериорни идеи

Thanks! You've already liked this