Стълби към втория етаж: 70 снимки и идеи

Стълби към втория етаж: 70 снимки и идеи

Днешните тенденции към рационално използване на територията, повече от всякога, подтикват да се строят къщи не на „ширина“, а на „височина“. Това се отнася за частни сгради, но дори жителите на апартаменти се опитват да организират многостепенно оформление, като по този начин разширяват използваемата площ. За да комбинирате горното и долното пространство, се налага да издигнете стълбище към втория етаж, върху характеристиките на избора на който ще се спрем по -подробно.

Разновидности на стълби по дизайн

Когато проектирате стълбище, на първо място ще трябва да се съсредоточите не върху дизайна, а върху площта на помещението, за да изберете идеалния продукт по отношение на дизайна и размера. Има два основни типа:

Маршируващи стълби

Често срещан вариант на стълби, проектиран като отчита биомеханиката на движението и осигурява удобно и безопасно движение. Те се състоят от маршове с 3 до 15 стъпки. Ако максималният брой не е достатъчен, височината се разделя на два отвора, между които са монтирани малка платформа или стъпала за навиване. Такива структури вече се наричат ​​двумаршови.

Маршевите стълби се различават по форма и са прави, завъртащи се (L-образни или U-образни) или извити. При определяне на този параметър е необходимо да се разчита на площта на помещението, височината на таваните, местоположението на втория етаж.

По вида на носещата конструкция се разграничават два вида маршируващи продукти: на косоура и тетиви. В първия случай стъпалата се полагат отгоре на гредата, а във втория се правят специални канали от вътрешната страна на носещия елемент.

Също така ще трябва да изберете типа стъпки. Частите с щрангове изглеждат по -масивни и се вписват перфектно в класически интериор, докато тези без тях са подходящи за модерен дом поради лекия си дизайн..

Като цяло маршируващите стълби са представени в широк диапазон и дори за малки размери можете да изберете подходящо копие или да го комбинирате с други елементи..

Маршируващи стълби към втория етаж Маршируващи стълби към втория етаж

Спирални стълби

Принципът на такива структури е много прост: стъпките са прикрепени към монтирания прът, който се спирала нагоре. Те не заемат допълнително място и са достатъчно компактни.

Основната причина, поради която спиралните стълби са по-ниски от тези в средата на полета, е трудността при придвижване поради липсата на солидна опора. Не се препоръчва да се инсталира такова копие в къща, където живеят деца или възрастни хора. Следните параметри се считат за оптимални: централната ширина на стъпалата трябва да бъде най -малко 20 cm, а най -широката част не трябва да бъде повече от 40 cm.

В други случаи спиралните стълби могат да се считат за отличен вариант както за модерни, така и за класически стилове. Поради спиралната си форма те се превръщат в ключов елемент в интериора, а продуктите с различни форми ще помогнат за разнообразяване на дизайна – от квадрат до осмоъгълник.

Спирални стълби към втория етаж Спирални стълби към втория етаж

Стълбище

Няма да работи за инсталиране на стълбище от този тип в центъра на помещението – то се поддържа от носеща стена, към която стъпалата са прикрепени с болтове (болтове). Събрани в една система, те образуват единен носещ елемент, който придава на структурата лек, почти безтеглов вид, благодарение на което често се използва в съвременния интериор.

Въпреки визуалната крехкост, продуктите могат да издържат от 500 до 1100 кг, в зависимост от материала и производителя. В допълнение, болтовете ви позволяват да регулирате височината на стъпалата след монтажа..

Популярни са стълбите с парапети, които поемат част от товара върху себе си. Експериментирайте с основа, форма и осветление, за да създадете уникална опция за вашия дом.

Стълби към втория етаж на болтовете Стълби към втория етаж на болтовете

Избор на материал за стълбите

Стълбите са изработени от различни материали, които им придават определени естетически и практически свойства..

Дървени стълби

Представянето на стълбище в къща веднага създава образа на масивна дървена конструкция с къдрави парапети и красива дълбока текстура. Това може да бъде луксозно венге, дъб или минималистично дърво от прости видове. Пепелта, орехът, букът се считат за най -добрите варианти, но борът не е достатъчно здрав, за да издържи необходимото натоварване. Лаковото покритие ще предпазва от негативните ефекти на околната среда, но ще трябва да се актуализира редовно.

Такъв материал е подходящ за всякакви дизайни, но изглежда най -органично като маршируващи продукти. За кънтри или американски стил такова решение е незаменимо..

Дървени стълби към втория етаж Дървени стълби към втория етаж

Метални стълби

Металните конструкции ще ви служат в продължение на половин век, запазвайки първоначалния си, спретнат вид. За да направите това, изберете образци от неръждаема стомана, които не се поддават на корозия, тъй като хромираните или боядисаните опции имат ограничен експлоатационен живот-не повече от 6-7 години.

Пластичността на основата ви позволява да придадете на стълбите и нейните части всякаква форма. Металът често се комбинира с други материали като дърво, стъкло, бетон. Той прави изящни ковани парапети..

Метални стълби към втория етаж Метални стълби към втория етаж

Бетонни стълби

За разлика от по -естествените материали, бетонът няма лекота или изтънченост, в чистата си форма е малко вероятно да се впише в класически интериор, а вместо това дава усещане за солидност и цялост..

Такива конструкции са доста надеждни, издържат на големи натоварвания и не се влошават с течение на времето. За съжаление е трудно да ги инсталирате сами, но евтиността на суровините покрива този недостатък..

Важно предимство на бетонните стълби е възможността да ги украсите с камък, дърво или дори плочки. Уникалната груба текстура ще бъде невидима, но ще получите естетичен дизайн на достъпна цена.

Бетонни стълби към втория етаж Бетонни стълби към втория етаж

Каменни стълби

Мраморът има зашеметяваща дълбока текстура, но като покритие за стълби се износва бързо, буквално след няколко години. Гранитът или кварцитът имат противоположни свойства. Много по -евтини изкуствени аналози също вършат отлично работата си..

Каменните стълби често се комбинират с метални парапети и коригирането на декора може да ги впише в много стилове.

Каменни стълби към втория етаж Каменни стълби към втория етаж

Стъклени стълби

Ако на първо място стои дизайнът, който не изисква десет години обслужващо „обслужване“, стъклените конструкции нямат конкуренти. От този материал са направени стъпала, които са прикрепени към болтове или се използват на спирални стълби. Той хармонично действа в тандем с метал, което подобрява ефекта на гланц и придава надеждност на такъв крехък продукт.

Наистина стъклените стълби могат да бъдат повредени от силен удар, но дори и да липсва, с течение на времето на повърхността се появяват забележими драскотини. За по -голяма здравина е по -добре да изберете закалени или ламинирани сортове. Акрилното стъкло се счита за най -надеждното, но с течение на времето има тенденция да потъмнява..

Стъклени стълби към втория етаж Стъклени стълби към втория етаж

Стилове и дизайн

Поради формата си стълбищата често се открояват сред интериорния ансамбъл, като същевременно остават органична част от него. За да направите това, когато разработвате дизайн, е необходимо да се съсредоточите върху основната стилистика на помещенията..

Стълби в модерен стил

Съвременната естетика обича лаконичността и сдържаността, използвайки практични материали, съчетавайки ги, за да създаде по -изтънчен вид. Предпочитание се дава на чисти геометрични форми, линии, плоски повърхности.

Стилът работи с особеностите на пространството, така че видът на конструкцията на стълбите може да бъде всеки, основното е, че изглежда благоприятно в интериора.

Стълби към втория етаж в модерен стил Стълби към втория етаж в модерен стил

Стълби в класически стил

Както бе споменато по -горе, класиката се характеризира с използването на три материала: дърво, метал и декоративен камък, сред които очевидно първият е начело. Първоначално трябва да изберете стаи с голяма площ, тъй като дори стълбището тук има масивен външен вид.

Често това са маршируващи продукти на косоура или тетива със затворени щрангове, разделени на няколко педя и оградени със здрави парапети, не рядко – с характерна резба.

Стълби към втория етаж в класически стил Стълби към втория етаж в класически стил

Стълби в стил таванско помещение

Бетонните стълби към втория етаж хармонично взаимодействат със стила на таванското помещение, подчертавайки неговия индустриален характер. Други основи обаче също ще изглеждат подходящи..

Стълбата трябва да бъде възможно най -проста, за да се осигури удобно движение. Тъй като интериорът на таванското помещение, според правилата, се намира на големи площи, не е нужно да се притеснявате за размера на конструкцията..

Стълби в стил таванско помещение към втория етаж Стълби в стил таванско помещение към втория етаж

Минималистични стълби

Желателно е стълбите в стила на минимализма да привличат възможно най -малко внимание към себе си. В идеалния случай те трябва да се вписват в общия обем на помещението, образувайки едно функционално цяло с него..

Средствата за изразителност са сведени до минимум: текстурата на материала, гладки линии, естествени цветове. Отлично решение – стъпките върху болтовете.

Стълби към втория етаж в стила на минимализма

Стълби в стил Арт Деко

Елегантният и многостранен Арт Деко се стреми да подчертае своя „статус“ във всички детайли – от основата на стълбите до парапетите. Последните могат да повтарят сложни, преплитащи се модели, вдъхновени от флорални образи..

Маршируващите стълби ще изглеждат монументални и благородни, спирални, поради своята спирална форма, сами по себе си съответстват на стила на арт деко, но болтовете ще изглеждат твърде прости.

Стълби в стил Арт Деко към втория етаж Стълби в стил Арт Деко към втория етаж

Къде да публикувате: основни правила

Инсталирането на стълби към втория етаж е твърде индивидуален процес, който зависи от размера, разположението и височината на таваните във вашето пространство..

Най -популярното място за стълби остава коридорът, особено в просторни имения. Така, влизайки в къщата, веднага получавате достъп до всички стаи, без да се лутате по коридорите..

Второто най -популярно място за поставяне на асансьор е холът. Това е удобно за сгради със средна площ, ако вторият етаж води до частна зона, например спалня. В залата, комбинирана с кухнята, стълбището може да се използва за зониране.

Стълби към втория етаж - Къде да поставите Стълби към втория етаж - Къде да поставите Стълби към втория етаж - Къде да поставите

Как да подредим пространството под стълбите?

За да компенсира по някакъв начин впечатляващите размери на стълбището, то може да се комбинира с друг функционален елемент, като се използва празно пространство. Това се отнася за походни конструкции, разположени до стената. Конструкцията на такива продукти е по -сложна, изисква подробни измервания и внимателно планиране, но крайният резултат ще ви позволи да увеличите максимално всеки квадратен метър от стаята..

Зоната на долния етаж може да служи като рамка за шкафове. Решението е подходящо в залата (съхранение на дрехи и обувки) или в хола (за домашна библиотека и домакински предмети).

Стълбището може да бъде организирано под формата на стена в хола, по изпъкналите части на която можете да се движите по подовете.

Ценителите на качествените напитки могат да организират голяма колекция от вина, като я оградят със стъклени врати и инсталират осветление.

В получената ниша можете да поставите малък диван, да подредите уютно място за почивка и уединение и да инсталирате рафтове на страничните стени.

Пространството под стълбите е подходящо за създаване на отделна стая – килер, кабинет или мини работилница. Всяко дете ще се зарадва на такава уединена детска стая за игри..

Използването на тези идеи ще ви позволи да погледнете по различен начин на стълбите в къщата, които ще се превърнат от обемен обект във функционално решение..

Как да подредим пространството под стълбите Как да подредим пространството под стълбите Как да подредим пространството под стълбите

Проектиране на стълби към втория етаж – снимка

Трудно е да не забележите стълбището дори в най -просторния интериор, поради което толкова много внимание се отделя на дизайна му. Можете да намерите още по -разнообразни форми, опции за декор и оформления в нашата селекция от снимки. Приятно гледане!

Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка Проектиране на стълби към втория етаж - снимка

Видео: Стълбище към втория етаж – дизайнерски идеи

Thanks! You've already liked this