Стъклени интериорни врати (65+ снимки)

Стъклени интериорни врати (65+ снимки)

Интериорните врати от стъкло са сравнително ново явление, но те вече са се утвърдили положително. Малко хора знаят, но първите прототипи на такива дизайни са измислени и успешно използвани от французите още през 17 век. Разбира се, те не отговаряха на високите естетически и здрави характеристики на съвременните модели, но все пак бяха широко разпространени. Стъклените интериорни врати имат редица предимства в сравнение с техните колеги, изработени от дърво и шперплат. Нека да разгледаме асортимента на днешния пазар на врати и да оценим всички предимства на тези прекрасни продукти..

Предимства и недостатъци

Говорейки за стъклени интериорни врати, можем да подчертаем основното им предимство – универсалност. Благодарение на широкото дизайнерско поле, можете да инсталирате конструкции във вашия дом, които идеално ще се впишат в определен стил на интериора. Това е особено вярно днес, тъй като дизайнът на помещенията все повече се стреми към открито свободно пространство..

Следващото положително свойство може безопасно да се нарече трайност на материала, тъй като стъклото, използвано при производството на врати, е особено издръжливо, не е податливо на влага, температурни промени, не се страхува от ултравиолетово лъчение и, за разлика от метала и дървото, не не ръждясва и не изсъхва с времето.

Но, както се казва, няма да мине без „муха в мехлема“ – стъклените капачки са доста тежки, което значително усложнява инсталацията и в никакъв случай не е евтино. Ако тези факти не ви плашат, предлагаме ви да се запознаете с цялото разнообразие на тази мебел..

Стъклени вътрешни врати - предимства и недостатъци Стъклени вътрешни врати - предимства и недостатъци

Видове стъклени интериорни врати

Основната класификация на стъклените интериорни врати се основава на методите на отваряне. Всеки вид има свои собствени качествени характеристики, които трябва да се имат предвид при покупката. Така че, модерен производител е готов да предостави следните категории врати:

1. Стъклени конструкции на шарнири с кутия, които могат да бъдат без рамки или да имат джанта, обграждаща стъклото. Такива модели могат да се отварят в една посока, имат най -висок процент на звукоизолация, тъй като вратата прилепва плътно към равнината на кутията. Моделите с рамка се считат за по -надеждни, тъй като стъклото е допълнително защитено от механични повреди.

2. Люлеещи се врати, монтирани без рамка, които се наричат ​​още люлеещи се врати. Основното предимство на дизайна е, че вратите могат да се отварят във всяка посока поради закрепването към аксиални механизми. Естествено, това е доста удобно, особено за голямо семейство, тъй като осигурява безплатна честотна лента. Но основният недостатък в този случай ще бъде слабата звукоизолация и проникването на чужди миризми в стаята, например от ястия, приготвени в кухнята..

3. Вътрешни плъзгащи се врати от стъкло. Те могат лесно да бъдат сравнени според принципа на работа с дървени конструкции, които отдавна са включени в ежедневието ни. Прозрачните завеси също се движат по направляващите ленти в горната и долната част на вратата. Трябва да се отбележи, че в моделите на отделенията са монтирани по -масивни стъкла, отколкото в предишните случаи..

4. Касетни системи. Той също така използва принципа на движение на платното по водачите, но отличителна черта ще бъде наличието на касета вътре в стената, където вратите „влизат“ при отваряне. Основното предимство на системата е, че собствениците не трябва да се притесняват за наличието на свободно пространство в близост до вратите, за да осигурят гладкото им движение. Има обаче и доста голям недостатък – по време на монтажа може да се причини повреда на стената, което ще изисква допълнителен ремонт.

В допълнение към методите на отваряне, стъклените интериорни врати могат да се различават по степента на прозрачност, като се подразделят на напълно прозрачни, полуматови и матови. Изборът на тази или онази опция се основава както на личните предпочитания на собствениците, така и на функционалното предназначение на определена стая, защото не винаги е необходимо стаята да бъде напълно отворена за любопитни очи. Например, прозрачните стъкла перфектно ще маркират границата на хола и коридора, матовото стъкло е рационално да се монтира на входа на банята, полуматовите стъклени интериорни врати могат да се използват за всяко пространство.

Стъклени интериорни врати - Видове Стъклени интериорни врати - Видове

Характеристики на дизайна на стъклени врати

В допълнение към всичко по -горе, човек не може да не се възхищава на разнообразието от дизайнерски решения за декорация на стъклени врати. Днес можете да изберете всеки изключителен дизайн за вашия интериор. Напълно възможно е да намерите или закупите конструкции от стъклени врати за всяка посока на стил, което може значително да подчертае концепцията, например:

– Интериорът на таванското помещение ще бъде допълнен от големи плъзгащи се конструкции с матирано стъкло или гофрирано стъкло, рамкирано от груб дървен ръб;

– Високотехнологичният стил, както никой друг, се характеризира с наличието на максимум свободно пространство и стъклени повърхности. И двете големи прозрачни платна, които придават лекота на пространството, и скромните махални врати с оригинални геометрични шарки са добре дошли тук. Специален акцент трябва да се постави върху функционалните детайли – затварящи врати, дръжки, панти;

– Строгият минимализъм ще бъде подчертан от матовите модерни плъзгащи се врати, без никакви шарки и лъскав блясък;

– В ретро стил можете да импровизирате с рисунки върху стъклени люлеещи се врати с рамка, която ще показва цветни щампи, особени геометрични шарки и пр. Дръжките, изработени от мед или месинг, ще помогнат за засилване на ефекта на древността.

Френски врати

Този тип е най -популярният – такива дизайни могат да бъдат намерени както в интериора, така и по улиците. Платната, рамкирани с рамка, изглеждат доста елегантни и изискани. Най -често дървесината се използва като скелетен материал. За стила на шаби шик и Прованс стъклените френски врати в бяла дървена рамка са перфектни, а тъмните тонове са характерни за съвременните тенденции..

Дизайн на стъклени интериорни врати - френски врати Дизайн на стъклени интериорни врати - френски врати

Витражни врати. Стилът на Луи Тифани

Стъклени конструкции с витражи, направени по различни техники, могат да се превърнат в истинско произведение на изкуството. Една от най -популярните е технологията Tiffany, чието използване гарантира надеждно закрепване на различни елементи, високи естетически характеристики и възможност за създаване на голямо разнообразие от рисунки и абстракции..

Американският художник-дизайнер е разработил отлична система за сглобяване на витражи от отделни парчета, използвайки технология за лазерно рязане и топене на стъкло. Витражите изглеждат особено привлекателни в стила Арт Нуво, Арт Деко и Източен. Тук можете да видите изобилие от комбинирани ярки цветове в естествени, геометрични, декоративни и абстрактни теми..

Дизайн на интериорни стъклени врати - витражи Дизайн на интериорни стъклени врати - витражи

Стъклени врати, декорирани с фолио

Най -икономичният вариант за декорация е да украсите стъклени врати с цветни, матови или огледални филми. Технологията е толкова проста, че работата може да се извършва независимо, без помощта на специалисти. Но в същото време този тип дизайн не се различава с дълъг експлоатационен живот..

Дизайн на стъклени интериорни врати - Стъклени врати, декорирани с фолио Дизайн на стъклени интериорни врати - Стъклени врати, декорирани с фолио

Пясъчно стъклени врати

Много по -трайно е използването на пясъкоструене, което се извършва изключително в завода. В този случай стъклото и рисунката се сливат в едно цяло, а сложността на изпълнението зависи от желанията на собствениците – може да бъде проста композиция за минималистичен интериор или по -помпозна..

Дизайн на интериорни стъклени врати - стъклени врати от пясъкоструйна обработка

Конструкции, използващи триплекс стъкло

Най -издръжливият материал за прозрачни врати е триплексното стъкло. Неговата особеност се крие в производствената технология, когато няколко чаши са залепени заедно с декоративен филм от всякакъв цвят, поставен между тях. Интересен факт е, че когато са повредени или счупени (което се случва изключително рядко), фрагментите не излитат, а остават прикрепени към филма. Този факт показва повишената безопасност при използването на такъв дизайн..

Дизайн на стъклени интериорни врати - Триплексни стъклени конструкции Дизайн на стъклени интериорни врати - Триплексни стъклени конструкции

Как да изберем стъклени интериорни врати

Тъй като изборът на интериорния елемент, който разглеждаме, е доста голям, преди да купите, е важно да обмислите всичко до най -малкия детайл, да прецените всички плюсове и минуси на този или онзи дизайн. Заслужава да се отбележи, че цената на стъклените интериорни врати е доста голяма, особено ако са направени по поръчка в съответствие със стила. Тук са важни всички тънкости, от методите на отваряне, степента на осветеност на стъклото, неговия декор и завършвайки с качеството на арматурата..

Необходимо е да се обърне внимание на качеството на стъклото, неговата цена – колкото по -висока е цената, толкова по -надеждна е тя. Най -издръжливите системи са “Триплекс”, но цената им съответно е висока. Също така, цената може да бъде повлияна от размера на вратата и нейното тегло, следователно, когато отивате да купувате, трябва незабавно да вземете решение за бюджета..

При закупуване не боли да изисквате от продавача да предостави сертификат за съответствие на закупената стъклена врата, за да предпазите семейството и приятелите си от неприятности.

Как да изберем стъклени интериорни врати Как да изберем стъклени интериорни врати

Стъклени интериорни врати – снимка

Много идеи за монтаж и дизайн на стъклени интериорни врати могат да бъдат събрани от галерията по -долу. Тук са събрани най -добрите снимки от различните им видове, декорирани в модерни стилови решения. Приятно гледане!

Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка Стъклени интериорни врати - снимка