Пачуърк в интериора (90 снимки): техники, красиви идеи

Пачуърк в интериора (90 снимки): техники, красиви идеи

Стилът на пачуърк е идеален избор за почитателите на екстравагантните дизайнерски удоволствия и за домакините, които обичат да правят свои ръце. Тази тенденция отдавна се използва в различни артикули – обувки, облекло, мебели, килими, както и интериорен декор. В тази статия ще се занимаем с характеристиките, техниките и видовете шиене от парцали и как да ги добавим към дизайна на стаята..

Какво е пачуърк

Печворкът е занаятчийска техника, която включва производството на ново платно чрез зашиване на различни парчета текстил според принципа на мозайката. Шиенето от парцали беше широко разпространено във всички страни по света, по един или друг начин, свързано с производството на текстил. Липсата на нови ресурси и натрупването на остатъци от вече използвани тъкани – тези фактори станаха причина за развитието на мозаечната технология. Впоследствие занаятчиите усъвършенстват уменията си, а продуктите стават все по -интересни и разнообразни..

Днес вече има много вариации на такива декоративни продукти, като най -интересните от тях са видовете, представени по -долу.

Традиционен. Основата на този сорт са различни геометрични форми, които са комбинирани в една картина. Основното изискване за тази посока е наличието на плътна тъканна основа. Използвайки традиционния стил, можете да направите и двата прости елемента – ръкавици за фурна, кухненски възглавници и по -трудоемки – големи килими или покривки.

“Луд”. Той се различава от класическия метод с хаотичен орнамент, който може да бъде представен в различни конфигурации. Колкото по -сложни и оригинални са детайлите, толкова по -добър ще бъде крайният резултат. Насърчава се използването на вълнообразни линии, кръгове, мъниста и мъниста.

Плетена. Многоцветната геометрия на този пачуърк идеално се вписва в ретро интериора. Ще ви отнеме няколко почивни дни, за да направите обемисто парче, но резултатите ще бъдат невероятни. Има няколко начина да го направите: в първия от тях елементите на тъканта са плетени с нишки с ярки нюанси, във втория са плетени и след това са свързани заедно. Подходящ за декорация на дома с ретро елементи.

Ватиране. Този вариант на шиене от пачуърк включва ватирана тъкан. Като правило, за занаятите в този стил се използва подплата от синтетичен зимувател, която добавя необходимия обем. Ватирането често се използва за създаване на одеяла и покривки..

Японски. Техника, която съчетава източната традиция за използване на коприна и западен ватиран материал. Тази посока е насочена към строга геометрия, но японски пейзаж, животински, растителни модели също се използват заедно с това..

Пачуърк в интериора - видове Пачуърк в интериора - видове Пачуърк в интериора - видове Пачуърк в интериора - видове Пачуърк в интериора - видове

Пачворк техники

Има много различни начини за създаване на скица. Нека разгледаме някои от тях.

Квадрати. За направата на правоъгълници се използват панделки от контрастен плат, които са разделени на части с еднаква ширина и са зашити заедно.

Триъгълници. Името говори само за себе си – за разлика от други техники, в този случай не се ушиват квадратни елементи, а триъгълници. Като ги шиете в различни посоки, можете да получите зигзагообразни орнаменти или фигури във формата на звезди..

Ляпочиха. Ако сте натрупали достатъчен брой стари и ненужни тениски, тениски и други плетени дрехи, тогава не бързайте да се отървете от тях. Нарежете тъканта на ленти, навийте парчетата на епруветки и шийте върху основната тъкан. Това ще ви позволи да намерите красив, текстуриран и необичаен килим или вид картина..

Акварел. Основната техника на тази техника е използването на правоъгълни части с подобен цвят. Плавното преливане от по -тъмни към по -светли нюанси създава усещането за акварелни ивици. Покривки, изработени по този начин, килими изглеждат невероятно деликатни.

Шах. Детайлите под формата на квадратчета или ромби се държат заедно в шахматна дъска, образувайки интересна и контрастна композиция. Ставите могат да бъдат декорирани с кант или лента в различен цвят.

Медена пита. Този метод е невероятно хармоничен върху повърхностите на очарователни възглавници, одеяла или панели в детската стая. За да направите продукти в този стил, подгответе многоцветни шестоъгълници, намекващи за пчелна пита..

Пачуърк в интериора - техники Пачуърк в интериора - техники Пачуърк в интериора - техники Пачуърк в интериора - техники Пачуърк в интериора - техники Пачуърк в интериора - техники

Характеристики на използване в интериора

В процеса на интериорна декорация темата за пачуърк може да се използва доста широко. В допълнение към шиенето на одеяла и възглавници, мотиви от пачуърк се използват за декориране на стени, подове, мебели..

В допълнение, декоративните елементи ще се чувстват много хармонично в различни стилове. На първо място, заслужава да се отбележи кънтри и селска музика. Груби повърхности, дърво, лекота и простота – всичко се римува много добре с вида на такъв сладък декор. Но съвременните интерпретации на всички посоки са доста гъвкави спрямо иновациите. Ето защо днес можете да намерите подробности за пачуърк в скандинавски, минималистични и дори класически стаи..

С умело използване антуражът на “бабата” ще се превърне в основния акцент в интериора. Но за много стилове е важно да не прекалявате, за да не претоварвате пространството – в този случай направете само няколко акцента..

Текстурата, размерът на частите, цветовете също влияят върху възприятието. В зависимост от избраните решения можете да получите спокоен и деликатен или изразителен и екстравагантен декор.

Пачуърк - характеристики на приложение в интериора Пачуърк - характеристики на приложение в интериора Пачуърк - характеристики на приложение в интериора

Пачук декорация на мебели

Дивани и фотьойли, тапицирани или покрити с пачуърк, ще подчертаят индивидуалността на всяка област от вашия дом. Лоскутните изделия са особено популярни сред много професионални декоратори. Не е необходимо обаче да се купуват артикули от изключителните колекции на производителите. Оригиналното украшение може да бъде направено самостоятелно.

Украсете мебелите с покривки от пачуърк, направете покривки или вземете шанс и направете самата тапицерия. Последният вариант обаче е доста труден за изпълнение, за начало е по -добре да практикувате по -прости неща. Друга възможност е да шиете калъфки за възглавници и да ги поставите на едноцветен диван или легло. Това могат да бъдат шарки под формата на голям ромб, кръст в хола или комбинация от два вида плат в точки и цветя в детската стая за млада принцеса.

Пачук декорация на мебели Пачук декорация на мебели Пачук декорация на мебели Пачук декорация на мебели

Десерт за стена от пачуърк

За декориране на стените използвайте тъкани, тапети или плочки. Табла, покрита с парцали, или малко платно в рамка, образуващо оригинална картина, ще изглежда сладко и уютно. Този дизайн ще даде на интериора много цветове и светлина. Платът по стените изглежда добре в детската стая, спалнята, хола.

За да нарисувате декор в тема пачуърк, са подходящи не само платнени платна, но и парчета тапети, пъстри керамични плочки. Използвайте печките в коридора, банята или кухнята. Модел на пачуърк може да се използва за облицовка както на цяла стена, така и на малка част от нея, например кухненска престилка..

Някои марки предлагат фабрични пачуърк тапети, но опциите, направени със собствените ви ръце, ще изглеждат много по -цветни..

Десерт за стена от пачуърк Десерт за стена от пачуърк Десерт за стена от пачуърк

Десерт на пода от пачуърк

Цветен нощен килим, изработен в мозаечна техника, ще преобрази дори и най -безличния интериор. За да създадете покритие, е по -добре да вземете по -плътен текстил като основа или да шиете парченца върху избрана основа – по този начин продуктът ще издържи много по -дълго. Парчета стари килими или дрехи могат да се използват като компоненти на нов килим..

Използвайки остатъчните керамични или линолеумни плочки, можете сами да създадете красив пачуърк на пода. Популярните производители на подови настилки често използват мотиви от пачуърк за своите колекции..

Десерт на пода от пачуърк Десерт на пода от пачуърк Десерт на пода от пачуърк Десерт на пода от пачуърк

Красиви идеи за пачуърк за кухнята

Кухнята е място, чиято функционална специфика предполага широкото използване на различни текстилни изделия. Той от своя страна може успешно да се използва като декорация. Малките материи придават топлина и уют, превръщайки зоната за готвене и хранене в истинското сърце на дома..

Създайте малка композиция. Шийте подложки за чаши с номера, прозорци, врати, саксии или други детайли, които харесвате. Зашийте копчета отдолу, а примки отгоре и ги закрепете заедно. По желание добавете няколко декоративни парчета, изработени от подобен материал, за да се поберат отгоре и отдолу. Закачете готовия продукт на стената и отстранете стойките, ако е необходимо – той ще излезе практичен и красив.

Стойки, пътеки за чинии, кърпи, табуретки и дори покривка за маса могат да бъдат направени с помощта на различни техники на пачуърк. Тематичен панел, изобразяващ услуга на дантелени рафтове, ще изглежда страхотно на стената. Направете няколко от тези артикули наведнъж, които се комбинират помежду си – в кухня в селски стил, прекаляването с декора не е толкова лесно.

Пачуърк в интериора на кухнята - Красиви идеи Пачуърк в интериора на кухнята - Красиви идеи Пачуърк в интериора на кухнята - Красиви идеи Пачуърк в интериора на кухнята - Красиви идеи Пачуърк в интериора на кухнята - Красиви идеи

Идеи за пачуърк за детска стая

Детската стая е друго място, където цветните шарки ще ви бъдат много полезни. Възглавници за животни като сови или котки се превърнаха в модна тенденция в съвременния дизайн. Добрата новина е, че можете да шиете такива възглавници сами и без особени затруднения, като използвате шаблони от Интернет. Можете също така да направите апликация от многоцветни петна..

Тематичните одеяла ще изглеждат страхотно в детската спалня. За морски стил са подходящи рисунки на котви и кораби на фона на платно “акварел”. Пачворкът върви добре с мебели от топло дърво.

Тази техника е изключително гъвкава, тя ще даде на детската стая бунт от цветове, които децата обичат толкова много. Можете да включите детето си в изработка на възглавници или одеяло, така че процесът ще стане още по -забавен, а крайният резултат ще зарадва цялото семейство, защото е създаден на ръка.!

Пачуърк в интериора на детска стая - красиви идеи Пачуърк в интериора на детска стая - красиви идеи Пачуърк в интериора на детска стая - красиви идеи Пачуърк в интериора на детска стая - красиви идеи Пачуърк в интериора на детска стая - красиви идеи

Пачуърк в интериора – снимка

Стилът на пачуърк е чудесен начин да добавите цвят и позитивност към интериора на вашия дом. Създайте свои собствени шедьоври, вдъхновени от красиви снимки. Приятно гледане!

Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка Пачуърк в интериора - снимка

Thanks! You've already liked this